Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 41. szám, 2002. október 11

Belpolitika

A szocialistáknak kell dönteniük
Demszky Gábor főpolgármester

- A szocialisták is tudják, hogy a választások tétje nagyon egyszerű: Schmitt vagy Demszky. Folyamatos a kommunikáció a két párt között, de a szocialistáknak kell eldönteniük, kinek segítenek. Hiszen a legnagyobb jó szándékkal is a Fidesz jelöltjét segíti az, aki a harmadik helyen álló jelöltre szavaz, és ezzel csökkenti az én esélyeimet. Most lenne a legnagyobb szükség az együttműködésre. Szerintem együtt többre jutnánk.


Hazafi Zsolt, Hajdú Sándor
Felröppenő álhírek

Visszalép-e, vagy sem? Jelesül Gy. Németh Erzsébet Demszky Gábor javára. Erre az egyszerű kérdésre redukálódott a fővárosi önkormányzati kampány. Lapzártánkig két homlokegyenest ellenkező álláspont jelent meg: szükség esetén visszalép a szocialista jelölt, illetve: „csakazértsem” lép vissza Gy. Németh, aki mellett a közeljövőben demonstratívan ki fog állni a miniszterelnök és a szocialista pártelnök is. 


Szó nincs viszályról
Gy. Németh Erzsébet, az MSZP főpolgármester-jelöltje

- Jó lenne, ha a főpolgármester úr és mindenki más több önuralmat és higgadtságot tanúsítana a kampányban. Hiszen szó sem volt arról, hogy összefognánk Schmitt Pállal, a Fidesz emberével. Egyébként a kampánnyal kapcsolatban nincsenek megbeszélések a két koalíciós párt között, viszont az a szakmai munka, amit a városirányítás megkövetel, természetesen továbbra is zajlik. Ez a szakértői és a főpolgármester-helyettesi szintet jelenti. A kérdése második felére adott válaszom pedig: szó sincs viszályról. 


Örmény egyperces

Lányi Zsolt volt kisgazda képviselő örmény színekben indul a kisebbségi önkormányzati választásokon Budapest V. kerületében. A meglepőnek tűnő fordulatot Lányi az Origo című internetes újságnak azzal indokolta, hogy abbahagyta az országos politikát, valamint nagyanyai vonalon ő is örmény származású, bár nem beszéli a nyelvet.


Sajtótájékoztató az internet elérhetőségéről

A kormány elkötelezett szándéka az európai uniós csatlakozás során, hogy a gyerekeket rávezetik az információs szupersztrádára - jelentette be sajtótájékoztatóján Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára. A programba az önkormányzatok mellett eddig a tradicionális egyházak bevonása történt meg.


Szobota Zoltán
Ítéletidő

Elődje visszásságainak feltárása kapcsán semmi esetre sem lehet tétlenséggel vádolni az új, koalíciós kormányt. A szimultán többfrontos vizsgálódás meg is hozta első hajtásait, így a Fidesz vezetői immáron nem a támadó fél pozíciójából viaskodhatnak. Mindemellett a szocialisták több a választási hajrában megfogalmazott vádjáról igazolódott be, hogy csupán hangzatos kacsáról van szó. Lapunknak Keller László államtitkár és Torgyán József pártelnök kommentálta a történéseket. 


Életmód

Tóth Zsuzsanna
A nőiesség hordozói

Az idei parfümtrend - jó szokásához híven - követi a divat stílusjegyeit, amelyben a nőiesség, a klasszikus elegancia és finomság ötvöződik az extravagáns elemekkel. 


INNEN-ONNAN


Megbocsátás napja

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Fővárosi Könyvtári Napok keretében, hagyományainak megfelelően ebben az esztendőben is meghirdeti a „megbocsátás napját”. Ezen a napon, október 15-én a kölcsönzési határidő lejárta után visszahozott - még nem perelt - könyvekért, kottákért nem számítanak fel késedelmi díjat - tudatja az intézmény lapunkhoz eljuttatott közleménye.


