Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 36. szám, 2002. szeptember 05

Belpolitika

Szobota Zoltán
Érdekellentétek baloldalon

Felgyorsulni látszanak az események az őszi önkormányzati választások közeledtével. Bár a jelöltek egy része még el sem készült végleges programjával, a fővárosban legalábbis már a média különböző csatornáin üzengetnek egymásnak, és közvélemény-kutatási adatokkal próbálják a kész helyzet látszatát megteremteni.


Sebestyén István
Bejön-e a mohácsi modell?

Az elmúlt évek belpolitikai viharai fényében meglepő hír látott napvilágot a múlt héten: a Baranya megyei Mohácson az MSZP helyi szervezete a város jelenlegi fideszes polgármesterét támogatja, aki újra indul az önkormányzati választásokon. 


Somorjai László
Felszámolások vagy leszámolások

Őszre tartogatta a kormánykoalíció az előző kormány korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálását. Míg a Parlament Ügyrendi Bizottsága SZDSZ-es kezdeményezésre három vizsgálóbizottság létrehozását tárgyalta, Jánosi György ifjúsági miniszter az ISM korábbi gazdasági vezetői ellen, Keller László államtitkár az előző kormány által alapított In-Forrás XXI. Kht.-vel kapcsolatos sikkasztás alapos gyanúja miatt tett feljelentést.


Hetek-összeállítás
Törölték a különbséget

Az Alkotmánybíróság többségi határozatával megsemmisítette a büntető törvénykönyvnek a természet elleni fajtalanságra vonatkozó rendelkezéseit, mert azok a testület álláspontja szerint sértik a szexuális orientáció szerinti megkülönböztetés tilalmát. A Btk. most megsemmisített paragrafusa szerint az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki ennél fiatalabb, azonos nemű személlyel létesít szexuális kapcsolatot, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel volt büntetendő.


Munkatársunktól
Maradhat-e a ravasz ?

Az MDF felszólította Boros Imrét, hogy hagyja el a párt parlamenti frakcióját, mivel úgy látták: Boros titkosszolgálati múltjáról a frakciónak tett nyilatkozata és a sajtóban megjelent nyilatkozatai között feloldhatatlan ellentétek vannak - nyilatkozta a Heteknek Herényi Károly országgyűlési képviselő, az MDF alelnöke. A volt miniszter a Magyar Távirati Irodának eljutatott közleménye szerint nem tesz eleget a felszólításnak. Így ügyében várhatóan a hétvégi frakcióülésen születik döntés.


Fókusz

Csereklyei Márta
A gyűlölet bölcsője

Melyik politikus neve szerepelt az elmúlt hónapban a legtöbbet a nemzetközi sajtóban? A Washington Post augusztusi cikkeiről készült statisztika szerint a hazai pálya előnyét élvező Bush elnököt nem számítva magasan az iraki elnök, Szaddám Huszein vezeti a listát. Szaddámról száznegyven cikkben írt az elmúlt harminc nap során az amerikai lap, ami több, mint Tony Blair (66), Jacques Chirac (4), Gerhard Schröder (14) és II. János Pál pápa (47) említése együttesen. A statisztika azonban itt is torzít: bár sokat beszélnek róla, mégis alig tudunk valamit az iraki diktátor életéről, különösen a hatalomra jutását megelőző és a közvetlenül azt követő éveiről. Most induló, Szaddám Huszeinről szóló cikksorozatunkban a diktátor sorsának eddig homályban maradt részleteiről, így a születésével kapcsolatos rejtélyekről, és nevének sokatmondó jelentéséről is olvashatnak.


Hazafi Zsolt
Tényfeltárás helyett besározás

Interjú Répássy Róbert országgyűlési képviselővel, a Fidesz- MPP parlamenti frakciójának helyettes vezetőjével, az úgynevezett Mécs-bizottság egyik ellenzéki tagjával.


