Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 30. szám, 2002. július 26

Belpolitika

Lukács András, Hazafi Zsolt
Mélyrepülés a felsőoktatásban

Sajnos az idei felsőoktatási felvételi eredmények összhangban vannak a tavasszal nyilvánosságra hozott, úgynevezett PISA-eredményekkel, melyek szerint a magyar diákok feladatmegoldó készsége, felkészültsége több tekintetben is az Európai Unió tagországainak átlaga alatt marad. 


Munkatársunktól
Kell a dolgos kéz

Tavaly óta gyakorlatilag stagnál a foglalkoztatottak száma Magyarországon, és az év hátralevő hónapjaiban sem várható radikális változás - derül ki a munkaügyi tárcának a napokban nyilvánosságra hozott előrejelzéséből. A munkaképes lakosság - 6,3 millió fő - alig több mint ötven százaléka - 3,9 millió ember dolgozik. 


Földvári Katalin
Beállítják a tévét

Mondvacsinált ügynek tartja a közszolgálati televízió vezető posztjai körül zajló állítólagos koalíciós feszültséget mind Horn Gábor szabaddemokrata képviselő, a koalíciós kapcsolattartásért felelős államtitkár, mind Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa. A kuratóriumi ülésen kialakulhatott vita, de pártok közötti konfliktusról nincs szó - erősítette meg lapunknak mindkét képviselő. A televízió elnökének kiválasztását mindkét koalíciós partner azért tartja fontosnak, hogy ne ismétlődhessen meg az elmúlt négy év gyakorlata. „Szeretnénk, ha nem politikai komisszárok ülnének a magyar televízió meghatározó funkcióiban” - hangsúlyozta lapunknak Horn Gábor, aki mind Baló György, mind Rudi Zoltán személyét elfogadhatónak tartja a hírszerkesztői posztra ebből a szempontból is. 


Szobota Zoltán
Emberkereskedők vagy életmentők?

Első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Czeizel-ügyként elhíresült béranyaper öt vádlottját, köztük Czeizel Endre orvos-genetikust, tudományos munkatársát, Merhala Zoltánt, valamint az elkövetésben kulcsszerepet játszó, de nem Magyarországon élő Gáti Mariann édesanyját, Rózsa Bélánét és Körmendy-Ékes Judit ügyvédet, az ORTT jelenlegi elnökét. Az eset ismét rávilágított arra a talán feloldhatatlan ellentétre, amely nem egy esetben húzódik a törvény betűje és a morális vagy lelkiismereti szempontok között.


Munkatársunktól
Készül A Viktor 2

A Viktor című botránykönyve után Kende Péter szociológus újabb könyvet készül írni a volt miniszterelnökről.  Mint emlékezetes, Kende előző könyve, A Viktor meglehetősen nagy vihart kavart, ennek ellenére Orbán Viktor nem, csupán egyetlen mellékszereplő indított polgári peres eljárást a szerző ellen. Ebből a könyvből azonban - mint Kende lapunknak elmondta - idő hiányában több minden kimaradt, ezeket most a második részben szeretné megírni. 


Megalakultak az ügynökbizottságok

A D-209-es ügy nyomán megalakult mindkét parlamenti bizottság folytatta munkáját a héten. A rendszerváltás utáni kormánytagok titkosszolgálati múltjával foglalkozó testületben az MDF együtt szavazott a kormánypártokkal, így a Fidesz javaslatával ellentétben az Alkotmánybíróság határozata nélkül is elkezdődhet az érdemi munka. 


Életmód

Róth I. Zsófia
Sikeresebb, mint valaha

Cserháti Zsuzsát sokaknak nem kell bemutatni. Olyan dalok fűződnek nevéhez, mint az „Édes kisfiam”, „Száguldás, Porsche szerelem” vagy a „Hamu és gyémánt”. Az énekesnőt, édesanyja révén, aki operett-énekesnő volt, egészen kis korától szoros kapcsolat fűzte a zenéhez. Zenei általánosba járt, énekkarban énekelt, tíz éven át balettozott. Életének első komoly traumája a sikertelen balettintézeti felvételi volt. A benne rejlő énekesi tehetséget Szécsi Pál ismerte fel, aki - miután az 1972-es Táncdalfesztiválon előadói díjat kapott - saját műsorába hívta szerepelni. A nyolcvanas évek közepén azonban nyoma veszett, nem szerepelt a médiában, s bár mindvégig énekelt, mégsem hallhattunk róla. Ebben az időben a zene határtalan szeretete tartotta a pályán. Aztán 1996-ban ismét lehetőség nyílt rá, hogy visszatérjen a rivaldafénybe. 


