Vissza a tartalomjegyzékhez


Akit nem lehet a térképről letolni

Tizenöt év „állami cégezés” után 1991-ben úgy döntöttem, hogy maszek leszek - mondja Kasza Gábor, a Térképcenter Kft. tulajdonos ügyvezetője -, mivel addig minden jó ötletemet más valósította meg. Ötezer forint kajapénzzel, szakértelem és egzisztencia nélkül indultam. Több dolgot azonban már akkor előre elhatároztam, amikor elkezdtem vállalkozni. Az egyik ilyen, hogy soha nem megyek bele semmiféle fiktívszámla-csereberébe. Azt is elhatároztam, hogy csak azután veszek ki magamnak pénzt a cégből, ha a beszállítóim, az alkalmazottaim és az üzleti rezsim már mind ki vannak fizetve. Olvastam olyan üzlettel foglalkozó könyveket, amelyek homlokegyenest az ellenkezőjét tanítják, de a gerincességhez ragaszkodtam, mert hittem, hogy csak így lehet sikeresen vállalkozni. Az én történetemhez érdemes tudni, hogy a térképpiac egy nagyon kicsi piac. Talán a könyvpiachoz lehetne „hozzácsapni”, annak egy kis szegmense. Ha az összes térképész és térképkereskedő éves forgalmát öszszeadom, akkor is csak körülbelül 3 milliárd forintról van szó évente, amin huszonhét cég osztozkodik. Bővíteni nehéz, ezért a legtöbben a könyöküket használják. Én csak teszem a dolgom…

Üzletkötéssel kezdtem, és ennek a nyereségéből nyitottam meg később a nagykert. Amikor 1998-ban a térkép-nagykereskedelem felvirágzott, újraosztották a lapokat. A két legnagyobb forgalmazó úgy döntött, hogy ők fogják uralni a piacot. Akkor már nekem voltak saját kiadványaim, lényegesen jobbak, mint az övéik. Megkerestek, és felajánlották, hogy soroljak be mögéjük és szüntessem be a saját kiadványaimat, különben a korábban az ő termékeikre megkapott maximális viszonteladói kedvezményt megvonják tőlem. Én viszont nem vagyok zsarolható, és nem arra vállalkoztam, hogy újra dirigáljanak nekem. Attól kezdve a forgalmam kétharmadának búcsút inthettem, mégis úgy döntöttem, hogy ennek a konfliktusnak nekimegyek. Rajtam kívül még heten kaptak hasonló „ajánlatot”. A nyolcból ma hárman állunk. 
Újra kellett gondolnom a cég életét, stratégiát kellett váltanom, ezért úgy láttam jónak, ha nyitok a kiskereskedelem felé. Minden évben volt új ötletem. Elkezdtem például az egyetemeken árusítani. Persze megpróbáltak leutánozni. A bibliai bölcselet szerint azonban a gyorsak keze uralkodik, így aztán mire ők lemásoltak, már újabb ötletekkel jártam előttük. 
Egy ilyen új ötlet volt a nemrégiben megjelent Budai-hegység és a Pilis térképe. A budapestiek kiránduló igényére építettünk. A térkép tíz hónapig készült, de tudatosan csak az utolsó héten szellőztettem meg a megjelenés közeledtét, hogy ne tudjanak lépéseket tenni ellene. Magyarország szerintem legprofibb térképészstábja, az ELTE Térképészeti Tanszékének tanáraiból és hallgatóiból verbuválódott team készítette. A korábban szinte csak torzított léptékű turistatérképekkel ellentétben ez nem torzított. Ma, amikor sokan léptékmérővel terveznek túrákat ez minimum elvárás, hogy egy 5 kilométeresre tervezett túra ne 15 kilométeresre sikerüljön. Ebben szerepelnek az úgynevezett GPS-koordináták (Global Position System), amelyek, ha van valakinek GPS-készüléke, az amerikai hadsereg műholdjaival kommunikálva bárhol a világon meg tudja határozni tartózkodási helyének szélességi és hosszúsági fokát. Erre ma már komoly igény van. Újítás továbbá, hogy a kerékpárutak, a babakocsival járható sétálóutak is jelölve vannak, és a turistajelzések ugyanazzal a piktogrammal szerepelnek a térképen is, ahogy az a fára fel van festve. A legújabb ötletet most öntjük formába, mert minket nem lehet csak úgy letolni a térképről. 
(Térkép-Center Kft. - Budai Térképbolt, 1113 Budapest, Villányi út 52. • Tel.: 365-8793)