Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 32. szám, 2002. augusztus 09

Belpolitika

Szlazsánszky Ferenc
Magyarország többet érdemel

Miközben az egész ország döbbenettel és értetlenséggel fogadta a tizenöt éves gyilkos és kilencéves áldozata tragédiáját, valamint a családját kiirtó, majd önmagával is végző megbecsült vidéki tanárember drámáját, a szponzorok által megszállt Hajógyári szigeten a kormánytagok többsége demonstratív megjelenésével legitimálta a „fesztivál” fedőnevű tömeges delíriumot, közte a világsztárként hirdetett és korábban nyilvános öngyilkossági kísérletet elkövetett Iggy Pop fellépését. Mindeközben a pártpolitikára még fogékony közvélemény is kezd belefásulni a szemlátomást egymás munkájának semlegesítésére törekvő parlamenti vizsgálóbizottságok működésébe. Szinte komikusnak hat, hogy az első ember, aki elismerte, hogy tudott Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjáról, az a Horváth István egykori állampárti belügyminiszter, aki mellesleg Stumpf Istvánnak, az Orbán-kormány kancelláriaminiszterének apósa. Az ellenzéki képviselők igyekeznek cáfolni azokat a híreket, miszerint a legtöbb titkosszolgálati múlttal rendelkező kormánytagot Orbán Viktor nevezte ki, miközben a bizottság munkáját akadályozó magatartásukkal éppen a rájuk vetülő gyanút erősítik. 


Somorjai László
A súgólyuk titka

Medgyessy Péter miniszterelnök meghallgatását követően a héten a Belügyminisztériumtól is megérkeztek a kormányfő SZT tiszti múltjával kapcsolatos „szigorúan titkos”, 1978, 81 és 82-re vonatkozó anyagok. Medgyessy Péter hozzájárulásával nyilvánosságra lehet hozni a dokumentumokat, kivéve három aktát, amelyről zárt ülésen tárgyalt a bizottság. Balogh László (MDF) elnök a jövő héten szeretné újra meghallgatni a miniszterelnököt a szerinte felmerült ellentmondások tisztázása végett. 


Sebestyén István
Tragédiába fordult idill

Megfojtotta feleségét és két leánygyermekét, majd öngyilkos lett egy csákvári férfi. A tragikus és megdöbbentő eset előtt értetlenül állnak a rokonok, szomszédok, ugyanis D.-éket mindenki csendes, kiegyensúlyozott családként ismerte. A 41 éves férfi pedagógusként dolgozott a helyi általános iskolában, felesége pedig egy budapesti bankfiók alkalmazottja volt. 


Munkatársunktól
Ügynökök kíméljenek

Megmerevedni látszik az elmúlt kormányok tagjainak esetleges állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság „frontvonala”. A jobboldal a munka szüneteltetése, a kormánypártok pedig a gyorsítás mellett érvelnek. Az előbbiek ezért ideiglenesen nem vesznek részt a bizottság munkájában, az utóbbiak viszont alaposan ráhajtottak: már a Nemzetbiztonsági Hivatalban és a Történeti Hivatalban is jártak. Tóth Károly szocialista képviselő lapunknak elmondta, hogyha szükséges - mert az ellenzék obs-truálja a bizottság munkáját - akkor akár önálló képviselői indítványként terjeszti a Parlament elé a bizottság munkájának eredményét. 


Munkatársunktól
Tökéletes bűntény

Miután a Legfőbb Ügyészség elutasította a szabaddemokrata Magyar Bálint panaszát a Fidesz-közeli fantomcégek ügyében, úgy tűnik, végleg a feledés homályába vész a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legpofátlanabb, ugyanakkor talán legzseniálisabb gazdasági bűnténye, amelyet a sajtó Schlecht Csaba Fidesz-stróman, és Simicska Lajos volt APEH-elnök nevével hozott összefüggésbe.


