Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 38. szám, 2002. szeptember 20

Belpolitika

Szobota Zoltán
Négyévente új nemzeti hősök

Az első száz nap eredményei után érdekes lépésre szánta el magát a szocialisták vezette kormány. Glatz Ferenccel az élen olyan szakértői bizottságot hoztak létre, melynek elsősorban az állami és nemzeti jelképrendszer, illetve szimbólumok áttekintése lesz a feladata. 


Kenyeres Zoltán
Jövőnk polgári feltételei

Orbán Viktor szerint a parlamenti ellenzék csak abban az esetben hajlandó megszavazni az európai uniós csatlakozást, ha a jelenlegi kormánypártok néhány feltételüket teljesítik. Ezek pedig a következők: az ellenzéknek garanciákat kell kapnia a kormánytól arra, hogy a földtörvény módosításával megakadályozzák a külföldi állampolgárok földvásárlását, hogy jövőre három százaléknál nagyobb béremelés lesz a versenyszférában, valamint arra, hogy folytatják a Széchényi tervet. A kormánypártok felháborodásuknak adtak hangot, míg a fideszes politikusok ismételten félremagyarázást emlegetnek. 


Munkatársunktól
Nagy a jövés-menés
Tovább a cikkhez >>>

Fővárost Európának

Demszky Gábor, az SZDSZ újbóli főpolgármester-jelöltje ismertette a „Fővárost Európának” - Budapest európai fővárossá való fejlesztésének programja címet viselő városfejlesztési programját. A jelenlegi főpolgármester újbóli megválasztása esetén új utakat és Duna-hidakat, a 4-es metró megépítését, az 5-ös metró előkészítését, új buszokat és villamosokat, a közlekedési szövetség létrehozását, egységes parkolási rendszert, a városrész-rehabilitáció folytatását, sétálóutcákat, teljes körű szennyvíztisztítást, a hulladékégetők felújítását, a városháza udvarán 850 parkolóhelyet, nagyobb köztisztaságot és közbiztonságot, a zöldfelületek növelését, vízi vidámparkot, a műjégpálya felújítását, utcai internetterminálokat, a kórházak felújítását, szociális jóléti programot, élhető-gondoskodó várost ígér egyebek között városfejlesztési prog-ramjában. 


Életmód

Csingár Edit
Táp secret

Az elmúlt években pusztító kergemarhakór, BSE, dioxin, csirkevész és társaik hatására az Európai Unióban tervezik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal felállítását. Hazánkban ennek hírére már úgyszintén felvetődött a szerv „made in Hungary” változata, melyet a fogyasztói oldal különösen üdvözölt. Ennek hátterét az adja, hogy a fogyasztói oldal részéről általánosan tetten érhető jelenség, miszerint alulinformálva érzi magát arról, amit fogyaszt, így könnyebben pánikot, hisztériát vált ki egy-egy felröppentett, de meg nem erősített információ. 


Makki Marie-Rose
Drogozó fiatalok

A kábítószer- és alkoholfogyasztásnak lényegesen kisebb a valószínűsége azoknál a fiataloknál, akik teljes családban nevelkednek, akikre kellőképpen odafigyelnek, és akiket nagyon jó kapcsolat fűz családjukhoz, kiváltképpen édesanyjukhoz - többek között ez derült ki egy nemrégiben végzett, nagyszabású vizsgálatból, amelyet a nagy-britanniai New Castle egyetemének kutatói végeztek 14-15 éves fiatalok között Nagy-Britanniában, Írországban, Olaszországban, Németországban és Hollandiában. 


