Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Sokan vannak, és elegen 

Dél-Olaszország mezőgazdasági régióit derült égből villámcsapásként érte az utóbbi hetek eseménysorozata: többmilliós sáskaraj lakmározott végkimerülésig a gabonatáblákon és a zöldségföldeken. A felbolydult jószágok valószínűleg Észak-Afrikából érkezhettek, ráadásul olyan mennyiségben özönlötték el a kárvallott gazdák telkeit, hogy míg egyeseket a kerti munkákban tartóztattak fel, mások szó szerint saját házuk fogságában rekedtek a rovarok miatt. (Reuters)


A chips nem veszélyes

Az elmúlt években sokat ijesztgették a sültkrumpli és egyéb olajban-zsírban hirtelen sült finomságok kedvelőit a magas akrilamidtartalom veszélyei miatt. A múlt héten lezajlott WHO- (Egészségügyi Világszervezet) konferencián azonban önmérsékletre szólították fel az étkezés ártalmait túlhangsúlyozó tudósokat. A hasábburgonyában háromszázszor több akrilamid van, mint amennyi az ivóvízben megengedett mennyiség, de ez még mindig csak a hét százada annak, ami a patkányoknak rákot okozhat. Arra pedig nincs is bizonyíték, hogy az emberi szervezetben emiatt rák jöhetne létre. A WHO további tanulmányok készítésére ösztönözte a jelenlévőket, és a zöldségeket és gyümölcsöket is tartalmazó kiegyensúlyozott étkezést javasolja. (Newsweek)


Az elefántok nem szeretik a chillit

Az afrikai gazdálkodók megelégelték az elefántok garázdálkodását, ezért hamarosan áttérnek a chillipaprika termesztésére. A forró éghajlatot kitűnően elviselő állatok ugyanis nem igazán kedvelik a tüzes ételeket. Az elektromos kerítések drágák, és az emberek folyamatosan ellopják a vezetékeket. A hagyományos eljárások - például a tűzgyújtás és a dobszó - igen sok energiát igényelnek, és kevéssé hatnak az elefántokra. Az elmúlt két év alatt háromnegyedével lecsökkentették az elefántok által okozott károkat, hangkeltő eszközökkel és chilli égetésével. Az elefántok nem szoktak hozzá úgy a csípős chilifüsthöz, mint a zajokhoz. Az eredmények láttán Mozambik és Zambai gazdálkodói is érdeklődni kezdtek a fűszeres megoldás iránt.