Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 40. szám, 2002. október 04

Belpolitika

Munkatársunktól
Baló világ

Nem sikerült elnököt választani a Magyar Televízió élére. A tizenöt pályázó közül a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökség Baló Györgyöt jelölte e posztra, azonban a társadalmi kurátorok nem sorakoztak fel az elnökség mögé. Közülük többen kifejtették: Siklósi Beatrixot látnák szívesen az MTV élén. Eközben a köztévé tovább halad a teljes csőd felé.


Hajdú Sándor
Az MSZP szocdemre vált?

Nem új elképzelés az, mely szerint a Magyar Szocialista Párt nevét az európai példákhoz hasonlóan meg kellene változtatni, mert a szociáldemokrata jelző illene a párt új arculatához. Ismeretes, hogy Szili Katalin hozta nyilvánosságra ezen elképzelést, majd a hét végén már a párt elnöke, Kovács László is nyíltan felvetette egy, a szociáldemokrácia jövőjéről szóló konferencián. Arra, hogy mi áll a háttérben, hogy miért éppen az önkormányzati választás finisében történt ez a bejelentés, többféle magyarázat van. 


Jutalmat kaptak a numizmatikai kincsek feltáróinak

Tízmillió forintos jutalmat és elismerő oklevelet adott át Görgey Gábor kulturális miniszter az idén áprilisban Újfehértón talált numizmatikai kincsek „feltáróinak”, egy újfehértói házaspárnak, Polonkai Andrásnak és feleségének. Az újfehértói házaspár áprilisban kertásás közben bukkant rá a 64 darab középkori-koraújkori aranypénzre, amelyek bevittek a nyíregyházi Jósa András Múzeumba. A múzeum szakemberei még aznap kivonultak a helyszínre, s további 44 érmét találtak, majd az elkövetkező három napban folytatták a kutatást, amelynek eredményeként további érmék kerültek elő a földből. 


Koroknai Zsófia
Drogtörvény: a jövő választása

Rémisztő látvány fogadta kedd hajnalban az angyalföldi Hun utcában a lakásba toppanó családtagokat, amikor huszonnégy éves hozzátartozójukat halva találták. A helyszíni szemlén gyilkosság nyomait nem fedezték fel, elsődleges szakvélemény szerint a halál oka: kábítószer-túladagolás.


Ludánszki Éva
Érdekaréna

A Hősök tere, Budapest és az ország legnagyobb és talán leglátványosabb tere, idén ünnepli fennállásának, illetve hivatalos elnevezésének hetvenedik évfordulóját. A teret különböző szerzők sokféle jelzővel illetik: az „ország tere”, a „szertartások tere”, a „magyar történelem szabadtéri színpada”. Valójában mindegyik elnevezés a tér és építményei által szimbolizált valóság egy-egy szegmensét fejezi ki.


Fókusz

Szobota Zoltán, Hazafi Zsolt
S mit tenne Demszky?
Interjú a szabaddemokrata főpolgármester-jelölttel

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere számít arra, hogy a szocialisták ismét visszaléptetik javára a jelöltjüket. Lapunknak adott interjújából kiderül: bár az MSZP fővárosi vezetése megvétózta a korábbi, Gy. Németh Erzsébet visszaléptetéséről szóló megegyezést, a szocialisták országos vezetése a mai napig mellette áll a kérdésben.


Hetek-összeállítás
Visszaszámlálás

Nem az iraki Scud-rakéták jelentik a reális veszélyt, hanem az, ha a palesztinok a „felperzselt föld” taktikáját alkalmazva megpróbálják újabb, eddigieknél is pusztítóbb merényletekkel összezavarni még az Irak elleni támadás előtt a helyzetet - mondta a héten Moszkvában tárgyaló Ariel Saron izraeli miniszterelnök. A Szaddám Huszein elleni akció a vártnál előbb bekövetkezhet: a Le Figaro értesülései szerint a december 4-e utáni hét a legvalószínűbb időpont.


Mondovics L. Gábor
Szerbátültetés?