Fókusz

Kalmár Mónika, Hazafi Zsolt
Nyári turista: lehet kicsit több

Mind Budapesten, mind a Balaton környékén jelentős visszaeséssel kénytelenek szembesülni a turisztikai cégek, mivel a korábbiakhoz képest kevesebb turista érkezik hazánkba. Ráadásul azok, akik végül Magyarországot választják, lényegesen kevesebbet költenek, mint a tavaly vagy tavalyelőtt ide látogatók. A szakemberek szerint a visszaesés egyik oka a sok közül az, hogy az elmúlt években - Országimázs Központ ide vagy oda - romlott az ország imázsa, egyes területeken balkániak a viszonyok Magyarországon. 


Hajdú Sándor
DNS-minták a bankvécében

Móron május 9-én ismeretlen fegyveresek hat embert agyonlőttek az Erste Bank fiókjában, két súlyos sérült pedig a kórházban vesztette életét. A rablók mintegy hét és fél millió forintot zsákmányoltak. A rendőrség azóta is dolgozik az ügy megoldásán, a tettesek még mindig nem kerültek elő. A szaknyelven „tipikus maffia bűntény”-ként emlegetett bűncselekmény szinte sokkolta a közvéleményt. A látszólag értelmetlen mészárlás eredményeként a zsákmányolt hét és fél millió forint aligha ad magyarázatot a brutális gyilkosságok elkövetésére. A hónapok óta tartó nyomozás a rendőrség minden erőfeszítése ellenére csak találgatásokban tud eredményt felmutatni. Cikkünkben megpróbáljuk összefoglalni az eddig eltelt időszak történéseit.


Lukács András
Túl az arcátlanság határán

Ha lassan is, de kezd kirajzolódni az Orbán-kabinet eddig rejtett képe. A hatalomváltás óta napvilágot látott tények alapján már most elmondhatjuk: a polgári kormány igazán nagyvonalúan bánt a pénzünkkel. 


Gazdaság

Kovács Klára
Az élet fontosabb, mint a közgazdasági elvek
Interjú Fekete Jánossal, a Magyar Fejlesztési Bank elnöki tanácsadójával

A kémelhárító magyar miniszterelnök ügye kétség nélkül hetek óta borzolja a kedélyeket. A Hetek olvasóinak Fekete János, a Magyar Fejlesztési Bank elnöki tanácsadója, az IMF-hez való csatlakozás előkészítője és a szerződés aláírója először beszél a hetvenes, nyolcvanas évek történéseiről és Medgyessy Péter szerepéről.


Major Nóra
Borsos csomag

Közeledik a szeptember. Ez a tény pedig szülőre, gyermekre egyaránt új feladatokat ró. Miután megbarátkoztunk a gondolattal, hogy lassan, de biztosan ez a nyár is véget ér, megéri, ha már most augusztus közepén nekilátunk a tanszer- és füzetvásárlásnak.


Danka Ildikó
A boldogító igen költségei

Ha nyár, akkor esküvő, ha esküvő, akkor lakodalom. Hajdanán a kor tradíciója szerint az ifjú pár családja hosszú évekig gyűjtötte a „stafírungot”, és közösen szervezték meg a felejthetetlen estét a fiatalok számára. Ma azonban más a helyzet, sokkal nagyobb önállóságra vannak utalva a házasulandók az életben. Cikkünk arra keresi a választ, hogy az esküvői készülődés költségeit hol lehet minél rövidebbre szabni. Számításaink szerint akár félmillió forintot is meg lehet spórolni a készülődés során.


Acsai Anikó
Visszatért a medve a tőzsdékre

Újra eluralkodott a pesszimizmus a tőkepiacokon az előző heti szárnyalás után. Amerikában ismételten kedvezőtlen makrogazdasági adatok láttak napvilágot: csökkent a beszerzési menedzser indexértéke is júliusban, a második negyedéves GDP-adat pedig a várt 2,3 százalékos helyett mindössze 1,1 százalékos növekedést mutatott.