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Bohács Zoltán
Kétesélyes német jövő

Az utolsó német válasz-tási felmérések egyike a szociáldemokrata-zöld koalíciót, míg a másik a CDU/CSU és az FDP formációját látja befutónak. A kettő közötti különbség azonban olyan kicsi, hogy szinte még a statisztikai hibahatáron belül van. Éppen ezért kemény küzdelem várható, amely vasárnap estig még mindenképpen kétesélyes. Sőt! Tekintettel arra, hogy a két koalíciós tömb egymás felé egyáltalán nem zárt, elvileg bármilyen eredmény, s azt követően bármilyen megegyezés lehetséges. A kommunista utódpárt, a PDS azonban szinte minden közvélemény-kutató egységes véleménye szerint nem fogja elérni az ötszázalékos küszöböt. A szociáldemokraták ugyancsak nagy hajrát tudhatnak maguk mögött. Július végén még egyértelműen úgy látszott, a Gerhard Schröder vezette szociáldemokrata-zöld koalíció simán elveszíti a szeptember 22-ei választásokat. A gazdasági kérdésekre ugyancsak érzékeny német közvélemény akkor még láthatóan nem tudta magát túltenni azon, hogy a gazdasági reformok nagyon vontatottan haladnak előre, s nem volt elégedett sem a gazdasági növekedéssel, sem a jövőbeli kilátásokkal. Azt pedig végképp nem tudta megbocsátani a szocdemeknek, hogy a munkanélküliség területén gyakorlatilag semmit nem tudtak elérni. Ez utóbbi kérdés - tegyük hozzá - azért is különösen fájdalmas, mert a munkanélküliség kérdése köztudomásúlag évek óta a német választások „királycsinálója”. 1998-ban Schröder hatásos kampánnyal tudta elhitetni a választókkal, hogy leendő kormánya hatékonyan tud fellépni a német gazdaság rákfenéje, a makacsul magas munkanélküliségi ráta ellen. „Ha nem csökkentjük a munkanélküliséget, nem érdemeljük meg, hogy újraválasszanak bennünket” - hangzott a hatásos és kétségtelenül eredményes kampányszlogen négy évvel ezelőtt, amely azonban az új választások előtt a visszájára fordult. 


Szlazsánszky Ferenc
Budapest a páston
Interjú Schmitt Pál független főpolgármester-jelölttel

- Nem követem a közvélemény-kutatást, inkább arra figyelek, hogy mennyi bizalom árad felém a budapestiek részéről. Úgy látom, ez igen intenzív. Egyébként pedig volt már előrehozott választás Budapesten, háromszázezer ember szavazott: azok, akik az elmúlt tíz évben elköltöztek a városból, mert úgy gondolták, számukra nem megfelelő az az életminőség, amit Budapest nyújt. 


Gazdaság

Még nem nő az adóügyek elévülési ideje

A hét elején még azzal a bejelentéssel borzolta a közvéleményt a Pénzügyminisztérium, hogy a jelenlegi öt évről nyolc évre emelné az adómegállapítás és végrehajtás elévülési idejét, azaz nyolc évig meg kellene őrizni a számlákat. Aztán a hét közepére váratlanul visszavonta a tárca az elképzelését, és Máté Dániel szóvivő bejelentette: mégsem nő az adóügyek elévülési ideje.


Euró-undor a görög piacokon

Négynapos gyümölcs- és zöldségbojkottra került sor a héten Görögországban. Ez immár a második alkalom ebben a hónapban, hogy a hellén lakosok tüntető nemfogyasztással adnak hangot az euró iránti ellenérzéseiknek. Az ígéretek ellenére ugyanis az átállás mindent megdrágított. A spekulatív felkerekítések következtében tízszázalékos lett a rejtett áremelkedés. A kormány is támogatja a sztrájkot, sőt szankciókat helyezett kilátásba az ok nélkül drágító kereskedőkkel szemben. 


Munkatársunktól
Nemzetközi konferencia a kisvállalkozókért

Komoly probléma a mikro-, kis- és középvállalatok finanszírozása - ismerte el Nagy Róza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára. A kormány ezért négyéves fejlesztési tervet készít, hogy azok az érintett cégek is hitelhez juthassanak, amelyek nem felelnek meg a banki feltételeknek - mondta a Bancraft Kft. és az ITDH által közösen szervezett konferencia beharangozó sajtótájékoztatóján. 


