Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 39. szám, 2002. szeptember 27

Belpolitika

MTI
Leplezetlen szentszövetség

A polgári-nemzeti oldal hívei és az egyházak közötti együttmuködés nem napi politikai ügy, hanem stratégiai szövetség - jelentette ki Orbán Viktor a Katolikus Pedagógiai Napok keretében tartott szerdai tanácskozáson. A volt miniszterelnök szerint az egyháznak és intézményeinek az lehet a legnemesebb történelmi feladata, hogy erkölcsi kérdésekben rendszeresen felmutatja a zsinórmértéket. Szavai szerint egy ország akkor egészséges, ha van elgondolása saját jövojérol, ezért egy országgal nem lehet megtenni, hogy „száz napról száz napra bukdácsoljon”. 


Hazafi Zsolt
Puhábbra hangolnák az átvilágítást

Nem túl heves, de azért csata zajlik a két kormánypárt között az úgynevezett ügynöktörvény kapcsán. A nézeteltérés lényege, hogy az SZDSZ szerint az MSZP felpuhítaná az eredeti törvényjavaslatot. Az ellenzék viszont radikális változtatást szeretne, mivel az egykori MSZMP KB és PB tagjait is „büntetnék”. 


Hetek-összeállítás
Az én mozim

Ez a hét nem a szegfu jegyében telt. Néhány napon belül látott napvilágot, hogy a választások idején beígért adócsökkentés még egy évet várat magára, ráadásul kevesebb is lesz, mint amennyirol szó volt. Továbbá a nyolcszáz kilométer ígért autópálya már csak ötven, maximum száz lehet, és az sem igazán kedvezett az MSZP-nek, hogy nyilvánosságra került Lendvai Ildikó frakcióvezetonek Friderikusz Sándor üzenetrögzítojére mondott monológja.


Munkatársunktól
Drága hír a vér

Az igazságszolgáltatás tisztaságának záloga a nyilvánosság - mondta Varga Zoltán bíró azon a konferencián, melyet A büntetoeljárás és a sajtó címmel rendezett a Magyar Jogász Egylet. A rendezvény apropójaként szolgált, hogy a sajtó és az igazságszolgáltatás kapcsolata nem megfeleloen rendezett, miközben a kriminológiai események egyre nagyobb terjedelemben és egyre nagyobb hangsúllyal szerepelnek a híradásokban. 


Szlazsánszky Ferenc, Németkér, szeptember 23.
Brutality show Németkéren

„Kell ide vagy ezerötszáz cserép” - nézi a romos tetot az iparos. A ház, amely elott állunk, a paksi Kolompár Károlyék tulajdona. Két és fél millió forintért vásárolták meg, de a németkéri lakosok néhány óra leforgása alatt lakhatatlanná tették, hogy elvegyék Kolompárék kedvét a beköltözéstol. Meg kell hagyni, a falusiak „tiszteletre méltó” alapossággal dolgoztak: leszaggatták a cserepeket, bezúzták az ablakokat, megrongálták a kályhát, és a biztonság kedvéért a fürdokádat is átlyukasztották valami csákányszeru tárggyal. „Kíváncsi vagyok, mit kapnánk, ha mi csinálnánk ezt egy magyar házával” - mondta lapunknak néhány órával késobb Kolompár Vince. 


Életmód

Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Makki Marie-Rose
Kétdimenziós prostitúció

A pornólapok, a szexuális tartalmú kiadványok szó szerint elárasztják Magyarországon az újságosbódékat is. Az árusok eloszeretettel tapétázzák ki boltjukat a címlapjukon mezítelen noket, avagy éppen leszbikus párokat ábrázoló kiadványokkal. Teszik ezt annak ellenére, hogy ezzel elvileg komoly szabálysértést követnek el, hiszen jogszabályilag szigorúan tiltott ezeknek a kiadványoknak az effajta terjesztési módja. Tetszolegesen értelmezheto „gumiparagrafusokról” lévén szó, ez is olyan jelenség, amelynek kizárólag a társadalom erkölcsi teherbírása szab határt.


