Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Újabb elbocsátások, romló profitkilátások világszerte

Folytatódott az árfolyamok mélyrepülése a világ tőzsdéin. Az amerikai indexek értéke immár hatéves mélypontra süllyedt, és továbbra is egymást érték a cégek profitfigyelmeztetései és az elemzői leminősítések. Európában a bankszektor is gyengélkedett, a Standard&Poor’s a svájci Credit Suisse kockázati besorolásának rontását helyezte kilátásba, de a hitelfelvevők romló pozíciója miatt megnövekedett céltartalékképzési kötelezettség több neves bank - Barclays, Deutsche Bank, HVB - eredményét is negatívan befolyásolja. 

Mindkét kontinensen folytatódik az elbocsátási hullám, a héten is több cég jelentett be ezres nagyságrendű létszámleépítéseket. A BUX sem tudott tovább ellenállni a negatív trendnek, év eleji értéke alá süllyedve 6717 ponton zárta a hetet.
A hét nyertese a BÉT harmadik vonalából került ki - a Humet értéke kilencven százalékkal nőtt egyetlen hét alatt. A komolyabb papírok közül egyedül az Egis tudott jelentősebb, közel hatszázalékos emelkedést produkálni. A Mol közel nyolc százalékot vesztett értékéből, miután piaci pletykák szerint a cég abbahagyta sajátrészvény-vásárlásait. Az OTP árfolyama közel öt százalékkal gyengülve kétezer forint alá csúszott, utoljára július végén lehetett a papírhoz ennyiért hozzájutni. Hétszáz forint alatt zárt, mélypontján 655 forintért is hozzá lehetett jutni a Matáv részvényeihez. Egyedül a Richter úszta meg kisebb, nem egész háromszázalékos eséssel, miután a cég bejelentette, hogy kiterjesztette együttműködését az amerikai Barr generikus gyógyszergyártó céggel.