Háttér

Földvári Katalin, Simon Anna
Nyaralás szolidaritásból

„Az a legrosszabb, hogy kezdjük megszokni a helyzetet” - mondja a keménykötésű buszsofőr, aki a Tel Aviv-i Ben Gurion repülőtéren várta a csoportot. A csoport nagyjából ötven tagja nem kizárólag, de nem is utolsó sorban éppen „a helyzet” miatt indult el Magyarországról. Mivel Izraelről van szó, a klasszikusan kalandtúrának tartott, háborús övezetbe irányuló társas extrém túra új értelmet nyert: szolidaritási út lett belőle. A sofőr, aki korábban két saját buszt is beszerzett a vállalkozásához, nagyon hálás a magyar csoportnak, hogy újra vezethet. „Két éve ez a második csoportom” - mondja mosolyogva. Nem látszik kimondottan depressziósnak emiatt, de tény: az elkövetkező tíz nap során már-már panaszkodásra emlékeztető hangokat is lehet majd hallani. Ami persze még mindig nem közelíti meg egy átlag magyar ember élethez való hozzáállását.


Gadó György
Anyámért szólok

Anyámat ütik-verik, gyalázzák. Anyámért szólnom kell. Anyámnak bizony sok a hibája, bűne is akad tán egynéhány (ki bűntelen?), nekem mégis az anyám. Ha róla van szó, nem ez vagy az a hibája, egykori mulasztása jut elsőként az eszembe, hanem a puszta tény: ő az anyám. És amikor azt hallom, hogy husángokkal törnek rá, amikor azt olvasom, hogy zsarátnokot hajítottak háza tetejére, amikor azt látom, hogy falkákban rohannak a nyomában és ő ereje végső megfeszítésével kijátssza üldözőit, sőt gáncsot is vet nekik - én szeretném lefogni az ütlegelésre emelkedő karokat, szeretnék házához sietni, hogy oltsam a tüzet, szeretném a földre teperni a rá törő gonoszt.


Kovács Klára
Vigyázat, jön a brüsszeli gyors
Interjú Kovács Istvánnal, a Külügyminisztérium Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetőjével

Az uniós csatlakozási tárgyalássorozat utolsó szakaszába érkezett: ez év decemberéig valamennyi fejezetet le kell zárni ahhoz, hogy 2004-ben csatlakozhassunk az Európai Unióhoz. A határidő tehát meglehetősen közel van, a lakosság és a vállalatok felkészültsége, illetve tájékozottsága azonban messze elmarad a kívánatos szinttől. Kovács István a Külügyminisztériumban többek között az unióról való tájékoztatásért felel, de mint mondta, annak ellenére, hogy számos honlapon, információs központon, rendezvényen, kiadványon keresztül igyekeznek felvilágosítást adni, nem elégedett az eredménnyel. A szaktárca ezért a jövőben nagyobb sebességre kapcsol, kiterjedtebben propagálja az uniós csatlakozással kapcsolatos tudnivalókat. 


Major Nóra
Ej, ráérünk arra még

Egyre sürgetőbb kérdés hazánkban, vajon felkészültek-e a magyar vállalatok az EU-csatlakozásra. Vajon sikerült-e elsajátítani az egységes piac normáit és követelményeit? Egy a napokban közzétett, közel négyezer közép-európai vállalkozást szondázó brüsszeli felmérés szerint a magyar tulajdonú vállalatok zöme egyáltalán nem tájékozódott a 2004-től életbe lépő változásokról. Az idő sürget - hívják fel a figyelmet a Heteknek nyilatkozó szakértők. 


Földvári Katalin
Kelet-Európa: a félelem görcse

Közszolgálati Laboratórium: itt kísérletezték ki a hatvanas években Amerikában a kereskedelmi adók „ellenanyagát”, a közszolgálati televíziót. Lemaradtak: Magyarországon már az ötvenes évek eleje óta létezett a televíziózásnak ez a formája. Legyünk azonban igazságosak, csak ez a formája létezett, hiszen csak a rendszerváltás nyitott kaput a kereskedelmi adók számára. Ezzel szemben Amerika államaiban a hatvanas évekig a kereskedelmi televízió jelentette magát a televíziót, ez szolgáltatott a köznek információt, szórakoztatott és nevelt. A sugárzás jogát a kormány bocsátotta rendelkezésükre, az anyagi feltételeket magáncégek biztosították, így sikeresen kombinálódott a köz iránti felelősség és a profitra orientált szemlélet. 