Két világ határán

Chaim Potok amerikai író, akinek ortodox zsidó háttere több regényt inspirált, köztük a méltán bestsellerré lett „A kiválasztott”-at is, 73 évesen hunyt el kedden, pennsylvaniai otthonában. A sokoldalú szerző, rabbi, filozófus halálának oka 2000-ben diagnosztizált agydaganata volt - adta hírül az AP hírügynökség.


Nem szaporítják a szót

Speed Datingként, magyarul turbóflörtként emlegetik azt az ismerkedési szisztémát, amely Észak-Amerikából indult hódító útjára, s idén nyáron hatalmas sikernek örvend Nyugat-Európában is, különösen Franciaországban. 


Fókusz

Szabó Ibolya Anna
A semmittevés már a múlté

Tavaly 693 millió turista kelt útra világszerte, hogy szabadságát a legkülönfélébb programokkal színesítve külföldön töltse - derül ki a World Tourism Organisation jelentéséből. Az utazók között egyre nagyobb számban jelennek meg a globális gazdaságba bekapcsolódó ázsiai térség lakói is. A kalandtúrák, az ökoturizmus, a sportvakációk és a gyógyturizmus egyre jobban kiszorítják a hagyományos semmittevést, és egyre távolibb tájakra vezetnek, mint például Kína, a Maldív-szigetek, Botswana vagy Vanuatu - derül ki az amerikai Newsweek magazin nyár közepi összeállításából. 


Gazdaság

Pálinkás Csilla
Nehezen megy a közbeszerzés

Véget vetett a gazdasági minisztérium az Orbán-kormány kedvenc útépítő cége, a Vegyépszer Rt. monopóliumának - az Orbán-kormány módszerével. A gazdasági és közlekedési miniszter, Csillag István ugyanis időhiányra hivatkozva mellőzte a közbeszerzési eljárást, ehelyett a Nemzeti Autópálya Rt.-n (NA) keresztül zárt meghívásos pályázatot írt ki. Emiatt a közpénzek elköltésének ellenőrzéséért felelős államtitkár, Keller László többször is élesen bírálta kollégáit, mondván, hogy az MSZP homlokegyenest az ellenkezőjét csinálja annak, amit a választóinak ígért. A Vegyépszer Rt. pedig rezignált beletörődéssel veszi tudomásul, hogy ugyanaz a sors vár rá, mint az ő riválisaira az előző ciklusban. Mindebben csak egy jó van, most kivételesen nem fizetnünk kell a cégcseréért, hanem nyertünk rajta: 29 milliárdot. 


Márer György, New York
WorldCom-csőd, világcsúcs

Amikor az Enron nevű amerikai szolgáltató cég decemberben csődöt jelentett, majd könyvelési rendellenességre derült fény a vállalaton belül, még kevesen gondolták volna, hogy ennek olyan folytatása következik, amely kihat nemcsak az Egyesült Államok gazdasági életére, de világviszonylatban is jelentős károk okozója lesz. Pedig ez történt az elmúlt vasárnap, amikor az ugyancsak amerikai WorldCom távközlési és internetes vállalat csődöt jelentett, amely összegszerűleg a legnagyobb az Újvilág történetében. 


Kovács Klára
Botrány a környezetvédelmi tárcánál

Felelőtlenül és áttekinthetetlenül gazdálkodott a Környezetvédelmi Minisztérium az elmúlt négy év során - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az Orbán-kormány 100 milliárd forint környezetvédelmi pénzzel gazdálkodott, de a számvevők szerint áttekinthetetlen és követhetetlen a milliárdok odaítélése és mozgása. A döntéseket - az erre hivatott grémium helyett - gyakran közvetlenül a miniszter és államtitkárai hozták. A minisztérium sajtóosztályáról kapott információk szerint a milliárdokat legritkábban osztották szét szakmai alapon, előnyben részesültek azok a települések, ahol fideszes, kisgazda vagy éppen MIÉP-es vezetés volt, de még sérülékeny vízbázis védelmére vagy csatornaépítésre sem kaptak MSZP vezette önkormányzatok. 