Gazdaság

Kovács Klára
A 100 nap hozadéka

Egymás után jönnek ki olyan jelentések a gazdasági folyamatokról, amelyek aggodalomra adhatnak okot. Negyedévről negyedévre viszszaesik a gazdaság növekedése, megugrott az államháztartás hiánya, romlanak az egyensúlyi mutatók, csökkennek a hazai és a külföldi beruházások, ugyanakkor diadaljelentések és bizakodó hangú nyilatkozatok hangzanak el a politikai elit részéről. Így van ez a Medgyessy-kormány első 100 napjának megítélésekor is. Mi a gazdaság valóságos állapota? Mit hoz a jövő? Valóban igazak azok a kutatói vélemények, melyek szerint a 100 nap intézkedései rossz időben, kellő gazdasági alap nélkül születtek, melyek így kedvezőtlen következményeket vonnak majd maguk után? Mire számíthatunk a következő években?


Papp Levente
Gerilla marketing

Agyonreklámozott világban élünk, ahol a hagyományos marketing ideje leáldozóban van és a fogyasztók behálózásának új módja az úgynevezett „gerilla” vagy „lopakodó” marketing egyre nagyobb teret kap. A fogyasztói társadalom motorja a reklám, de a hagyományos reklám (tv, rádió, sajtó stb.) a fejlett nyugati társadalmak polgárainak már a könyökén jön ki, és rutinosan azonnal átkapcsolnak a tévén, ha reklámblokk következik, illetve olyan digitális videomagnókat vásárolnak, amelyek a filmekből a felvétel során kivágják a reklámblokkokat. 


Pálinkás Csilla
A menő gyerek ára

Minden gondos szülő igyekszik a gyermekét olyan szakmához hozzásegíteni, ami egy életen keresztül biztosítja számára a megélhetést. Iskolakezdéskor azonban a tankönyvcsomagok és az iskolatáska ára mellett kevés szó esik azokról a kiadásokról, amelyek nélkül a gyerek nem biztos, hogy eléri a célt. Hiszen egyetem nélkül nincs vezető pozíció, nyelvvizsga nélkül nincs egyetem, különóra nélkül pedig nincs nyelvvizsga. De nem ez az egyetlen kiadás, amit fel kell vállalnia annak a családnak, amely biztosra megy, hiszen a „ menő gyerek” mindezeken felül sportol, zenél és felvételi előkészítőre jár. Ez havonta akár 15 ezer forintba is kerülhet - és akkor csak egy középiskolás korú gyerekről beszélünk. 


Acsai Anikó
Mélyrepülésben a részvénypiacok

Fekete hetet tudhatnak maguk mögött a világ részvénypiacai. Az amerikai indexek 5-6 százalékos gyengülése még a mérsékeltebb kategóriába sorolható Európa 9-12 százalékos zuhanásához képest. A japán Nikkei index tizenkilenc éves mélypontra süllyedt, és Moszkvában is közel nyolcszázalékos veszteséget mutatott az index értéke. A leggyengébben teljesítő szektoroknak a sorozatos leminősítésektől és profit figyelmeztetésektől sújtott biztosítási és chipszektor bizonyult, de erőteljesen csökkentek a telekommunikációban érdekelt cégek papírjai is. 


Háttér

Hamvay Péter
Forradalomparódia

A Fidesz tüntetett a sajtószabadságért múlt pénteken az MTV - általuk eladott - székháza előtt, pontosabban mögött. Este hét után már emelkedett volt a hangulat: virággal, újsággal felszerelt emberek igyekeztek a belváros felé. A Kossuth téri metrómegállótól a Szabadság térre igyekezve számos „tüntetési szuvenír” (már egy iparág épült a polgári körök igényeinek kielégítésére) beszerezhető lett volna, ha nem kellett volna sietni, hogy mielőtt a Könyves Kálmán körúttól a Budaörsi útig bedugul a város a milliónyi demonstrálótól, addig a tribün közelébe férkőzzünk. Így nem jutott a kétezer forintért árult, kínai gyártmányú Nagy-Magyarország térképpel díszített pólóból. „Hajrá Magyarország!” CD-ből sem vásárolhattunk, a Kontroll-csoport választásokat elemző könyvét áruló kislányra is csak egy mentegetőző pillantást vethettünk. Még szerencse, hogy megkaparintottuk a Nemzeti Sajtószemle különkiadását, mely a Vasárnapi Újságtól a Magyar Fórumig szemlézget a nemzeti sajtó javából. Ám nem volt időnk belemerülni, elvonták figyelmünket a gyülekező demonstrálók. 


