Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 34. szám, 2002. augusztus 23

Belpolitika

Szobota Zoltán
Töpörödik a viktorozók tábora

Látványosan romlanak az exminiszterelnök mutatói, hiszen az emlékezetes Kossuth téri, több százezres tömeg után a polgári körök alakuló gyűlésére már csak tízezren voltak kíváncsiak a Margitszigeten, legutóbbi, augusztus 20-ai beszéde miatt pedig maximum négy-ötezren vándoroltak ki. Mármint Budaörsre.


Munkatársunktól
Válogatott tizenegy

„Nem lesz dráma, de azért a jobboldali politikusok elgondolkodhatnak” - mondta lapunknak Tóth Károly szocialista képviselő, miután kiderült: az illetékes miniszter megszüntette a szigorúan titkos minősítést a pártállami titkosszolgálatokkal együttműködött egykori és jelenlegi kormánytagok esetében, vagyis elhárult az akadály a névsor nyilvánosságra hozatala elől. 


Sebestyén István
Mégis, kinek az elnöke?

Magyarország pártok felett álló köztársasági elnöke, Mádl Ferenc egyre leplezetlenebbül húz jobbra, az őt jelölő pártok felé. 


Sebestyén István
Egymásnak ugrottak az alföldi polgárok

Bár a tavaszi országgyűlési választásokat meglehetősen jó eredménnyel zárta a Fidesz, az önkormányzati választásokkal kapcsolatban nem ilyen rózsás a helyzet. Ennek egyik oka, hogy most visszaüt az Orbán-kormány gyakorlata: a szavazópolgárok úgy gondolják, településük több fejlesztési pénzhez jut, ha a helyi vezetés azonos pártállású, mint a kormány. A másik ok, hogy a választási vereséget követően a jobboldalon belül kisebb-nagyobb törésvonalak kezdtek kialakulni. 


Tarjányi Andrea
Életmentő felvilágosítás

A statisztikák szerint tavaly csökkent az abortuszok száma a 2000. évi adatokhoz képest. A jó irányt mutató fejlődés többek között feltehetően a Családvédelmi Szolgálat munkájának köszönhető, ugyanakkor a csökkenés azzal is magyarázható, hogy egyre többen választják az esemény utáni tablettát a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. A kormány egy országos felvilágosító kampánnyal próbálja meg segíteni az orvosok és a védőnők munkáját.


Életmód

Szűcs Emese
Szirmok vagy csapágyak

Az ékszerek területén jelenleg két fő irányzat halad egymás mellett, szoros versenyben a piacért, a jövő divatjában betöltött meghatározó szerepért. 


Egymilliárd elhízott ember

A Föld minden országa, gazdagok és szegények egyaránt világméretű elhízásjárvány előtt állnak, és ennek komoly egészségügyi következményei vannak, de még inkább lesznek. A legaggasztóbb a helyzet az Egyesült Államokban, a nyugat-európai országokban és Kelet-Európában: itt a középkorú nők fele túlsúlyos. A súlyosbodó tendencia a fejlődő világban is jelen van. 


Alapozó kalapozó

Néha egy jól megválasztott kalap nagymértékben megváltoztathatja a megjelenést, dekoratív és elegáns, felhívja a figyelmet viselőjére, és még a legegyszerűbb ruhát is „feldobja”. Ugyanakkor az ezzel ellentétes hatást is kiválthatja, ha nem veszünk figyelembe néhány fontos szempontot. 


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Hazafi Zsolt
A vörös Boros

Boros Imre majd’ tizenöt évvel idősebbnek látszik koránál. Talán azért, mert mozgalmas éveket tudhat maga mögött. Az antikommunista polgári kormány minisztere ugyanis megjárta az MSZMP-t, szigorúan titkos tisztként kapcsolatban állt az állampárt titkosszolgálatával, jelentős vagyonnal rendelkező vállalkozásokat hozott létre, és - politikai ellenfelei szerint - részt vett a Kisgazdapárt szétverésében. Jelenleg az MDF-frakció tagja. Titokzatos - egyesek szerint sötét - személye egyben a mai magyar jobboldal állapotáról is látlelet.  gok. Olyan típusú személyiség volt, aki felszólalt a gyűléseken is, természetesen a vezetést támogatóan” - nyilatkozta lapunknak Boros egyik volt főnöke, aki azt is elmondta, hogy Boros munkaköre gyakorlatilag üzletkötői állást jelentett. Az volt a feladata, „hogy felvegye a kagylót, és megmondja a partnernek, ennyi és ennyi ezer dollárt veszek tőled. Ebben nagyon jó volt. És a pártbéli aktivitásának köszönhetően így a kereskedéssel foglakozó osztálynak - amit arbitrázs névvel illettek - a vezetője lehetett.” 