Acsai Anikó
A bankszektort is sújtja a botránysorozat

A héten is folytatódott az árfolyamok mélyrepülése a világ tőzsdéin. A főbb amerikai indexek 9-11 százalékos esést mutattak, elsősorban a bank- és a technológiai szektorok zuhanása miatt. 


Háttér

Kun László
Hősök a szomszédban

Ne hozzon magával semmit, fél óra múlva itt vagyunk! - mondta udvariasan a Securitate tisztje Pál Józsefnek. A fél órából négy év lett. Négy év börtön - semmiért. Pontosabban azért, mert Pál József nemet mondott a román titkosszolgálat hívására, és nem állt be ügynöknek. 


Hetek-összeállítás
Céljuk a végső megoldás

„Fokozzátok a gyáva zsidók elleni akciókat - késekkel, gránátokkal és fegyverekkel! Fordítsátok nappalukat éjszakára, tegyétek életüket elviselhetetlen pokollá! Minden zsidó letelepedő legyen olyan célpont, akinek vérét kell ontani, és pénzét el kell venni” - áll a Hamasz egyik szórólapján, amely gyakorlatilag a szélsőséges muzulmán szervezet hitvallásának, működési alapelvének is felfogható. 


Vagyim Arisztov
Nagyvárosi labirintus

Budapest ember léptékű, élhető város, bár kissé sok benne a kutyapiszok - többek között ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Fővárosi Önkormányzat által létrehozott Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutatóközpont végzett Budapesten élő külföldiek között. A külföldiek szerint a város kellemes és biztonságos lakóhely, jó a tömegközlekedés, bár a járatok egyre ritkulnak, és nem könnyű jegyet venni, ha nincsen. Veszély nem a testi épséget, sokal inkább az emberek lakását és autóját fenyegeti. A magyarok azonban kedvesek, nyitottak és segítőkészek - kivéve, amikor hivatalnokként állnak szemben valakivel, ilyenkor kioktatóan és fölényesen viselkednek. A külföldiek negatív jelenségként emelték ki a rendőrségi korrupciót, és kifogásolták, hogy a város gazdag kulturális életéről nem jelennek meg idegen nyelvű előzetesek. Így látják Budapestet a legalább fél éve itt élő külföldi diákok, üzletemberek és hozzátartozóik. Abba, hogy mit gondol róla a Magyarországon élő számos orosz, munkatársunk, Vagyim Arisztov készülő új könyvének egy részlete ad némi betekintést.


Bugár Árpád, Pozsony
A lex Lexa folytatódik

A szlovákiai uborkaszezont, a hőség és a szabadságolások miatt lanyhuló választási kampányt egy csapásra megváltoztatta a hír: Dél-Afrikában elfogták a két éve körözés alatt álló Ivan Lexát, a korábbi, Vladimir Meciar vezette kormány titkosszolgálatának (SIS) vezetőjét, parlamenti képviselőt, akit súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolnak, s akinek hollétéről 2000 júliusa óta csak találgatások folytak. Lexát villámgyorsan kiadták Szlovákiának, és döntés született vizsgálati fogságba helyezéséről is, így a volt SIS-igazgató röpke egy hét leforgása alatt dél-afrikai milliomosnegyedéről a pozsonyi igazságügyi palota cellájára cserélte tartózkodási helyét. 


Papp Kornélia
Kacsalábon bomló palota

A „Berlin történelmi központja” egyesület közelmúltbeli ülésén, úgy tűnik, lezárult a majd tíz éve tartó vita a Köztársaság Palotája sorsáról, amelyet a második világháború után felrobbantott Hohenzollern-kastély helyébe építettek.


Péterfi István
A halál egyetlen perce
2002. július 1., 23 óra 35 perc 32 másodperc

Dél-Németország, a svájci határ közelében, Überlingen felett, 11000 méter körüli magasságban, a szereplők: a Bashkirian Airlines 2927-es járata, egy TU-154M, Ufa- Moszkva-Barcelona útvonalon müncheni technikai leszállás után és a DHL csomagküldő tehergépe, egy Boeing 757-es, az olaszországi Bergamóból úton Brüsszel felé - és a gépeket kezelő zürichi irányító központ szolgálatosa. 


