Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 31. szám, 2002. augusztus 02

Belpolitika

Szlazsánszky Ferenc
Tippmix 1990-2002

Alig ért véget a labdarúgó világbajnokság, fogadásra hajlamos honfitársaink ismét játszhatnak: a győztes vagy a gólkirály helyett azonban most arra tippelhetnek, mely korábbi vagy jelenlegi kormánytagról derül ki, hogy a rendszerváltás előtt együttműködött a titkosrendőrséggel. Az elmúlt hetekben a Medgyessy Péter múltját vizsgáló bizottság működése került előtérbe, lapzártánkig azonban kevés konkrétum látott napvilágot a miniszterelnök titkosszolgálati múltjával kapcsolatban: leginkább az, hogy az eddig meghallgatott belügyi és nemzetbiztonsági vezetők egyike sem ismerte a kormányfő előéletét. Mindeközben a Mécs Imre vezette - a rendszerváltás utáni kormánytagok előéletét vizsgáló - bizottság nem szolgált szenzációval. Egészen szerdáig. Akkor ugyanis kiderült, hogy az addig beérkezett adatok alapján a jobboldali kormányok 6:1 arányban vezetnek a baloldallal szemben az ügynökversenyben. Tóth Ká-roly, a bizottság szocialista tagja arról tájékoztatta a Heteket, hogy a csaknem kétszáz nevet tartalmazó listáról a Nemzetbiztonsági Hivatal hét érintettet talált, míg a Történeti Hivatal tizenhatot. A TH adataiból azonban lapzártánkig nem derült ki egyértelműen, hogy a tizenhat érintett közül hányan voltak az ügynökrendszer működtetői és hányan megfigyelt személyek, illetve olyanok, akiket sikeretelenül próbáltak meg beszervezni. 


Somorjai László
Valami elkezdődött

„Odabenn rágják a gittet” - tájékoztatta az éppen megérkezett kollégáját az egyik hetilap fotóriportere a múlt hét csütörtökén. A megjegyzés arra a hosszan elnyúló huzavonára vonatkozott, amely a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság érdemi munkáját előzte meg. Először azért állt a munka, mert a meghallgatásra váró egykori titokminiszter, Katona Béla felmentése a titoktartás kötelezettsége alól állítólag nem érkezett meg. Valahogy aztán mégis megtalálta a bizottság elnöke a Miniszterelnöki Hivatalból küldött borítékban rejtőzködő engedélyt, így már csak az képezte órákig tartó vita tárgyát, hogy nyilvános vagy zárt ülésen történhet-e a meghallgatás. Az esetek többségében ez utóbbi érvelés nyert, ilyenkor összeszedték a bizottsági tagok mobiltelefonjait, kiküldték a bizottsági ülésről a média jeles képviselőit, valamint a C típusú átvilágításon át nem esett szakértőket.


Hajdú Sándor
Nincs új a vasárnap alatt

Az ORTT médiatörvényt sértőnek találta a Vasárnapi Újság azon június 2-ai adását, amelynek vendége Orbán Viktor volt. A nyíltan szélsőjobboldali eszméket hirdető vasárnap reggeli rádiós magazin nem először kerül a testület látómezejébe. Egy évvel korábban hasonló indokok miatt elmarasztalta a műsor készítőit. Azóta a főszerkesztő, Lakatos Pál ugyan távozott a műsor éléről, de annak szerkezete, mondanivalója, hangneme továbbra is durván sérti a közszolgálatiság elveit.


Sebestyén István
Langyos nyomok

A rendőrség a nyomozás érdekeire való tekintettel semmiféle információt nem ad ki a móri rablógyilkosság legújabb fejleményeivel kapcsolatban - legalábbis hivatalosan. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a sajtóban számos valótlan híresztelés szárnyra kapott. Egy rendőrségi vezető lapunknak egyenesen úgy fogalmazott, hogy „a nyomozással kapcsolatos sajtóértesülések többségének semmiféle valóságalapja sincs”. Ami eddig biztos: a rendőrség két férfit előzetes letartóztatásba helyezett, akiket a móri mészárlás elkövetésével gyanúsítanak. A DNS-vizsgálat a gyanút nem erősítette meg, a két férfi pedig nem volt hajlandó hazugságvizsgálatnak alávetni magát.