A víz a zűr
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

Major Nóra
Áfáról evára válthatnak

Elkészült az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) törvénytervezete. A normaszöveg szerint a vállalkozóknak 2002. december 20-ig kell bejelentést tenniük az adóhivatalnál, ha már a jövő évben igénybe szeretnék venni ezt az új adózási formát. Zara László, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint azonban a tervezet több olyan feltételt is tartalmaz, amelyek egyszerűen értelmetlenné teszik az eva bevezetését.


Geszti Sándor
Tisztuló piacok Amerikában

Könyvelési botrányoktól hangos világunkban a robbanásszerűen növekvő bevételek és profitok ma már inkább szkepticizmust, mint csodálatot keltenek a befektetők körében. A Fortune magazin augusztus idusán közzétette a száz leggyorsabban növekvő amerikai cég listáját. Az idei lista híven tükrözi az amerikai gazdaság anyagi és erkölcsi állapotát. Óriási meglepetések és rekordok nincsenek, ami viszont ennél fontosabb, az az, hogy elindult a Bush-kormányzat által is keményen követelt tisztulási folyamat a vállalati üzleti életben. Egyetlen meglepetésként az említhető, hogy az eddigi favoritoknak nem volt könnyű a listán maradniuk. A 71 újonc többsége a pénzügyi, a távközlési és az energiaszektorból érkezett. Jelentősen megnőtt a konzervatív, a hagyományos értékekre és könyvelési politikára hangsúlyt fektető, érett vezetőségű cégek súlya az Amerika gyorsítósávjaként emlegetett százas cégcsoportban.


Szikora Réka
Milliárdos károk

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat a szomszédos, árvíz sújtotta országokhoz képest, hiszen Német- és Csehországban, valamint Szlovákiában és Ausztriában 15 milliárd eurót sodort el a nyári ár. A víz alá került területeken rendkívüli közösségi szellemben folynak a helyreállítási munkák, míg a kormányok a kárpótláshoz szükséges finanszírozási források előteremtésén dolgoznak lázasan. 


Ignácz Valéria
Szegény embert még az ár is húzza

Nem megy mostanában a biztosítóknak: az elemek, a tűz, a víz rakoncátlankodása százmilliós kártérítések kifizetésére kötelezi a társaságokat. Az elmúlt évek árvizei ezrek otthonait tették tönkre, és százmilliárdos védekezési, illetve helyreállítási kiadásokra késztették az államot. A szomorú esetekből okulva a biztosítók sorra felmondták a veszélyeztetett helyeken lakókkal kötött szerződéseket. Ma már nem titok: nem hajlandók szerződést kötni azokkal, akiknek az ingatlana veszélyeztetett zónában található. A miniszterelnök szerint nem fordulhat elő az, hogy a folyók hullámterében engedélylyel épített házakra ne lehessen biztosítást kötni. Az árvízvédelem hiányosságait hosszú távú nemzeti együttműködés keretében meg kell oldani, amiben a biztosítótársaságoknak is ki kell venniük a részüket - hangsúlyozta. A kormányfő ennek érdekében a napokban beszélgetést kezdeményez az érintettekkel.


Acsai Anikó
Megtartja Matáv-részesedését a Deutsche Telekom

Emelkedő árak jellemezték a részvénypiacokat az elmúlt héten. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatszintet változatlanul hagyó döntése után történelmi mélypontra sülylyedtek a kamatok a tengerentúlon. Az amerikai ipari termelés nem várt júliusi emelkedése 9000 pont közelébe lendítette a Dow Jones indexet, de erősödött a Nasdaq (+8,45%) és az S&P 500 (+6%) is. Folytatódott a repülőgépgyártók és a légitársaságok vesszőfutása, és gyengültek a chipgyártók is, miután a Goldman Sachs rontott a szektor minősítésén. 


