Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 26. szám, 2002. június 28

Belpolitika

Szlazsánszky Ferenc
Gyengülő kémhatás

Annak ellenére, hogy a múlt héten nem sikerült megdönteni a kormányt, az ellenzék továbbra is lendületesen akciózik a cél érdekében. Az MDF Medgyessy Péter múltjával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, a Fidesz törvénymódosítással távolítaná el a kormányfőt. Mivel azonban az álmok megvalósításához szükséges parlamenti többséggel nem rendelkeznek, az ellenzéki pártok erkölcsi prédikációkkal, nemzetközi hivatkozásokkal és utcai demonstrációkkal igyekeznek melegen tartani a D-209-es elvtárs ügyét. A hét elejére az MSZP is „magához tért”, és megkezdte az ellencsapásokat: három képviselőjük Orbán Viktor anyagi helyzetének átvilágítását kezdeményezte, leváltották az utóbbi időkben csak „Fidesz-házibank”-ként emlegetett MFB vezérigazgatóját, és tovább dagad a szintén Fidesz-közeliként aposzt-rofált Defend őrző-védő cég megfigyelési botránya. Nyolc nappal a „D-day” után aztán tárgyalóasztalhoz ültek a pártok, hogy egyeztessék elképzeléseiket. A leleplezés és a bűnbánat óráiban tett nagy fogadalmakról kezd kiderülni: alig vannak, akik még most is komolyan gondolják a kártyalapok kiterítését. Az ellenzék vezetői elcsendesedtek, miután a kormányfő „nagy meglepetéseket” ígért az ügynöklisták kapcsán, az MSZP pedig újragondolásra visszakérte a már benyújtott törvényterveze-tét. Úgy látszik, napról napra gyengül a nemrég még elsöprő erejűnek gondolt kémhatás. Kossuth tér, kedd reggel. Hatvanfős tömeg álldogál a Parlament előtti zöld gyepen. A MIÉP-es fideszesek és a fideszes MIÉP-esek transzparenseiken a kormány távozását követelik, és az előrehozott választásokért gyűjtenek szignókat. Amikor megjelenik egy MSZP-s vagy egy SZDSZ-es képviselő, pfújolnak, zsidóznak. Pfújolásuk, zsidózásuk egy távlatos cselekvéssorozat része: képletesen újabb szöget ütnek a szociálliberális kormány koporsójába.


Hajdú Sándor
Hamarosan hullanak a maszkok

A Medgyessy Péter kémelhárítói múltját nyilvánosságra hozó újságcikkek után a miniszterelnök kijelentette: kezdeményezni fogja a rendszerváltás előtti teljes III-as Főcsoportfőnökség, más szóval titkosrendőrség átvilágítását és az érintettek közül jelenleg is közszereplőként tevékenykedők nevének jogi következmények nélküli nyilvánosságra hozatalát. A Fidesz és az MDF szintén törvénymódosítást szeretne: az ellenzéki pártok elképzelése szerint az érintett közszereplőknek - így például a jelenlegi miniszterelnöknek is - le kellene mondaniuk állami tisztségükről. A két javaslat lényegéről kérdeztük Lendvai Ildikó szocialista, és Répássy Róbert fideszes képviselőt. 


Földvári Katalin
Legyen világosság?

„A rendszerváltást lényegében lezárná az egyházi vezetők átvilágítását célzó törvény” - fogalmazott a Heteknek Tordai Péter, a zsidó hitközség képviselője. Hozzátette, hogy a zsidó felekezet vállalja az átvilágítást, tehát amennyiben törvény születik erről, ebben a kérdésben is törvénytisztelő magatartás várható a felekezet részéről. „Mind a világi, mind a vallási vezetőink erről többször megnyilatkoztak, munkájukat, hozzáállásukat értékeljük, ilyen jellegű problémáink tehát házon belül nincsenek” - mondta Tordai. Hasonlóan nyilatkoztak a többi történelmi egyház részéről is. Az átvilágítás egyházi személyekre történő kiterjesztéséről a lelkiismereti aspektuson túlmenően azonban egyikük sem szívesen nyilatkozott. Mind a katolikus, mind a református egyházi képviselő a közös zsinati állásfoglalás kivárására hivatkozott. Igaz, maga a parlament sem döntött még végérvényesen. Donáth László szocialista képviselőtől - aki evangélikus lelkészként is szolgál - megtudtuk, hogy kétféle változat került a döntéshozók elé, és még nem dőlt el, hogy a megengedőbb vagy a szigorúbb irány lesz-e mérvadó. 