Ravasz Győző
Mit csinál a szél, amikor nem fúj?

A válasz a címben feltett tudományos kérdésre: Ha a szél szél akar lenni, úgy akkor is fúj, amikor nem fúj. Mondhatnánk: fúj, fúj, hajrá! És mit csinál egy miniszterelnök, amikor nem miniszterelnök? A válasz nyilvánvaló: akkor is miniszterelnök, méghozzá kibővített hatáskörrel. Ha addig csak a kormány elnöke volt, ma már a nemzet miniszterelnöke. És miből látható, hogy valóban az? Hiszen nem az ő nevével jelennek meg az új jogszabályok, nem ő terjeszt javaslatokat a parlament elé. Nos, a nemzet miniszterelnöke két dologról ismerhető fel: 1. Szüntelenül járja az országot, 2. Vállán viseli a nemzet gondjait.


Csizmadia Ervin
Gesztusok feszültség idején

A honi publicisztika uralkodó iránya szerint a szembenálló politikai táborok között a gyűlölködés a választások után sem hagyott alább, sőt inkább „fokozódott a helyzet”. Bizonyára van is ebben valami, s lehetne bőven idézeteket találni annak alátámasztására, hogy a helyzet mennyire rossz és a politikai elit, „mennyire felelőtlen”.  Mielőtt azonban elhomályosulna a tekintetünk, és az egész politikai elitről kiállítanánk a szokásos bizonyítványt - „úgy, ahogy van, alkalmatlan mindenre” - regisztráljunk egy ezzel ellentétes tendenciát: a politikai eliten belül felfedezhető egy - talán búvópatakszerű - pacifikáló mozgás vagy másképpen, az ellenfelek emberszámba vétele. A magam részéről számos fontos, igaz elszórt gesztust érzékelek a politikai közállapotok normalizálására, miközben persze nem vagyok naiv, és látom azt is, hogy sokan minden eddiginél keményebb hangot ütnek meg, sőt olyan is van, aki egyenesen forradalmi helyzetet vizionál, vagy a kormány megdöntésére szólít fel. 


Hit és értékek

Grüll Tibor
Történelemeltérítők

Történelem és emlékezet ellentmondásos viszonyban áll egymással: nem minden emlékezet válik történelemmé, de minden történelem az emlékezetre épül. A Bibliával is egybehangzó tudományos megfigyelések szerint egy generáció sorsát meghatározó esemény általában negyven évvel megtörténte után válik „történeti ténnyé”. A zsidóság második világháború alatt elszenvedett tragédiája, amit szimbolikusan az „egészen elégő áldozat” bibliai kifejezésével holokausztnak nevezünk, már csaknem ötven éve ellenáll a historizálódásnak, megrekedve az emlékezet és történelem határa közti senki földjén. 


Interjú

Tihanyi Péter
Falusi horror – csak a héten a második

2002. augusztus 1., Kismarja. A tizenöt éves Móna Sándor megerőszakolja, brutális módon megfojtja, majd a faluszéli mocsárba dugja a kilencéves Novák Zsuzsikát. Mindketten falubéliek, sőt, szinte barátok. 