Háttér

Csereklyei Márta
Legalizált kukkolás

Szeptemberben az egyik hazai kereskedelmi csatorna jóvoltából óriási csinnadrattával Magyarországra is megérkezik a Nagy Testvér, a sokak által várva várt műsor, ami eddig a világ tizenkilenc országának nézőit ragasztotta a képernyők elé, vagy kergette az őrületbe. Big Brother, vagyis a műsor esetében a néző tehát ősztől nálunk is kukkolhat - hiszen éppen ez a program készítőinek bevallott célja is: bekukkantani mindenhová, akár a takarók alá is.


Földvári Katalin
Ön dönt – vagy önt dönti le

Nem az az alkoholista, aki rendszeresen elfeledkezik magáról, és sokat iszik. Nem, az alkoholistának innia kell. Nincs más választása. Remegő kézzel, sietősen, célirányosan „leküldeni” az adagját, lehetőleg már kora reggel. Többnyire már hajnali négykor arra vár, hogy hatkor nyisson a közért, és mehessen beszerezni az adagját. Sírhat a gyerek, könyöröghet a férj vagy a feleség, fenyegetőzhetnek a szülők, ígérgethet az érintett: nincs mese, inni kell. Magyarországon a legszerényebb becslések szerint is egymillió-kétszázezer alkoholfüggő él, ennek tehát többszöröse azok száma, akik hozzátartozóként, közvetve szenvednek az alkoholtól.


Salamon Pál
Ábrahám fiai
Részlet Salamon Pál megjelenés előtt álló új regényéből

Hamarosan új regénnyel jelentkezik a Sorel-ház és más sikeres regények szerzője, Salamon Pál. Az Ábrahám fiai című, a régmúltban és a jelenben játszódó könyv Ábrahám két fiának, Izsáknak és Ismaelnek a találkozásával kezdődik. A nyomtatásban most először megjelenő regényrészlet folytatását jövő heti számunkban közöljük.


Morvay Péter
Csészealjas támadás a vászonról

A rettenthetetlen Mel Gibson ezúttal nem a hazát, hanem csupán házát védelmezi legújabb filmjében. Nem is akárkik ellen. Az idei nyár a földönkívüliek nagy visszatérésének az éve - legalábbis a mozivászonra. Míg Will Smithék a Sötét zsaruk folytatásában újra az emberbőrbe bújt idegenekkel szemben veszik fel a harcot, a Jelek (Signs) címmel augusztusban bemutatott új horror-sci-fi főszereplőjének még ennél is nehezebb ellenfél jutott Night Shyamalan rendező jóvoltából, akit a kritikusok máris előszeretettel neveznek a 21. századi Hitchcocknak.


Kánai András
Harmadik típusú próbálkozások

A filmvilág, s vele együtt a nagyérdemű a kezdeti ijedtség és bizalmatlanság után egyre inkább megbarátkozni óhajt a képzeletbeli világok idegen lényeivel, s ennek megfelelően sorozatban gyártja magának a jóindulatú, barátságos földönkívüliek mítoszait.


Hit és értékek

Nagy László
Kis-ázsiai kalandtúra

Amikor eldöntöttük, hogy nyaralásunk színhelyéül a címben felsorolt városokat választjuk, még nem gondoltuk, milyen kalandok várnak ránk. Úti célunk Törökország volt. Meglepetéseink mindjárt a magyar határ után megkezdődtek: Jugoszláviában arcátlanul magas autópályadíjak, autópálya nélkül. Belgrádig komoly életveszélyben van az autós: tíz-húsz kilométerenként, vagyis minden jelentősebb bokorban az út szélén vadonatúj Peugeot 307-esekben feszítő közeg méri a sebességet, és büntet kegyetlenül. Alkudni is lehet náluk, csakúgy, mint az autópályadíjak esetében: a kulcsszó a fifti-fifti, avagy „polá-polá”.  A magyarok által kissé lenézett Bulgáriában azonban már kellemesen csalódunk. Üdítően hat a mérsékelt úthasználati díj is, hiszen egész Bulgária területére mindössze húsz eurót kértek. Mivel sietünk, Szófiát nagy ívben elkerüljük (szó szerint: a tranzitot hatvan kilométeres körgyűrű vezeti el a várostól).


Külpolitika

Fabiano Golgo, Prága
Indul a nagytakarítás

Nagy munka folyik a Cseh Köztársaságban az árvízkárok helyreállítására. A nap huszonnégy órájában ezrek szivattyúzzák a pincéket elöntő vizet, lapátolják a sarat, szemetet, bútordarabokat és az elhullott állatokat. Minden erőfeszítés ellenére azonban úgy tűnik: több hónapig is eltarthat, míg az élet visszatérhet a megszokott kerékvágásba. Egészségügyi szakemberek szerint a házakba való visszatérést a fertőzésveszély is nehezíti. Az országban nincs elegendő fertőtlenítőszer, védőruha, védőkesztyű. Az oltószerek szintén korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre - a csehek külföldi segítségre szorulnak. 