Hetek-összefoglaló
Marad a Terror

A Fővárosi Bíróság elsőfokú végzésével elutasította a Terror Házát működtető közalapítvány és a debreceni fideszes vezetésű önkormányzat által létrehozott alapítvány egyesítési kérelmét, és ezzel - úgy tűnik - pontot tett annak a történetnek a végére, amelyben a Fidesz megpróbálta „lenyúlni” a múzeumot.


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
Titkosszolgálati kislexikon

A Medgyessy-ügy kirobbanása óta számos titkosszolgálati kifejezés került be a köztudatba. Valószínű azonban, hogy a nem beavatottak nincsenek pontosan tisztában az ügynök, szigorúan titkos tiszt, operatív tiszt és ezekhez kapcsolódó más szavak pontos jelentésével. Az alábbiakban ezért lexikonszerűen tekintünk át néhány mostanában divatba jött kifejezést. 


Bohács Zoltán
Bombafinanszírozás

Az Európai Unió köztudottan a Palesztin Autonómia Hatóság egyik kiemelt pénzügyi támogatója. Ámde mindarról, amit Jasszer Arafat és szervezete az európai adófizetők pénzével művel, eddig jószerével alig lehetett tudni valamit. A Die Zeit című rangos német lap a közelmúltban éppen annak járt utána, hogy a Palesztin Autonómia Hatóság és személy szerint Arafat vajon mire költi az Európából érkező támogatásokat. Összeállításunk a német lap „Az EU fizet, Arafat robbant” című írása alapján készült.


Vagyim Arisztov, Izing Antal
Közülünk senki nem tud felemelkedni

2000. augusztus 11-én az Északi Flotta hajói gyakorlatot tartottak. A Kurszk is véghez vitt egy sikeres kilövést a Gránit típusú rakétával. Másnapra torpedó-lőgyakorlat volt előirányozva. A Kurszk ebből a célból indult a Barents-tenger kijelölt körzetébe, kissé délebbre a főerőktől. A nehéz felszíni hadihajók, élükön a Nagy Péter atomrakéta-cirkálóval, ez idő szerint, a maguk előírt programját követték. A Nagy Péteren tartózkodott az Északi Flotta parancsnoka, Vjacsesz-lav Popov tengernagy - a hadgyakorlat az ő közvetlen irányítása alá tartozott.


Gazdaság

Györök Orsolya
Rossz lóra tettek

Számos meglepetéssel szolgált az idei focivébé, nemcsak azért, mert klasszis csapatok véreztek el a középdöntőben, hanem azért is, mert a szponzorok dollármilliókat fizettek ki „feleslegesen”. A Datamonitor brit piacelemző cég tanulmányából kitűnik, hogy az olyan nagy cégek, mint a Fiat, Renault, Adidas, Nike okulva a történtekből, a jövőben átgondoltabb stratégiával választják majd ki a támogatandó személyeket vagy csapatokat.


Munkatársunktól
Nincs nagy gáz, csak robban a benzinár

Újra elérkezett a sokak által nem várt szokásos nyári benzináremelés időszaka: azzal a különbséggel, hogy most emelkedik is, meg csökken is. A szezon előtt egy héttel beharangozott árcsökkentés némi vigaszt jelenthet az autósoknak, motorosoknak vagy a motorcsónakkal közlekedőknek: június 28-án, pénteken éjféltől a Mol Rt. a motorbenzin árát literenként 4 forinttal, a gázolajét 3 forinttal csökkenti, július 1-jétől azonban már 13 forinttal kell majd többet fizetni a kutaknál.


Pálinkás Csilla
Utánuk az özönvíz

Drága mulatság lett a kormányváltás. Eddig is az volt, de nem ennyire, mint most. Idén ugyanis a szokásos végkielégítések, juttatások mellé olyan „búcsúajándékok” is felsorakoztak, mint például a csere előtti utolsó pillanatban adott évi 330 milliós támogatás a Terror Házának. Ide sorolhatók továbbá a kormánnyal együtt bukó állami vállalatok vezetői végkielégítései és az ésszerűtlen intézményi költekezések is.