Hosszú kampányba kezdett Schmitt Pál

Hosszú kampányba kezdett Schmitt Pál, a parlamenti ellenzék által támogatott független főpolgármester-jelölt, aki minden héten találkozik egy kerületi polgármesterrel. Az egykori olimpiai bajnok megválasztása esetén szoros együttműködést kíván kialakítani a kerületek polgármestereivel. A képen Schmitt Pál és Farkas György VI. kerületi polgármester találkozója Fotó: MTI


Életmód

Csingár Edit
A tökéletes cukor, amely nem hizlal

A cukorbetegek, fogyni vágyók és édesszájúak számára új alternatívaként merült fel az édesítőszerek piacán egy természetes édesítőszer, amelynek forrása a stevia rebaudiana bertoni névre keresztelt növény. A dél-amerikai indiánok által ca-ha-hé néven ismert stevia rebaudiana több jótékony hatása is ismert, az európaiak azonban csak a 19. század végén fedezhették fel egy olasz tudós, Bertoni jóvoltából. Hazánkban még kevéssé ismerik.


Szűcs Emese
Szülés utáni örömkönnyek

Még tíz-tizenöt évvel ezelőtt is jóformán csak akkor hallott egy boldog kismama a szülés utáni depresszióról, ha vette magának a bátorságot, és félve beismerte orvosának, hogy ő valójában nem is olyan boldog, sőt. Mint annyi minden, ma már ez is másképp van. 


Anyatej: drágán veszik, könnyen adják

A leadott anyatejért a jövőben a jelenlegi összegnek legalább a dupláját kapják az anyák, a rászorulóknak pedig a tejhez jutás leegyszerűsödik. Ezt Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter jelentette be kedden a Szoptatás Világhete kapcsán.


Paprika sütve

Ki gondolná, hogy a paprika nemcsak sózva, vajaskenyér mellé remek, hanem kissé továbbmenve - sajttal töltve - remek finomságok hozhatók ki belőle? Az alábbi két változat leginkább a sütés módját illetően különbözik egymástól.


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Rákóczi István
Az Éneklő Sas legendája

Tizenegy napos, három országot érintő útja során II. János Pál pápa ellátogatott Torontóba a katolikus világifjúsági találkozóra, ahol napjaink technikai vívmányai árnyékában a spirituális értékekre hívta fel a hallgatóság figyelmét. A katolikus egyházfő ezt követően Guatemala városba érkezett, ahol szentté avatott egy 17. századi misszionáriust, majd útja utolsó állomásán, Mexikóban első ízben avatott szentté egy amerikai indiánt. A mexikóiak különös szeretettel viseltetnek II. János Pál iránt, aki pápává választását követően első külföldi útja célpontjául országukat választotta - a pápa egészségi állapotára utalva egyesek szerint könnyen lehet, hogy utolsó útja is ide vezetett. Az utazás valóban erősen megviselte az amúgy is gyengélkedő Karol Wojtylát. A pápa Guatemalában még saját lábán botorkált fel repülőgépére, Mexikóban azonban ez már csak egy hidraulikus lift segítségével sikerült. Az ország himnusza tiszteletére segítséggel felálló pápa csak Vicente Fox elnök közbeavatkozásának köszönhetően nem hanyatlott visz-sza székére.


Gazdaság

Hechs László
A Salom-csomag

A Miniszterelnöki Hivatalban tartott mintegy tizenkét órás vita után a kormány a Likud, a Centrum, a Nemzeti Vallásos Párt és az Izrael Alijában támogatásával elfogadta a 2003. évre szóló költségvetési javaslatot, a Salom-csomagot. Mégpedig annak ellenére, hogy a Sasz és a Munkapárt tizenkét minisztere ellenezték a tervet. Ez nagy politikai siker nemcsak Ariel Saron miniszterelnöknek, de Siluan Salom pénzügyminiszter számára is. „Két nehéz évet éltünk át az izraeli gazdaságban. Ma kiállunk az egész nemzet elé és elmondjuk, hogy meg kell tennünk, ami szükséges, és már ez is megerősíti a gazdaság stabilitását”- jelentette ki a pénzügyminiszter. Ezzel még azonban messze nem dőlt el a Salom-féle, nadrágszíj-megszorító költségvetés sorsa. 