Hechs László
A bagdadi gyilkos

Az Al-Ayam című palesztin napilap jelentése szerint a hatvanöt éves Abu Nidal, a rettegett terrorista bagdadi lakásában múlt hét péntekén végzett magával. Izraeli tisztségviselők - tekintettel arra, hogy halálának körülményeiről meglehetősen ellentmondásos hírek láttak napvilágot - egyelőre nem kommentálták az eseményt. Tarik Aziz iraki külügyminiszter-helyettes viszont kedden megerősítette a hírt.


Vagyim Arisztov
A barátom ellensége a barátom

Miközben az Egyesült Államokban és Európában tovább folynak a viták és találgatások az Irak elleni fellépésről, hideg zuhanyként érte a Szaddám Huszein megdöntésében bízó politikusokat a hétfői bejelentés, miszerint Oroszország és Irak között tárgyalások folynak egy átfogó keretegyezmény aláírásáról. Az öt évre tervezett program ügyleteinek összege legkevesebb 40 milliárd dollárt tesz majd ki, és mintegy 67 szerződés köttetne meg keretein belül.


Mogyorósi Géza, Berlin
Kampány gumicsizmában

Már csak egy hónap van hátra a német parlamenti választásokig - az EU legnépesebb államában javában tart a voksszerző kampányolás. A németországi súlyos árvízkárok azonban alaposan összekuszálták Gerhard Schröder (SDP) kancellár és kihívója Edmund Stoiber (CSU) bajor miniszterelnök programját.


Papp Kornélia
Németországban gyors lesz a helyreállás

Németország keleti tartományaiban továbbra sem csökken az áradás. A hét közepén pedig már az északi tartományokat is elérte a hatalmas víztömeg. Gerhard Schröder szövetségi kancellár katasztrófatalálkozóra hívta össze az érintett Európai Uniós tagországok államfőit.


Publicisztika

Kertész Ákos
Made in Bajvan

Meglehet, őrült beszéd, de van benne rendszer - biztosíthatom az olvasót.  Ünnepen ünnepi vezércikket írunk: ez természetes. De ünnep előtt, amikor jóformán fél Európa még víz alatt volt, Zágoni Miklós ismételten megfújta a riadókürtöt (Tíz tétel az éghajlatról; MH, aug. 16.), s most az ünnep múltán remélem engem sem tekint ünneprontónak az olvasó, ha én is aggodalmamnak adok hangot, noha Európa már lehet, kint van az öszszes vizekből, már csak a sarat lapátolja, fertőtlenít - a műemlékeit, a lakóházait és az áldozatokat siratja. 


Sport

Unalomig száguldoztak

Schumacher ötödik világbajnoki címét követően a Ferrari a Hungaroringen begyűjtötte zsinórban negyedik konstruktőri világbajnoki címét. Ez a két ferraris pilóta kitűnő és domináns teljesítményének volt köszönhető, miután Rubens Barrichello rajtcél győzelemmel megszerezte az első, Michael Schumacher pedig a második helyezést a 17. Magyar Nagydíjon. A harmadik helyen Ralf Schumacher ért célba, elmondása szerint számára is meglepő módon.


Hetek-összeállítás
Labdarúgó ünnep a stadionban

Április 2-án volt Puskás Ferenc hetvenötödik születésnapja, és ugyan egy kicsit megkésve, de a magyar labdarúgók is szerették volna méltóképpen köszönteni a legendás futballistát. Ezzel két dolgot is sikerült elérniük, a Puskás Ferenc stadion a névadó kezdőrúgásával immár hivatalosan is elnyerte nevét és a vendégcsapattal a legendás focista második hazáját is képviseltették. 


Belgrádban már nem lejtett a medence

A magyar férfi vízilabda-válogatott első mérkőzésén vereséget szenvedett az orosz válogatottól. Most nem kímélték a Kemény-legényeket, szoros párharcban győzték le a magyar csapatot. A Ratko Rudics által edzett amerikaiak igen keményen védekeztek, Kásásék pedig indiszponáltan játszottak. 