Munkatársunktól
Égeto szemétkérdés

Pár év óta a médiában viszsza-visszatéro hírként jelenik meg a magyarországi hulladékgyujtés és -kezelés problémája, magyarul a szemétkérdés. A megoldásról azonban kevésbé kerülnek ki információk, sok esetben csak a zöld szervezetek szélmalomharcaiból próbálhatunk több-kevesebb információt begyujteni.


Fókusz

Szobota Zoltán, Hazafi Zsolt
Élet a Nagykörúton túl
Interjú Gy. Németh Erzsébet szocialista fopolgármester-jelölttel

- Na, akkor ezt tegyük rendbe. Eloször is nem háromszor nyert, hanem csak kétszer, mert egyszer a közgyulés választotta ot meg. Másodszor, 1998-ban nem Katona Béla döntött úgy, hogy visszalép, hanem a szocialista párt. Harmadszor, aki az elmúlt ciklusban Demszky Gábor ténykedését figyelemmel kísérte - különös tekintettel arra, hogy akkor o pártelnök is volt -, az beláthatja, nem koalíciós fopolgármesterként viselkedett. Már akkor sem rá épített a szocialista párt, és most sem ezt tesszük, pláne, hogy megnyertük a parlamenti választásokat. Mi egy jobb programot kínálunk a választóknak, amely egy új fejezetet jelentene október 20-ától kezdve a budapestiek és Budapest számára.


Bugár Árpád, Pozsony
Újra vesztes a gyoztes

„Politikánk és munkánk önmagában is érdekes a lakosok számára, nem csupán azért, mert magyarok vagyunk” - mondta lapunk pozsonyi tudósítójának a hétvégi szlovákiai választáson várakozáson felüli eredménnyel szereplo Magyar Koalíció Pártjának alelnöke, Gyurovszky László. A  választásokat, ahogy eddig minden alkalommal, újra a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) nyerte. Kormányalakításra azonban partnerek híján most sincs esélye. 


Gazdaság

Major Nóra
Eva: nem csodaszer, de vállalható

Újabb engedményeket tettek az egyszerusített vállalkozói adó (eva) készítoi az alkalmazók számára. Legutóbb a korábbi 10 millió forintos limit helyett 15 millióban maximálták az evás vállalkozások árbevételét. Ez a lépés várhatóan néhány százezerre növeli a potenciális eva-kört - tájékoztatta lapunkat Zara Lász-ló, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Az eddigi módosításokat a vállalkozói oldal is üdvözli, az adókört azonban még mindig bovíthetonek tartják - foglalta össze a „másik oldal” véleményét Antalffy Gábor, a Kereskedok és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) fotitkára.


Hetek-összeállítás
Diadalárnyékban a német gazdaság

A „vörös-zöld” gyozelemmel jobban járt a német gazdaság - jelentette ki Dieter Hundt, a Német Munkaadói Szövetségek Egyesületének elnöke a Der Spiegel hasábjain. Várakozásait nem fogadta teljes egyetértés, ugyanis az általa prognosztizált munkanélküliség-csökkenést és gyors gazdasági növekedést inkább a vesztes oldaltól, a konzervatív CDU-CSU párostól várták a szakértok. Annál is inkább, mivel a piacok köztudottan kedvezotlenül reagáltak a választási eredményekre. A német tozsde indexe, a DAX 3,4 százalékot esett.


Acsai Anikó
Háborús félelmek a világ börzéin

A fogyasztói bizalom újabb csökkenése, a vállalatok profitfigyelmeztetései, a háborús félelmek és a kamatok szinten hagyása a Fed keddi ülésén mind lefelé mozgásra determinálták a tokepiacokat. Amerikában a Dow Jones négy, a Nasdaq hatéves mélypontra süllyedt a héten. Európában még ennél is pesszimistább hangulatban zajlott a kereskedés, mind a francia, mind a német index tíz százalékot meghaladó mértékben esett. Az okok között a profitfigyelmeztetések mellett a német választási eredmények is fellelhetok. 