Papp Levente
Omladoznak a kommunizmus utolsó bástyái

Észak-Korea és Kuba a kommunizmus utolsó végvárait jelentik. Mindkét ország gazdasága gyakorlatilag a tönk szélén áll, ami ékes bizonyítéka a kommunista, illetve marxista gazdaságfilozófia teljes gyakorlati csődjének. A kubaiak Fidel Castro politikai húzásainak ellenére többnyire megúszták az éhínséget, ez azonban kizárólag a Kubába látogató amerikai turistáknak köszönhető. Észak-Korea mindezidáig semmi jelét nem mutatta annak, hogy a piacgazdaságot bármilyen szinten alkalmazni szeretnék, most viszont megtörni látszik a jég. 


Munkatársunktól
100 nap 50 százalék

Az érintetteket reprezentáló négy szakszervezet és az oktatási tárca képviselője aláírásával pecsételte meg a közalkalmazottak béremeléséről szóló megállapodást. A Medgyessy-kormány 100 napos programja szerint szeptembertől a közalkalmazottak átlagosan 50 százalékos béremelést kapnak. Varga László, a Pedagógusok Szakszervezetének titkára kérdésünkre elmondta, induló bérfelzárkózásnak elfogadják a döntést, de az Európai Uniós csatlakozásig ennek a tendenciának folytatódnia kell.


Kovács Klára
Nélkülöző gyerekek kapják az Országimázs Központ milliárdjait

A megszüntetett Országimázs Központ megmaradt milliárdjait alultáplált, szegény sorban élő gyerekek étkeztetésére fordítja a kormány. 


Pálinkás Csilla
Lakásvásárlók: prédára fel

Most érdemes akcióba lendülni azoknak, akik lakást szeretnének vásárolni - összegezhető a Heteknek nyilatkozó ingatlanszakértők véleménye. A internetes oldal adatai arról tanúskodnak, hogy a budapesti lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára 209 ezer forint volt a második negyedévben, szemben a tavalyi 212 ezerrel. Így beigazolódni látszanak azok a korábbi előrejelzések, miszerint tartós lesz az áresés az ingatlanpiacon. Mostanság már azoknak az eladóknak, akik sürgősen szabadulni szeretnének régi lakásuktól, előfordulhat, hogy akár húsz-harminc százalékot is engedniük kell az árból, ha vevőt akarnak találni. Manapság nemcsak saját lakásnak, hanem befektetési célból is érdemes ingatlant vásárolni, hiszen a közelgő uniós csatlakozás haszonnal kecsegtet. 


Acsai Anikó
Vérfürdő után szabadon

Az elmúlt hét „vérfürdője” után erőteljes emelkedést mutattak a vezető tőzsdék indexei. A Dow Jones 12,5, a Nasdaq 9, az S&P 500 13 százalékkal zárt magasabban. Tették mindezt annak ellenére, hogy a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya tavaly az USA-ban ősz óta a legnagyobb mértékben, 3,8 százalékkal csökkent.


Háttér

Péterfi István
Tusványosi Tőkés-találkozó

Amikor Magyarországon politikai fordulat következik be, valami, ha nem is fordulat, de történik Erdélyben is. 1998-ban a romániai magyar Fidesz-közeli politikusok közvetlenül Orbánék győzelme után sarokba szorították az RMDSZ mérsékelt vezetőit, és kikényszerítettek egy olyan politikát, konkrétan a magyar egyetem azonnali követelését, amely később súlyos helyzetbe sodorta az akkori teljes romániai politikai szerkezetet, kevés híján szétverte az ez idő tájt még ígéretes, Európa-pártiként működő koalíciót, a magyar kisebbség esélyeit pedig a felejtenivaló Petőfi-Schiller Egyetem szerencsétlen tervéig degradálta. 98-ban úgy tűnt, hogy az RMDSZ ellenzéke természetesnek tartaná a párhuzamos történéseket, ha Magyarországon megbukott a szocialista-szabaddemokrata kormányzás, a romániai magyarok szervezetében is le kell zajlania a hatalomváltásnak. Ez azonban mindmáig nem következett be: a mostani magyarországi választások okozta zavart és az útkeresés nehézségeit pedig jól mutatta a Tusnádfürdőn tartott, és idén féloldalasra sikerült bálványosi szabadegyetem, népszerű nevén a „Tusványos”.


Hetek-összeállítás
Ufónagykövetséget épít a szektavezér

Négy hónap múlva napvilágot lát a világ első klónozott csecsemője - jelentette be a héten a Cloanaid nevű vállalat dél-koreai irodája. A hír nem pusztán tudományos szempontból érdekes: a kísérletek támogatója ugyanis az a mozgalom, amely szerint a klónozás az örök élet felé vezető utat jelenti. 


