Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 27. szám, 2002. július 05

Belpolitika

Szobota Orsolya
Pontos számokat

- Nagy horderejű változtatásokat nem tervezek, de négy területen markáns elképzeléseim vannak. Az egyik feladatsor az, hogy az egyházpolitika új státust kapjon azáltal, hogy átkerül a Miniszterelnöki Hivatalhoz, ami nem csak szimbolikus jelentőségű lépés lesz. Konkrétan: szeretném, hogy a MeH költségvetésében külön fejezetet jelentsen az egyházak finanszírozása. Idáig ez nem volt igazán összehangolva, teljesen el voltak dugva a finanszírozási kimutatások, maguk az egyházak sem tudtak kiigazodni rajtuk. Nem avatkoznék bele a finanszírozásba, csak láttatnám, hogy melyik egyház mennyi támogatást kap - például iskolái fenntartásához. A központosítás azonban inkább egy koordinációs, integráló funkciót jelentene, nem egy vallásügyi minisztérium létrehozásán fáradoznék. Ez az összekötő államtitkárság egy kicsit jobban odafigyel, mint eddig, és például nem teszi azt lehetővé, hogy az infláció alultervezésével az áfán keresztül nyert pluszpénzeket ötletszerűen lehessen osztogatni. 


Somorjai László
Énekelj, Béla, énekelj

Túlfűtött a hangulat a nyári parlamentben, főként ami a napirend előtti felszólalásokat és az azonnali kérdések óráját illeti. Míg a jobboldal továbbra is forrón tartja a vasat, és Medgyessy Péter múltját firtatja, a baloldal az elmúlt négy év anyagi visszaéléseit emlegeti. 


Hajdú Sándor
Gém over

Több mint hétezer hektár védett terület vált a lángok martalékává múlt csütörtökön, amikor eddig ismeretlen okokból lángra lobbant a Hortobágy egy része. Az első híradások szerint pótolhatatlan károk keletkeztek a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Veszélybe kerültek a világörökség részét képező puszta ritkaságai. A Borzasi és a Pentezugi Arborétum területe leégett, a lángok fenyegették a híres vadlovakat és a kontinensen egyedülálló kékvércse- telepet is. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és a természetvédelmi őrök segítségével pénteken késő éjszakára sikerült megfékezni a tüzet.


Sebestyén István
A magánházak védelme jobb, mint a múzeumoké

A rendőrség két nappal az elkövetés után elfogta a Kiscelli Múzeumból értékes képeket eltulajdonító betörőpáros egyik feltételezett tagját. A nyomozás érdekeire való tekintettel a nyomozók részleteket egyelőre nem árulnak el az üggyel kapcsolatban. Műtárgykereskedők véleménye szerint ugyanakkor csakis dilettáns bűnözők lehettek az elkövetők, az ellopott képek értékesítése ugyanis hazánkban és külföldön is igen nehéz, mondhatni lehetetlen feladat lenne számukra.


Halálos út a kegyhelyre

A szakértői vizsgálatok és a rendőrségi kihallgatások egyelőre még tartanak, az azonban már biztosnak látszik, hogy emberi mulasztás is közrejátszott a lengyel zarándokok buszszerencsétlenségében. A balesetben tizenhét felnőtt és két gyermek életét vesztette, harminckét utas pedig megsérült. A tragédia kapcsán többen felvetették a buszok biztonsági kérdéseinek újragondolását is.


Fókusz

Hack Péter
A hálózat csapdájában

Pokorni Zoltán lemondásával újabb fordulatot vett a múlttal való szembenézés folyamata. Annak ellenére, hogy az úgynevezett véleményformálók folyamatosan arról beszélnek, hogy a lakosság többségét nem érdekli a múlt, a legutóbbi he-tekben másról sem szólnak a híradások. Az egyre-másra felbukkanó ügyek a rendszerváltás lényegét érintik.A politikai elit meghatározó körei tizenkét éven keresztül hitegették a közvéleményt azzal, hogy meg lehet úszni a parancsuralmi rendszer állambiztonsági hagyatékával való szembenézést. Holott a múlt lezáratlansága, a történelem ezen korszakával való számvetés elmaradása alapjaiban kérdőjelezi meg a rendszerváltást. Egykori állambiztonsági vezetők ma már azt állítják, hogy az 1990-ben megválasztott parlament nyolcvan százalékban érintett volt az ügyben. 