Danka Ildikó
Újabb vállalatbirodalom a tönk szélén

Újabb több milliárd dolláros könyvelési csalást lepleztek le az Egyesült Államok második legnagyobb, távolsági hívásokra szakosodott telekommunikációs cégénél. Az Enron energia-nagykereskedelmi cég csődje után a héten a WorldCom telekommunikációs vállalatbirodalom hattyúhalála vette kezdetét. A WorldCom megtévesztette a részvényeseket, amikor közel 4 milliárd dollárral nagyobb nyereséget közölt a valósnál. Szakemberek szerint az ügy, melynek szálai ismét az Arthur Andersen könyvvizsgáló céghez vezetnek, felülmúlhatja még az Enron-botrányt is. Értékpapírpiaci elemzők egyre többet beszélnek az Enron-szindróma után elnevezett WorldCom-vírusról. Az óriásvállalat által felhalmozott adóssághegy ugyanis eladási járványt indíthat el a vállalati adósságpiacon.


Kovács Klára
Egymás zsebében turkálók

A személyeskedésig fajuló parlamenti „munka” a zsebekben való kotorászásig „nemesítette” a honatyákat: úgy tűnik, a politikai elit az ellenfél vagyonnyilatkozatának felülvizsgálatában látja erejének és igazának fitogtatását. A politikai játszmák mindenesetre arra kiválóak, hogy porfelhőt generálva eltereljék a valós problémákról és feladatokról a figyelmet. 


Danka Ildikó
A WorldCom lekörözte Oszama bin Ladent

A WorldCom-krízis végigsöpört a világ tőzsdéin, és a BÉT-en is drámaian alacsony részvényárfolyamokat látunk. A vörös szín uralja a befektetők monitorait. Röviddel az európai nyitás után nyilvánvalóvá vált, hogy a WorldCom-botrány által kiváltott aggodalmak nagy hatással lesznek az európai tőzsdék kereskedésére. 


Háttér

Bohács Krisztina
A biflázás már nem elég

Tizenöt éves gyermekeink problémamegoldó képessége gyenge, kommunikációs kultúrája (beszéd, fogalmazás, olvasás) siralmas. Természettudományos és matematikai eredményeink a korábbi évekhez képest romló tendenciát mutatnak. A világ nagyobb részében paradigmaváltás következett be a tanulásértelmezésben - a tanulás többé nem az ismeretek megszerzését jelenti, hanem a képességek, a problémamegoldás fejlesztését. Hazánk előtt úgy tűnik, ez a vonat is gyorsan elrobogott… — Így summázhatók szűkszavúan az iskolai teljesítményt vizsgáló nemzetközi program (Pisa-vizsgálat) eredményei. Írásunkban a fenti tendenciák hátterét, a korábbi évekhez képest gyenge magyar eredmények okait vizsgáljuk Báthory Zoltán és Nahalka István tanulmányainak segítségével. 


Kovács Klára
Töréspontok

Drabik Sándor főhadnagy sisakját a hóna alá csapva óriás léptekkel közeledett a MiG-21-eshez.  - Parancsolj, kérlek, foglalj helyet! - udvariaskodott a kollega. Karját - akárcsak egy békebeli komornyik - a kabinfülke irányába lendítette. Éppen csak a meghajlás maradt el. A pilóta belehuppant a katapultülésbe. Felcsatolta a sisakját. Feladata: éjszakai repülés, elfogás középmagasságban. A célgép vezetője becenevén Egon főhadnagy. Mély levegőt vett, tekintetét mereven előre szegezte. Csak a feladatára koncentrált. A műszereket rendben találta. Indulásra készen állt.


Hit és értékek

Erdei L. Tamás
Birodalmi ragasztó

Valóban a Római Birodalom utáni Európa lenne a Dániel könyvében megjelenő bibliai kolosszus vasból és cserépből álló lábfeje, amelyben a két egymástól merőben eltérő tulajdonságú anyag (a pusztítást jelképező, kemény vas és a törékeny agyagcserép) nem egyesül egymással? (Lásd Grüll Tibor: Hetek, 1999. április 24.) 


Interjú

Tihanyi Péter
A győri Ábel

Mindkét barát, a gyilkos és az áldozat is Erdélyből települt át Győrbe: Barcza Attila (30 éves) és Kristály Csaba (26 éves). Ugyanannál a zöldségesnél dolgoztak, majd útjaik szétváltak. Attila zűrös életét hátrahagyva karriert, egzisztenciát teremtett. Csabának ez nem sikerült, bűnözésbe, onnan a francia idegenlégióba menekült. Ezután - bár küzdött ellene - gyógyszer és alkohol nélkül már nem tudott élni. A két fiú nemrég újra összetalálkozott, s Attila befogadta pár napra az otthonról éppen kidobott Csabát. Június 16-án, vasárnap este megvacsoráztak, később tévét néztek. A film közepén Csaba kiment a konyhába egy késért, és visszatérve mellbe szúrta barátját. Az megpróbált védekezni, de Csaba újra használta a kést. Attila összeesett. A gyilkost idegesítette az áldozat halálhörgése, ezért leragasztotta a száját ragtapasszal. Ezután még hússzor szúrt. Végül fölrakta a holttestet az ágyra és mellére tette Bibliáját. Majd betakarta.


