Vissza a tartalomjegyzékhez


Humusz

Az otthon készített humusznak - rendkívül ízletes arab előétel - sokkal jobb íze van, mint a boltinak, mert mire az magyar honba jut, már sokszor több hetes. Egy kilogram csicseriborsóból bő tizenöt adagot lehet készíteni, ami hűtőben remekül el is áll. A csicseriborsót ugyanúgy kell előkészíteni, ahogy a szárazbabot, egy éjszakán át kell áztatni. 

A beáztatott borsót megszárítva bő vízben puhára főzzük - itt van egy apró trükk, érdemes olyan borsót venni, ami eleve héj nélküli, ekkor ugyanis másfél óra alatt megfő (kuktában még hamarabb), és nem kell pepecselni a héjazással. A puha borsót sima péppé kell darálni vagy turmixolni - az utóbbi nem annyira macerás és gyorsabb is. Ha nagyon száraznak tűnik, egy kis víz sokat segít rajta. Ekkor hozzá kell adni 4 dl tahinit - semmi különös, így hívják az őrölt szezámmagot -, négy gerezd zúzott fokhagymát, egy kisebb citrom levét, körülbelül 2 dl olívaolajat és egy kis sót. Ezt az egészet jól elkeverve egy sima és kenhető pépet kell kapnunk, amit kis tányérokban szolgálnak fel kicsi pirospaprikával megszórva és egy fél deci olívaolajjal leöntve. Legjobb pirított pitával, azt ugyanis remekül lehet benne tunkolni. (A tálaláshoz még egy alapszabály: a humuszt nem csak egyszerűen odateszik a tányérra, hanem körkörösen keverve egyenletesen terítik szét abban, erre a célra legjobb egy enyhén ívelt végű fakanál.) (mlg)