Véget ért a 106. Budapesti Nemzetközi Vásár

Csütürtökön zárta kapuit a 106. Budapesti Nemzetközi Vásár, amelyen idén is több mint nyolcszáz kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait. A vásár Infomarket elnevezésű részlegében informatikai, telekommunikációs és médiavállakozások szerepeltek. 


Danka Ildikó
Nagylelkű alamizsna

A parlament elé benyújtott indítvány szerint szeptember 1-jétől visszamenőleg húsz százalékkal emelkedne a családi pótlék, rendszeressé válna az augusztusi pluszhavi családi pótlék, több lenne az anyasági támogatás és az ikergyermekek járandósága is. 


Major Nóra
Hosszú bájtok rövid pórázon

Októberben kezdheti munkáját az SZDSZ kezdeményezésére felállított, az APEH korábbi működését vizsgáló parlamenti bizottság. A javaslat beterjesztője, Fodor Gábor a Heteknek adott interjújában elmondta, hogy indítványa hasonló vizsgálóbizottságok létrehozását sürgeti a Postabank konszolidációs botránya, illetve a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) sok vihart kavart autópálya-üzletei és az Orbán-bányákhoz fűződő tisztázatlan kapcsolata miatt is. 


Acsai Anikó
Negatív hírek mikro- és makrooldalról is

Átmenetinek bizonyult az előző heti emelkedés, a héten újra lefelé kanyarodtak az irányadó tőzsdeindexek grafikonjai. Amerikában mind makrogazdasági, mind vállalati oldalról negatív hírek törték le a befektetői optimizmust. A raktárkészletek a vártnál jobban nőttek, miközben az ipari termelés a várt 0,2 százalékos bővüléssel szemben 0,3 százalékkal csökkent augusztusban. A vállalati hírek közül a McDonald’s, a Honeywell és a Lucent profitfigyelmeztetése, valamint az IBM Salamon Smith Barney által történt visszaminősítése tette nyomottá a hangulatot. 


Háttér

Sebestyén István
Must vagy soha

- Fogalmazzunk úgy, hogy nem csak azt. Mondom: felejtsd el!


Hechs László
Beázhat az ENSZ-ernyő

Jeruzsálem valóban fontos és megkerülhetetlen problémája az izraeli-arab konfliktusnak, amint azt Szántó T. Gábor írja Álom Jeruzsálemről című írásában. (, Hetek, 2002. szeptember 13.) Sőt, Daniel Pipes iszlámszakértő szerint a „legfogasabb kérdés, amely az arab és izraeli tárgyaló felek előtt tornyosul”. (Daniel Pipes: Az iszlám igény Jeruzsálemre. Szombat, 2002. szeptember) Jasszer Arafat két éve indított felőrlő terrorháborúját is a városban található Al-Aksza-mecsetről nevezte el. Ma a Szikla-mecset sziluettje látható nemcsak Arafat ramallahi hivatalában, egy iráni pénzen, a Hezbollah síita terrorszervezet levelezési papírjain, de a hidegkúti iraki suarmás falát is a mecsetről készített amatőr rajz díszíti. Iránban a Ramadán utolsó napját Jeruzsálem (Al-Kudsz) napjává tették, és e napon szerte a muszlim világban erőszakos tüntetéseket tartanak a zsidó állam ellen. A marokkói király vezetésével külön bizottságot is alakítottak, amelynek végső célja Jeruzsálem felszabadítása. A libanoni síita muszlim terrorszervezet nem elégedett meg a dél-libanoni izraeli kivonulással, fegyveres támadásait folytatva alapvető célja Palesztina és Al-Kudsz teljes felszabadítása.


Hamvay Péter
Fenyegető vagy fenyegetett kisebbség?