Lukács András
Magas labda a terrornak

Mesterséges vírust hoztak létre a New York-i Állami Egyetem kutatói az elmúlt hetekben. Bár a felfedezés benne volt a levegőben, hiszen várható volt, hogy a genetikai információk birtokában előbb- utóbb, tisztán a kémiai alapanyagokból is összeszerelhető egy vírus, az eredmény mégis felborzolta a kedélyeket. A kísérlet eredményeit ugyanis nyilvánosságra hozták a Science című, rangos tudományos lapban, ahonnan minden érdeklődő, akár terroristák is megtudhatják, hogy hogyan is lehet postán megrendelhető DNS szakaszokból „legyártani” a gyermekparalízis vírusát. 


Frechet Tímea
Különös házasság

Budapesten a Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen tartotta harmincegyedik világkongresz-szusát a Nemzetközi Szervezet a Vallásszabadságért (IARF). Amor Abdellfattah, az ENSZ lelkiismereti és vallásszabadság-ügyi különmegbízottja szintén részt vett a kongresszuson. Őt kérdeztük a szervezet célkitűzéseiről, a hit szabadságának lehetőségeiről egy vallási viszályokkal terhelt világban. 


Gadó György
Elkoptatott perzsabunda

Az 1999 nyarán Teheránban és más iráni városokban lezajlott viharos diáktüntetések harmadik évfordulóján ismét diákok ezrei vonultak a teheráni egyetem elé, és kisebb megmozdulásokra került sor vidéki helyszíneken is. Amint annak idején, a rendőrség most is szétszórta a tüntetőket. Három éve az egyetemisták erélyes reformokat sürgettek Khatami elnöktől, ám azóta csak romlott a helyzet az országban. Ezúttal azonban a reformer diákmozgalom tekintélyes támogatóra talált Dzsalaluddin Taheri ajatollah személyében. Az iszfaháni nagymecset e papja éppen az évfordulót és az új diákmegmozdulások napját tartotta alkalmasnak arra, hogy tiltakozásul a hatalmon lévő mohamedán klérus politikája ellen, lemondjon papi tisztségéről. Sőt nem érte be ezzel a gesztussal, hanem meg is indokolta azt egy terjedelmes nyilatkozatban. 


Máté József
A Processzor úr tanítványai

Különös és markáns ténye napjainknak, hogy a múlt század végétől jelentkező technológiai változásokhoz az ifjúsági kultúra tudott és tud a leghatékonyabban alkalmazkodni. A screenager szó két másik szó összetétele: a screen (képernyő), és a teenager (serdülő) olvad benne össze. Azokra a fiatalokra utal, akiknek immár természetes közege a számítógép és a modern technika számtalan olyan vívmánya, melyeket a felnőttek jelentős hányada idegenként szemlél. 


Hetek-összeállítás
Elkezdődött a Sziget-Mix

„Cökxpôn” Ambient Café, egyéni- horoszkóp-készítés, „Álmaink üzenete” sátor, Wabi Sabi étterem, leszbikus tanácsadás, Tibetet Segítő Társaság Sambhaia Tibet Központ, adventista lelki betérő sátor - hogy csak néhányat emeljünk ki a héten indult Pepsi Sziget ideológiai és vallási kínálatából. Az egyhetes happeningre a szervezők több százezer látogatót várnak, akik több mint ötven helyszínen elégíthetik ki gyakorlatilag bármilyen igényüket. A Szigeten, mint ahogy az utóbbi években gyakorlattá vált, minden zenei irányzat képviselteti magát, híres vagy egyenesen ismeretlen külföldi és magyar előadók prezentálásában. 


Hit és értékek

Morvay Péter
Kieszelt mennyboltok

A történelem során a keresztény művészek, költők és gondolkodók a mennyet egyszer aszkétikus, a „bűnös” földi lét ellentétének számító helyként, máskor emberekkel benépesült színes világként ábrázolták - írja a Yale Egyetem kiadójának gondozásában megjelent könyvében Colleen McDannell amerikai és Bernhard Lang német történész. A nemzetközi szerzőpáros a menny történetéről szóló művében azt dokumentálja, hogy az elmúlt négyezer év során minden nemzedéket élénken foglalkoztatott a Szentírásban elszórtan található, ám összességében jelentős számú utalás a „Mennyei Jeruzsálemre”, „Isten országára”, ahol - Jézus szavaival - „bőséges a jutalmuk” azoknak, akik odajutnak. Lapunk előző számában arról írtunk, miként váltak világhírűvé a Biblia szerzőinek gondolatai, látomásai a túlvilágról az ókorban. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Külföldieket is öl a Hamasz

