Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 37. szám, 2002. szeptember 13

Belpolitika

Munkatársunktól
Prés alatt az ügynöktörvény

A szakbizottsági és a parlamenti vitán sem derült ki, hogy az átvilágításitörvény-javaslatokon milyen változtatásokat kíván végrehajtani a kormányzat, miután a Sólyom László által vezetett szakértői bizottság és az adatvédelmi biztos is több aggályt fogalmazott meg. Még ha az előbbiek javaslatai szerint módosítják is a törvénytervezetet, szűkítve az átvilágítandók körét, akkor is érdemi változás lesz az eddigi gyakorlathoz képest. Különösen az úgynevezett levéltári törvény esetében, hiszen az lényegesen szabadabban kutathatóvá és ezzel pontosan megismerhetővé teszi az állambiztonsági iratokat. 


Hazafi Zsolt
Ismétlődhet a botrány

Interjú Demeter Ervin országgyűlési képviselővel, az Orbán-kormány polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterével


Munkatársunktól
Elkészült az 1 -os lista

Nyilvánosságra hozta az APEH a 2001-es évben befizetett személyi jövedelemadó (szja) szabadon felhasználható 1+1 százalékos felajánlásainak adatait. Ennek keretében a 8,3 milliárd forintról rendelkező adózók közül körülbelül minden negyedik élt a kizárólag egyházak számára juttatható támogatás lehetőségével.


Schmitt Pál a zongoránál

A szükségesnél tízszer több, azaz mintegy 75 ezer ajánlószelvényt gyűjtött össze Schmitt Pál, a parlamenti ellenzék által támogatott független főpolgármester-jelölt, aki ezt kampánynyitó nagygyűlésén, a margitszigeti Nagyréten jelentette be. Fotó: V. Sz.


Munkatársunktól
Kövér Beriját látja a túlvilágon

Berija elégedetten csettinthet a túlvilágon, mert azt látja, hogy Magyarországon az ötvenes évek diktatórikus hangulata elevenedik meg, a különbség csak annyi, hogy a régi elvtársak most nem a Vörös Október Ruhagyár öltönyében feszítenek, hanem Pierre Cardinben. Ezt a képet festette le hallgatóságának Kövér László, a Fidesz erős embere Dunaújvárosban a polgári körök rendezvényén. Kövérre a vidéki környezet úgy hathat, mint másra a koffein: míg a lakossági fórumot megelőző parlamenti ülésen már-már unalmasnak és szürkének tűnt, az egykori Sztálinvárosban tűzbe jött, és a tőle megszokott módon kíméletlenül bírálta politikai ellenfeleit. Így sor került annak megállapítására is, hogy amit a Medgyessy-kormány tesz, az közel áll a nemzetáruláshoz.


Somorjai László
Továbbra is egymásba gázolva

„Nincs semmi különös, csak Áder és Medgyessy csipkedik egymást” - mondta riporter kollégám, mielőtt elhagyta a Parlament épületét. És valóban, a választások óta megszokott indulat a kormánypártok és az ellenzék között semmit sem enyhült, csak a téma változott: nem a D-209 ügye állt a középpontban, hanem a kormány első száz napjának értékelése. 


Magyar tűzoltók tartottak megemlékezést a terrortámadás évfordulóján

A 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások első évfordulóján a mentés során elhunyt 343 amerikai tűzoltóra emlékeztek a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Kun utcai telephelyén.


Életmód

Kalmár Mónika
Újabb támadás hormonfronton

Július elején kürtölte szét világszerte a média a szenzációs hírt, amely szerint egy amerikai kutatók által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a hormonpótló kezelésben részesült nők között 41 százalékkal magasabb arányban kaptak agyvérzést, és 29 százalékkal többen szenvedtek el szívinfarktust, mint az úgynevezett placebo csoport tagjai, vagyis azok, akik nem szedtek hormont. A hír hallatán - érthető okokból - bizonyára meghűlt a vér mindazokban, akik nőgyógyászuk javaslatára kapják ezt a bizonyos 17 béta ösztrogént. Jóllehet a különféle okból alkalmazott hormonkészítmények rizikói - gondoljunk csak a rákos megbetegedés kockázatára - sokkal inkább abból fakadnak, hogy a kezelés olykor nem egyénre szabott módon történik. Kérdéseinkre dr. Tószegi Attila, reumatológus-nőgyógyász, a Magyar Menopausa Társaság elnökségi tagja válaszolt.