Grüll Tibor
Az arab Hitler

Jeruzsálem főmuftija, Hadzs Amin Muhammad al-Husszeini 1941. november 6-án érkezett meg a Harmadik Birodalom fővárosába, Berlinbe. A náci állam vezetői a legmagasabb szinten fogadták, s kényelmes szállást biztosítottak számára a Klopstock Strasse egy hatalmas háztömbjében, ahol 1939-ig egy cionista zsidó iskola működött. Miután minden egykori zsidó ingatlant államosítottak, Himmler „Zsidó Intézetet” rendeztetett be az épületben, amit Husszeini megérkezése alkalmával „A Zsidókérdés a Muszlim Világban Kutatóintézet” névre kereszteltek át. Nem ok nélkül. 


Seres László
A hírmaffia áldozata

Hamisítatlan amerikai könyv ez, amerikai szemlélettel, remek humorral („a hajléktalanság pontosan azon a napon szűnt meg Amerikában, amikor Bill Clintont beiktatták elnöknek”), pengeélesen pikírt megjegyzésekkel („én vagyok a történelem során az elsô áruló, akibôl a média nem csinált nemzeti hôst”), szenvedélyes elemzésekkel. Kevés ilyen jelent meg eddig Magyarországon, hiányzik is. Ez a könyv az igazságról szól.


Hit és értékek

Morvay Péter
A Szentföld magánya

A 21. század eddig eltelt két évében fordulópontot hozott a szeptemberi hónap, olyan események sorát indítva el, amelyek azóta sem jutottak nyugvópontra. 2000 szeptemberének végén, pontosan a zsidó újév, a Rós Hasana napján, szeptember 30-án robbantották ki a palesztin területeken azt a véres gerilla- és terrorháborút, amely az elmúlt két évben több ezer áldozatot követelt. A konfliktust a hírekben épp ezért egy ideig „újévi intifádaként” emlegették. Tavaly szeptember 18-ára esett az őszi újév napja, pontosan egy héttel az Amerikát ért terrortámadás után. Azóta már nemcsak Izraelben, hanem nemzetközi méretekben is a terror leküzdése áll az első helyen a politikusok határidőnaplójában.


Hetek-összeállítás
A német liga Jézus ellen

„Jézus-ellenes rendelkezést” hozott a német labdarúgó szövetség - írta az osztrák Focus hírmagazin. A Bundesligában szereplő játékosok ezentúl nem viselhetnek vallási üzenetet hordozó trikót a mezük alatt.


Arc-pályázat

„Kiakasszunk?” szlogennel harmadik alkalommal rendezték meg az @®© - óriásplakát- és videofesztivált a budapesti Felvonulás téren, melynek adrenlinszint-növelő hatását a rendezők garantálják. Fiktív és valóságos termékek, szolgáltatások, társadalmi célú hirdetések, politika, vallás, EU-val kapcsolatos anyagok és humor egyaránt szerepel a kiállított művek között. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
A Kurszk mentése a flotta csődje

Az Orosz Északi Flottánál uralkodó állapotokkal és vezetőinek súlyos mulasztásaival hozza összefüggésbe a Kurszk atom-tengeralattjáró két évvel ezelőtti tragédiáját az Rosszijszkaja Gazeta című orosz napilap a héten közölt tényfeltáró írása. 