Fókusz

Eperjesi Ildikó, Földvári Katalin
Visszaminősítve

Az Európai Unió „kormányának” számító Európai Bizottság által a héten nyilvánosságra hozott éves országjelentés Magyarországot kilenc másik eddigi jelölt, mostantól csatlakozónak nevezett országgal együtt felkészültnek nyilvánítja arra, hogy 2004-ben belépjen az unióba. Magyarország megfelel a csatlakozás politikai kritériumainak, de a jelentés fenntartásokat fogalmaz meg a korrupcióval, a romák társadalmi integrációjával és az intézményrendszer fejlesztésével, a mezőgazdasággal kapcsolatban. Ugyanakkor nekünk, magyaroknak is lehetnek kifogásaink, hiszen a jelek szerint az unió nem akar bőkezűen bánni a támogatásokkal. Szent-Iványi István, az Országgyűlés Integrációs Bizottságának elnöke egyenesen „megalázónak” tartja Magyarországra nézve az unió felajánlott támogatási rendszerét. „A jobboldal ezt már rég hangoztatja, érdekes, hogy Szent-Iványi István erre csak most jött rá” - kommentálta Tőkéczki László politológus lapunknak a szabaddemokrata politikus véleményét. ta -, s lezajlik a ratifikációs folyamat a tagországokban és a belépő országokban, valamint ha a nizzai szerződésre várhatóan ismét nemmel szavazó írek voksolására is sikerül valami áthidaló megoldást találni, 2004 folyamán teljes jogú tagjaivá válnak az EU-nak, és részt vehetnek az európai parlamenti választásokon. A tízes csoport az Európa Tanács decemberi, koppenhágai csúcstalálkozóján kapja meg meghívóját, s jövő áprilisban Görögországban írják alá a csatlakozási szerződést.


Gazdaság

Hetek-összeállítás
Reszkessetek, feltörők

Tart még a szoftverrendőrség tűzszünete, de nem sokáig. A - hivatalos nevén - Business Software Alliance (BSA) Magyarország október 30-a után kész felszámolni a budapesti illegális felhasználókat és kereskedőket egyaránt.


Pálinkás Csilla
A multik, köszönik, jól vannak

Jól érzik nálunk magukat a multik. Hogy mennyire, azt jól jelzi, hogy ünnepséget rendeztek annak a pénzügyminiszteri rendeletnek a harmincadik évfordulójára, amely lehetővé tette, hogy Magyarországra jöhessenek. A Joint Venture Szövetség rendezvényén a gazdasági és a politikai élet elitje fejezte ki a háláját a jogszabály megalkotóinak az általuk korszakalkotónak tartott döntésért, egyben elemezték, hogyan alakul a kapcsolatuk az országgal.


Papp Gabriella
Kollaboráns médiakonszern

Véglegesen porba hullott az az évtizedekig fenntartott kép, mely szerint a Bertelsmann kiadói csoport a náci birodalom ellenségeként, amolyan ellenálló kiadóként működött volna. Így nem állja meg a helyét az sem, hogy 1944-ben a nácik illegális papírfelhasználás miatt zárták be a kiadót. A leleplezés a napokban került a nyilvánosság elé, miután a független történészcsoport átvizsgálta a német vállalatbirodalom második világháborús korszakát. Kiderült, hogy Németország legnagyobb multinacionális médiakonszernje, a Bertelsmann a második világháború idején kollaborált a náci rezsimmel.


Munkatársunktól
Karrierexpo a Közgázon

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a nyilvános őszi állásbörze a Közgazdaságtudományi Egyetemen. Az október 16-án és 17-én tartó karrierexpón ismét számos multinacionális cég képviselteti majd magát. Egy kis ízelítő a munkáltatók sorából: Auchan, L’Oreal, Phillip Morris, Sanyo, Unilever, Vivendi, Westel. Az eddigi statisztikákról, tapasztalatokról Csaba Attila, a vásárt szervező Karrier Iroda munkatársa tájékoztatta lapunkat. 