Hit és értékek

Morvay Péter
A megkerült Paradicsom

„Írtam egy történelemkönyvet a mennyről, kiadnák-e?” Erre a komolytalannak tűnő kérdésre a neves amerikai egyetem kiadója, a Yale University Press nemrég igennel felelt egy nemzetközi történész szerzőpáros megkeresésére. A könyv A menny - Történelem (Heaven. A History) címmel jelent meg, és egyik lelkes kritikusa szerint elolvasásánál „már csak a személyes helyszíni látogatás a jobb”. A utahi egyetem professzora, Colleen McDannel és a németországi Paderborn Egyetem vallástörténésze, Bernhard Lang nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy feltérképezze: milyen hatással voltak az elmúlt kétezer év történelmére, kultúrájára és közgondolkodására a mennyről szóló zsidó-keresztény tanítások és hagyomány. Az eredmény egy tudományos alaposságú, mégis lebilincselő könyv, amelyből persze jóval többet lehet megtudni a túlvilágról gondolkodó emberekről, mint magáról a mennyről.


Interjú

Tihanyi Péter
Beszélgetés Polgár Judit sakkvilágbajnokkal

Polgár Judit minden idők legjobb női sakkozója. A világranglistát 1989 januárjától vezeti. 1992-ben páros mérkőzésen legyőzi Szpasszkijt, 98-ban Karpovot. A tizedik sport Oscar-díjat májusban kapta meg. A huszonhat éves, gyönyörű világbajnoknő most ugyanúgy örül Lékó Péter győzelmének, mint annak idején saját sikereinek. 


Külpolitika

Papp Kornélia
Vége az aranyéletnek

Nem egészen két hónappal a választások előtt kellett távoznia Rudolf Scharping német honvédelmi miniszternek. Viharos gyorsaságú leváltására az 1998-ban nyitott bankszámláján talált hetvenezer euró kétes eredete miatt került sor.


Hetek-összeállítás
A politika alkalmasnak találta

A szókimondó Rowan Williamst, az Egyesült Államok külpolitikájának vérmes kritikusát választották a világszerte mintegy hetvenmillió tagot számláló anglikán egyház új vezetőjévé. Az amerikai nagyvállalatok bírálójának az előlépése canterburyi érsekké, s egyben az anglikán közösségek spirituális irányítójává, várhatóan meg fogja növelni az Európa-szerte amúgy is erősödő Amerika-ellenes hangokat.


Hetek-összeállítás
Éhínség Afrikában

Lassan fogytán az idő ahhoz, hogy meg lehessen oldani az éhínség problémáját Afrika déli részén - figyelmeztetett az ENSZ élelmezésügyi szakértője, Judith Lewis, aki szerint hatalmas a szegénység, és egyre kisebb az esély arra, hogy a hatalmas humanitárius válságot meg lehessen oldani. 


Hechs László
Betelt a pohár

Élénk arab és nemzetközi tiltakozást váltott ki Izrael legújabb katonai akciója, melynek során megölték a Hamasz katonai parancsnokát, Szaleh Sehadeh-t, és életét vesztette tizenhárom polgári személy is. Az elítélő nyilatkozatok, amelyek az Európai Uniótól az ENSZ-en és az Arab Ligán át egészen Kanadáig és Ausztráliáig visszhangoztak, nem említették, hogy a Hamasz és Sehadeh az izraeli polgári lakosság szándékos, módszeres irtására szakosodott, hogy Arafat szabad teret biztosított számára, és nem vonta felelősségre tömeggyilkos tettei miatt, valamint hogy Sehadeh polgári személyeket használt „élő pajzsul”.


Hetek-összeállítás
Jól kirágta magát

Leleményes módon szabadította ki magát egy hétéves amerikai kislány, akit hétfőn raboltak el Philadelphiában. Az Egyesült Államokban az utóbbi időben egyre több kiskorút rabolnak el, az esetek többségében szexuális indíttatással. 


A CNN-nek adott interjút a magyar külügyminiszter

Villáminterjút adott Kovács László magyar külügyminiszter amerikai látogatása során a CNN hírcsatornának. Kovács hangsúlyozta, hogy Magyarország is részt vesz a terror elleni harcban, például intézkedéseket tettek a pénzmosás ellen. Kovács megemlítette a budapesti FBI-akadémia szerepét és a honvédség Balkánon vállalt békefenntartói tevékenységét, valamint azt, hogy a tervek szerint Magyarország az új afgán hadseregnek is szállít katonai felszereléseket. 


