Vissza a tartalomjegyzékhez

Karl Pfeifer
Stadlernek a fasizmus bagatell

A Bécsben állomásozó külföldi diplomaták meglepődtek, amikor a Benita Ferrero-Waldner vezette osztrák külügyminisztérium dunai hajózásra hívta őket a napforduló megünneplésére. A napforduló ünnepe ugyanis pogány hagyományon alapul, amit Ausztriában és Németországban a nácik, manapság pedig a szélsőjobboldal szokott ünnepelni. 

Az osztrák külügyminisztérium által rendezett napfordulón semmi botrányos nem történt. Alsó-Ausztriában azonban Ewald Stadler om-budsmannak, az Osztrák Szabadságpárt jelöltjének a napforduló alkalmából mondott beszéde botrányt okozott. Egy újságíró videokamerával rögzítette a beszédet, amelyet az osztrák televízió július 2-án főműsoridőben bemutatott. Stadler beszédében azt állította, hogy 1945-ben, amikor megszabadultunk a fasizmus és a kényszeruralom alól, azonnal újabb kényszeruralom alá kerültünk, 1994-ben pedig, amikor Ausztria eldöntötte, hogy 1995. január elsején belép az egyesült Európába, elvesztette függetlenségét. Stadler szerint népünket, családjainkat, de még a vallásunkat is széjjeltaposták az utolsó évtizedekben, és mindent, ami jó, értékes és drága volt, értéktelenné tettek.
Az a tény, hogy a legmagasabb osztrák közjogi méltóságok egyike ilyen beszédet mondott, nemcsak az ellenzéki pártok körében váltott ki botrányt, hanem a konzervatív Néppárt soraiban is, úgyhogy Wilhelm Molterer (ÖVP) mezőgazdasági miniszter a nemzetiszocializmus bagatellizálásával vádolta Stadlert - akinek persze ez nem az első botránya.
Jörg Haider természetesen megvédte az ombudsmant, Susanne Riess-Passer kancellárhelyettes pedig csak „elővigyázatlannak” ítélte kirohanását, amelytől különben elhatárolódott. Hosszabb hallgatás után Thomas Klestil osztrák elnök is elítélte Stadler történelemszemléletét. Ewald Stadler egyébként az osztrák-iraki baráti társaság elnöke, aki miután tapasztalta, hogy Wolfgang Schüssel kancellár nem meri őt komolyan megkritizálni, még rátett egy lapáttal, és az osztrák kormánypártokhoz közel álló szélsőjobboldali hetilapnak, a Zur Zeitnek adott interjújában kirohanást intézett a sajtószabadság ellen. Ősszel választások lesznek Ausztria legnagyobb tartományában, Alsó-Ausztriában, és úgy hírlik, az osztrák Szabadságpárt vezetője Stadler lesz, aki kijelentéseivel a társadalom barna szélét kívánja mozgósítani. Wolfgang Schüssel a minap arról panaszkodott, hogy helyettesét, Riess-Passer asszonyt nem fogadták hivatalosan izraeli látogatásakor, amikor sportminiszterként megtekintette az izraeli-osztrák futballmérkőzést. De ha egy közjogi méltóság nyugodtan bagatellizálhatja a nácizmust Ausztriában, akkor nem lehet azon csodálkozni, hogy Izrael állama továbbra sem küld követet Ausztriába, és hogy külföldön is felfigyelnek arra, hogy Ausztria az egyetlen európai uniós tagország, amelyben egy kormánypárt politikusa ilyen beszédeket tarthat anélkül, hogy szankcióktól kellene tartania.
Az osztrák szociáldemokrata párt azt vizsgálja, milyen jogi lehetőség van Ewald Stadler elmozdítására. A bécsi zsidó hitközség is panaszt emelt ellene. A két másik ombudsman, Peter Kostelka (SPÖ) és Rosemarie Bauer (ÖVP) szokatlan lépésre szánta el magát: Stadlerrel való kapcsolataikat a legszükségesebbre szűkítik.