Acsai Anikó
Újabb elbocsátások, romló profitkilátások világszerte

Folytatódott az árfolyamok mélyrepülése a világ tőzsdéin. Az amerikai indexek értéke immár hatéves mélypontra süllyedt, és továbbra is egymást érték a cégek profitfigyelmeztetései és az elemzői leminősítések. Európában a bankszektor is gyengélkedett, a Standard&Poor’s a svájci Credit Suisse kockázati besorolásának rontását helyezte kilátásba, de a hitelfelvevők romló pozíciója miatt megnövekedett céltartalékképzési kötelezettség több neves bank - Barclays, Deutsche Bank, HVB - eredményét is negatívan befolyásolja. 


Háttér

Hazafi Zsolt
Ebédelni tilos

„Mire van szükség, hogy megnyerjük az önkormányzati választásokat? Önbecsülésre és önbizalomra. Miből fakadhat az önbecsülésünk? Az elmúlt négy évből” - kezdte Orbán Viktor a polgári oldal kiskátéját Szécsényben, kedd délutáni kampánygyűlésén. És hogy mit hozott az elmúlt négy év? Például azt hogy „emelt fővel járhatunk, hiszen míg 1998-ban 19 ezer 500 forint volt a minimálbér, addig a ciklus végére már 50 ezer, az átlagbér 67 ezer forintról 114 ezerre emelkedett, miközben az infláció a harmadára csökkent.” A határokon átívelő nemzetegyesítésnek köszönhetően magyarigazolvánnyal rendelkezhetnek a határon túliak, magyarok építhették az utakat, hidakat, gátakat - sorjázta Orbán az eredménylistát. 


Tihanyi Péter
Tizenkét éve veretlen
Dióssy László veszprémi polgármesterjelölt

- Bonyhádon születtem, Keszthelyen szereztem meg az agrármérnöki diplomámat; a párom ügyvéd, gazdasági ügyekkel foglalkozik, itt találtunk egymásra Veszprémben. Negyvenöt éves vagyok, van két nagy fiam, és nagyon jól érzem magam a bőrömben. Élvezem, amit csinálok, nem feszélyez a polgármesterség, sőt úgy érzem, ez olyasvalami, amit nekem találtak ki. Harminchárom évesen lettem polgármester. Huszonkét megyei jogú város van Magyarországon, ahol négyen vagyunk olyan polgármesterek - a Budapestet vezető Demszkyn kívül -, akik a rendszerváltás óta vezetjük városunkat.


Karl Pfeifer
A földi Jeruzsálem

Szántó T. Gábor álma egy nemzetközi Jeruzsálemről nem egészen eredeti, hiszen erről az ENSZ közgyűlése már 1947. november 29-én döntött. Sajnos akkor az arabok semmibe vették az ENSZ határozatát, ezért nem jött létre a palesztin állam, és Jeruzsálemet felosztották. Mivelhogy az ENSZ Izraelt illetően se nem semleges, se nem megbízható, Izraelben ennek a javaslatnak nincs sok híve. Sokan emlékeznek még arra, amikor Nasszer egyiptomi elnök 1967 májusában az ENSZ békefenntartó csapatainak kivonulását követelte a Sínai-félszigetről, és az ENSZ ennek azonnal eleget tett, ami hozzájárult a hatnapos háború kitöréséhez. Szántó - mint sokan mások is - azt hiszi, a zsidó állam létesítésével (az ENSZ) „nemzetközi-diplomáciai jóvátételt akart szolgáltatni a zsidó nép számára”. 


Helyreigazítás

Lapunk október 4-ei számában megjelent, című cikkünkbe tévedésből került Basar Asszad szír elnök neve. Jörg Haider Bagdadban természetesen Szaddam Huszein iraki elnökkel találkozott. A hibáért bécsi tudósítónk, Karl Pfeifer és olvasóink elnézését kérjük.