A szerbiai szavazáson mintegy 6,55 millió szavazópolgár 11 elnökjelölt közül választhatott, és 8600 szavazóhelyiségben adhatta le voksát. Koszovóban is szavaztak, igaz, csak a többségében szerbek lakta településeken, mivel a koszovói albánok bojkottálták a választást. Ennek ellenére is érvényes volt a szavazás, hiszen a részvételi arány 55,7 százalékos volt. 


Gazdaság

Major Nóra
Az őszi Mikulás csomagja

A száznapos program „gyermekei” a héten megkapták az „őszi Mikulás” csomagját. Megszámolták, és tényleg ötven százalékkal több. A csomagok nem voltak minden esetben egyformák: volt, hogy harminc, máshol negyven, helyenként pedig nyolcvan százalékkal is dagadtabb volt. Örülnek is, meg nem is. Remélik, ez csak a kezdő lépés. Messze van még Európa.


Danka Ildikó
Középpontban a kis- és középvállalkozások

Miközben a vállalkozások kilencven százalékát a kis- és középvállalkozások adják, fejlődésük egyik legnagyobb akadálya a tőkeszegénység. Az eddigi kormányok verbális szinten elkötelezték magukat a szektor támogatására, az eredmény azonban igen csekély. A kis- és középvállalkozások finanszírozása Közép-Kelet-Európában című konferencia - nemzetközi példák bemutatásával - új dimenziók keresését szolgálta.


Munkatársunktól
Döntsd a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) feltámasztása érdekében több változtatásra szánta el magát a Medgyessy-kabinet. A szándék az Orbán-kormányban is megvolt, Varga Mihály egykori pénzügyminiszter azonban nem piaci eszközökkel kívánt beleavatkozni a kedvezőtlen folyamatokba - miután a felszínre tört közgazdászi énje -, majd úgy döntött, mégis csak lemond tervéről. Most utódján, László Csabán van a sor, s csak reméljük, több szerencséje lesz. (Esélyeit növelik a Varga-terv kudarcának tanulságai s az azóta eltelt időszak nem túlságosan kedvező tapasztalatai is.)


Zajlik az adótörvény vitája

Varga Mihály és Révész Máriusz fideszes képviselők a Parlamentben a jövő évi adótörvény általános vitáján. „Ez az adótörvény úgy rossz, ahogy van - summázta Varga az ellenzéki párt véleményét. - A Medgyessy-kormánynak sikerült elérnie, hogy tizenkét éve először a köztisztviselők és a kórházi dolgozók is a legmagasabb adósávba kerüljenek.” Fotó: MTI


Kovács Klára
Elbocsátási hullám várható

A világ első számú pénzügyi vezetői kényszerűen ismerték be a hétvégi washingtoni G7-csúcson, hogy nem enyhül a másfél-két éve tartó világgazdasági recesszió. A várva várt fellendülés a legoptimistább számítások szerint jövő év első felében, a pesszimistább kalkulációk szerint viszont ennél később érkezik el, addig viszont csak lassan növekvő, inkább stagnáló világgazdasági környezetre kell számítani. A pangó gazdaság már most is érezteti a hatását: a vállalatok visszafogják a termeléseiket, beindultak az elbocsátási hullámok, nő az államháztartási hiány. A világ pénzügyi vezetői eddig még nem találták meg a növekedés beindításának a kulcsát, a pangás folytatása viszont tovább mélyíti és szélesíti a recesszió következményeit, amely hazánkat sem hagyja érintetlenül. 


Acsai Anikó
Megpezsdült a befektetési alapok piaca

A közelmúltban látványos pezsgés indult be a befektetési alapok piacán. Az új tőkepiaci törvény adta lehetőségek mostanra értek meg annyira, hogy érzékelhetővé váljanak új termékek formájában a befektetők számára is.


Acsai Anikó
Kijózanodó börzék – BUX az árral szemben

A hétfői mélyrepülés után felfelé korrigáltak a világ vezető részvénypiacai, így többségük mérsékelt emelkedéssel zárt. Amerikában ismét a recesszió rémét előrevetítő makrogazdasági adatok a mélybe taszították az árfolyamokat. 


Háttér

Vagyim Arisztov
Hogyan tegyük rendbe Oroszországot?