Hetek-összeállítás
Rémálom a Templom-hegyen

A jeruzsálemi Templom-hegy, amely a zsidók számára a világon a legszentebb hely, de egyaránt szent a keresztényeknek és a muszlimoknak is, hamarosan részben összeomolhat - közölte a meglepő hírt a nagy példányszámú New York Post című napilap. A mintegy húsz hektár nagyságú fennsíkot - külső megjelenése ellenére - nem a természet formálta, hanem az egy évszázadokkal ezelőtt készült, nagy kövekből és sziklákból emelt tágas terasz.


Hetek-összeállítás
Csészealjakkal a Vénuszra

Csendőrök vették körül egy szekta tagjainak házát a franciaországi Nantes-ban, attól tartva, hogy a benn tartózkodók csoportos öngyilkosságot követhetnek el. A Neo-Phare szekta tagjai a világ végét várják: önjelölt vezetőjük Nantes teljes pusztulását jósolja október 24-re. 


Hetek-összeállítás
Amerika novemberben támadhat

Ariel Saron miniszterelnök felszólította az izraeli biztonsági és védelmi erőket, hogy november elejére készüljenek fel egy Irak elleni amerikai katonai támadás esetleges következményeire. A Haarec című izraeli napilap által idézett felszólítás egyértelmű jele annak, hogy Izrael ekkorra várja a támadás megindítását. Az Egyesült Államok nem közölte Izraellel - az egyetlen olyan országgal, amely jelenleg egyértelműen támogatja a tervet -, hogy pontosan mikor szándékozik megindítani az Irak elleni katonai akciót, a november 1-jei dátumot Izrael maga tűzte ki a felkészülés „ésszerű” határidejeként. 


Márer György, New York
Kifulladtak Laden üldözői

Amióta az afganisztáni hadjárat megkezdődött, az amerikai különleges egységek legképzettebb alakulatai azon fáradoznak, hogy kézre kerítsék az al-Kaida terrorszervezet vezetőit, elsősorban természetesen Oszama bin Ladent, a fővezért. A vadászat azonban mindeddig nem vezetett kimutatható eredményre. A különleges egységek parancsnokai már torkig vannak a végeláthatatlan megbízatással, és szeretnék, ha csapataik más feladatokat kapnának. 


Négykeréken

Király Sándor
Új arcok a kiskocsik világában

Nő a második és harmadik kocsit tartó családok száma, akik más szempontokat tartanak fontosnak, mint az egyautósok. Elmúlt az az idő, amikor kis kocsit az vett, akinek nem telt nagyobbra. A mai európai vevő azért vesz kis autót, mert ilyet akar. Ma Magyarországon a kiskategóriás járművek jelentik a legnagyobb piacot, mintegy ötvenszázalékos részesedéssel. A vásárlók kegyeiért tucatnyi autómárka küzd egymással egyre tetszetősebb, tágasabb, biztonságosabb, olcsóbban fenntartható autóival. E havi tesztünk mindkét példányát a PSA Peugeot-Citroën és a Ford Motor Company közösen kifejlesztett, 1,4 literes dízelmotorja hajtja


Király Sándor
No Trabi, no

Legtöbbünk fintorog, mikor dugóban kétütemű Trabant vagy Wartburg akar bekéredzkedni elénk. Ám ez korántsem jelent udvariatlanságot, mivel a mai korszerű autókénál tízszer környezetszennyezőbb kétüteműeknek finoman szólva nincs jó szaguk.


Király Sándor
A hírhedt Seldenszabadalom

San Francisco meredek utcái nehéz feladat elé állították a rohamosan növekvő város polgármesterét. Andrew S. Hallidie mérnök kapta azt a feladatot, hogy oldja meg a városi közlekedés problémáját. A meredek utcákat járva, Hallidie világosan látta, hogy itt a lóvasút szóba sem jöhet, új megoldásra lesz szükség. Egy olyan lejtős utcát választott, amely 10 méter távolságon 1 métert emelkedett, és itt kezdte meg a kábelvillamos kiépítését. Az utcaszint alá süllyesztett kábelt hatalmas gőzgépek vontatták, de a kulcsfigura a szerelvényen elhelyezkedő „markoló ember” volt, aki induláskor egyetlen mozdulattal rákapcsolta a kábelre a kocsit, majd a megállókban lekapcsolta és fékezte is. Hallidie nem is sejtette, hogy ez a forradalmi közlekedési megoldás még több, mint 100 év múltán is közkedvelt járműve és jelképe lesz San Francisco városának. 