Hit és értékek

Morvay Péter
József, a gazdasági zseni

A héten volt két éve, hogy a fanatikus tömeg - a Palesztin Hatóság rendőreinek szeme előtt - földig rombolta Nabluszban a bibliai József pátriárka sírjaként tisztelt emlékhelyet. A barbár támadásnak a dühödt pusztításon és bosszún kívül más, érthető oka aligha volt, hiszen az iszlám - Ábrahámhoz hasonlóan - Józsefet is igaz emberként, prófétaként tiszteli. A népe javára tett múlhatatlan érdemei mellett azonban a 3500 éve élt József államszervezési, közgazdasági és feltalálói életműve is univerzális jelentőségű, méltán tekinthető az emberiség közös kincsének. Egyes, korát messze megelőző elméletei - például az általa kigondolt és bevezetett átalányadó ötlete, vagy a gazdasági ciklusok felismerése - a mai napig a választási kampányok forró vitatémáinak számítanak itthon és a tengerentúlon egyaránt.


Interjú

Színre színt
Toller László, Pécs. Az MSZP polgármesterjelöltje

- A „színre színt” elv legenda, amely sohasem érvényesült Pécsett, bár az ellenkezője sem igazán. 1990 és 1994 között - amikor Pécsett SZDSZ-es városvezetés volt - az MDF és az SZDSZ a parlamenti vitákon túl jól együtt tudott működni, hiszen összetartotta őket a baloldal ellen szerveződött természetes egység. Az azt követő ciklusban három szocialista képviselője volt a városnak, így magunknak is teljesítenünk kellett. Eszünkbe nem jutott, hogy milyen polgármestere van Pécsnek (akkoriban éppen fideszes - a szerk.). 1998 és 2002 között is felemás volt a helyzet, hiszen volt a városnak egy fideszes parlamenti képviselő asszonya, akinek elemi érdeke volt valamit tenni annak érdekében, hogy fejlődjön a város. És hát nem olyan forrón eszik a kását: az MSZP-s polgármesterrel, azaz velem szemben ugyan volt egy természetes fideszes ellenszenv, ugyanakkor volt egy természetes félsz is: közismert, hogy nem ijedek meg a saját árnyékomtól. Mi a fideszes pályázatokon is azért nyertünk az elmúlt négy évben, mert volt programunk. Ez most sincs másképp, hiszen ha nem lennének programjaink, hiába mennék Medgyessy Péterhez, hogy kedves Péter, légy szíves adjál hárommilliárd forintot; ha megkérdezi: mire, fiam, és én összedőlök, akkor nincsen pénz. Tehát ha egy város vezetése tehetséges, akkor lehet akármilyen kormány, úgyis kiharcolja magának azt, ami kell.


Tihanyi Péter
A politika is fertőzhet
Dr. Ternák Gábor főorvos, Pécs. A jobboldali kihívó

- Jól mondja. Sajnos számos szakember is így gondolja. Magyarországon az egészségügyet még ma is ipari tevékenységnek próbálják feltüntetni, ahol egészségtermelés folyik. A megboldogult szocializmus idején volt az állatoknál elletési terv, meg trágyázási terv. Most már nekem is tervezni kell a betegségeket, és ki kell kalkulálnom hónapokra lebontva, hogy hány darab vírus fog támadni. Hát ez egy nonszensz. A kórokozók és vírusok nem fogják nézni az én kimutatásaimat. 