Külpolitika

Morvay Péter
Iraki kirakós
Szaddám újra játszik

„Mit gondolnak, Szaddám szépen kivárja, amíg mi jövő tavaszra összegyűjtünk 250 ezer katonát az iraki határ mentén?” - idézi a londoni The Daily Telegraph a Pentagon egyik vezetőjét, aki szerint meglepetésszerű villámtámadással kellene megbuktatni a bagdadi kormányt, minél előbb. Ezzel szemben a Washingtonba látogató Abdallah jordán király - aki a legújabb hírek szerint szorosan együttműködik Szaddám Huszeinnel - attól óvott, hogy „Pandora szelencéje nyílik meg a Közel-Keleten”, ha Amerika megtámadja Irakot. Az invázióról eddig legalább hat „megbízható helyről származó” változat látott napvilágot a nemzetközi sajtóban, bár a kiszivárogtatások és a szokatlan módon a nyilvánosság előtt zajló viták célja egyes vélemények szerint Szaddám Huszein félrevezetése, miközben a valódi haditervről senki nem beszél.


Hechs László
Terrorista század

Amint az elmúlt két évben immár sokadszor, ismét az áldozatok felsorolásával kell kezdeni az Izraelről szóló tudósítást: tizenhárom halálos és nyolcvannégy sebesült áldozat a mérlege a legújabb vasárnapi palesztin terrorhullámnak. A legsúlyosabb közülük a Haifától Szafedig közlekedő menetrend szerinti járatú polgári utasokat szállító autóbusz felrobbantása volt, amelyért a Hamasznak az Izzadin al-Kasszemról elnevezett terrorszárnya vállalta a felelősséget. A Hezbollah Libanonban működő televíziós állomásához, az el-Manarhoz küldött üzenetében a fundamentalista szervezet közölte, hogy a nemrégiben Gázában megölt vezetője, Szaleh el-Sahad halálát szándékoztak ily módón megbosszulni, akinek kezéhez több mint kétszáz izraeli polgár vére tapadt.


Papp Kornélia
Bónuszpontok zsebre

Nap mint nap újabb miniszterek nevével áll elő a legnagyobb példányszámban megjelenő német bulvár napilap, a Bild-Zeitung: a nevezett személyek magánjellegű repülőutakra használták fel a szolgálati utazások során a Lufthansától kapott törzsutas-pontokat. Gregor Gysi berlini gazdasági szenátor ezzel a - szerinte megbocsáthatatlan - túlkapással indokolta váratlan lemondását. Néhány nappal korábban Cem Özdemir, a zöldek török származású belpolitikai szóvivője is távozott posztjáról.


Egy csalódott géniusz levelei

Szagot kapott az FBI az elmúlt hetekben anthraxügyben. A szövetségi nyomozók kutyákkal járták körbe azokat a helyszíneket, ahol az anthraxmerényletekkel kapcsolatba hozható személyek előfordultak. A nyomozókutyák, a Daschle és Leahy szenátoroknak küldött lépfenespórákat tartalmazó levelek szagát követve Steven J. Hatfill washingtoni háza és az általa látogatott vendéglő előtt jelezték, hogy nyomon vannak. A negyvennyolc éves Hatfillre természetesen nem csak a nyomkövető kutyák terelték rá a gyanút, neve néhány hónapja forog a lehetséges gyanúsítottak között. 


Eperjesi Ildikó
Az ETA sem válogat

A spanyol kormány az ETA baszk szeparatista terrorszervezetet tette felelőssé a Santa Pola üdülővárosban elkövetett vasárnap esti véres robbantásért, melynek nyomán egy hatéves kislány és egy ötvenhét éves férfi vesztette életét. Aznar kormánya kemény bosszút ígért a terrorszervezet és annak politikai szárnya ellen. 


Márer György, New York
Marad Szaddám, vagy baktat?

Türelmes lesz és tanácskozik az amerikai törvényhozással, valamint az Egyesült Államok szövetségeseivel, mielőtt döntene Szaddám Huszein, iraki elnök hatalmának megdöntését célzó bármilyen tervről - ígérte George W. Bush amerikai elnök szerdán, a Mississippi szövetségi állambeli Madison város egy középiskolájában mondott beszédében. A beszéd olyan időszakban hangzott el, amikor egyre több jel utal az Egyesült Államok háborús terveire. Bush azt mondta, hogy „minden választási lehetőséget és rendelkezésemre álló eszközt megvizsgálok: a diplomáciát, a nemzetközi nyomásgyakorlást és talán a katonai erőt is”. 


