Vissza a tartalomjegyzékhez


Hóbort Sapiens

Vadvízi evezés, barlangi búvárkodás, bungee-jumping, sok-G-eros hullámvasút, forgószél vadászat… Minél veszélyesebb a kaland, annál nagyobb örömet okoz. Még a családi kötelékek sem tudnak határt szabni a féktelen élményvadászatnak. Egy hullámvasutakról informáló weboldal magyarázata szerint az ember osidok óta szeret a halállal játszani, s amikor túljut az életveszélyen, úgy érzi, túljárt a halál eszén.

 

A félelemmel vegyes örömélmény megszerzését célzó hóbortok uzoi olyan helyzeteket keresnek, amelybe normális esetben kerül az ember. Mindez sokszor szervezett formában zajlik. A nagy vidámparkok kínálatában kiemelt helyen szerepelnek azok a hajmereszto szerkezetek, ahol a félelemre vágyó utas a gravitációs eronél is többszörös nyomást élhet át a testében a zuhanások, pörgések-forgások során. (Mint sok más káros szenvedélyt kiszolgáló szervezet esetében, az agykárosodást és egyéb sérüléseket szenvedett felperesek hangja itt sem tudja túlharsogni a szórakoztató cégek reklámfergetegét.) Életveszélyes kirándulásokat kínálnak egyes utazási irodák. Látogatást tehetünk kitörésveszélyes vulkán közelében, olyan helyre utazhatunk, ahol valószínuleg tornádó vagy forgószél fog átsöpörni. Vannak emberek, akik szeretnék személyesen is átélni, videójukra rögzíteni a televízióból ismert természeti katasztrófákat. A Twister címu film bemutatása óta a forgószélvadászat egyre nagyobb érdeklodésre tesz szert. 
Akadnak kevésbé civilizált formái is a félelem aktiválásának. Egy új típusú hóbort az úgynevezett „car surfing”, azaz autószörfözés. A vakmero utasok a gépkocsi tetején vagy a motorházteton foglalnak helyet. A sofor rákapcsol, majd hirtelen kifarol, és hangos csikorgással lefékez. A gyakran halálos áldozatot is követelo játék célja, utolsónak fennmaradni a teton. Amerikában egyébként hagyománya van a nyaktöro mutatványozásnak. Evel Knievel a motoros kaszkadorködés legendás alakja harmincöt csontját törte már el. Karrierje kezdetén tuzfalon ugratott át motorral, vagy oroszlánokkal, csörgokígyókkal, cápákkal teli medence fölött. Ezután egyre nagyobb számú autó és busz átrepülésére vállalkozott. Amikor egy halálugrás után harmincnapos kómájából magához tért, eldöntötte, hogy átugorja a Grand Canyont. A rendíthetetlen elszántsága miatt hosként ünnepelt Knievel egy baleset utáni operációban fertozést kapott, és ma hepatitis C-tol haldoklik tehetetlenül. 

Különbözo amerikai egyetemeken vizsgálják a szélsoséges élménykeresés, az úgynevezett „sensation-seeking” okait és pszichológiai összetevoit. 
A pittsburghi orvosi egyetem tudósai azt állítják, hogy a kalandvágyó emberek hajlamosabbak a dohányfüggoségre, sokkal inkább édesszájúak, és nagyobb a drogfüggoség valószínusége náluk. Több a férfi élményvadász, mint a no, és több az elvált, mint a házas. Tipikus korosztály a tinédzserkor és a húszas évek eleje. 
Érdemes megjegyezni, hogy nem csak az extrém sportok válthatják ki azt a pillanatnyi örömélményt, amiért sokan az életüket kockáztatják. A The Independent címu brit lap egyik cikke szerint szakértok arra a megállapításra jutottak, hogy a sakkjátékosokban legalább akkora a kalandvágy, mint az életveszélyes sportokat uzo emberekben. Egy játszma megnyerése esetén olyan magasra szökken a tesztoszteron szint a vérükben, mintha tegyük fel, sárkányrepülovel szelnék át az eget. (Horváth Hajnalka)