Ránki Júlia
Operáció a Viperaházban

Az opera a színházi műfajok királynője, és mint ilyen a legnagyobb, a legszebb, a legdrágább, a legkényesebb, és még sorolhatnánk a közhelyeket. Az operának van múltja, jelene, fantomja, mítosza. (Egy időben úgy tűnt, hogy a műfajnak nem lesz jövője, de ez a veszély elmúlt.) És az opera bonyolult is: nemcsak előadás, hanem társulat és épület is, a benne dolgozók nemcsak művészek, hanem műszakiak, irodisták, kétkeziek is. Ez természetesen minden operaházra igaz, nemcsak a budapestire. De nincs talán még egy olyan operaház a világon, amelyet a bennfentesek viperaháznak becéznének. Márpedig a mi Magyar Állami Operaházunkat maguk a társulati tagok nevezik így, és még a legöregebbek sem emlékeznek rá, honnan, kitől ered a csípős szójáték. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy viperafészekbe nyúl az, aki a budapesti Operaház kialakult rendjén kíván változtatni. Az elmúlt évad erről szólt.


Szlazsánszky Ferenc
Rohadó idők
Beszélgetés Tamás Gáspár Miklóssal

- Jelentős kisebbségben vagyok a véleményemmel, ugyanis én nem ahhoz a 30 százalékhoz tartozom, aki a jobboldalon állva mondja, hogy Medgyessynek mennie kell, hanem ahhoz a 2 százalékhoz, amely a kormánypárti szavazók közül gondolja azt, hogy mennie kellett volna. De most már ennek sincs jelentősége, mert politikailag lezárult az ügy. A kormánynak többsége van, nem merülhet fel, hogy Orbán Viktor visszatér, ki van zárva, hogy előterjeszt egy konstruktív bizalmatlansági indítványt és szocialista képviselők megválasztják miniszterelnöknek.


Földvári Katalin
Ki volt ügynökebb?

„Furcsa ez a túlreagálás” - kommentálta Pokorni Zoltán lemondását Mécs Imre. A Fidesz vezető politikusa azonnali hatállyal lemondott pártelnöki és frakcióvezetői tisztségeiről, amikor egy tévéinterjú nyomán kiderült, édesapja, Pokorni János harminc éven keresztül III/III-as ügynökként jelentéseket készített ismerőseiről Pákozdi fedőnéven. Lemondását a kormányzó pártok vezetői és képviselői „túlreagálásnak” minősítették, véleményük szerint a fiak nem vétkesek az apák bűne miatt. Medgyessy Péter miniszterelnök kifejezte: annak a Pokorni Zoltánnak, akit ő annak idején megismert, van helye a magyar politikai életben. Ez a kijelentése minden bizonnyal nem vonatkozik az elmúlt hetek, hónapok során megismert Pokorni Zoltánra, akit szinte egyhangúlag az utóbbi idők legbrutálisabban megnyilvánuló ellenzéki politikusának tartanak.


Gazdaság

Varga P. Miklós
A nagy falat még hátravan

Szülési fájdalmak jelei látszanak az Európai Unió vezetőin, amikor a keleti bővítésre kerül a sor. Az 1988 áprilisa óta tartó csatlakozási tárgyalások során a harminc fejezetből huszonnégy-huszonötöt sikeresen lezártak a tagjelölt országok, de a jelek szerint az agrárfejezet túl nagy falatot jelent a tárgyalóasztal mindkét felén ülők számára. Az idő sürget, a megoldás pedig még várat magára. Mi miatt keményedtek meg az álláspontok?


Major Nóra
Nem várt mellékhatások

Nehéz helyzetbe kerültek a magyar kisvállalkozások a tavalyi árfolyamsáv-szélesítés következtében. A forint erősödése igen érzékenyen érintette a hazai cégek exportjövedelmezőségét - tanúsítja a Gazdasági és Vállalkozáselemzési Intézet (GVI) legutóbbi felmérése.


Litzler Mihály
Új internetcsomagok augusztustól

A Matáv augusztus elsejével - a kormány által is támogatott - új internetes konstrukciót vezet be. Az új csomagok használata önmérsékletre kényszeríti majd az internetezőket, magánszemélyek juthatnak hozzá. 