Péterfi István
Unalom a csúcson

Különösebb izgalmak nélküli - így jellemezte egy tudósító a magyar köztársasági elnök romániai látogatását. Tekintve a két nép és a két ország sokszor nem épp baráti történelmét és viszonyait, ez a jellemzés kifejezetten pozitív. Ha egy magyar államfő úgy megy Romániába, hogy arra már egyik ország sajtója és közvéleménye sem jön lázba, semmilyen előjellel, az annak jele, hogy a kapcsolatrendszer közeledik a normalitáshoz, ami persze sokkal kevésbé izgalmas, de mindkét fél számára sokkal hasznosabb, mint amikor nagy a feszültség. Akadt azonban olyan erdélyi magyar lap is, amelynek kommentátora a kissé szürkére sikerült Mádl-látogatás mögött a kapcsolatok normalizálódása mellett „kivárást és tanácstalanságot” sejt román és magyar oldalon. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Kaotikus egyház
Az ENSZ-hez fordulnak az áldozatok

A Vatikán igyekszik eltussolni a katolikus egyházban felmerülő gyermekmolesztálási eseteket - állítja az a jelentés, amelyet a papok által elkövetett szexuális zaklatás áldozataiból és amerikai katolikus érdekvédelmi csoportok tagjaiból álló szövetség tett közzé kedden. A Katolikusok a Szabad Választásért (Catholics for a Free Choice) szervezet az ENSZ-hez fordult, azt kérve, hogy a világszervezet tegyen lépéseket ennek megakadályozására. Időközben, október 6-án II. János Pál a Vatikánban szentté avatta a sokat vitatott konzervatív katolikus szervezet, az Opus Dei alapítóját, Josemaría Escrivát.


Csereklyei Márta
Jelentéktelen szörnyetegek

„Istent játszik. Számára ez csak játék. Ez az indíték. Kedvtelésből gyilkol” - nyilatkozta a héten egy bűnügyi szakértő a múlt heti amerikai gyilkosságsorozat elkövetőjéről. A rendőrség ugyanakkor annak lehetőségét sem zárja ki, hogy a véletlenszerűen kiválasztott hat ember meggyilkolása hátterében Oszama bin Laden terrorista szervezetének legújabb akciója áll. 


Major Nóra
A gyerekgyilkos magántanár

Brutális gyermekgyilkosság története dúlta fel a német közvéleményt a közelmúltban. Magnus G. huszonhét éves joghallgató elrabolta magántanítványát, a tizenegy éves Jakob von Metzlert. Friedrich von Metzler, a Metzler Bankház vezetője, Németország egyik leggazdagabb embere egymillió euró váltságdíjat fizetett ki fiáért, akit ennek ellenére sem kapott vissza élve, mivel a gyermek már a zsarolólevél elhelyezésekor halott volt. A gyilkost a váltságdíj felvétele után, otthonában tartóztatta le a rendőrség.  Jakob Metzler az éppen aktuális őszi szünetre készült. A pénteki tanítás korán befejeződött, így elindult haza, de sohasem érkezett meg. Utoljára egyik iskolatársa látta leszállni a buszról, a családi villától mintegy hétszáz méterre. Innentől a fiúnak nyoma veszett. 


Márer György, New York
Veszélyes a halogatás

„Mindezt hallottuk már, nincs benne semmi új” - fanyalogtak George W. Bush amerikai elnöknek a hét elején elhangzott beszéde után az európai és egyes amerikai kommentátorok. Valóban: nem történt drámai bejelentés, „csupán“ Szaddám Huszein biológiai, vegyi és nukleáris fegyverprogramját, a saját népe ellen bevetett tömegpusztító ideggázok felhasználását, terrorista vezérek, mint Abu Nidal és Abu Abbas rejtegetését, az al-Kaida gyilkosainak kiképzéséhez nyújtott iraki támogatást tudta Bush felsorakoztatni fő érvként, mely szerint Szaddám rendszerének legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy a világ legpusztítóbb veszélyforrásait egy helyre gyűjti össze. „Várhatunk, azonban ez a veszély minden nappal csak nagyobb lesz” - mondta Bush.