Egy Jászladány határában álló címeres táblán olvasható a címben álló mondat, amely azonban az itteni helyzet ismeretében nem éppen helytálló. A súlyos munkanélküliség sújtotta, hatezer lakosú Jászladányt nem csak az elmúlt hetekben kapta szárnyára a hír. Az önkormányzat és a kisebbségi önkormányzat évek óta hadban áll egymással. A legfőbb konfliktusforrás az alapítványi iskola kérdése. Ez eszkalálódott az elmúlt hetekben országos méretű botránnyá, így lettek mindennaposak a tüntetések, útlezárások. A faluban mindenki tudja, mély ellentét feszül a cigány önkormányzat vezetője, Kállai László és a falu polgármestere, Dankó István között. Nehéz szétválasztani, hogy a problémákban mi az oktatási kérdés, mi a romakérdés és mi a valamikori osztálytársak, a két egyformán határozott, szenvedélyes férfi közti feloldhatatlan ellentét.


Hit és értékek

Grüll Tibor, Lukács András, Tóth Tibor
Utána az özönvíz

A napjainkban szinte kizárólagos tudományos paradigmaként elfogadott evolucionista világnézet számára a Biblia kétségkívül egyik legnagyobb botrányköve a vízözön története. A Szentírás szerint Ábrahám kora előtt négyszáz évvel (körülbelül az i. e. 26. században) globális áradás borította el a Földet, amelyből mindössze nyolc ember menekült meg egy maguk készítette bárkán. Noé és fiai, valamint azok feleségei lettek az emberiség újjáalapítói. 


Külpolitika

Csereklyei Márta
Az olajbirodalom kiépítése

Az 1968. július 17-ei hatalomátvételben már Szaddám is komoly szerepet játszott. Embereivel - noha maga nem is volt katona - elfoglalta az elnöki palotát. A puccs gyakorlatilag vérontás nélkül zajlott le. Egyesek szerint Szaddám személyesen tartotta a miniszterelnök halántékához a fegyvert, és az ország elhagyására kényszerítette. Valójában azonban Hardan al-Tikriti tábornok, a Baath katonai szárnyának tagja szólította fel Arefet a lemondásra. Némi huzavona után Aref le is mondott, ám csak azt követően távozott az országból, hogy előtte Hardannal elfogyasztott egy csésze teát. Arefet évekkel később a londoni Intercontinental Hotel előtt lelőtték. Hosszú távon tehát mégsem menekülhetett.


Márer György, New York
Iraki taktika: inkább az ellenőrök

„Az iraki kormányzat nemcsak az Egyesült Nemzetek tekintélyét, de a békét is fenyegeti - mondotta Bush elnök az ENSZ Közgyűlés megnyitóján. Majd befejezésül leszögezte: - Fel kell lépnünk biztonságunknak, valamint az emberiség örök jogainak és reményeinek érdekében.” Az amerikai államfő sürgős lépéseket követelt, és hivatalosan is Szaddám Huszeint nevezte meg Amerika elsőszámú ellenségének Oszama bin Laden helyett, akinek a héten egy arab lap halálhírét keltette.


Morvay Péter
A Négyek három lépcsője

Másfél hónap viszonylagos csend után a héten, két nappal a jom kippuri ünnep után, újra öngyilkos merénylő robbantott Izraelben egy buszmegállóban. Az Afula város közelében, egy kereszteződésben végrehajtott támadásnak a terroristán kívül egy áldozata van. Ugyanakkor zsidó szélsőségesek öt palesztin kisgyermeket sebesítettek meg egy iskolaudvaron felrobbantott bombával. A terrorcselekményekkel egy időben négy nagyhatalom képviselői szerdán közzétett nyilatkozatukban 2003-ra egy palesztin állam létrehozását javasolják ideiglenes határokkal.