Geszti Sándor
Soros: világgazdasági válság

„Komoly bajban vagyunk, a helyzet válságos” - állította Soros György a könyvelési csalásban lebukott óriásvállalatok és a dollár jelentősebb esése kapcsán. A magyar származású üzletember a Bush-kabinet gazdaságpolitikáját is felelőssé tette a dollár jelentős értékvesztéséért, és hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer varratai újra felfeslőben vannak. 


Brazília gazdasági krízisbe sodródhat

Derűre ború vár Brazília népére, ha beigazolódik a gyanú. A Standard and Poor’s Nemzetközi Hitelminősítő Intézet ugyanis visszaminősítette a brazil államadósságot, mivel az ország láthatóan nehezen birkózik meg a 250 milliárd dolláros tartozásával, ezt követően a reál árfolyama eddig sosem tapasztalt mélypontra zuhant. 


Danka Ildikó, Major Nóra
Ne hamarkodjunk

Meglepően alacsony árfolyamon mozog a dollár. Felmerül a kérdés, meg kell-e szabadulni az amerikai pénzben tartott megtakarításainktól, vagy érdemesebb kivárni. A kérdésekre a Heteknek nyilatkozó szakemberek keresték a választ. 


Acsai Anikó
Bizalmi válság a könyvelési csalások miatt

Az amerikai részvénypiacokon tovább estek az árfolyamok az elmúlt héten, miután a Worldcom után a Xerox is könyvelési botrányba keveredett. Elsősorban a technológiai és a telekom szektor papírjai zuhantak, a technológiai papírok indexe, a Nasdaq ötéves mélypontra süllyedt. Gyengültek a bankpapírok is, mivel jelentős kinnlevőségeik vannak a botrányba keveredett cégeknél.


Háttér

Eperjesi Ildikó, Brüsszel
Előrehozott csatlakozás
Európában a nemzetek egoizmusa érvényesül

Egy Európa címmel mutatta be Per Stig Mueller dán külügyminiszter programját Brüsszelben, abból az alkalomból, hogy Dánia július 1-jétől átvette az Európai Unió soros elnöki tisztét. Mueller szerint egy olyan kontinens perspektívája nyílt meg, amelyet eddig még soha nem láttak, és amelyről a tizenötödik század óta álmodnak az emberek. A tisztségét hivatalosan hétfőn átvett dán elnökség legfőbb feladatának a tíz jelölt országgal folytatott csatlakozási tárgyalások befejezését tartja, de ragaszkodik ahhoz, hogy a belépni készülők ne várjanak egymásra, hanem a legalkalmasabbak legyenek a tagjai 2004-ben az EU-nak. 


Bohács Krisztina
Belépni tilos

A nemrégiben lezajlott sevillai EU-csúcsot megelőzően az Európai Unió és tagországainak bevándorlási politikája kapcsán rendkívül kemény intézkedéseket helyeztek kilátásba a találkozó előkészítői. Ám az üléseken az álláspontok jelentősen megenyhültek, s elsősorban svéd és francia nyomásra a menekültek jogait jobban figyelembe vevő határozatokat fogadtak el. A szándék azonban változatlan: sokkal keményebben fellépni az illegális bevándorlás, illetve az ezt támogató ún. tranzit-országokkal kapcsolatban. 


Rákóczi István
Jézus-hívő világbajnokok

Emlékezetes képe a futball-világbajnokság díjátadó ünnepségének, hogy több brazil labdarúgó a figyelmet Jézus Krisztusra felhívó pólót viselt. A meccs lefújása után többen is látványosan imádkoztak. A történtek hátterét a Brazíliában zajló vallási reneszánszban kell keresni, amelynek olyan, Magyarországon is ismert sportolók a támogatói, mint például Silas, Taffarel, Lucio, Edmilson vagy César Sampaio. A sportolók által életre hívott civil szervezetnek 6500 élsportoló tagja van. 


Hit és értékek

Pátkai Mihály
Apokaliptikus bestsellersorozat

A Time magazin amerikai kiadásának június 23-ai száma címlapon foglalkozik az apokalipszis témakörével. A cikksorozat kiindulópontját ezúttal nem egy hollywoodi „világvégefilm”, hanem az az Amerikában bestsellerré vált könyvsorozat adja, amelynek tizedik része a napokban került az üzletekbe. Tim LaHaye hetvenhat éves amerikai prédikátor olyan sztárírókat körözött le, mint Tom Clancy és Stephen King, amikor a bibliai Jelenések könyvét alapul véve regényfolyamba kezdett Földünk utolsó napjairól. LaHaye részletes beszámolót ad egy apokaliptikus korról, amelynek előszele napjaink politikai és társadalmi jelenségeiben már érzékelhető is - véli az amerikai prédikátor.