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Ártatlanul

Ebben az évben 336 kártalanítási pert indítottak az állam ellen olyan személyek, akik ártatlanul kerültek előzetes letartóztatásba, vagy jogerős ítéletet követően megkezdték büntetésük letöltését, majd kiderült: nem ők voltak az elkövetők. A sértettek összesen 56,7 millió forintot várnak az államtól. Az ártatlanul bebörtönzöttek tényleges száma a peres ügyek többszöröse is lehet, ugyanis sokan vannak, akik nem indítanak kártalanítási pert. 


Kovács Klára, Frechet Tímea, Szarajevó
A lelkekben még dúl a harc

A boszniai nacionalisták előretörése felerősítette azokat a korábbi véleményeket, miszerint nem stabil a béke Bosznia-Hercegovinában, s ha kivonulnának a nemzetközi erők, újra fellángolna az etnikai feszültség, és egy újabb háború törne ki. A hétvégi választások előzetes eredményei azt mutatják, hogy a nyugati államok burkolt nyomása ellenére a muzulmán, horvát és szerb lakosság sorra a legradikálisabb politikusokat juttatja hatalmi pozícióba. Mirsa Muharemagic, Bosznia-Hercegovina magyarországi nagykövet asszonya szerint az eredmények nem etnikai feszültségeket tükröznek. 


Sport

Varga József
Címvédésre készül a Detroit Red Wings

Csütörtökön hajnalban megkezdődött a küzdelem az észak-amerikai profi jégkorong ligában. Az alapszakasz nyolcvankét fordulója izgalmasnak ígérkezik, mivel a bajnok Detroit Red Wings trónjára több kiváló gárda is bejelentette igényét.  A „vörös szárnyak” elvesztették a visszavonult kapuslegendát, Dominik Háseket, akinek pótlására a szintén nagy nevű hálóőr, Curtis Joseph érkezett. A michigani alakulat „öregfiú kommandója” idén is bizonyíthatja szurkolóinak, hogy továbbra is remek teljesítményre képesek közeledvén a negyedik x-hez.


Jöhet a Stuttgart

A nemzetközi kupákban egyedül állva maradt csapatunknak, a Ferencvárosnak az UEFA-kupa következő fordulójára a VfB Stuttgartot sorsolták. A korábban nagynevű csapat jelenleg a Bundesliga középmezőnyében a tizenegyedik helyen áll. Az egy hét múlva esedékes ellenfél rövid története: a Fussballvereins Stuttgart 1893-ban alakult, majd 1912-ben egyesült a Cronen-Club Cannstadttal. 


Kovács Tamás
Az állóvíz a Honvédnak kedvezett

A vízilabda OB-I. második fordulója után veretlen a Domino-Honvéd, valamint a BVSC csapata, akik az első-második helyen osztoznak. Egy-egy győzelemmel és egy-egy döntetlennel, amit legutóbb egymás ellen játszottak, harmadik a Vasas-Plaket és negyedik a Ferencváros. A Vasas-Domino májusi botrányos, verekedésbe fulladt mérkőzése kapcsán folyó „maratoni” fegyelmi eljárás a harmadik fázisába érkezett, ahol várhatóan harmadfokon a vízilabda-szövetség elnöksége hozza meg a végső ítéletet. Somossy Józsefet, a Vasas edzőjét, illetve Varga Tamás, Varga II Zsolt, Mátyás Zoltán és Hesz Máté játékosokat, mint ismeretes, első fokon egy, illetve másfél évre tiltották el a játéktól. Az esetet követően gyorsnak ígért, azóta hosszasra nyújtott jogi huzavonát megunta a Vasas szponzora, a Vodafone. 


Szabadidő

Norvég tájak Magyarországon

Hat norvég festő - Harriet Backer, Kitty Lange Kielland, Gerhard Munthe, Eilif Pettersen, Christian Skredsvig és Eric Werenskiold - az 1870-es években együtt tanult Münchenben. Barátságuk akkor is folytatódott, amikor néhányan közülük Párizsba költöztek. 1886 nyarán összegyűltek az Oslo közeli Baerumban, a Fleskum tanyán, hogy a természetben munkálkodjanak, és megosszák egymással tapasztalataikat. Az eredetileg egy évadra tervezett vakációzás művésztelep szintjére emelkedett. 