A napokban Budapesten tartott előadást Nyikolaj Smeljev, a moszkvai Európa Intézet igazgatója, országos hírű közgazdász, és Andronyik Migranyán, a nem kevésbé híres politológus, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének professzora és az Elnöki Tanács tagja. Mindketten a gorbacsovi peresztrojka idején tűntek fel, mikor cikksorozatot jelentettek meg arról, „Hogyan tegyük rendbe a Szovjetuniót?”, amelyet később „Hogyan tegyük rendbe Oroszországot?” címmel folytattak. A két tudós két különböző nézőpontot képvisel Oroszország jelenlegi helyzetét, de jövőbeli lehetőségeit illetően is. 


Oriana Fallaci
Ahol szabad boldognak lenni

Amerika egy rendkívül különleges ország. Olyan ország, amelyet sokan irigyelnek, de nem gazdagsága, hatalmas ereje vagy katonai fölénye miatt. Akkor mégis miért? Azért, mert Amerika alapját egy lelki szükség, a Haza iránti szükség, illetve a nyugati világban valaha is megfogalmazott eszmék legmagasztosabbika, az Egyenlőség eszméjével párosított Szabadság eszméje adja. Azért is különleges, mert amikor ez az eszme megszületett, a Szabadság még egyáltalán nem volt divatos - az Egyenlőséget nem is említve. Akkoriban néhány filozófuson, a felvilágosodás követőin kívül senki sem beszélt ilyen dolgokról. Ezen fogalmak magyarázatát egyetlen vaskos és drága könyv, a Franciaországban egy bizonyos Diderot és D’Alambert szerkesztésében kiadott tizenhét kötetes Enciklopédia, a Művészetek és Tudományok Általános Szótára nyújtotta. 


Hetek-összeállítás
Jóságos nagyhatalom vagy modern Róma?

„A Római Birodalom óta a történelem során nem akadt egyetlen ország sem, amely ilyen nagy hatással lett volna a kultúrára, a gazdaságra, a technológiára és a katonai életre” - állította az év elején egy amerikai újságíró a The New York Times hasábjain. S valóban: a tavaly szeptember 11-ei eseményeket követően, majd a terrorizmus elleni harc kibontakozásával világszerte egyre nagyobb nyilvánosságot kap egy vita, amely az Amerikai Egyesült Államok szerepét veszi górcső alá. Az amerikai birodalom kérdése nem pusztán Amerika ellenségeinek vagy az európai liberálisoknak, de a jobb- és a baloldal képviselőinek egyaránt vesszőparipájává vált. Jonathan Freedland, a neves angol lap, a The Guardian hasábjain angol történészek véleményére hagyatkozva von párhuzamot az egykori Római Birodalom, illetve napjaink Amerikája között.


Gábor György
New York után New Jeruzsálem?

A „történelem vége” euforikus hangulatában ringatózó „globalizációpárti” rómaiak minden bizonnyal a régtől fogva jól ismert, és saját szerzőik által is részletesen taglalt makacsságnak és végtelen konokságnak, valamint a hatalommal szembeni örök tiszteletlenségnek tudhatták be a zsidók amúgy megmagyarázhatatlan viselkedését, azt, hogy Titus internacionalista segítséget nyújtó baráti seregeit nem köszöntötték kitörő lelkesedéssel és szűnni nem akaró ovációval. Pedig - Josephus Flaviustól tudjuk - Titus jó szándéka és az egész korabeli nemzetgazdaságra kiható projekt-je racionálisan támadhatatlannak és megfellebbezhetetlennek tűnt: a Templomot, mint afféle idegenforgalmi nevezetességet meg kell őrizni, hiszen annak pusztulásával „csak a rómaiak károsodnának”, ám ha megmarad, „ékessége lesz az egész birodalomnak”. 


