Vissza a tartalomjegyzékhez


Bibliai konyhaművészet

A konyhaművészet is inspirálja a bibliatanulmányozást Izraelben. Tova Dickstein, a Neot Kedumim kutatója szerint számos ősi étellel kapcsolatos utalás található a Bibliában, az édenkerti almától, a zsidóság Egyiptomból való kivonulásának kovásztalan kenyeréig. Izrael középső részén egy 281 hektáros parkot hoztak létre olyan gyógynövényekkel, gabonafélékkel, fákkal, amelyek 2000 éve boríthatták a területet. Jelenleg ősi bibliai recepteket élesztenek újjá bibliai hivatkozásokból, a Misnából (zsidó vallási szöveg Jézus után), egy 2800 éves mezopotámiai szakácskönyvből és Apicius római gasztronómus receptgyűjteményéből. 

„Az étel volt az élet, minden akörül forgott” - mondta Dickstein asszony. Az újra felfedezett receptek között van az asisim, a mézbe mártott palacsinta, amely összetört vörös lencséből és szezámmagból készül. A kutatónő úgy gondolja, hogy az asisimot Salamon király udvarában ették, és az Énekek énekében utalnak is rá. Az asisim alapanyagainak és elkészítésének részletes leírását Dickstein asszony a Jeruzsálemi Talmudban találta meg, amely körülbelül a negyedik századból származó héber irat. „Nagyon megindító, amelykor rájössz, hogy olyan ételt készítettél, amelyet több ezer évvel ezelőtt fogyasztottak” - állítja Nadav Granot, a központ vezetője. Az asisim elkészítésének módja: 20 dkg vagy 1,75 csésze vörös lencsét lábasban megfőzünk, majd összetörjük, és hozzáadunk 10 dkg vagy hétnyolcad pohár lisztet, ugyanannyi szezámmagot és két tojást. Ezután a keveréket megsütjük, és a mézből készült sziruppal leöntjük. „Más íze van, mint amihez hozzászoktunk. De azt enni, amit ők ettek, és érezni az illatokat, amiket ők éreztek…” (Reuters)