Kovács Klára
Váratlan adóváltozatok

Nem hozott osztatlan sikert a kormány új adócsomagja. Az elozetes bejelentéssel és az ígéretekkel szemben nem változnak a kulcsok, a sávok is csak kismértékben módosulnak. A lapunknak nyilatkozó szakérto szerint a bruttó 150 ezer forintos vagy ennél magasabb jövedelemmel rendelkezok jövore valószínuleg kevesebb pénzt visznek majd haza. Nem teljesült a kormány azon ígérete sem, miszerint az átlagbér a felso kulcsból a középsobe kerülne át. Az ellenzéki pártok az eloterjesztés után azonnal össztüzet zúdítottak a kormányra, ígéretszegonek titulálva oket. 


Háttér

Tisztelt Szerkesztoség

Hechs László „Beázhat az ENSZ-ernyo” címu hozzászólásában, ( Hetek, 2002. szeptember 20.) többek között azt állítja, hogy az izraeli-palesztin megbékélésnek az a legfontosabb akadálya, hogy a palesztinok részérol „hiányzik az akarat a zsidó állammal való megbékélésre… Nem Izrael nem hajlandó tehát Jeruzsálem felosztására, hanem a palesztinok. Harcuk végcélja ugyanis nem Palesztina és Jeruzsálem felosztása, hanem éppen ellenkezoleg, kizárólagos birtoklása. Palesztina számukra a »brit mandátum alatti határaival egységes arab ország« (a PFSZ érvényes alapokmánya), amelynek fovárosa az egységes és oszthatatlan Al-Kudsz, vagy ahogyan mi ismerjük, Jeruzsálem. Szükség lenne egy palesztin íróra, aki … a palesztinokat kísérelné meg rábírni Al-Kudsz és Palesztina felosztására. Ha ez sikerülne, akkor lenne érdemes Izrael közönségéhez fordulni”.


Tatár György
Az ENSZ és a Messiás

„Beavatott hazájának történetébe, az o révén ismerkedtem meg III. (Részeges) Ivánnal és IV. (Kacér) Ilonával, akik eloször mertek az egész Balkánt, Romániát, Görög-, Török- és Magyarországot egy korona alatt egyesíto  Legkésobb Arisztotelész óta tudjuk, hogy a téves elofeltevésekbol levont következtetéseink akkor is mindenképpen tévesek lesznek, ha magának a következtetési eljárásnak a során hibátlanul járunk is el. Szántó T. Gábor írásának ( Hetek, 2002. szeptember 20.). Megállapításaihoz nincs mit hozzáfuzni. Ezért csupán néhány egyéb, ám egymással szorosan összefüggo, szintén téves elofeltevésre szeretnék rámutatni.


Csizmadia Ervin
A második rendszerváltás

Nyugati elemzok már több mint egy évtizede mondják, hogy egy dolog a diktatúrából a demokráciába való átmenet, és egy ettol meroben különbözo dolog a demokrácia megszilárdulása, szokásszeruvé válása. Minálunk könnyedén elsiklottunk e politikatudományi közhely felett, mert sokáig úgy tunt, hogy a második fázis megspórolható. Vagy másképpen: az átmenet egyúttal megszilárdulás is.  Az, hogy Magyarországon vannak olyan erok, amelyek az „elso” rendszerváltással (az átmenettel) nem tartják lezártnak a történetet, már 1998 óta tudjuk. A Fidesz kormánya egy percig nem rejtette véka alá, hogy a rendszerváltás korrekciójára készül, amit azután ellenzéke kissé felületesen „lopakodó diktatúrának”, a parlamentarizmus lerombolásának, tekintélyelvuségnek keresztelt el. 2002 tavasza óta azonban nyilvánvaló, hogy a rendszerváltás valóban nem fejezodött be 1990-ben. S nemcsak amiatt, hogy a Fidesz tudatosan ezt a „látszatot” szeretné kelteni, hanem ténylegesen sem. Az „elso” rendszerváltás ugyanis zárójelbe tette azt, amit most, 2002-ben át kell élnünk: nem, vagy csak nagyon korlátozottan foglalkozott személyi kérdésekkel.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Ábrahám szupersztár