Négykeréken

A hírnév kötelez

A hatvanas években a túrakocsi-versenyzés volt az autósport egyik olyan ágazata, amelyet nagy figyelemmel követett a közönség, és ezért az autóipar is. A Grand Turismo Alleggerita (könnyített nagy túraautó) 1965-ben végigsöpört Európa versenypályáin, és aranybetűkkel írta be magát az autósport történetébe. Most, harminchét évvel később az Alfa Romeo megint lehetőséget nyújt, hogy vásárlói (és a szerencsés újságíró) kipróbálhassák a GTA-érzést. 


Ellenfél nélkül

A Subaru Technics International (STI) - a japán márka gyári tuning részlege - a legkegyetlenebb versenyeken szerzett tapasztalatait és technikát építette be a kezdőbetűit viselő Impreza utcai modellbe. A WRX STi vonalvezetése olyan kialakítású, hogy a lehető legjobban idézze fel a World Rally Championship autók „feelingjét” a közutakon is. 


Az Ezüst Nyíl legendája

1934-ben „Animals Graffitik” lepték el London úttest-jeit, a megnövekedett gyalogosforgalom miatt - a világon elsőként - zebrákat festettek fel az úttestekre. Ez idő tájt a Grand Prix-versenyek rendezőinek egyre több fejfájást okozott a versenykocsik növekvő teljesítménye, melyek már jóval átlépték a biztonságosan kezelhető mértéket. Ezért új szabályt hoztak, amely többek között kimondta, hogy a járművek maximális súlya csak 750 kg lehet. Hans Nibel és csapata alig tíz hónap alatt megépítette a 314 lóerős „W25-öst”. 


Sport

Kovács Tamás
Összeesküvés-elméletek

Hétvégén zajlott a görögországi Patraszban a Vízilabda Világliga négyes döntője. A döntőre szenzációs teljesítménnyel, 13 győzelemmel és egy vereséggel csoportelsőként jutott be a magyar válogatott a második helyezett oroszok előtt. A másik ágon a rendező jogán biztos bejutó volt a görög válogatott és a csoportelső, világbajnok spanyolok gárdája.


Hetek-összeállítás
Ronaldo nem csendben távozott

Milánóban áll a bál, hiszen a nagy kedvenc bejelentette, távozik az Internazionale csapatától. A legtöbben arról beszélnek, hogy Ronaldót három évig a tenyerükön hordozták, úgy, hogy két évadot ki is hagyott a sérülései miatt, de ő az első adandó alkalommal cserben hagyja a klubot. 


Jöhet a MU

A ZTE-nek sikerült a nagy álom. A mérkőzés alapján a végeredmény szó szerint csodának tekinthető. A magyar együttes így a BL harmadik fordulójában a Manchester United-dal fog találkozni. Sokak szerint ezzel könnyen véget is érhet a ZTE menetelése, de legalább valódi világsztárokat láthatnak a magyar gyepen a sportág hazai kedvelői. Fotó: MTI


Szabadidő

Kánai András
Diploma után

Steven Spielberg az idén végre megszerezte rendezői diplomáját. Ideje volt. Valószínűleg már a legjóindulatúbb családtagok is szóvá tették a tényt: habár az Oscar-díjat tartó polc kezd lassan benépesülni, a diplomának szánt üveges szekrény olyan üresen ásítozik, mint minisztériumi kassza kormányváltás után.  Most már van miért felnézni az ötvenhat éves friss diplomásra.