Külpolitika

Hechs László
Arafatnak mennie kell

Akik azt remélték, hogy az amerikai elnök egy közel-keleti „vasúti menetrenddel” áll elő a hét elején Washingtonban, azoknak súlyosan csalódniuk kellett. A vágányok ugyan már a helyükön vannak, a vonat, annak vezetői és utasai, az egymás utáni állomások, megállóhelyek és az elérni remélt végállomás is jelölve vannak e virtuális térképen. Ám nem tudhatjuk, hogy elindul-e egyáltalában ez a vonat, s ha igen, meddig, mikor és hová jut el. A menetidő három év. A hangosbemondó indulásra buzdít.


Vagyim Arisztov
Elúszott remények

Körülbelül hetven ember meghalt, nyolcvanhatezret kitelepítettek, és kétszázezer az anyagi kárt szenvedettek száma. Negyvennégyezer házat érintett az ár, ebből háromezer összedőlt, további négyezer súlyosan megrongálódott. Különböző mértékben károsodott kétszázharminc híd, kilencszázötven kilométer autóút, ötszáz kilométernyi villamos távvezeték, százhúsz kilométernyi gázvezeték és negyven kilométer vízvezeték. Száztíz település maradt ivóvíz nélkül - ezek a száraz tényei annak az áradásnak, amely az orosz föderáció kilenc tagjának területeit sújtotta. 


Hetek-összeállítás
A határidő: szeptember 11.

Az Oszama bin Laden életben létéről szóló hírek nyomán Washington egyértelművé tette: következő búvóhelyéül egy koporsót látna szívesen - és minél hamarabb. 


Yehuda Lahav, Tel Aviv
A bomba nem válogat

Bart’a falu nyugati fele Izraelben van, a keleti fele palesztin területen. Így van ez 1949 óta. Persze az 1967-es háború után megváltozott a helyzet: a falu mindkét része izraeli fennhatóság alá került. Státusuk mégsem volt egyforma. A nyugati rész lakosai izraeli állampolgárok voltak, a keleti rész sok évig katonai fennhatóság alá esett, majd a Palesztin Autonómiához tartozott. De a közepes nagyságú falu két részének lakosai között soha nem szakadtak meg a rokoni és baráti kapcsolatok. A Kavha család egy része az izraeli oldalon, a másik a palesztin oldalon él. Mindenki mindenkit ismer.


Hetek-összeállítás
Ártatlanok krónikája

Az ötéves Gal Eizenman alig néhány órával halála előtt még vidáman táncolt a nagyanyjával az óvodai évzáró mulatságon. A göndör hajú, szőke kislányt és ötvenkilenc éves nagyanyját egy buszmegállóban érte a halál, hazafelé tartva. A múlt hét szerdai merényletben egy észak-jeruzsálemi buszmegállóban várakozó utasokat robbantott fel a merénylő a vállára erősített táskába rejtett bombával. Hét izraeli, köztük Gal és nagyanyja, Noah Alon vesztette életét a robbanásban, amelyben további mintegy ötven személy megsebesült. Gal édesanyja és másfél éves öccse is közöttük volt. 


Márer György, New York
Bush államot ígért feltételekkel

Bush elnök már egy hete készült arra, hogy ismertesse az amerikai néppel és a világgal állásfoglalását a közel-keleti helyzettel kapcsolatban, az izraeli polgárok ellen újra és újra elkövetett merényletek azonban több ízben halasztásra, illetve további megfontolásokra késztették. Végre hétfőn nyilvánosságra hozta véleményét. „A Közel-Kelet polgárai már túlságosan hosszú ideje élnek halál és félelem közepette. Néhány ember gyűlölete túszul tartja fogva sokak reményeit. A szélsőség és terror erői ártatlanok meggyilkolása árán tesznek kísérletet a haladás és a béke eltiprására” - kezdte beszédét az amerikai államfő, majd kifejtette: a palesztinoknak le kell váltaniuk Arafatot, mielőtt az Egyesült Államok hajlandó támogatni egy független palesztin állam létrehozását. Beszédében sokkal keményebb hangot ütött meg a palesztinokkal szemben, mint eddig bármikor, azzal a kifejezett céllal, hogy megszüntesse a majdnem tizenkilenc hónapja folyó véres támadásokat Izrael ellen, nem kevésbé a kemény katonai ellentámadásokat Ciszjordániában és a Gázai övezetben. 