Riport

Kun László
Hivatása: hivatásos szülő

Hinta, pingpongasztal, félig töltött medence látszik a kertkapuból, balról hatalmas, új vakolású ház. A házigazdával felfelé baktatunk. Két kislány fut elénk, félúton megállnak, közvetlenek, mosolygósak. Hamarosan előbukkan valahonnan még kettő, nagyobbacskák, és egy kamasz fiú, aki felnőttesen kezet fog velünk. Nyers László és felesége, Teréz három éve költöztek ebbe a néhány száz fős Nógrád megyei faluba, Herencsénybe. Mindketten hivatásos nevelőszülők.


Sport

Németh Szilárd
Véget ért a brazil szappanoperája

Happy enddel zárult a világbajnok Ronaldo nyári kálváriája. A brazil csatárt már a héten bemutatták új csapata, a Real Madrid szurkolóinak. Igaz, a Real 11-es mezét viselő „Fenomén” első szereplésére körübelül három hetet kell várnia a madridi közönségnek.


Botlott a Fradi, élen az MTK

A Borsodi Liga hatodik fordulójának rangadóján az MTK Zavadszky Gábor góljával 1-0-ra győzte le a hazai pályán játszó Ferencváros csapatát. Egervári Sándor együttese ezzel átvette a vezetést a bajnokságban, míg a Ferencváros a második helyre csúszott vissza. A mérkőzést kemény játék jellemezte, Dragoner Attilát az első félidőben kiállították. 


Kovács Tamás
Talpon a csillagok

Az idei US Open hozza a papírformát. A hosszas esőszünetekkel hátráltatott második játékhét közepén egyre valószínűbb, hogy férfi és női ágon egyaránt a top favoritok lesznek a befutók.  Amíg az év eleji Grand Slam tornák meglepetésre már az első héten nagy csillaghullást hoztak, addig New Yorkban az első héten alig esett ki komoly név a mezőnyből. Az első játékhétről a hölgyektől a jugoszláv, 5. helyen kiemelt Jelena Dokic nevét érdemes megemlíteni; míg férfiaknál a két orosz, a 2000-es bajnok Marat Safin 2. helyen kiemelt és Kafelnyikov 4. helyen kiemelt az, aki szintén a második fordulóban esett ki. Az idén várhatóan igazi teniszcsemegéknek lehetünk szemtanúi a hétvégi elődöntők és döntők során. A férfiaknál a legjobb nyolc között van a címvédő ausztrál Hewitt, az amerikai „trojka”: Agassi, Sampras és a tinédzser sztár, Andy Roddick.


Szabadidő

A bor és pezsgő ünnepe

Idén szeptember 7-e és 17-e között kerül sor a XI. Budapesti Nemzetközi Bor-és Pezsgőfesztiválra, melynek legfőbb helyszínei a Budai Vár, a Budapesti Kongresszusi Központ, a Szentendrei Szabadtéri Múzeum, valamint a budafoki pincelabirintus.


Repülőjegyárak mélyrepülésben

Nyári és utószezoni pihenések során egyaránt komoly tételt szokott jelenteni az útiköltség. Távoli tájakra csak repülővel juthatunk el, ami a magas jegyárak miatt sokak számára luxusmegoldásnak tűnhet. Különösen, hogy tavasszal ismét 3-15 százalékkal emelték a repülőjegyek árát.


Spektrum TV – ajánló
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Macskafogó

Múlt év augusztusában Andrew Wysotski és Lori Learmont, Oshawából San Franciscóba tartó útjukra - másik négy macskájuk mellett - magukkal vitték Fu nevű, tizenöt éves nőstény cicájukat is. Funak a repülőút alatt azonban nyoma veszett. Ezért most ötmillió dollárra perlik az Air Canadát, vétkes gondatlanság, csalás és valótlan dolgok reklámozása, valamint érzelmi fájdalomokozás miatt. 