Népszerű tudomány

Mindentudás Egyeteme néven szeptember 16-án indult útjára a hazai tudományos ismeretterjesztés talán legmerészebb vállalkozása: a Magyar Tudományos Akadémia szakmai együttműködésével és szponzorok jelentékeny támogatásával 2003. december végéig három szemeszterben, heti rendszerességgel a magyar tudomány legjelesebb képviselői tartanak előadásokat a legkülönbözőbb tudásterületek legégetőbb közérdekű kérdéseiről, és vitatják meg ezeket a hallgatósággal. Az elhangzottak televízión, rádión, a nyomtatott sajtóban és nem utolsósorban a weben folyamatosan nyomon követhetők. 


PROGRAMAJÁNLÓ

Snétberger Ferenc gitárművész és David Friedman vibrafonművész közös koncertjére kerül sor október 14-én, hétfőn este 19.30-kor a Zeneakadémián (VI., Liszt Ferenc tér 1.). 


Spektrum TV – ajánló


Színes

Megorroltak Gogolra

A műemlékrongáló kommandó ismételten döbbenetes akcióval lepte meg az internetes hírfórumokat. Hazánkban alig néhány hete ismeretlen csínytevők majd’ fél méter hosszúságú, habkőből készült csontot csempésztek a Lánchíd tekintélyes kőoroszlánjainak szájába. Ennél meglepőbb, és igen sajátos műemlék-módosításra csak oroszországi kollégáik vetemedtek. A garázdák - nyilván valamiért megorrolva az orosz irodalmi kiválóságra, Gogolra - ellopták a róla mintázott szobor orrát, így az megannyi szürke és unalmas év után ismét önálló életre kelt. 


Londonból eltűnnek az emeletes buszok

A London jelképévé vált piros emeletes buszokból 1968-ban gyártották az utolsó darabot. A járműveket eredetileg tizenhét éves szolgálati időre tervezték, így annak ellenére, hogy legtöbbjükön motorcserét hajtottak végre, képtelenség karbantartani őket, és egyre nehezebb hozzájuk alkatrészt találni. Ezért a londoni városvezetés nemrégiben úgy döntött, csuklós buszokra cseréli London egyik legmarkánsabb jelképét - jelentette a Spiegel online. Az 1954-es londoni autókiállításon egyedülálló technikai megoldásai miatt úgy vélték, hogy a busz évekkel megelőzi kortársait. Alumínium karosszériájának köszönhetően két tonnával könnyebb volt elődeinél, ennek ellenére, a felső szinti harminchat ülőhellyel több utast tudott szállítani. Nem is beszélve a futurisztikus dizájnról, ami a hívek szerint időtlenné teszi a közlekedési eszközt. 


Mi van a képen?

1. A bábolnai torony 2. Vörös Győző rekonstruációja a piramisépítésekről 3. Rubik Ernő legújabb kirakós játéka haladóknak.


Nézők voksával bársonyszékbe

Ha lehet még fokozni a valóságshow-k őrületét, akkor azt a szappanoperák fellegvárában, Dél-Amerikában megtették. Nem oly rég elkezdték vetíteni Argentínában az Emberek jelöltje című, valóvilág jellegű műsort. A játék nyertese nem milliókat nyer, hanem esélye lehet egy bársonyszékre a parlamentben. Első körben ezer ember érezte úgy, hogy méltán képviselné Buenos Aires városát az országgyűlésben. A jelölteknek eleget kellett tenniük a törvényszabta feltételeknek: csak huszonötödik életévét betöltött, fővárosi lakcímmel rendelkező állampolgár jelentkezhetett. Ezenfelül egy gyakorlatias programjavaslatot is be kellett nyújtaniuk. 


DUMA PLÁZA

Óvd a fákat, legyél harkály. (graffiti)


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>