„Interfaith superstar” - e lefordíthatatlan szójátékkal jellemezte a Time e heti címlapsztorija Ábrahámot, a három monoteista világvallás legismertebb közös szereplojét. A szeptember 11-ei merénylet óta felekezetközi aktivisták Ábrahám-eloadásokat, Ábrahám-prédikációkat tartanak, sot még „Ábrahám-szalonokat” is muködtetnek szerte az Egyesült Államokban. Az Ábrahám-reneszánsz sokakban felélesztette a reményt az egymással több évszázada haragban álló, egymástól sokat szenvedett zsidó, keresztény és iszlám vallás közötti megbékélésre. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Templomból kripta

Legalább harminckét halottja és több mint hetven sebesültje van annak a terrortámadásnak, amelyet három fegyveres hajtott végre egy templom ellen a nyugat-indiai Gudzsarát államban. A támadásért egyelore senki nem vállalta a felelosséget, India azonban Pakisztánt vádolja. Az elmúlt hónapokban több véres merényletet és vallási összecsapást látott városban jelenleg több ezer fos katonaság orzi a rendet. 


Sátorok ünnepe: öröm az ürömben

Ariel Saron izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben egy régi katonatársa áldását fogadja a sátorok ünnepe alkalmából, a hagyományok szerint a rezidenciája udvarán felállított sátorban. Kisebb képünkön: izraeli katonai reflektorok világítják meg Jasszer Arafat ramallahi irodájának ablakait. 


Mogyorósi Géza, Berlin
Fél évszázad a képernyo elott

„Müller úr”, az átlagos német állampolgár élete során egy tucat alkalommal vásárol autót, közel másfélszer nosül, és 70-80 hektoliter sört hörpint fel. Ha nem olyan izgalmakkal zsúfolt a nyár és az osz, mint az idei, akkor „Herr Müller” beéri napi kétszáz percnyi tévézéssel. Csakhogy focivébé volt Dél-Koreában és Japánban az év derekán, így a germán magányosok, családosok sok félidore odaragadtak a képernyohöz. 


Hetek-összeállítás
Szaporodnak Szaddám ellenségei

Két nap alatt két európai vezeto állt ki George W. Bush Irak lefegyverzését sürgeto politikája mellett. Tony Blair brit kormányfo egy ötvenoldalas, hírszerzoi információkra épülo tanulmány alapján érvelt Szaddám Huszein sürgos eltávolítása mellett. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szintén kiállt a „gyors és bátor” cselekvés mellett.


Papp Kornélia, Berlin
A szocdemek újra zöldet kaptak

„Ez nem választás, ez már krimi” - ezzel a visszatéro mondattal kommentálta a Deutsche Welle televízió csatorna musorvezetoje a vasárnap este a stúdióba félóránként érkezo új részeredményeket. Az est folyamán eloször Schröderék, majd riválisa, a konzervatív Stoiber tunt hajszállal a befutónak. Volt, amikor úgy tunt, hogy a két független kommunista képviselo lesz a mérleg nyelve a több mint hatszáz fos Bundestagban. Éjfélre aztán kiderült: továbbra is kormányon maradhat Németországban a szociáldemokrata-zöld koalíció. Mind a „vörös-zöld”, mind pedig a fekete (CDU/CSU)-sárga (liberális) koalíció 38,5 százalékos támogatottságot kapott. A szociáldemokraták gyozelmét végülis a Zöldek várakozáson felüli eredménye (8,6 százalék) hozta meg.


Publicisztika

Izing Antal
A Pig Brother

A felhívásra tizenkétezer disznó jelentkezett, de csak tizenkettot választottak le.  A nagy érdeklodés a disznótársadalom elmúlt tizenkét évben történt jelentos változására vezetheto vissza. Ma már egyes disznók szinte lenézik az általuk primitívnek mondott parlagi disznót, aki egész évben a legelon, télen pedig a makkoltatás miatt az erdoben tartózkodik. A Parlagi Disznók szóvivoje azzal érvel, hogy ugyan a disznóól „akkó még nem vót bekameráva”, de életük sokkal természetesebb volt. Ridegebb ugyan, de méltóbb egy rendes sertéshez. Méltóbb, mert egy disznónak a szabadság a legfontosabb, márpedig, ha mindig figyelik, nem lehet szabad. A parlagiak egyébként hivatkoztak bizonyos Heisenbergre is, aki szerint a kísérlet - avagy a megfigyelés - azért nem alkalmas a valóság leírására, mert a megfigyelo eleve transzformálja a folyamatot. Ezzel szemben, ahogy lapunknak egy neve elhallgatását kéro modern, mai koca, Miss Röfi elmondta: „Hát persze, hogy nem vót bekameráva a disznójól, mer nem is volt nekik óljuk, künn a mezon rohangátak egész nap a kondással. De énszerintem nem azt ko néznyi, hogy ki honajt gyütt, hogy mai modern vagy parlagi, hogy fehér-e a bure vagy pigmentált, szerintem mindenki egyfomán disznyó. Úgy értem, minden disznyó bore ugyanolyan szagú, mikor rája gyün a pörzsölo lángja.”