Vagyim Arisztov
Oroszország füstjelei

„Moszkva felett kedden besűrűsödött a szmog. Füstbe burkolóztak a Kreml bástyái, a város magasabb épületei gyakorlatilag láthatatlanná váltak. Egyes útszakaszokon csak bekapcsolt fényszórókkal lehet autózni. Előző este a külvárosokban alig lehetett levegőt venni, a maró füst könnyet csalt a szemekbe, a látótávolság a minimumra szűkült…”


Publicisztika

Kulcsár Árpád
Jaj a cenzoroknak

Kétszáz éve, 1802. szeptember 19-én született az újkori magyar közélet egyik legeredetibb személyisége, akinek nemcsak politikai pályafutása és számos időtálló gondolata méltó a figyelemre, hanem az az emberi karakter is, amellyel a pályáján jelentkező megannyi nehézséget, súlyos kihívást kezelte. Ehhez egyaránt hozzátartozott a problémák megoldásának reménységgel való megközelítése, az erős küzdeni tudás és a nem mindennapi munkabírás is. Kossuth azon kevés magyar államférfi közé tartozik, akiknek a neve ma is integráló erővel bír.


Riport

Tihanyi Péter
Egy pokoli idill
Pécs, szeptember 12. szerda éjjel. Dr. Kósa Zoltán sebész főorvos sörétes puskájával kivégezte orvos feleségét, majd öngyilkos lett.

Két lányuk a ház harmadik szintjén alszik. Veszekedésre ébrednek, egyszer csak azt hallják az apjuktól: „Most megöllek, te szemét!”, és az édesanyjuk felsikolt. Lerohannak a lépcsőn a második szintre, és abban a pillanatban dördül a sörétes puska. Az anyjuk feje szinte szétrobban, a falon, az ágyon mindenhol agyvelődarabok. A lányoknak van még annyi lélekjelenlé-tük, hogy kirohanjanak a házból a szemben lakó szomszédhoz. Ekkor eldördül a második lövés.


Sport

Hetek-összeállítás
Guti harcol Ronaldo helyéért

Kedden nyolc mérkőzéssel vette kezdetét a Bajnokok Ligája (BL) idei küzdelemsorozata. A játéknap rangadóján a Real Madrid sima, 3-0-ás győzelmet aratott a Roma otthonában. A BL-címvédő frissen igazolt támadója, Ronaldo bemutatkozására várhatóan a jövő heti fordulóban kerül sor, amikor a madridiak a belga Genk csapatát fogadják. A madridiak ezúttal is iskolafocit mutattak be, különösen a második félidőben kerekedtek ellenfelük fölé. A mérkőzésen Guti nyújtotta a legeredményesebb teljesítményt, aki két gólt rúgott, adott egy gólpasszt is, ám Ronaldo érkezésével valószínűleg a kispadra kényszerül majd.


Ezek vagytok ti
Tovább a cikkhez >>>

Dupláztak a Ferrarik

A monzai versenyen folytatódott a Ferrarik diadalmenete. Kettős győzelemmel ajándékozta meg a Ferrari két pilótája az olasz szurkolókat, hiszen Barrichello Schumacher előtt szerezte meg az első helyet, így újból a két ferraris pilóta állhatott a dobogó első két fokára. Barrichello rajtja remekül sikerült, s Michael Schumachert megelőzve, a két Williams mögött, a harmadik helyen kezdte meg a versenyt, majd Ralf Schuma-cher motorhibáját követően Montoyát megelőzve az ötödik körben az élre tört, és meg is nyerte a versenyt. „Rendkívüli érzés volt. Nem hiszem, hogy valaha is lesz részünk hasonló élményben. Csodálatos” - áradozott Barrichello a verseny utáni ünneplésen.


Szabadidő

Fogas kérdések

Szeptember végéig ingyenes fogászati szűrővizsgálaton vehetnek részt, és ajándék fogkefét, fogkrémet kapnak mindazok, akik az ország 130 városának 180 kijelölt rendelője egyikében vizsgálatra jelentkeznek. 