Fekete János
Álmodozni néha veszélyes

Izraelben már „megszokottá” válnak a gyilkos merényletek, és az Ország lakóin kívül borzadva látják ezt nemcsak a diaszpórában élő zsidók, de az eddigieknél buzgóbban imádkoznak manapság Jeruzsálem békességéért az evangéliumi keresztények is világszerte. Az Izraelt hibáztató és mérsékletre intő „tárgyilagos” médiát figyelemmel követve azonban úgy tűnik, hogy nemcsak a korábbi történelmével és politikájával a holokausztot követően meghasonlott Európa - amely a keresztény erkölcs és kultúra hordozójának hirdeti magát - hagyja cserben (ismét!) ennek a csodálatos módon föltámadt, ősi népnek a régi-új országát. Oszama bin Laden láthatatlan bandájának hol itt, hol ott realizálódnak, vagy akár egyelőre csak virtuálisan fenyegetnek a különféle véres-gonosz akciói, de az általuk gerjesztett rettegés és a globális világ elé meredő kérdőjelek árnyékában már Amerikában is, sajnos mind többen kezdenek különbséget tenni a szeptember 11-éhez kötődő emberiségellenes világterror - és az őrült palesztin dzsihád több ezer zsidó és arab áldozata között. Elismeréssel és szeretettel adózóm tehát Szántó T. Gábornak, a Szombat főszerkesztőjének, a témát elemző minapi értékes dolgozatáért (. Hetek, 2002. szeptember 13.).


Hit és értékek

Flaisz Endre
Valláskárosodás

Az egyes nemzetek eredetéről már számos könyv látott napvilágot, és valószínűleg még sok meg fog jelenni a jövőben is, ami azt mutatja, hogy az eredetkutatás nem egy lezárt dolog, újabb információk bukkanhatnak fel egy nép múltjából, melyek átrajzolhatják az addigi képet. Kevesen tudják azonban, hogy a Biblia is sok érdekes állítást fogalmaz meg a nemzetek eredetével kapcsolatban. De vajon igaza volt-e Ady Endrének, amikor azt mondta: „Góg és Magóg fia vagyok én”, vagy valamely másik bibliai őstől származhatnak a magyarok? Egyáltalán mit tudhatunk a Bibliából és a népek emlékezetéből nemzetünk eredetével kapcsolatban?


Interjú

Tihanyi Péter
Családi vészek
Mostohasors az ajtókon túl

- Tanyán laktunk, Pálmonostorán, nem volt külön szobánk, a húgommal aludtam egy ágyfélén, én aludtam kívül, a húgom meg belül. Aztán édesanyám élettársa bejött éjszakánként a szobánkba, és ott próbált meg csinálni velem mindenfélét, mikor a húgom már aludt, csakhogy én védekeztem, kezemmel, lábammal kapálódzni már nem tudtam, mert akkor már rajtam volt, csak a hangom maradt, de ahogy elkezdtem kiabálni, a kést, ami ott volt nála, egy kicsit a nyakamhoz szúrta, a torkomhoz, aztán megcsinált mindent.


Külpolitika

Papp Kornélia, Berlin
Választás utáni helyzetkép

A kormányon maradt szociáldemokrata-zöld koalíció megkezdte a tárgyalásokat; a liberálisok megváltak a „fekete báránynak” számító Jürgen W. Möllemantól, akinek a gyenge választási eredményeket tulajdonították; a posztkommunisták egyenesen elnökváltást terveznek a választási kudarc után; az unió pedig mint a legnagyobb ellenzéki frakció mindent megtesz, hogy patthelyzetbe hozza a vörös-zöld kormányt.


Hetek-összeállítás
Karib-tengeri rémálom

Szerdán négyes fokozatúnak nyilvánították a karibi térségben mozgó Lili hurrikánt. A gyorsan növekvő sebességű szélvésztől tartva Lousiana és Texas államokban számos ember elhagyja házát, hogy biztonságosabb tartózkodási helyet keressen. A hurrikán az előrejelzések szerint csütörtökön éri el a szárazföldet. A floridai Nemzeti Hurrikán Központ vezetője, Max Mayfield szerint Lili „nagyon-nagyon veszélyes” lehet. 


Karl Pfeifer, Bécs
Elég volt Haiderékből

November végén az osztrák választópolgárok 183 képviselőt választanak a parlamentbe, miután a konzervatív Néppárt (ÖVP) és a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) nemzetközi vihart kavart koalíciója csak harmincegy hónapig kormányozhatott. Ha a szocialisták és a zöldek nem tudnának német mintára többséghez jutni, újra előkerülhet a nagykoalíció korábban már egyszer megbukott alternatívája.