Külpolitika

Bányai László
Arafat eljátszotta történelmi szerepét

A madridi kvartett - az Egyesült Államoknak, az Európai Uniónak, az ENSZ-nek és Oroszországnak a közel-keleti konfliktusban korábban kialkudott egysége - a múlt heti Bush-nyilatkozattal meg-kérdőjeleződött. Először is azzal, hogy az amerikai elnök önálló kezdeményezéssel állt elő, s véleményét nem egyeztette társaival - s akkor még a nyilatkozat tartalmáról szót sem ejtettünk.


Hetek-összeállítás
Vérbe fulladt ünneplés

Legalább negyven civil vesztette életét Afganisztánban, amikor amerikai bombatámadás ért egy falut - jelentette be Dr. Abdullah, az afgán külügyminiszter. Az áldozatok közül huszonöten, többnyire nők és gyermekek, egy esküvői menethez tartoztak.


Hetek-összeállítás
NATO-támadás Karadzsics ellen

NATO-vezette békefenntartók törtek be kedden a háborús bűnök elkövetésével gyanúsított és a letartóztatás elől bujkáló boszniai szerb Radovan Karadzsics öt éve üresen álló otthonába. Az akcióra a hivatalos közlés szerint azért került sor, mert a ház „gyanúba került egy illegális csempészhálózat tevékenysége kapcsán”.


Vagyim Arisztov
Emberi mulasztás és ördögi véletlen

Hétfőn éjszaka a német- svájci határ felett egy utasszállító és egy teherszállító repülőgép összeütközött. A tragédia során hatvankilencen vesztették életüket, túlnyomórészt baskír gyermekek, akik éppen egy spanyolországi jutalomnyaralásra utaztak. 


Papp Kornélia
Erővel a hatalomba

A június elején készített közvélemény-kutatások szerint a választópolgárok legfeljebb tíz százaléka látná szívesen Guido Westerwellét, a német liberális párt (FDP) jelöltjét ősztől a kancellári székben. Hetvenöt százalék azonban kifejezetten ellenzi, hogy akár ő, akár helyettese, Jürgen Möllemann a jövőben bármilyen tisztséget betöltsön a politikai életben.


Hetek-összeállítás
Leányanya a családügyért

Edmund Stoiber, a németországi konzervatívok kancellárjelöltje támogatói ellenkezését figyelmen kívül hagyva szerdán egy második gyermekét váró, egyedülálló anyát nevezett ki családügyi tanácsadójának.


Négykeréken

75 éves a Volvo

A svéd ipar termékei - az acéltól a bútorokig - az egész világot meghódították. Hetvenöt esztendő telt el azóta, hogy megszületett az első Volvo személygépkocsi, amely egészen pontosan 1927 április 14-én gördült ki a gyárkapun. Az alapítók - Gustaf Larson és Assar Gabrielsson - magánszemélyként és nem hivatalosan bejegyzett vállalat keretein belül gyártották le az autót. Mivel még nem volt neve a 28 lóerős, ötüléses járműnek, átvették az SKF csapágygyár ÁB Volvo nevű „alvó” cégét. Így született meg a legendás márkanév, amely a latin eredetű „gördülök” szóból ered. Az első Volvo természetesen svédacélból készült, ezért szimbólumként a vas közismert jelét választották, amely egyben a Mars bolygó jelképe is.  A „Jakobnak” becézett, nyitott tetős modell a svédországi időjárási viszonyok miatt azonban nem aratott osztatlan sikert.


Tiszta haszon

A 2002. év áruszállítója címet meggyőző fölénnyel az Opel Vivaro-Renault Trafic testvérpár kapta. Úgy látszik, hogy az áruszállító autók kategóriájában is jobban kedvelik a vásárlók a friss dizájnt és a személyautókéhoz közelítő menetkomfortot. 


