Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Kövér Beriját látja a túlvilágon

Berija elégedetten csettinthet a túlvilágon, mert azt látja, hogy Magyarországon az ötvenes évek diktatórikus hangulata elevenedik meg, a különbség csak annyi, hogy a régi elvtársak most nem a Vörös Október Ruhagyár öltönyében feszítenek, hanem Pierre Cardinben. Ezt a képet festette le hallgatóságának Kövér László, a Fidesz erős embere Dunaújvárosban a polgári körök rendezvényén. Kövérre a vidéki környezet úgy hathat, mint másra a koffein: míg a lakossági fórumot megelőző parlamenti ülésen már-már unalmasnak és szürkének tűnt, az egykori Sztálinvárosban tűzbe jött, és a tőle megszokott módon kíméletlenül bírálta politikai ellenfeleit. Így sor került annak megállapítására is, hogy amit a Medgyessy-kormány tesz, az közel áll a nemzetáruláshoz.


Kövér László. És ami mögötte van Fotó: MTI

Kövér László előadása elején ironikusan köszöntötte, majd beszéde közben is többször emlegette a Népszabadság újságíróját, azt sugallva, hogy kijelentései úgyis torzítva jelennek majd meg az említett lapban. A hallgatóság az epés megjegyzések hatására indulatosan keresni kezdte a zsurnalisztát. A várakozásokkal ellentétben aztán másnap egyetlen szó sem jelent meg a Népszabadságban Kövérről, vélhetően mert maga az „ördög”, azaz a tudósító sem volt jelen a Városházán.
Az egykori miniszter az önkormányzati választások kapcsán megjegyezte, hogy a legfontosabb kérdés: „Vajon a politikai inga visszaleng-e, tudunk-e együttes erővel valamiféle hatalmi ellensúlyt képezni sok polgári vezetésű önkormányzat által? Tudunk-e valamiféle gátat szabni a fékevesztett és gátja vesztett politikai és hatalmi nyomulásnak, aminek szemtanúi vagyunk.”
Kövér László szerint az is kérdéses, hogy a polgári erők meg tudják-e védeni az értékeiket, amelyek jegyében kormányoztak, és amelyeket - nyíltan vagy burkoltan - az elmúlt hónapokban támadás ért azok részéről, akik megnyerték a választásokat. Ezek az értékek a család, a munka, a rend és az összetartozás. 
Mint fogalmazott: a demográfiai lejtőn való megállás kulcskérdés, mert ha nem, akkor ötven év múlva csak 6,5-7 millió - főként idősebb korú - ember él majd Magyarországon. A Fidesznek erre a problémára a háromgyermekes családmodell bevezetésének kísérlete volt a koncepciója. Emellett azon családok ösztönözését tartották fontosnak, amelyekben a gyermekek felnevelésére rendelkezésre állnak a minimális anyagi, erkölcsi és kulturális előfeltételek. „Ahol a feltételek nincsenek meg, ott a jövő generációja szempontjából bűncselekmény lenne az, hogy elhibázott családpolitikával tovább súlyosbítsuk azt a demográfiai trendet, hogy a fogyó és öregedő lakosságon belül egyre nagyobb részarányt tesznek ki azon szociális helyzetben lévő családok, akiknek a beillesztése már ma is meghaladja a többség teherbíró képességét - mondta a polgári politikus. De talán megérezte azt is, hogy nem mindenki értette kristálytisztán nyakatekert mondatát, mert így folytatta: - Ne kerülgessük a forró kását, igen a romaproblémáról van szó. …Azok a politikusok, akik ezt a helyzetet élezik, szűklátókörűek - árnyalta később véleményét Kövér, hozzátéve, hogy a probléma megoldásához meg kell találni a cigány kisebbségen belül azokat, akik valóban partnerei kívánnak lenni a mindenkori többség által megválasztott kormányoknak. 