Márer György, New York
Ki a vétkes?

A Fehér Ház engedett a kongreszszus egyre hangosabb követeléseinek, és beleegyezett, hogy független nyomozás induljon a tavalyi terrortámadások ügyében. A nyomozás előkészíti a talajt egy átfogó vizsgálatra, melynek eredményeként nyilvánosságra kerülnek azok a hibák és sebezhető pontok, amelyek lehetővé tették a géprablásokat. A Fehér Ház lépése nem kis meglepetést okozott republikánus körökben, mivel hónapokon keresztül ellenezte egy ilyen bizottság felállítását arra hivatkozva, hogy az elterelné a figyelmet a terrorizmus ellen folyó háborúról, és a több hónapos visszatekintés kínos helyzetbe hozná a kormány egyes illetékeseit. 


Vlagyimir Zsarihin, Novosztyi – Moszkva
FÁK-tól az erdőt

Október hetedikén lesz a moldovai Kisinyovban a Független Államok Közösségének csúcstalálkozója. Néhány nap múlva a volt Szovjetunió polgárai - akik most különböző független országok állampolgárai - választ kapnak a kérdésre: létezik-e ezeknek a független államoknak a közössége, él-e még a FÁK? Miután 1991-ben a volt szovjetköztársaságok egyesülése úgy döntött, hogy a „közösség” megnevezést alkalmazzák, a tagok egy sor ezzel ellentétes döntést hoztak: először ellehetetlenítették az egységes fegyveres erőket, majd a rubel mint egységes valuta gondolatát.


Négykeréken

Király Sándor
Időutazás az esztétikum világában

A demokráciára kárhoztatott ember szükségét érzi annak, hogy az anyagi jólét külső jegyeivel vegye körül magát. Ennek ideális eszköze az autó. Egy járműnek ízléskifejezőnek és karakteresnek kell lennie, mint amilyenek mi vagyunk. Hogy ez a többség esetében mégsem így van? Erről nem az autóvásárlók tehetnek.


Publicisztika

Siposhegyi Péter
Egy háztartásban az áldozattal

A nyilvánosság nagy úr, jól tudjuk. A nyilvánosságnál csak egy nagyobb úr van, a még nagyobb nyilvánosság. Az ember annyi, amennyi a képernyőn látszik belőle. A képernyőn az erőszak látszik, minden mennyiségben. Ilyen egyszerű? A családtagok elleni erőszak mára olyan hírré vált, amely nélkül alig akad Híradó. Azon a napon, amikor e dolgozat megírására készültem, ismét feltálaltak egy esetet a reggelimhez. Ismét kiderült, hogy valahol megint eggyel többen voltak egy fedél alatt, mint amennyit kibírt a fedél. Az ember már fel sem kapja a fejét. Agyonszúrta élettársát. Tömegáru, mint a kínai cipő.


Sport

Hódító Ferrari Indianapolisban is

A várakozásoknak megfelelően Indianapolisban is a két Ferrari-pilóta állhatott a dobogó legfelső két fokára. Az olasz istálló a starttól kezdődően fölényesen vezetve kettős rajt-cél győzelmet aratott. Az első rajtkockáról induló, és a versenyben végig élen álló Michael Schumacher és az őt szorosan követő Rubens Barrichello azért így is tartogatott némi meglepetést a verseny végére, hiszen a célvonalon gyakorlatilag fej fej mellett haladtak át, s a befutó annyira szorosra sikerült, hogy szabad szemmel nem is lehetett eldönteni, ki a 2002-es USA Nagydíj győztese.


Kovács Tamás
Speedy Gonzales a nyerő

Vasárnap Madridban a Real Madrid Bernabeu stadionjában mintegy húszezer lelkes szurkoló bíztatása közepette ért célba az idei spanyol kerékpáros körverseny három hét után csaknem felére apadt mezőnye. A spanyol rendezőket dicséri, hogy az útvonal összeállításával, az elmúlt évhez hasonlóan idén is, végig izgalmassá tették a viadalt. 