Riport

Sebestyén István
A ló is ember

Gátort nem gyötri kólika - állapítjuk meg magabiztosan Szilárddal. Erre Gátor nem éppen szalonképes altáji hangjaiból következtetünk, és jót nevetünk a néhány perce hevenyészve szerzett állatorvosi szakértelmünkön. A félreértések elkerülése végett gyorsan szögezzük le: Gátor nem valamelyik vízügyi igazgatóság neveletlen alkalmazottja, hanem egy ló. A kólika pedig a lovakat támadó különbözo bélbetegségek, bélelzáródások összefoglaló neve. Gátornek pedig nincs elzáródása - ez ténykérdés.


Somorjai László
Guberál a kerület
Most intézem a feltámadásomat

Fováros, hatodik kerület, lomtalanítás. Már hajnalban guberálók lepik el a terepet. Van, aki hátizsákkal, szatyorral, babakocsival érkezik, mások talicskával, autóval, kisteherautóval jönnek. Egyre többen vannak, némelyikük hobbiból, a többség azonban szükségbol vagy éppen hivatásszeruen kapcsolódik be a szelektív hulladékgyujtés e formájába. Néha még az is elofordul, hogy milliós értékre lelnek. 


Sport

Jordan nem vonul vissza

Michael Jordan, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság szupersztárja tökéletesen érzi magát, s esze ágában sincs befejezni a pályafutását. „Teljesen rendben vagyok: 30-35 percet már mindenképpen tudnék játszani - nyilatkozott lelkesen a Washington Wizards öt hónap híján negyvenéves bedobója. - Nem érdekel, ki mit beszél, egyedül én tudom, hogy mire vagyok képes. Néha ugyan magam sem hiszem el, de még mindig imádok kosarazni.” A klasszist jobb térdének fájdalmai miatt februárban megmutötték, ezért csak hatvan alapszakasz-mérkozésen lépett pályára, átlagban 22,9 pontot dobott. 


Kovács Tamás
Pedálhoz láncolva

Az 57. spanyol körverseny, amit 1935-ben rendeztek meg eloször, a héten ér a célegyenesbe. A Vuelta, a Tour de France és a Giro Italia mellett a legnevesebb európai körversenyek között tart számot. A versenyen Lance Armstrong kivételével rajthoz állt a legtöbb favorit. A tavalyi bajnok Angel Casero, formája alapján most nincs az esélyesek között. A három hetes küzdelemben két versenyhét után az elso helyen a 2000-ben gyoztes, spanyol Roberto Heras (US Postal, Armstrong csapattársa) áll, 35 másodperccel megelozve Aitor Gonzalest (Kelme) és egy perccel Oscar Sevillat (Kelme). A negyedik helyen Joseba Beloki (Once), a Tour de France második helyezettje áll. 


Németh Szilárd
A Milan lehet a Real legfobb riválisa

A brazil klasszis Rivaldo viszszatért egykori sikereinek színhelyére, La Corunába. Igaz, ezúttal már nem a Depor, nem is a Barca, hanem a Milan játékosaként, amelyet valószínuleg ezúttal cseppet sem bánt, hiszen csapata 4-0-ra legázolta a Deportivót a Bajnokok Ligája második körében. A milánói kék-feketék fantasztikusan kezdték az idényt, a bajnokságban két 3-0-s gyozelmet arattak, a BL G-csoportját is vezetik. Úgy néz ki, a nyári nagybevásárlás meghozza gyümölcsét, és a címvédo Real Madrid mellett a Milan lehet a BL másik nagy esélyese.