Jeruzsálemben a Héber Egyetem kávézójában végrehajtott terrortámadás áldozatainak a többsége nem izraeli állampolgár volt. Az egyetemen több mint 1500 külföldi diák tanul, egyikük, egy 19 éves liverpooli diák így írta le a robbanás utáni pillanatokat: „Hirtelen minden elsötétült, és úgy éreztem magam, mintha egy hatalmas hőléggömb belsejébe kerültem volna. Nagyon nagy forróság vett körül, miközben testrészek és székek repültek körülöttem.”


Hetek-összeállítás
Kockázat nélkül nincs győzelem

Megállapodás született az amerikai elnök és az angol miniszterelnök között, melynek értelmében Tony Blair támogatna egy Irak elleni amerikai támadást, amennyiben Szaddám Huszein nem hajlandó visszaengedni Irakba az ENSZ fegyverellenőreit. A támadásra a korábbi tervekkel ellentétben már akár októberben sor kerülhet. 


Vagyim Arisztov
Az orosz repülők fekete júliusa

Az egykori Szovjetunió utódállamai légi közlekedésének fekete napjaiként aposztrofálta a Nyezaviszimaja Gazeta július utolsó hétvégéjének eseményeit. Múlt szombaton Ukrajnában egy légi bemutató során a nézők közé esett az ukrán légierő SZU-27-es vadászgépe, aminek következtében nyolcvanhárom ember halt meg, és közel kétszáz sérült meg. A halottak közül huszonhárom gyermek. Oroszországban pedig vasárnap a legnagyobb és legmegbízhatóbb orosz utasszállító, az IL-86-os zuhant le tizennégy ember halálát okozva. 


Márer György, New York
Powell másként látja

Az Egyesült Államokban egyre bonyolódnak a mindennapi élet létfontosságú kérdései, és mind elválaszthatatlanabbul összefonódnak a bel- és külpolitika szálai. A közügyek homlokterében a gazdasági hanyatlás, a terrorizmus ellen folytatott harc, ezen belül a Közel-Kelet, valamint az Irak ellen tervezett katonai lépés áll. 


Hetek-összeállítás
Babonás liliomtiprók

Újabb megrázó, gyermekek elleni bűncselekményekről számolt be Dél-Afrikából a Reuters hírügynökség. A héten egy minden eddiginél fiatalabb, alig hatnapos csecsemőt erőszakolt meg egy ismeretlen elkövető. Az újszülött túlélte a brutális támadást, egy kilenc hónapos csecsemő azonban hasonló támadás után életveszélyes állapotba került. Az elképesztő esetek nem egyediek: Dél-Afrikában évente tízezrével rontanak meg gyerekeket. A gyerekek elleni szexuális támadások egyik oka, hogy a katasztrofális AIDS-helyzet miatt csak a szüzeket tartják biztos partnereknek az országban. A fekete férfiak között egy olyan babona is él, hogy az ilyen kislányokkal való közösülés egyenesen gyógyítja a betegséget. Dél-Afrikában az elmúlt egy év alatt nyolcvan százalékkal nőtt a gyermekek ellen elkövetett erőszakos szexuális bűnesetek száma. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy minden nyolcadik ember HIV-pozitív. 


Riport

Hazafi Zsolt, Lukács András
Fehérvári selejtező

Kis Amerika. Állapítjuk meg, amikor az IBM székesfehérvári gyárának úgynevezett márványbejáratánál várakozunk az egyik riportalanyunkra. Patyolattisztaság, szépen gondozott kert, és puritán, de mégis tekintélyes, az IBM világcég jellegét kidomborító fogadóközpont és bejárat. Beljebb - ahová már nem mehetünk - a repülőterekről és a Parlamentből ismerős „átvilágítós-csipogós” beléptető rendszer. Valaki éppen távozni készül, a detektor sípolni kezd, a biztonsági őr fémdetektorral vizsgálja meg a távozó alkalmazottat. Minden rendben van. Később tudjuk meg, hogy eleinte - a gyár 1995-ben alakult - nem volt ilyen szigor, de miután több értékes dolog is eltűnt, „durcásabb” lett a biztonsági szolgálat. Két, közszájon forgó történetet mesélnek beszélgetőtársaink. Előfordult az, hogy a gyártás során használt ipari, különlegesen kopásálló kiscsipeszt (ára tízezres léptékű) a hölgyek egyszerűen hazavitték. No nem otthoni barkácsolásra, hanem egyszerű, hétköznapi szemöldökcsipesznek. Gondolhatja mindenki, hogy az üzem vezetősége nem így kívánt hozzájárulni az itt dolgozó nők jól ápoltságához. 