Bajnokok ligája

Saviola sikerre vezette a Barcelonát Moszkvában. Az argentin támadó két góllal járult hozzá a 3-0-ás győzelemhez. A forduló egyik negatív szenzációját ismét a Bayern München szolgáltatta, a Milan elleni hazai pályán elszenvedett vereségével.


Szabadidő

Pálfy Gyula
Ezt most tényleg

Madarak a szabad, tiszta térben. Irdatlan távolságokat gyűrnek le. Államhatár, etnikai fal, bevándorlási kvóta fölöttük nem uralkodhat. Onnan fentről nézve egyedül a küldetés számít, hogy odaérjünk, ahol a nagy szabályzat szerint lenni kell. Időben ott lenni, méghozzá.


Finta Szilvia
Belém vagyok gabalyodva

Szeptember végén nyílt Váli Dezső gyűjteményes kiállítása az Ernst Múzeumban. A művész hatvanadik születésnapját ünnepli éppen, s ennek fényében válogatott össze ismert, de kiállításokon oly ritkán látható alkotásokat. 


Takács Gabriella
Euforikus várakozás

Némelyek azért fohászkodnak, hogy a tizenkét csillagot ábrázoló világembléma együtt jelentse a teljességet, a tökéletességet és a békét. Mások „bort, búzát, békességet és keménységet” várnak tőle. Egyesek punk létükre sem utasítják el, míg mások az ottani szabványoknak nem megfelelő, 2,8% zsírtartalmú tej megszűnését fájlalják, csakúgy, mint a tilalomlistára kerülő mákot, és az esetlegesen csorbát szenvedő nemzeti hagyományokat - derül ki a nyári Sziget Fesztiválról az EU-nak küldött közel hatvan graffitiből. 


Színes

Takács Gabriella
Telcsi, Tercsi, Kata, Klára

Mozgalmas kora délelőtti bizsergéstől izzik a belváros, teendőik után siető embertömeg zötykölődik a 49-es villamos jellegzetes sárga kalitkáiban. Hátizsákos fiatalok, munkába igyekvő harmincasok, szolidan elegánsra sminkelt hölgyek életük delén. Mobiltelefonnal. Mikor is nagy hirtelen a kilencvenes évek elején még státusszimbólumnak számító maroktelefon összetéveszthetetlen tónusú csöngése veri fel a villamos viszonylagos csendjét, riogatva az irkáikba borult diákok seregét. És csörömpöl, csörömpöl és csörömpöl feltartóztathatatlanul, a munkába igyekvő tömörület idegein pillanatról pillanatra bosszantóbban táncol már-már rétestészta hoszszúságú másodpercekig. 


Mi van a képen?

1. Az egyszer használatos, eldobható zsilettpenge 2. Józsi bá’ hegesztőmaszkban 3. Jelenet a Csillárok háborúja című filmből


Tanmese erős idegzetűeknek

A tizenhatodik században a francia parasztok körében egy elég különös történet járt szájról szájra. A mese - vagy inkább nevezzük horrornak - valahogy így kezdődött: Egyszer volt, hol nem volt, volt egy kislány, aki útban a nagymamája házához találkozott egy farkasemberrel. A farkas megveri és megöli a nagymamát, majd a holttestet a kamrába zárja, a vérét pedig egy üvegbe teszi. Miután a kislány megérkezik az élelemmel teli kosárral a nagymamához, leveti a ruháját, és bebújik a farkas mellé az ágyba. A farkas őt is meg akarja enni, ám a kislány azt mondja, hogy kimegy a fürdőszobába. A farkas kiengedi, és a kislány elmenekül. 


DUMA PLÁZA

Az arany ott van, ahol megtalálod. (kanadai aranyásó aranyköpése)


A törpék utolsó dobása

Manuel Wackenheim törpe „vállalkozó” állásvesztésére vonatkozó keresete ellenére az ENSZ emberi jogi bizottsága megerősítette azt a francia rendszabályt, amelynek értelmében tilos a törpék pénz ellenében történő dobálása. A kedvelt szórakozás az Egyesült Államokban és Ausztráliában terjedt el még az 1980-as években, de már Európában is régóta hódít. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>