Vissza a tartalomjegyzékhez

Danka Ildikó
A WorldCom lekörözte Oszama bin Ladent

A WorldCom-krízis végigsöpört a világ tőzsdéin, és a BÉT-en is drámaian alacsony részvényárfolyamokat látunk. A vörös szín uralja a befektetők monitorait. Röviddel az európai nyitás után nyilvánvalóvá vált, hogy a WorldCom-botrány által kiváltott aggodalmak nagy hatással lesznek az európai tőzsdék kereskedésére. 

Elemzők már az amerikai zárás közben felhívták a figyelmet a Wall Street negatív világpiaci hatására, ami nem is maradt el. A frankfurti kereskedésben szerda délelőtt a DAX-index a 4000 pontos lélektani határ alá esett, több mint 5 százalékos mélyrepüléssel. A londoni FTSE 100 is erősen lefelé mozdult, közel 4 százalékos veszteséggel. 
A Wall Streeten a WorldCom-botrány miatt a technológiai kereskedés Nasdaq indexe 2,5 százalékot (ami alacsonyabb, mint a terrortámadás utáni mélypont), a Dow Jones ipari mutató 1,7 százalékot esett. A WorldCom részvénye 65 százalékot esett a Wall Streeten. Az amerikai gazdaság rossz teljesítménye és az FBI figyelmeztetése, hogy a július 4-ei amerikai nemzeti ünnepre további terrorcselekmények várhatók, csak súlyosbította a helyzetet. Az Európába begyűrűző világgazdasági hatások hazánkat sem kerülték el. A Budapesti Értéktőzsde BUX in-
dexe 287 pontos veszteséggel nyitott. Az esés élén a gép-ipari éllovasok (Rába, Nabi) és a telekomcégek állnak. 
A Matáv könnyedén esett 800 forint alá, annak ellenére, hogy korábban stabil papír volt, mivel J. P. Morgan kedden vételre ajánlotta a távközlési cég részvényeit. 
A Humetet és a Konzumot limittel történt esés miatt felfüggesztették. A BUX a héten 7300 forint alatt is járt, ami 3,5 százalékos mínuszt jelentett.