Szabadidő

Terhelt kiskatonák

Növelik a csapatpszichológusok számát a hadseregben, a szurovizsgálatot pedig a bevonuláskor is megismétlik. Minderre azért van szükség, mert az elmúlt idoszakban három sorkatona is öngyilkosságot követett el. 


Kitisztult a levego

Harmadára csökkent a levego szennyezettsége a Környezetvédelmi Intézet mérései szerint a múlt vasárnapi autómentes napon. A fovárosban az Andrássy úton felállított mérokocsi adatai alapján rendkívüli mértékben csökkent a levegoben lévo rákkelto benzolszármazék aránya, és elenyészo volt a szálló por mennyisége is. 


PROGRAMAJÁNLÓ

„Péntek Esti Jazz” - fellép a Balázs Elemér Group. Francia Intézet I., Fo utca 17., szeptember 27., péntek, 19 óra. Retrospektív kiállítás: Audrey Hepburn - Givenchy 50 éve. A divattervezo legendás ruhakollekciójának bemutatója. Gerbaud-palota, V., Vörösmarty tér 7., október 11.-november 24. 


Túraajánló

Szeptember 28.  túravezeto: Sápi Kun Mariann.


Babsaláta

Török vidékeken rendkívül népszeru hideg eloétel. Nagy szemu szárazbabból készítik - fehér vagy fekete -, egy kilogrammból körülbelül húsz adag jön ki. Egy éjszakás beáztatás után puhára fozve, majd hideg vízben lehutve és megszárítva kerül a bab egy nagyobb edénybe, ahol az egy kilónyi mennyiséghez hozzákeverünk tíz nagyobb szem paradicsomot, amit közepes kockákra vágtunk, öt darab zöldpaprikát - szintén felkockázva -, öt apróra vágott vöröshagymát, három-négy csokor friss petrezselymet felvágva. Szintén hozzákerül még tíz darab kemény tojás csíkokban, és körülbelül tizenöt friss piros retek - ha nagyon kicsik, akkor több is. Az egészet balzsamborecettel, olíva olajjal ízesítjük. Tálaláskor egész fekete olajbogyóval szokták díszíteni, egy adagra négy-öt szem kerülhet. (mlg)


Színes

Hóbort Sapiens

Vadvízi evezés, barlangi búvárkodás, bungee-jumping, sok-G-eros hullámvasút, forgószél vadászat… Minél veszélyesebb a kaland, annál nagyobb örömet okoz. Még a családi kötelékek sem tudnak határt szabni a féktelen élményvadászatnak. Egy hullámvasutakról informáló weboldal magyarázata szerint az ember osidok óta szeret a halállal játszani, s amikor túljut az életveszélyen, úgy érzi, túljárt a halál eszén.


Mi van a képen?

3. A ló, a rossz és a csúf.


Larry King quot jutalma quot

Larry King mint házigazda is megkapta a magáét a televízió Oscarjának tartott Emmy-díjak átadásának gálaünnepségén. A talk show nagymesterét egy tervezett vígjáték rögtönzésekor öntötték nyakon - púderrel. 


DUMA PLÁZA

Ha egy szombat estére néger lehetnél, soha többet nem akarnál megint fehér ember lenni. (William Faulkner amerikai író)


Filmcsillag a norvég vizekben

Keiko, a nagysikeru Szabadítsátok ki Willyt címu film foszereploje valószínuleg Norvégiában tölti a telet. Az emberszereto gyilkos bálna két hete bukkant fel a nyugatnorvég partoknál és a helyiekkel barátkozott, sot azt is megengedte, hogy a gyerekek a hátán lovagoljanak. Szakértok szerint azonban az állatnak inkább magafajta bálnák társaságára volna szüksége. A Keikót filmezo csapat, Norvégiát egy átmeneti állomásnak tartja, mielott a huszonnégy éves állat a teljes szabadságba kerül. Norvégiában számos fjord alkalmas lenne az átmeneti otthon kialakítására.