Hetek-összeállítás
Előtérben a botrányos alkotások

Katolikus körökben nagy felháborodást keltett, hogy a múlt vasárnap zárult Velencei Filmfesztiválon a The Magdalene Sisters (A Magdaléna nővérek) című film nyerte el az Arany Oroszlánt, miközben az olasz sajtó hasábjain egyértelműen kedvező fogadtatásra talál a nemzetközi zsűri döntése. A filmmustrán magyar siker is született.


Csökken az AIDS-től való félelem

Egészségügyi szakértők szerint az AIDS-től való félelem csökkenését jelzi a szexuális úton terjedő betegségek, így a szifilisz és a tripper előfordulásának növekedése.


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Szobota Zoltán
Hidegvérrel

Drámai és nagy ívű fordulat várható a nevelőapját állítólag meggyilkoló tinédzserlány ügyében. A vérfagyasztó krimiket megszégyenítő események egyik főszereplője, K. Richárd ugyanis teljesen más történetet adott elő a rendőrségnek, mint amelynek alapján a bulvársajtóból és kereskedelmi hírműsorokból tájékozódó honfitársaink java része már előre felmentette a tizennégy éves kislányt.


Bohács Krisztina
A szeretet és a gyűlölet kohója
Interjú Somlai Péter családszociológussal

- Hogy az utóbbi néhány hónapban történt véres családi események hátterében valami komolyabb törvényszerűség lenne, nem hiszem. Mind a családi erőszak, mind azok az önpusztító devianciák, amelyekre a média manapság jobban odafigyel, régi dolgok. A mítoszokból, a szépirodalomból tudjuk, hogy a családon belüli erőszak több ezer éves jelenség, végigkísérte az emberiség egész eddigi történetét. Régebben azonban a közvélemény minderről nem akart tudomást venni. Az egyes emberek persze tudták, hogy mi történik tágabb családjukban vagy éppen a szomszédban, azonban úgy vélték, máshol ez nem fordulhat elő, csak ők ilyen elvetemültek, akik ezeket a dolgokat elkövetik. Véleményem szerint ez az álságos hozzáállás még mindig hat, amelytől meg kellene végre szabadulnunk. Az erőszak ugyanis sok családban mindennapos esemény, csak nem vezet mindig gyilkossághoz vagy súlyos testi sértéshez.


Sebestyén István
Nem védett fészkek

„Családon belüli erőszak mindig is volt, csak senki nem beszélt róla” - mondta lapunknak Lévai Katalin miniszteri biztos, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban nemrégiben létrehozott Esélyegyenlőségi Főigazgatóság vezetője. A szakértő úgy látja, a téma tabu jellege ma már kezd megtörni, azonban az áldozatvédelem kérdése még nincs tökéletesen megoldva. „Előfordul, hogy a rendőrök egyenesen megkönnyebbülnek, ha egy bántalmazott asszony visszavonja a férje elleni feljelentést, ugyanis nem igen tudják, hogyan kell kezelni egy ilyen ügyet” - mondta Lévai Katalin. Szerinte a rendőrök, a bírók ez irányú továbbképzésén túl, a meglévő intézmények mellett - mint a gyermekjóléti szolgálat - újakra is szükség lenne. Példaként említette az Ausztriában létrehozott családügyi bíróságot, ahol a családon belüli erőszakos ügyekben hozott ideiglenes végzés lehetővé teszi az azonnali intézkedést. 


Gazdaság

Vagyim Arisztov
Oroszország: piacgazdaság

A Nyugat hosszú idő után végül is elismerte: Oroszországban piacgazdaság van. Bár először az európaiak vetették föl, az USA ismerte el elsőként hivatalosan is a piacgazdaság létét a kontinensnyi országban. Más kérdés természetesen, hogy ez az inkább politikai ízű gesztus tényleg hasznára van-e az orosz gazdaságnak, s ha igen, mennyit is ér mindez? Annyi viszont már most bizonyosnak látszik, hogy a napi megélhetésért aggódó orosz milliókat mindez nem teszi boldoggá. Egyelőre legalábbis biztosan nem.