Mi van a képen?

1. Kicsinyített iskolabuszt fejlesztettek ki a rendszeresen késő diákok számára. 2. Új pálmát ültettek a riói főutcán. 3. Szenzáció - az első amerikai buszházaspárnak gyermeke született


Randevú a meteorittal

Sioban Cowton az Észak-Yorkshire-ben élő tizennégy éves tinédzser meg van győződve arról, hogy őt egy több mint egymillió éves meteorit találta el. Elmondása szerint az égből potytyant a lábára a körülbelül felnőtt hüvelykujjnyi méretű meleg kődarab Northallerton egéről. Azóta nem hagyta nyugodni a kérdés, és az interneten található meteoritokat ábrázoló képekkel összehasonlította, sőt tudományos vizsgálatra is el fogja küldeni a követ a Durham Egyetemre. 


DUMA PLÁZA

Csak egyszer vagyunk fiatalok. Utána más mentséget kell találnunk. (graffiti)


Egy biztos igen – 83 éve

Guiness rekordot állított fel az a házaspár, aki 83 éve mondta ki a boldogító igent. William és Claudia Lillian Ritchie 1919. április 12-én házasodott össze az amerikai Jeffersonville-ben. „Gondot akartam viselni rá, ez volt a fő vágyam” - mondta Bill Ritchie a feleségéről. A házaspár négy gyermeket nevelt fel, akik közül ketten máig élnek. Kilenc unokájuk, huszonhárom dédunokájuk és tizennyolc ükunokájuk van. „Lil Ritchie memóriája már nem a régi, Bill pedig nehezen hall, de mindketten tudnak az elismerésről” - mondta lányuk, a hetvenöt éves Jewell Wagoner.


Noé bárkája II.

Nikolai Kanchev bolgár történész arra a nem mindennapi feladatra vállalkozott, hogy rekonstruálja a Bibliából ismert Noé bárkáját állatokkal együtt. Az új bárkát a Fekete-tenger partján fekvő Sunny Beach elnevezésű üdülőhely közelében szándékoznak megépíteni. Az építmény közel 113 méter hosszú, 26 méter széles és 9 méter magas lesz, illetve egy része vízben fog állni. A kiállítás helyszínén a tenger környékén talált történelmi leleteket is láthatják majd az érdeklődők. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Hechs László
Újnáci tüntetés az örökrangadón

Vasárnap este volt. Fiaimmal a soros meccsre készülődtünk. Ez is csak egy - gondoltam magamban - a sok közül. Különösebb várakozás és izgalom nem töltött el bennünket. Pedig a rangadó az örök riválissal mindig tartogatott számunkra valamit. Az utóbbi időben azonban valahogy az örökrangadó körüli viharok is lecsendesedtek. Várszegi Gábor, az MTK tulajdonosának egyik érdekeltsége, a Fotex Rt. megvásárolta a Ferencvárosi Labdarúgó Kft. többségi részét. A „nemzeti kincsnek számító” Fradi az összeomlás szélén állt akkor, mára már - hála az új tulajdonosnak - rendeződtek a körülmények. Ennek ellenére a tulajdonosváltás politikai vihart is kavart, miután a jobbszél a nemzeti vagyon kiárusításával vádolta meg a Ferencváros akkori vezetőit. Így mondták, „az idegenszívű tőke”. A helyzet azóta megnyugodott. Mind a Fradi, mind pedig Várszegi jól jártak.


Gadó György
Különvélemény – avagy: borzas-e a kedélyem?

„A kémelhárító magyar miniszterelnök ügye kétség nélkül hetek óta borzolja a kedélyeket” - állapította meg a Hetek. (Kovács Klára: , Hetek, augusztus 9.) Nos, tudatom mindenkivel, akit illet, az én kedélyem nem borzas. Vagy ha mégis, hát nem emiatt.