Szlazsánszky Ferenc
Canada dry

Megkezdődött a magyar romák hazaáramlása Kanadából - állítja Radics Béla, aki két év kint tartózkodás után a múlt héten tért viszsza Budapestre. Az elmúlt években körülbelül tízezer cigány honfitársunk folyamodott menekültstátusért a tengerentúli országban, és amíg a kanadai hatóságok 1998 novemberéig 75 százalékban pozitívan bírálták el a beadványokat, 1998. november óta az arány drasztikusan megváltozott: a beutazók mindössze 15 százaléka minősül menekültnek, vagyis 85 százalékuknak el kell hagynia az országot. Radics szerint a fordulatot az okozta, hogy Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat és a Lungo Drom elnöke a kanadai hatóságok előtt cáfolta, hogy faji üldözés és diszkrimináció sújtaná a magyar romákat. 


Sport

Kovács Tamás
Armstrong mindörökké

„Armstrong mindörökké!” - kiabálják amerikai lelkes szurkolói, akik a versenyt is nemes egyszerűséggel Tour de Armstrongnak keresztelték át. Lance Armstrong, akit csapattársai patronnak becéznek, idén sorozatban negyedik Tour de France-át nyerte. Rajta kívül eddig mindössze négy úriembernek sikerült a Grand Michel (nagy kör) százéves történetében négyszer megnyerni a versenyt, és ezek közül is csupán három: a francia Hinault, a belga Eddy Merckx és legutóbb a spanyol Indurain voltak képesek ötször megszerezni az elsőséget.


Munkatársunktól
Tour de Hongrie

A kerékpár-körversenyek külföldi sikerein felbuzdulva több évi kihagyás után az elmúlt évben idehaza is újraéledt a nemzeti körverseny. Augusztus 6. és 11. között kerül megrendezésre a 29. Tour de Hongrie. A versenyről a szervezőbizottság tagját, a kanizsai MAPEI Kerékpáros Klub marketing igazgatóját, Varga Zoltánt kérdeztük.


Padlón a horvátok

A labdarúgó Bajnokok Ligája 2002/03-as szezonjának második selejtezőkörében bemutatkozott a magyar bajnok Zalaegerszeg. A zalaiak az Üllői úti mérkőzésen a horvát pontvadászat tavalyi legjobbját, az NK Zagrebet, Ljobojevic találatával 1-0-ra verték. A visszavágót egy hét múlva, szerdán játsszák Zágrábban. A továbbjutó a Manchester United gárdájával fogja összemérni erejét. Fotó: MTI


Szabadidő

Bajtársak voltak

A katonaságot sokan a férfiasság nagy erőpróbájának látják. A történelem és a személyes múlt alapján mindenesetre feltűnő, hogy ebben a ritkán önkéntes állapotban mennyi ellentétes helyzet; nemesség és alávalóság, önfeláldozás és gyávaság, barátság és árulás részese az ember. Akik ezt az időt nem szándékosan begubózva élik át, hetek-hónapok alatt sokévnyi (később is érvényes) emberismeretet szedhetnek fel. 


Sztároló bulvároló

Kedves sztárhírek után ácsingózó olvasótáborunk! Sztárújságunk sztárriporterei most ismét azon vannak, hogy a legújabb sztárhírekkel kápráztassanak el mindenkit. Akkor tehát, ahogy a sztárok mondják, csapjunk is a lecsóba! Hűtlen a feleségéhez? Ez a kérdés merült fel azokban, akik a közelmúltban beszélgetni látták Tétová Bohát, a „Kitaposom a beled” című nagysikerű akcióthriller sztárját Gabriella Chini sztármanökennel egy étterem közelében. Egyes szemtanúk elmondása szerint szinte egyszerre jöttek ki a vendéglátó helyiségből, amelynek emeletén - köztudottan - szobák is bérelhetők. Nem lehetetlen tehát, hogy Tétová és Gabriella valamelyik hálószobát is megjárta a vacsora előtt. Azt meg ugye felesleges elmondanunk, mi történhetett abban a hálószobában? 