A dupla családi pótlékról a politikus megemlítette, hogy ez egyes esetekben annyit jelent a „pulyáknak”, hogy a szüleik nem egy, hanem két nap alatt isszák el ezt az összeget. A pokolba vezető út is jó szándékkel van kikövezve, vélekedett, és hozzátette: a baloldal politikai kommunikációjából eltűnt a családpolitika. 
Kövér László kritikaként azt is elmondta, hogy ingyen tankönyv és ingyen ebéd sincs. A minimálbér a vállalkozók számára nem adómentes, a pedagógus fizetésemelése nem ötven százalék, megszűnt a gazdahitel és a Széchenyi terv. Szerinte egyes téeszelnökökből Esterházy grófokat csinálnak majd, miközben leállítottak beruházásokat - például a stadionrekonstrukciót - csak azért, mert a Fidesz kezdte el, és így kis- és középvállalkozások kerültek a csőd szélére, mert nem fizetik ki őket. „Ezrek egzisztenciájával szórakoznak” - bírált Kövér. Az autópálya-építésről szólva elhangzott, hogy az autópályákat építő cégek nem magyarok, az egyik osztrák, a másik francia, az egyik az MSZP-hez, a másik az SZDSZ-hez áll közel. 
Az egykori titkosszolgálati miniszter hangulata igen borús. Jellemző megfogalmazás erre: „Odaraktak egy volt kommunista titkos ügynököt az ORFK élére, akitől mi más várható, mint ahogy 1990 előtt a gazdáinak, most is politikai megrendelést teljesít.” A belpolitikát kriminalizálja az MSZP és az SZDSZ: „Ha az osztogatni való elfogyott, akkor legjobb kampánytéma, ha minden napra egy tojás elve alapján bejelentenek egy-egy vizsgálatot, amiről később kiderül, hogy rágalmazás az egész.” 
A jelenleg zajló folyamatokat a „roppant aljas, tisztességtelen, veszélyes” szavakkal jellemezte Kövér, és nem mulasztotta el kijátszani a D-209-kártyát sem: „Magyarország nem áll olyan jól, hogy elviseljen egy volt szt-tisztet miniszterelnökként, nem áll olyan jól, hogy miniszterek és államtitkárok handabandázzanak nagy nyilvánosság előtt - mondta a Fidesz-vezető, és ügyelve a kezdeti lendület megtartására, folytatta: - Magyarország nem áll olyan jól, hogy Keller László az ötvenes évek tónusát megütve elégedetlenségének adjon hangot amiatt, hogy az államapparátus nem elég lelkesen teljesíti az ötéves tervet. Amit ezek az urak csinálnak, ahhoz azt tudom hozzáfűzni, hogy magam előtt látom a másvilágon Berija elvtársat, amint párás szemekkel, meghatódva, elismerően csettint” - fogalmazott Kövér László. 
Szóba került az is, hogy Bárándy Péter a drogtörvény és a büntetési tételek enyhítésén munkálkodik, valamint az, hogy az összetartozás-tudatot nem Medgyessy piros-fehér-zöld szóvirágokkal tarkított, meglehetősen üres szónoklatai támadják, hanem amit „a talpasok, helyi kis krumplivirágos tisztesek végeznek el”. Ilyen például - tudta meg a közönség - Agárdi Péter rádiós kurátor támadása a déli harangszó ellen, amiben segítségére sietett Eörsi Mátyás kettős állampolgár, aki kijelentette: az a baj a harangszóval, hogy a Fidesz szellemiségét képviseli. Kövér szerint ennél nagyobb dicséretet senki sem tudott volna mondani, majd elmagyarázta, hogy Eörsi szavai azt jelentik: „Hogy jöttök ti ahhoz, büdös mucsaiak, hogy saját magyarságotokkal és kereszténységetekkel kérkedtek. Sürgősen fejezzétek abba, mert ez bennünket sért.”
Az előadás végére az önkormányzati választásokra való buzdítás került, azzal a kitétellel, hogy október 20-a után is nehéz időszak vár a polgáriakra, mert nem lehet arra számítani, hogy a kormányciklus rövidebb lesz négy évnél.