Marketingterror

Ha csöng a mobil, s egy lelkes női hang üdvözöl: „Gratulálunk! Ön megnyerte egyhetes, kétszemélyes jutalomüdülésünket!”, akkor nem árt óvatosnak lenni. Különösen, ha arról is biztosítanak bennünket: mi választhatjuk ki, hogy az Őrségben, Madeirán vagy a Kanári-szigeteken kívánunk-e inkább pihenni. A beutaló bármikor átvehető, csak előtte meg kell hallgatnunk egy másfél órás jutalomelőadást az örökölhető üdülési jog páratlan lehetőségéről. Ha az embernek rengeteg ideje és jó tűrőképessége van, csak akkor vágjon bele egy ilyen rábeszélőshowba - annak ellenére persze, hogy az újságok bővölködnek az üdülési joguktól szabadulni vágyók hirdetéseivel. 


PROGRAMAJÁNLÓ

Folk-Piknik. Augusztus 10-én, szombaton este 7 órakor Kazincbarcikán, a Művelődési Ház szabadtéri színpadán a klezmert játszó Sabbathsong, az ír népzene hazai képviselője, a M.É.Z. együttes, valamint a latin-amerikai népzenét játszó Los Andinos ad koncertet.


Színes

Megdöbbentő kérés

Enyhe sokként érte a 103 éves brit nyugdíjast, Joseph Dickinsont a helyi kórház azon értesítése, hogy szüleivel együtt jelenjen meg a szemvizsgálaton. Az idős úr a levélre meredve csak ennyit tudott maga elé mormogni: „Fiatalabbnak kéne lennem… Hm. Még annál is fiatalabbnak.” 


Az idősek Gyöngy élete

Robotkomornával bővült az amerikai Oakmontban működő öregek otthonának személyzete. A műlánylény neve Pearl, azaz Gyöngy. A robotkomorna ultrahang és optikai távolságmérő segítségével teremt kapcsolatot az otthon idős lakóival. Túl azon, hogy hangjelzéssel figyelmezteti őket az étkezések kezdetére és a fontosabb napirendi pontokra, el is cseveg velük az időjárás alakulásáról és az aktuális tévéműsorokról. 


Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

Bibliai konyhaművészet

A konyhaművészet is inspirálja a bibliatanulmányozást Izraelben. Tova Dickstein, a Neot Kedumim kutatója szerint számos ősi étellel kapcsolatos utalás található a Bibliában, az édenkerti almától, a zsidóság Egyiptomból való kivonulásának kovásztalan kenyeréig. Izrael középső részén egy 281 hektáros parkot hoztak létre olyan gyógynövényekkel, gabonafélékkel, fákkal, amelyek 2000 éve boríthatták a területet. Jelenleg ősi bibliai recepteket élesztenek újjá bibliai hivatkozásokból, a Misnából (zsidó vallási szöveg Jézus után), egy 2800 éves mezopotámiai szakácskönyvből és Apicius római gasztronómus receptgyűjteményéből. 


Kémek a kirakatban

Kémmúzeum nyílt Washingtonban az FBI székhelyének közvetlen közelségében. Az International Spy Museum látogatói betekintést nyerhetnek a kémvilág trükkös eszköztárába. Látható régi szovjet cipő sarkába ültetett lehallgatókészülékkel, és rúzsba épített pisztoly is (képünkön). Rekonstruáltak egy kelet-berlini búvóhelyet, amelyben mosó- és szárítógépet is elhelyeztek egykor, hogy az amerikai hírszerzők tiszta öltözékben, feltűnés nélkül kerülhessenek elő az alagútból. 


Hulló csillagok

Nem csak az ismeretlen halandók világában létezik a diszkrimináció. Hollywood üdvöskéi is átélhetik e szörnyű érzést, főleg negyven fölött. Egy öreg színész ugyanis már senkinek sem kell. Ám a sztárok nem hagyják, hogy eljárjon felettük az idő! A „Variety” jelentése szerint több filmszövetség összefogott, és felkereste a Kaliforniai Állami Öregségbizottságot. Így már elegen vannak, hogy eredményesen harcra kelhessenek az idősebb munkavállalók diszkriminációja ellen. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

„Idővel sok nagyság forgalmi akadállyá válik, mint Indiában a szent tehenek.” (Forbáth Imre)