Túraajánló

Augusztus 10. „A Budai-hegység gyöngyszemei”; túravezető: Borzsák Sándor.


PROGRAMAJÁNLÓ

Örményország kincsei címmel nagyszabású kultúrtörténeti vándorkiállítás látható a Károlyi Palotában (V., Károlyi Mihály u. 16.)


Színes

Öt ok, ami miatt lassan mennek az útfelújítások

1. Az elterelések miatt a munkások sem tudnak a helyszínre jutni, ezért unalmukban a kerülő utakon kezdenek dolgozni. 2. Az építéskor a fővárosban az egyes főpolgármester-jelöltek választási ígéreteinek megfelelően egy, kettő vagy három metró fog haladni. 3. Nem lehet a munkagödörben a hetes buszra várakozóktól hozzáférni a szerszámokhoz. 4. Ha csak egyszerűen a lapátra támaszkodunk, négyből négyszer nem megy bele a földbe. 5. Nehéz a légkalapácsolásra kiválasztani azt a napi négy órát, amikor az összes környéken lakót egyszerre zavarja. (uno.hu)


Biciklis mentősök

Az elmúlt héten kerékpáros mentősöket indítottak útjukra Londonban . A kerékpárokon villogó kék lámpa, sziréna és újraélesztő készülék is van. Az ötlet szülőatyja Tom Lynch mentős és brit nemzeti BMX-bajnok. Az elképzelés szerint a kétkerekű mentősöket ugyanakkor indítják útjukra, mint a mentőautókat, abban bízva, hogy a városi forgalmon sokkal hamarabb átjutnak. 


Fúrás a Föld középpontja felé

A Közép-Kaliforniában található Parkfield joggal hirdeti magáról, hogy a „világ földrengésfővárosa”, hiszen a Szent András törésvonalon található várost rendszeres időközönként rázza meg egy közepes erősségű földrengés. Az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) kutatócsoportja most egy két kilométer mély kísérleti lyukat kezdett el fúrni a Szent András törésvonal irányába, és ha minden jól alakul, akkor a következő, immár négy kilométer mély furattal már behatolnak a törésvonal szívébe, ahova az első, aktív zónában található földrengésfigyelő központot fogják telepíteni. 


Svájcban nem panaszkodnak

Svájc lakosságának viselkedését vizsgáló kutatók a megkérdezettek között nem találtak olyan személyt, aki komolyan panaszkodott volna. Összesen 853, 16 és 76 év közötti honpolgárral készítettek interjút. A felméréssel kapcsolatos adatok alapján a megkérdezett fiatalok boldogabbak lennének, ha időnként valami váratlan történne az életükben. De mielőtt túlságosan együtt éreznénk velük, olvassuk el a honlapot, ahol kiderül, hogy az öregeknek sincsenek komoly problémáik. 


Szabadulás a szkennerből

Tűzoltóknak kellett kiszabadítani egy tizenegy éves kislányt, aki szájánál fogva esett a szkenner fogságába, amikor saját arcát próbálta bemásolni számítógépébe. Az ipswichi Catherine Simpson egy régi típusú szkennerrel kísérletezett, amikor az ajkát bekapta a henger. Negyvenegy éves édesanyja, Sally képtelen volt kiszabadítani lányát, ezért kétségbeesésében a tűzoltókat hívta. „Egyfolytában sikoltozott. Meg volt rémülve, hogy elveszíti a felső ajkát. Én pedig csak magamhoz ölelni tudtam. Szegénykém nem így tervezte a dolgot. Egyszerre két tűzoltó igyekezett kiszabadítani. Az egyikük tartotta, míg a másik próbálta »kitekerni« a henger mögül a száját.” 


Mi van a képen?

1. A légiközlekedés forradalmasítására készülve új antigravitációs kerékpárt mutattak be. 2. Gyenge minőségű bicikliutak okoznak nap mint nap kellemetlenséget a Kuala Lumpur-i természetjáróknak. 3. Világhódító körútjára indul az új extrém sport, a bájki-dzsámping. 4. Superman lecsap a rakoncátlankodó kerékpárra.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Akiket felháborít az igazság, nem csupán ostobák, de erkölcsileg tizedrangúak. (Aldous Huxley, angol író)