Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Gyilkosutánpótlásképzés

Megrendítő riportot készített a Fox News amerikai hírcsatorna arról, milyen hatással vannak a gyerekekre a palesztin televízió „mártírokat” dicsőítő műsorai. Sokak szerint ezek a programok nyilvánvalóan arra biztatják nézőiket, hogy haljanak meg Allah nevében. 

A tizenkét éves Roa Szalameh Betlehemben él, és öngyilkos merénylő szeretne lenni. Az apja, aki szerint a kislányt a reménytelenség és a kétségbeesés indította fel, le akarja beszélni tervéről. Az apa tizenöt évet töltött börtönben politikai tevékenysége miatt, és valamikor tagja volt a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezetnek, amely az USA szerint terrorista csoport, és Jasszer Arafat Fatah pártjához tartozik. 
A kislány nemrégiben egy menekülttábor közelében kosárlabdázott, amikor arra lett figyelmes, hogy a gyerekek egy újabb öngyilkos merénylőt éltettek. Azaz csak az emlékét…
A lány hazaérve azt mondta apjának, hogy mivel a zsidók nem szeretik őket, öngyilkos merénylő akar lenni. 
A palesztin gyerekek gondolkodását erősen befolyásolja a média, amely a Palesztin Hatóság területén állandóan az ellenséget gyilkoló, „hősies” honfitársakról ontja a meséket. A palesztin televízió rendszeresen sugároz olyan zenés műsorokat, amelyek kegyelettel adóznak az általuk mártíroknak nevezett terroristáknak és azoknak a gyerekeknek, akik az izraeli erők kezétől haltak meg. A palesztin televízió vezetője szerint a műsorok nem akarják öngyilkos merénylőkké nevelni a gyerekeket, csak véleménynyilvánítási fórumot kívánnak biztosítani a fiatalok számára - állítja. 
Mások szerint viszont nyilvánvalóan a feldühödött tömegek manipulációjáról van szó: arra biztatják a gyerekeket, hogy Allah nevében haljanak meg. 
A palesztin televízió egyik műsorvezetője egyszer megkérdezett egy gyermeket: „Szép dolog a mártíromság?” „Szerintem az emberek szeretnek mártírok lenni. Így a mennybe jutnak” - válaszolta a kislány. 
A Palestinian Media Watch (Palesztin Médiafigyelő) nevű izraeli csoport szerint a palesztin televízió műsorainak tartalma vérlázító. A csoport egyik tagja, Itamar Markusz beszámolt arról, hogy „egy kedves, normális, helyes palesztin gyereknek elmondják: azt várják tőle, hogy írjon búcsúlevelet a szüleinek, amelyben elmondja, milyen édes a mártíromság, aztán elmegy meghalni Allah nevében”. Jasszer Arafat viszont másképp kommentálja az ilyesfajta jelenségeket. Szerinte „amikor egy tank előtt követ szorongató srácot lát az ember, az a világ számára a legnagyszerűbb üzenet… Büszkék vagyunk a fiainkra”.