Elöl ül a masiniszta

A nyár folyamán nagy népszerűségnek örvendő Mesehajó produkció most vonaton utazik tovább. A Mesevonat elnevezésű rendezvénysorozat tartalmas szórakozást nyújt a gyermekeknek és a szülőknek egyaránt. Hétvégeken a Nyugati pályaudvar első vágányáról 9 óra 45-kor induló szerelvényeket a szervezők játszóházzá alakították át, így a legkisebbek is élvezhetik a tizenöt perces utazást a XIV. kerületben található Vasúttörténeti Parkba. A beérkezőket népszerű mesefigurák kísérik az előadás helyszínére, és már kezdődhet is a „sínház”. 


Kapsza Ágnes
Kirakatban a törékeny művészet

A fióka ART Galéria zsúfolásig telve a Fiatal Üvegművészek (FÜ) kiállításának megnyitója után egy-másfél órával is. A pici alapterületű galéria felső szintjén alig több mint egy tucat kis méretű üvegtárgy, a jórészt egyetemista üvegművész-jelöltek szárnybontogató próbálkozásai, öntudatos kísérletei átlátszó-áttetsző, tűnékeny üvegbe öntve. Tizenegy fiatal művész, tizenegy jó barát. Együtt próbálják az üvegből való alkotás lehetőségeit „szétfeszíteni”, az izzó üvegláva megkövülésének folyamatát a maguk képére formálni - tizenegyen tizenegyféle módon, mégis titkaikat egymással megosztva. Lapunk kérdéseire az egyik kiállító fiatal művész, szakközépiskolai tanár, Horváth Balázs válaszolt.


Színes

Vád alatt az anyósok

Lehet, hogy fellibben végre a fátyol a vejek és anyósok közt dúló több évezredes viszálykodásról? Eckart Voland és Jan Beise, a Giessen egyetem kutatói meglepő felfedezéseket tettek az ügyben. Miután aprólékos precizitással átvizsgálták a 18. és 19. századi német egyházi anyakönyveket a családok születési és halálozási bejegyzéseire vonatkozóan, igen érdekes eredményekre jutottak. 


Mi van a képen?

1. Biztonságos helyre, a sztratoszférába költöztetik az elefántokat a növekvő orvvadászat miatt. 2. Jumbo Jet. 3. A 007-es ügynök legújabb bioszkafanderében.


Űrhajós veszélyek

Buzz Aldrint, az Apollo-11 egykori asztronautáját azzal vádolja a Beverly Hills-i rendőrség, hogy csúnyán bántalmazott egy férfit, amiért az illető azt állította, hogy Aldrin valójában soha nem járt a Holdon. A sértett fél állítólag azt kérte az űrpilótától, hogy esküdjön meg a Bibliára, hogy a holdutazás hazugság volt. A 37 éves Bart Sibrel vallomása szerint a 72 éves Aldrin úr megverte őt, majd elfutott a helyszínről. 


Gerschwin zenéjével a csövezés ellen

A bostoni rendőrség különleges módszert vezetett be a metróállomásokon ténfergő tinédzserek ellen. A fiatalokat Gerschwin muzsikájával késztetik távozásra. A városban régóta gondot okoz, hogy számtalan tizenéves csavarog a metróállomásokon. Eddig semmit sem tudtak ellenük tenni, mert a fiatalok továbbra is előszeretettel csöveztek az aluljárókban. 


Tanárnak menni vagy nem menni?

Egy nemrégiben készített felmérés szerint Angliában a tanári szakma számára a legnagyobb kihívást jelenleg az jelenti, hogy a hallgatók egyre nagyobb száma hagyja ott a tanár- és tanítóképző felsőoktatási intézményeket. A felmérésből kiderül, hogy a diákok egynegyede szakítja meg teljesen tanulmányait. Emellett a megkérdezett oktatók 78 százaléka nem találta kielégítőnek a diákok fegyelmét, illetve teljesítményét. 


DUMA PLÁZA

A szent tehénből lesz a legjobb fasírt. (Mark Twain)


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>