Munkatársunktól
Európápa

Megjelent, és hatalmas üzletnek ígérkezik a vatikáni euró. A nyolc címletből álló, vatikáni jelzésű eurókészletet március elsején elkezdték árulni, egy vásárló legfeljebb kettőt vehetett, a 69 ezer csomag mégis szinte azonnal elfogyott. Most egy újabb sorozat áll bevetés előtt.


Pálinkás Csilla
Kötelező a felelősség

A kormány döntésének köszönhetően szabadárassá válik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, így a pénzügyminiszter rendelete helyett a jövőben a piac fogja meghatározni az árakat.  A kabinet azt reméli a határozattól, hogy a szoros versenynek köszönhetően lejjebb mennek az árak. A biztosítótársaságok vezetői, valamint a szakemberek óva intenek a korai örömtől: szerintük ugyanis az autósok mindebből nem sokat fognak a zsebükben érezni. 


Major Nóra
Alpesi banktitkok

A héten az ENSZ ünnepélyes keretek között 190. tagjává avatta Svájcot. Történt mindez azután, hogy az EU kevésbé ünnepélyes keretek között súlyos pénzügyi szankciókkal és elszigeteléssel fenyegette meg a vaskos nemzetközi bankbetétek őrzőjét. A banktitokhoz tűzön-vízen át ragaszkodó svájciak ugyanis semmiféle információt nem hajlandóak nyújtani a pénzüket zürichi mackókba bújtató EU-állampolgárok jövedelméről. 


Acsai Anikó
Visszafogott emelkedés a szeptemberi évforduló előtt

Az előző heti mélyrepülés után némi emelkedés volt megfigyelhető a világ vezető részvénypiacain. Amerikában kedvezően alakultak a munkanélküliségi adatok, és a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya, valamint az autóeladások száma is jelentősen növekedett. Pozitívan hatott a Lehmann bejelentése is, miszerint az Intel papírjait alulsúlyozásról piaci súlyozásra minősítette fel. Európában elsősorban az autógyártók és az olajcégek erősödtek, de emelkedett az Ericsson árfolyama is a sikeres tőkeemelés után. Rossz napjaik vannak viszont továbbra is a telekomcégeknek, elsősorban a France Telekom és leánycége, az Orange vesztett sokat értékéből. A BUX - elmaradva a nemzetközi tőzsdék emelkedésétől - alacsony forgalom mellett 7511 pontig, 1,7 százalékkal erősödött.


Háttér

Morvay Péter
A meggyűlölt jótevő

A szeptember 11-ei évfordulón elhangzott beszédek újra az Egyesült Államok melletti szolidaritásról szóltak világszerte. Az együtt érző szólamok egy pillanatra mintha felidéznék azt a nemzetközi hangulatot, amelyet a terrortámadás után a berlini polgármester Kennedy híres mondatára utalva „Mindnyájan amerikaiak vagyunk” formában fogalmazott újra. Kevesen vannak azonban, akik ezt így is gondolják: a Gallup harminckét országban végzett felmérése szerint az emberek többsége úgy véli, hogy Amerika külpolitikája negatív hatással van a világra.


Csereklyei Márta
Kínvallatóból diktátor

1958. július 14-e fordulópontot hozott Irak életében. Az Abdel Karim Kasszem dandártábornok és Abdel Salam Aref tábornok vezette Szabad Tisztek Forradalmi Tanácsa lerohanta a Kasr al-Rihab palotát, azzal a szándékkal, hogy az egész királyi családot - beleértve a huszonhárom éves II. Fejszál királyt - lemészárolja, és ezzel elejét vegye a monarchia helyreállításának. Elszabadult a pokol. Kasszem és Aref a kisujjukat sem mozdították az erőszak megfékezésére. Kommunista mintára sebtében felállították a Népi Bíróságot, amely ezreket ítélt el és záratott börtönbe. 