Szabadidő

Hetek-összeállítás
Vasárnaptól Zsidó Nyári Fesztivál

Idén augusztus 26. és szeptember 2. között kerül sor a Zsidó Nyári Fesztiválra, amelynek mindenekelőtt a Dohány utcai zsinagóga és környéke ad otthont. A rendezvény során koncertek, filmnapok, könyvnapok, gasztronómiai napok, kiállítások várják a nagyérdeműt. 


Articsóka

Közel két év telt el azóta, hogy a hatodik kerületnek ezen a tájékán jártunk. Akkor igen emlékezetes időt töltöttünk el az Articsókában. Kiszolgálás és ételek jelesre vizsgáztak. Viszont huszonnégy hónap a vendéglátás esetében nem rövid idő - Budapesten volt olyan hely, amely ennyi idő alatt többször is nevet és tulajdonost váltott, természetesen nem a hihetetlen népszerűség miatt kény-szerültek ilyen menekülésbe. Borongós nyári délutánon nincs is jobb hely, mint a kerthelyiség, ami itt egy tetőterasz. Mintha nem is a belvárosban lennénk! 


Vad szenvedélyek

Szinte élvezet figyelni, hogy a két nagy hazai kereskedelmi adó milyen kedélyesen vívja csatáit minden töredéknyi nézettség megszerzéséért. A küzdelem egyik fő helyszíne máig a szappanoperák világa, melyeknek csillaga amúgy erőteljesen leáldozóban van. Valaha a napközbeni tévéműsorok túlnyomó részét a legkülönbözőbb sorozatok töltötték ki, mára alig maradt belőlük néhány. 


PROGRAMAJÁNLÓ

A Zsidó Könyvnapok keretében (a budapesti Herzl téren, a Dohány utcai zsinagóga előtt), augusztus 25-én 17.30-tól, és augusztus 27-én 12.30-tól fellép a Sabbathsong együttes. Mindenkit szeretettel várnak.


Túraajánló

Augusztus 24.  túravezető: Borzsák Sándor.


Színes

Ami sok, az sok

Egy négyfeleségű isztambuli férfi úgy döntött, ami sok, az sok. No, nem háremét tartja túlzottan nagynak, Sirin Yavuz gyermekei számát nem szeretné tovább növelni. 


Mi van a képen?

1. Rugalmas anyagból készítik a terrortámadások elleni új repülőgépeket. 2. Speciális, génmanipulált gombák nőttek a Central Parkban. 3. Vékony pénzű űrturisták is befizethetnek a felfújható űrsiklókra.


Az óriáspolipok a globális felmelegedés termékei

A globális felmelegedésnek köszönhetők az olyan óriáspolipok, mint az a kétszáz kilós példány, amelyet nemrég Ausztráliában, a tasmaniai tengerparton találtak. A kalmárok (Teuthida) a fejlábúak osztályába, a kétkopoltyús polipok alosztályába tartoznak. A közönséges kalmár (Loligo vulgaris) általában húsz centiméter nagyságú, megnyúlt testű állat. 


Autók egy keréken

Egy holland művész, John Koermerling, olyan óriáskereket tervezett, amibe autóstól lehet „beülni”. Egy kör tíz percig tart, s a négy autó, amit a Villanellai Művészeti Szervezet támogatásával épített szerkezet egyszerre elbír, harmincöt méter magasra emelkedhet. Jasper Warlop, a szervezet egyik tagjának állítása szerint a kerék vonzza az autósokat. 


Jeremy Irons új oldala

Az ír kiadású Daily Mirror tudósítása szerint az ezerarcú filmsztár, Jeremy Irons újabb oldaláról mutatkozott be, amikor repülőgépe átirányítása miatt feltakarította a délnyugat-írországi Shannon repülőtér várótermét. A sztár hazafelé tartott Corkba, dél-írországi kastélyába, amikor repülőgépét a Shannon reptérre irányították.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

A tanár olyan, mint a kábítószeres: mindig csak az anyag érdekli. (graffiti)


Tollhegy

Tisztelt Szerkesztőség

A Hetek rendszeres olvasója vagyok, gratulálok a színvonalas munkához. Ezért is lepődtem meg a címlapon szereplő -től. Ez ugyanis „Szabadkígyósi rém”, ami két különböző helység, és kb. másfél kilométerre vannak egymástól. Az újkígyósiak tehát fellélegezhetnek. Üdvözlettel: egy lelkes olvasó!  - Természetesen mi is elnézést kérünk a tévedésért. - A szerk.