A dízelmotor szülőatyja

Rudolf Diesel 1858-ban született Párizsban egy kivándorolt német család sarjaként. Dieselt hajdani professzorának, von Lindennek, a róla elnevezett jéggyártó gép feltalálójának egyik előadása arra inspirálta, hogy elgondolkodjék a hagyományos hőerőgépek üzemanyag-pocsékolásáról. Már ifjú korában könyvet jelentetett meg „Egy észszerű hőmotor elmélete és konstrukciója a gőzgépek és a ma ismert belső égésű motorok helyettesítésére” címmel. Diesel nem kevesebbet ígért, mint hogy egy egyszerű, öngyulladásos motort épít, amely 300 atmoszféra nyomás alkalmazása révén minden lehetséges tüzelőanyagot - a szénportól a nyersolajig - 80 százalékos hatásfokkal eléget. 


Sport

Varga József
Ronaldo: Köszönet Istennek és az orvosoknak

A világbajnokság legörömtelibb eseménye minden kétséget kizáróan a brazil sztárnak, Ronaldónak a futball színpadára való zseniális viszszatérése volt. Az 1999 novembere óta folyamatosan térdsérülésekkel küszködő „Fenomeno” sokak szerint már a pályafutása befejezésére készülhetett.  Való igaz, a fiatal támadó az elmúlt években többet volt orvosi rendelőkben, mint bajnoki mérőzéseken. Luiz Felipe Scolari, a selecao szövetségi kapitánya azonban bízott Ronaldo teljes felépülésében, és a népakarat ellenére is Romarióval szemben az Internazionaléban légióskodó sztárnak szavazott bizalmat.


Nincs szebb dolog a labdarúgásnál

„Nincs mese: nincs szebb dolog a labdarúgásnál és a sportnál, ez most újból bebizonyosodott. Én mindig európai csapatnak szurkolok, így most is a németekért szorítottam, de be kell ismernem, hogy a brazilok megérdemelten nyertek. Ronaldo nagyszerű volt, de hozzá kell tenni, régi formájának még mindig csak a harminc százalékát nyújtotta. Ezt nagyon sajnálom. A döntő legnagyobb vesztese szerintem Kahn kapus volt. Én rengeteg Bundesliga-mérkőzésen láttam már őt védeni, de ilyen gólt még nemigen kapott, mint az első brazil találat. Róla egy ilyen labda soha nem pattant ki, most pedig… Ugyanakkor szerintem a világbajnokság legjobb kapusteljesítményét nyújtotta. Hát ilyen a sport: csak az nem hibázik, aki nem játszik.


Németh Szilárd
Erősít a Ferencváros

A magyar válogatott Tököli Attila leigazolásával jelentősen megerősödött a Ferencváros labdarúgócsapatának kerete. A dunaújvárosi gólkirály mellett Szili Attila, a brazil Leandro és több fiatal tehetség is az Üllői útra szerződött. Lapzártánkig még nem dőlt el a román válogatott Bogdan Andone sorsa, aki szintén nagy hasznára lehetne a zöld-fehér klubnak, amely a bajnoki cím visszahódítását tűzte ki célul a következő esztendőre.


Közelítünk Bhutánhoz

Ismét Brazília található az első helyen a FIFA hivatalos világranglistáján. A világbajnoki címet szerzett dél-amerikaiakat két, a vb-n leszerepelt együttes, a francia és az argentin követi holtversenyben. Magyarország a 67. helyen található.


Halálra itta magát a dán fanatikus

A harmincnégy éves Michael Nielsen a „Fehér ló” nevű koppenhágai bár tulajdonosa ellen nyert fogadást: mivel Morten Olsen csapata 3-0-ra kikapott az angoloktól, így egy órán keresztül annyit ehetett és ihatott, amennyit csak akart. Nielsen szerdán váltotta be a „kitöltetlen csekket”: negyvenhét pohár különféle alkoholtartalmú italt hajtott fel, majd hazaszállították. Nem sokkal később rosszul lett, a mentők kórházba vitték, de az orvosok már nem tudták megmenteni az életét. (MTI)


Egy másik döntő

A vb-döntő napján egy másik „neves” mérkőzésre is sor került: Timbuban Bhután csapata Montserrat csapatával mérkőzött, hogy eldöntse: melyik a világ legrosszabb válogatottja. A FIFA-világranglistán a mérkőzés előtt Montserrat a 203., Bhután a 202. helyet foglalta el. 