Hit és értékek

Szántó T. Gábor
Álom Jeruzsálemről

A Jeruzsálemhez fűződő történelmi jogokon két nép vitatkozik. A világ köztudatában, a bibliai ismeretek nyomán, Jeruzsálem őstörténete a zsidókhoz kapcsolódik. Az ókori zsidó állam római legyőzetését követő, több mint kétezer év során számos birodalmi fennhatóság alatt élt a város és a Szentföld, ahol azonban a zsidó jelenlét soha nem szűnt meg. A palesztinok nemzeti mitológiája szerint, ők ama filiszteusok leszármazottjai, akik a bibliai korban, még a zsidók előtt birtokolták a földet. Ki volt itt előbb, kinek mélyebbek a gyökerei - nincs bíró, aki ítélhetne. Legitimitása van mindkét nép jelenlétének, bármikorra tegyük is népként való megjelenésüket a történelem színpadán.


Interjú

Tihanyi Péter
Nem mi voltunk Rákosi és még sok minden
Beszélgetés Kósáné Kovács Magdával

- Egyszerűen attól, hogy kikerültem abból az életszakaszból, amikor ha minimális értelemben is, de különböző kényszerek irányítottak a döntéseimben. 


Külpolitika

Bugár Árpád, Pozsony
Hajrá Szlovákia Hajrá szlovákok

Finisbe érkezett a kampány, jövő hét végén parlamenti választások lesznek Szlovákiában. Újra, mint a rendszerváltás óta eddig minden alkalommal, „sorsdöntő” lesz a választás, mondják. S valóban, úgy tűnik, a kiforratlanság jellemzi máig is a szlovákiai politikai életet, így a választók továbbra sem engedhetik meg az úri luxust: fittyet hányni a politikára. Szavazni kell, ugyanakkor dönteni nehéz. 


Hetek-összeállítás
Utolsó esély

Az Irak elleni háború tervének aktualizált változatát mutatta be kedden a Pentagonban Tommy Franks tábornok. A keddi titkos ülés kizárólag a legfelső katonai vezetők részvételével zajlott, még a szokás szerint jelen lévő katonai tanácsadókat sem hívták meg. 


Márer György, New York
Emlékezés a sötétség napjára

Az olvasó engedelmével személyes élménnyel kezdem beszámolómat, amely ezen az évfordulón is ugyanolyan friss, mint volt egy esztendővel ezelőtt. 2001. szeptember 11-e reggelén életem párjának sikolyára ugrottam ki az ágyból: „Gyere gyorsan, ég a Világkereskedelmi Központ!” Rohantam a dolgozószobámba, amelynek ablaka éppen a két toronyra nézett. A megdöbbentő látványtól szinte kővé meredten álltunk.


Papp Kornélia, Berlin
Schröder–Stoiber: a második menet

A két német kancellárjelölt, Gerhard Schröder és Edmund Stoiber tizennégy nappal a választások előtt másodszor is vállalkozott a televíziós vitára. A második menetre, melyet jóval kisebb várakozás előzött meg, mint az elsőt, vasárnap került sor. A közvetítés jogát ezúttal a két közszolgálati televízió, az ARD és a ZDF kapta meg.


Riport

Izing Antal
Bicske Maxi

A bicskeiek jelentős része a jelenlegi képviselőtestülettől való megszabadulást tartja a fejlődés zálogának. Bicskei vagyok, ötödíziglen. Részemről néhány éve kezdődött, hogy megelégeltem a városi elöljárók szellemének szemmel látható korlátoltságát.  Egy biatorbágyi társaságban nemrégiben kedélyesen megköszönték nekem Biatorbágy hatalmas fejlődését, mert én is bicskei vagyok. Szerintük a velük szomszédos Bicske tehetetlensége is hozzájárult ahhoz, hogy ők ennyi mindent elértek. Nem volt ugyanis vetélytársuk az adózó létesítmények letelepítésekor. A mi falunkban pedig azzal szoktak dicsekedni, hogy már van gáz is. Tényleg gáz van. Kincset érő területeinknek egy jó részét még ki sem vonatták a mezőgazdasági termelésből. Nemrég azért adtam fel tizennyolc levelet a tizennyolc képviselőnek, hogy legyenek szívesek nem eladni a volt mozi épületét, amit egy ifjúsági egyesület épített ki és rendezett be teleháznak huszonnégymillióért, nem városi pénzből, igaz, önkormányzati tulajdonú épületben. Egyszóval mindennek örülök, „csak ne ez a dal legyen”. Különben sem hiszem el, hogy a tizenkétezres Bicskén pártpolitikai alapokra kell helyezni a városfejlesztést. Ez egyedül szakmai kérdés - sok szakmáé -, nem pedig a politikai fafejűségé. 


