Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Mélyrepülésben a részvénypiacok

Fekete hetet tudhatnak maguk mögött a világ részvénypiacai. Az amerikai indexek 5-6 százalékos gyengülése még a mérsékeltebb kategóriába sorolható Európa 9-12 százalékos zuhanásához képest. A japán Nikkei index tizenkilenc éves mélypontra süllyedt, és Moszkvában is közel nyolcszázalékos veszteséget mutatott az index értéke. A leggyengébben teljesítő szektoroknak a sorozatos leminősítésektől és profit figyelmeztetésektől sújtott biztosítási és chipszektor bizonyult, de erőteljesen csökkentek a telekommunikációban érdekelt cégek papírjai is. 

A német Ifo index féléves mélypontra süllyedése, valamint az Amerikában az ISM beszerzési index és az új megrendelésállomány kedvezőtlen alakulása keserítette el a befektetőket. Közepes forgalom mellett a nemzetközi trendet követte a BUX is: a 7383 pontos záróérték közel ötszázalékos gyengülést jelent az előző héthez képest.
A hét vesztese az OTP lett 9,5 százalékos árfolyamcsökkenésével, annak ellenére, hogy a cég elnökhelyettese rendkívül optimistán látja a bankóriás jövőjét, és nem tart kizártnak ötvenszázalékos árfolyamemelkedést sem hároméves időtávon. Nagyot esett a várhatóan gyenge évet produkáló Danubius (-7,42 százalék), és gyengélkedtek a gyógyszergyártók is. A blue chipek közül a Mol tartotta magát nem egész egyszázalékos esésével, a legnagyobb nyereséget pedig a Pannonplast hozta az elmúlt héten, ám ez sem érte el a 1,5 százalékot. A piacot két hazai makrogazdasági hír is sújtotta: a GDP második negyedéves növekedése elmarad a várttól (3,1 százalék), miközben a folyó fizetési mérleg hiánya jóval meghaladja az előrejelzéseket.