Riport

Hajdú Sándor
Polgári körömpörkölt

Miközben a közvélemény-kutatók mérései szerint Orbán Viktor népszerűsége folyamatosan csökken, addig az exminiszterelnök erről mintegy tudomást sem véve politikai hakni körútjaival van elfoglalva. A hétvégén előbb a nyírségi Csarodán járt, majd még aznap délután a Békés megyei Kamuton gyűjtötte be a polgári körök feléje áradó szeretetét.


Sebestyén István
Befürödtek a termál dolgozói

Összességében több tízmillió forintnyi bérrel és pótlékkal tartozik dolgozóinak egy nagy hírű vidéki termálfürdő - legalábbis az alkalmazottak és a lapunk birtokába jutott dokumentumok szerint. A kiskunmajsai Jonathermál Rt. ugyanis évek óta nem fizeti ki munkavállalóinak a törvényben előírt éjszakai, hétvégi, délutáni, illetve ünnepnapok után járó juttatásokat, sőt a dolgozóknak kötelező jelleggel, ingyen kell túlórázniuk. A munkavállalók hiába fordultak Szikora Gyula elnök-vezérigazgatóhoz, hogy változtasson a jogtalan gyakorlaton, és - eddig legalábbis - hiába alapítottak szakszervezetet: az igazgató többeket munkaviszonyuk felbontásával fenyegettet meg, a szakszervezet titkárát pedig elbocsátották.


Sport

Kovács Klára
Bóta Kinga már Athénra gondol

A múlt heti, Szegeden megrendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon Magyarország tíz aranyérmével minden idők legjobb eredményét érte el, és az éremtáblázat élén végzett. Bóta Kinga két arany és két ezüstérem birtokosaként ma már az újabb kihívásokra, a sevillai világbajnokságra készül. Egynapos pihenő után újra az edzőtábor lakójaként meri a Tisza vizét.


Varga József
Rivaldo munkanélküli

A nyári átigazolási piac legjelentősebb ügyleteit évek óta a spanyol bajnokság élcsapatai bonyolítják le. Az idei szezon slágere a világbajnok Rivaldo klubcseréje lesz. A harmincéves támadó nyolcmillió eurós fizetése alaposan megterhelte a Barcelona kaszszáját, így a katalán óriás felbontotta a brazil futószerződését, és szabadlistára tette a világklasszis játékost. 


Csíz Petra
Schumacher hazai pályán bizonyíthat

A Francia Nagydíj után egy héttel kerül megrendezésre a Német Nagydíj a már tét nélküli világbajnokságon, az átépített Hockenheimringen. Egy hét, és a Formula-1-es mezőny háromhetes nyári vakációra indulhat, mielőtt megérkezne a számunkra oly fontos Magyar Nagydíjra. Egy valaki biztosan nagyon boldogan tölti majd a szabadságát, s ez nem más, mint Michael Schumacher, akit pár napja avattak ötödszörre is világbajnokká.


Szabadidő

Hőlégballonnal a város fölött

New Yorkkal vagy Prágával ellentétben Budapesten a pesti oldalon nem emelkednek felhőkarcolók, és még óratornyunk sincs, amelynek tetejéről, mintegy madártávlatból tekinthetnénk le a kétmilliós nagyváros nyüzsgő utcahálózatára. 


A Balkán szép kapujában

„2000. júniusában érkeztem ide pár nap vakációra. Miután hazamentem, folyton csak erről beszéltem, és egyre csak azon gondolkoztam, hogyan lehetne visszajönni. Addig kerestem, míg nem találtam egy ösztöndíjat.” Ez az őszinte rajongás nem a tejjel-mézzel folyó Kánaánnak, de még csak nem is Amerikának szólt. Hanem Budapestnek. A hazánkban tartózkodó külföldiek ugyanis roppant elégedettek Budapesttel, egy-két részterületet kivéve - derült ki egy frissiben napvilágot látott felmérésből. A Studio Metropolitana Kht. közvéleménykutatását a több mint fél év óta itt tartózkodó keleti és nyugati diákok és vezető beosztásban dolgozó üzletemberek csaknem ötvenfős csoportjának körében végezte.