Sport

Kovács Tamás
Sampras újra a csúcson

Szenzációs döntőnek lehettünk tanúi vasárnap este, hiszen rengeteg teniszkedvelő vágya teljesült azzal, hogy a US Open idei döntőjét a két teniszlegenda, Pete Sampras és André Agassi játszotta. Tavaly a negyeddöntőben kerültek össze, ahol csakúgy mint most, Sampras volt a nyerő.  Az elmúlt időszakban szinte mindenki leírta Pistol Petét, aki számára a 2000-es wimbledoni győzelem óta egyetlen babér sem termett a tenisz világában. A kritikusok sorozatos kudarcai láttán folyamatosan skandálták, hogy ő már nem a régi, és jobban tenné, ha visszavonulna. Időközben a korábbi többszörös világelső a ranglistán is a 37. helyre csúszott vissza. Wimbledonban, ahol a legtöbb Grand Slamjét nyerte, a nyáron már az a csúfság esett meg vele, hogy rögtön a második fordulóban egy viszonylag ismeretlen svájcitól kapott ki; kisebb túlzással tehát elmondható, hogy az elmúlt két évben csak az nem verte meg, aki nem akarta. Mindezek ellenére az amerikai önbizalma töretlen maradt, akárhányszor megkérdezték mindig biztosra vette, hogy fog még Grand Slamet nyerni. 


Erdei L. Tamás
Kőkemény test-teszt

Immáron tizenharmadik alkalommal rendezte meg Pajor István versenyigazgató az olimpiai és világbajnokok Quatratlon Gáláját. Az elegáns budai Külker park fái alatt a szeptember 5-ei négypróba tétje „A legjobb képességű bajnok” cím volt, melyet az idei összetett versenyben a volt kenu világbajnok, Bohács Zsolt nyert el.  Az 1990 óta minden évben megrendezett exkluzív viadal kezdetben egy szűk baráti kör „megszállottak klubja” volt, amely azután évről évre bővült egyre nagyobb nevekkel, s mostanra igazi klasszisok találkozójává nőtte ki magát. 


Fizet a Fradi

Megbüntették a Ferencvárost, az MTK elleni mérkőzésen történt rendbontások miatt. A Magyar Labdarúgó Liga elmarasztalta a klubot a rendezői hiányosságokért, ezért az FTC Labdarúgó és Sport Kft.-nek 250 ezer forintos büntetést kell fizetnie, ezen kívül saját költségén MLSZ-ellenőrt kell biztosítania a soron következő két hazai mérkőzésre. Szintén a mérkőzésen történtek miatt a fegyelmi bizottság elrendelte, hogy az elkövetkező öt hazai mérkőzésen le kell zárni az Üllői úti stadion 16-os szektorát. A mérkőzésen kiállított Dragóner Attila négy bajnoki mérkőzésen nem léphet pályára.


Szabadidő

Fenyő Sándor
Vadvíz megszelídítve

Sokan idegenkednek a vadvízi sportoktól, extrém túlélési gyakorlatnak tartva azokat - pedig átlagos kondícióval és úszó-evező tudással is veszélytelenül kipróbálhatnák ezeket a tevékenységeket. A természet bátrabb szerelmesei hamar felfedezik, hogy egy felettébb izgalmas, maradandó élményt nyújtó sportról van szó. 