Szabadidő

Hivatalos elismerés az Avemarnak

Daganatos betegek speciális tápszereként törzskönyvezték, s ezáltal hivatalosan is elismerték hazánkban az eddig csupán étrendkiegészítőként forgalmazott Avemar speciális hatását, mivel bebizonyosodott: rákos emberek gyógyításában rendkívül jelentős hatással bír a készítmény. Az Avemar ára ezentúl államilag támogatott, tehát az eddiginél alacsonyabb lesz, s a készítmény jogosulttá vált a tb-támogatásra is.


23. Kaláka Folkfesztivál

A diósgyőri vár árnyékában ismét megrendezésre kerül július 12. és 14. között a Kaláka Fesztivál. A több évtizedes múltra visszatekintő esemény kellemes kikapcsolódást jelent az etnozene kedvelőinek, a rendezvény családi programként is vonzza az érdeklődőket. A fesztiválon az elmúlt huszonkét évben több mint kétezer zenész lépett fel a világ minden részéről. Az autentikus folkzenétől, a blues és dzsesszzenén keresztül a rockzenéig minden irányzat rendre képviseltetni szokta magát a többnapos rendezvényen. 


Hollywood nem kockáztat

Hollywood nem szeret kockáztatni, ezért az utóbbi időben egyre több kasszasiker folytatását dobják piacra a biztos nyereség reményében. Az igazán költséges filmek többségét már eleve többrészesre tervezik, és olyan hős(öke)t állítanak a középpontba, aki(k)nek a karakterére több sztorit is fel lehet építeni.


Színes

Tengerparti kutyaparti

Rómától mintegy harminc kilométerre kezdődik a kutyák paradicsoma. Baubeach a neve annak a közvetlenül a tengerparton fekvő hétezer négyzetméteres területnek, ahol júniustól szeptemberig az ebek azt csinálhatnak, amit akarnak, és azt hagyhatnak hátra, amire kedvük szottyan. Más olaszországi strandokon súlyos büntetés kockázatát vállalják azok a kutyatulajdonosok, akik négylábú kedvenceikkel együtt jelennek meg a fürdőző vendégek között. 


Jet skivel az Atlanti-óceánon át

Egy spanyol főnemesnek sikerült először jet skivel átkelni az Atlanti-óceánon. Alvaro de Marichalar gróf Miami partjainál ért földet négy hónappal azután, hogy elindult Rómából február 23-án. A negyvenegy éves férfi napi átlag tizenkét órát töltött a vízen, éjjel pedig az őt kísérő hajóban aludt. Alvaro gróf, Elena spanyol hercegnő sógora, erőnlétét turmixokkal, szőlővel és banánnal igyekezett fenntartani, ám így is mintegy tíz kilót fogyott az út alatt. 


Tengeri szörny titokzatos hangjai

Nemrégiben egy olyan, a tenger mélyéről érkező han-got észleltek, amely jóval erő-teljesebb bármely ismert élő-lény hangjánál. A kutatók szerint egy óriási „mélytengeri szörny“, azaz egy gigászi óriáspolip bocsáthatja ki.


A legnagyobb kampány a jégkorszak óta

A 20th Century Fox bejelentette: az Egyesült Államokban november 26-án videón és DVD-n megjelenő Jégkorszak mindent elsöprő reklámhadjáratával történelmet írnak.


Mi van a képen?

1. Ultrakönnyű felnikkel felszerelt sportkocsi. 2. A tajwani Fusi-tech új autóvédelmi rendszere lopások ellen. 3. Alternatív parkolási technika


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

A valóság az, ami nem hajlandó megszűnni attól, hogy nem hiszünk benne. Philip K. Dick amerikai író


Tollhegy

A tanulás új filozófiája

(Hetek, .) Még néhány nap, és tanítványaim megtudják, felvételt nyertek-e a megcélzott felsőoktatási intézménybe. Akik nem, azok lehet, majd azt gondolják: Sokat bifláztam, de nem eleget. S noha mi, őket tanítók talán úgy látjuk, nem a bebiflázott anyag mennyisége volt kevés, hanem az alkalmazásához szükséges készségek, azok, akik jövőre újra próbálkoznak, most előkészítőre, magántanárhoz iratkoznak, hogy még több ismeretet szerezzenek.


Hetek-összeállítás
Tudjuk, hol van Bukarest

A portugálok tudják a legkevesebbet, a lengyelek pedig a legtöbbet az EU-ról, Európa történelméről, földrajzáról és kultúrájáról - derült ki a Reader’s Digest magazin páneurópai általános műveltségi felméréséből.