Morricone Magyarországon

Két férfi néz egymással farkasszemet, talpuk alatt homok csikorog. Mindketten tudják: ebből a párbajból csak egyikük távozhat élve. Ismerős a helyzet, a westernfilmek elmaradhatatlan jelenete. Amiért Sergio Leone 1969-ben készült filmjének snittje legendásnak mondható, az nem más, mint a zene: az édes-bús harmonikadallam. Július 26-án és 27-én Magyarország vendége lesz a Volt egyszer egy Vadnyugat és sok más film világhírű zeneszerzője, Ennio Morricone. Az idős olasz komponista, aki egyébként nemcsak a mozivásznon, hanem a komolyzene világában is jelentőset alkotott, száztagú szimfonikus zenekar élén vezényli műveit a szegedi Dóm téren.


Borostyán a nyárban

A nyári melegben is lehet enni. A felfedezés nem új, de a kánikulában néha emlékeztetni kell erre magát az embernek. Az biztos, a forró város nem minden esetben a legjobb erre, így vagy a vízen, vagy az erdőben eltöltött estebédnek lehet némi esélye. Ez utóbbinál maradtunk. Egy kis étterem a Gödöllőt és Szadát összekötő út mellett: Borostyán vendéglő. Senki se számítson első osztályú kinézetre, de kifejezetten hangulatos hely. A pincérek már az elején bizonyítják, kellemes kiszolgálásban nem lesz hiány. 


Színes

Szomjas szárnyas

Ha sörrel, borral vagy pálinkával kínálták volna a Radoi házaspár Bobby névre hallgató szárnyasát, biztosan csak a sorrenden gondolkozott volna, nem a kiválasztandó folyadékon. A tollas a kezdet kezdetén csak gazdái asztalon felejtett sörét hörpölgette, a későbbiekben viszont rákapott a whiskyre, majd vodkából és konyakból nyakalt be magához képest tetemes mennyiségeket. 


Mi van a képen?

1. Darth Vader a Hungaroringen. 2. Buszvezető álommegjelenítő pszichosisakban. 3. Mogyoródi kombinált szag- és zajszűrő.


Újra kibuc

A Nap olyan erősen tűz le a Kerem Shalom Kibucra, hogy még a legyek is árnyékba menekülnek. Az adósságnak és a hajdani tagok közötti civakodásoknak köszönhetően 1995-ben szétszakadt a kibuc. A félsivatagos gazdaság újrafelvirágoztatására tett kísérlet egyfajta „lakmuszteszt” a fizetésképtelenségen és válságon túl a közös részesedés ideológiájától is gyötört, küszködő kibucmozgalom számára. Ilan Regev, aki a Gázai övezet közelében fekvő kibucot jövő évig - míg az új tagok készen nem állnak az átvételre - irányítja, azt állítja, hogy ha a Kerem Shalomban működik majd a dolog, akkor elmondható, hogy minden kibuc számára van esély, és van értelme ezen életformáért dolgozni.


Cicavízió

Amerika újabb bolondériával gyarapította a világökörségek eddig is tetemesre rúgó listáját. A televíziós őrület ezúttal a cirmosokat veszi célba; a Meow Mix macskaeledelt gyártó cég heti harmincperces TV-show-val igyekszik a négylábúak kedvében járni. 


Túltáplált kedvencek

Az angliai, PDSA nevű, negyvenöt állatkórházat működtető jótékonysági szervezet által végzett felmérések szerint az angol macskák és kutyák több mint a fele túlsúlyos. A szervezet a napokban tette közzé PetChek elnevezésű programját, hogy a gazdák jobban figyeljenek állatuk egészségi állapotára. „Ezeknek az aggasztó statisztikai adatoknak a fényében, megpróbáljuk a munkánkban a megelőzésre helyezni a hangsúlyt. Ez azért fontos, hogy mind az állatorvosainknak, mind az ápolóinknak legyen idejük a valóban beteg állatokkal foglalkozni” - mondta Marilyn Rydstrom, a PDSA ügyvezető igazgatója. Elmondta, hogy a szervezetet 1917-ben alapították azzal a céllal, hogy az állattartással járó kötelezettségekre felhívják a figyelmet. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

A békéről az ellenséggel szoktunk tárgyalni.