Takács Gabriella
A tévé sója

Némi kutakodás a kerekedelmi televízió internetes fellegvárában. Sebtiben lebonyolított telefonos szervezés egy meglehetősen gyermetegen artikuláló közönségszervezővel, a BKV meg egy meggondolatlan szombat délután bőven elegendő ahhoz, hogy a Mónika show felvétele előtti szünetben tébláboló közönség között találja magát az ember. Érkezésünkkor készséges ruhatáros hölgy jóindulatára bízzuk ingóságainkat. A kereskedelmi tv alacsony mennyezetű keskeny várójában, a falhoz suvasztott edénykék ülőgarnitúrán nyugdíjas hölgyek gubbasztanak egykedvűen, akár a hajnali metrón. Csakhamar, mintegy a semmiből ugrik elő a koordinátorok gyöngye, harsány „Fogadjunk, hogy te vagy a Csákvári Rita!” felkiáltással. Nemleges válaszomra odébbáll. 


PROGRAMAJÁNLÓ

A Fényvarázs Természetfotós Klub Közös hullámon című kiállítása szeptember 27-ig tekinthető meg az Antenna Hungária Rt. Átrium Galériájában (XI., Petzvál József u. 31-33.).


Túraajánló

Szeptember 14.  túravezető: Vass Mihály.


Színes

A BMW-érzés

A brit Mitsubishi Motors nemrégiben kilencszáz autóst kérdezett meg, hogy megtudja, mi bosszantja egyik autóst a másikban leginkább. Kiderült, hogy a legagresszívebb vezetők a BMW-tulajdonosok, akik messze verik ebben a Volvo-, Porsche- és Nissan-tulajdonosokat. Érdekes módon a másokat veszélyeztető vezetési stílust a megkérdezettek csak húsz százaléka tartotta megengedhetetlennek. Ugyanakkor kiderült, hogy minden öt férfi vezetőből három agreszszívnek tartotta magát, míg minden öt nő közül csak egy jellemezte magát agreszivitásra hajlamosnak a volán mögött. 


Mi van a képen?

1. Fedélzeti computerrel ellátott kerékpár Kuala Lumpur belvárosában. 2. Humánerőforrást hasznosító környezetbarát közepes teherbírású önerővel hajtott közúti szállítmányozási berendezés. 3. Szovjet fejlesztésű miniatűr hordozható számítógép.


Erősít az interneten a női nem

Az elmúlt években nagymértékben növekedett hazánkban a világhálóhoz hozzáférő nők aránya. A tipikus mai magyar női nethasználó nagyvárosi, 30 évnél fiatalabb és jó anyagi körülmények között él. Az internethez hozzáférő nők száma az elmúlt négy év során megháromszorozódva mára elérte a 790000-et. Különösen a 15-29 éves nők felzárkózásának következtében válnak egyre kiegyensúlyozottabbá a nemek lehetőségei a neten is. Ebben a korosztályban ugyanis négy évvel ezelőtt a férfiak aránya még 30 százalékkal meghaladta a nőkét, de mára ez a különbség eltűnt - állapítja meg a Netsurvey Internetkutató Intézet Magyar Online Monitor (MOM) című felmérése. 


DUMA PLÁZA

A legsötétebb óra egy ember életében, amikor leül eltervezni, hogyan szerezzen pénzt munka nélkül. (Horace Grelley, amerikai újságíró)


Hollywood: a filmgyártás McDonald s-a

A kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman hétfőn a hollywoodi filmgyártás McDonald’s-szerű mivoltát kritizálta, ami szerinte kizárja az eredeti filmes ötletek megvalósítását. A színész a torontói filmfesztiválon nyilatkozott ilyen elítélően, ahol azért vett részt, hogy új filmjét, a Moonlight Mile-t népszerűsítse. A filmet hétfő este mutatták be. Hoffman a hollywoodi filmeket az országút menti McDonald’s gyorséttermekhez hasonlította: csakis azért megy be oda az ember, mert pontosan tudja, hogy mit fog kapni.


Privát szonda a Holdra

Az első magáncélú holdszonda megkapta az USA hatóságainak hozzájárulását. A Nature szerint a döntés megnyitja az utat a Hold felszínének kereskedelmi hasznosítása előtt. Egyes cégek már a holdbeli turistákat eligazító navigációs rendszeren dolgoznak. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>