Riport

Szobota István
Baleset a Kisstadionban

Harmadik alkalommal rendezte meg „Ez az a nap!” című, egész napos zenei fesztiválját az az alapvetően civilekből álló, magát felekezetközinek nevező szervezőcsoport, amelyik „nagyszabású összegyűjtő rendezvényekkel” kívánja előmozdítani a keresztény egységet Magyarországon. A történelmi felekezetek meghívottai mellett számos kisegyház is képviseltette magát a rendezvényen: ki „dicsőítéssel”, ki „imádsággal”. A szervezők szerint tisztán vallási rendezvénynek szánt többezres megmozduláson tucatjával tűntek fel a polgári összefogás aktivistái és kiadványai. A főszervező szerint „balesetről van szó”.


Sport

Sebestyén István
Szemüveget a bíróknak

Célegyenesbe fordult a XVII. labdarúgó világbajnokság. Mindkét elődöntőben 1-0-ás végeredmény született, aminek a németek és a brazilok örülhettek. Vasárnap tehát ők küzdenek meg a világbajnoki címért, a harmadik hely sorsa pedig a társházigazda Dél-Korea, illetve Törökország között fog eldőlni szombaton. Sajnos azonban ezen a vébén számos szurkolónak és nézőnek nem a játék nyújtotta a legmaradandóbb élményt…


Kovács Tamás
A tenisztornák királya

Idén került 125. alkalommal megrendezésre a legrégibb múltra viszszatekintő, angol nyílt teniszbajnokság, amelyet a helyszíne után egyszerűen csak Wimbledonnak, vagy a versenyzők egymás között még egyszerűbben csak a Championship-nek neveznek. 


Barrichello-t hagyták győzni

Rubens Barrichello megszerezte Forma-1-es pályafutása második győzelmét a Nürburgringen azután, hogy dominálva a versenyt ezúttal csapattársa, Michael Schumacher előtt lépte át a célvonalat. Sokak nagy meglepetésére a Ferrari ezúttal nem léptetett életbe csapatutasítást, s hagyta, hogy Barrichello megszerezze a győzelmet.


Szabadidő

Pihenés az Etna mellett

Nyaralási fronton évek óta kiemelkedő hazai érdeklődés övezi a különféle dél-európai országok kedvelt mediterrán üdülőhelyeit, így például Spanyolország, Portugália, Ciprus, Madeira, Málta, Itália üdülőparadicsomait. Az ajánlataink iránt érdeklődők igényeiből is kitűnik, ez a fajta üdülési trend idén is meghatározó szerepet játszik - állítja Földi Katalin, az 1990-ben alakult, és mindmáig nyereséges, többnyire külföldi, repülőgépes nyaralásokat szervező Chemol Travel kereskedelmi igazgatója.


A vendégbarát Parád

Nem kell feltétlenül átlépni az országhatárt, ha a kikapcsolódáson túl exkluzív kiszolgálásra, mesébe illő környezetre vágyunk, távol a világ zajától. Magyarország mértanilag legmagasabb pontjának vonzáskörzetében, a fővárostól alig száztíz kilométeres távolságra helyezkedik el a parádsasvári Várkastély, amely 1998 decemberében ötcsillagos kiszolgálással nyitotta meg kapuit öt lakosztályával és ötvenkettő kétágyas, részben pótágyazható szobájával. 


Majomborogatás és medvefagyiztatás

A budapesti állatkert lakóit ugyanúgy megviseli a nagy hőség, mint látogatóikat. Az állatok jó részének kifinomult technikája van kánikula esetére, különösen, ha eredeti élőhelye miatt nem jól tűri a meleget. A madarak szárnyuk szétterjesztésével és lengetésével, a kutya- és macskafélék lihegéssel hűtik magukat, és természetesen majd minden állat sokat iszik, és árnyékos helyet keres a nap legmelegebb óráiban. A medencés ingatlannal rendelkezők, mint például a két elefánthölgy is, fürdőzéssel ütik el az időt csakúgy, mint a vízidisznók vagy a Sámson nevű tapír. Az orángutánok viszont érdekes módszert fejlesztettek ki: mivel a vízbe nem szívesen mennek bele, a kifutóba helyezett rongydarabokat a pancsolójukban bevizezik, és így tulajdonképpen hideg vizes borogatással teszik elviselhetővé a meleget.


Sült zöldségek

Tőlünk keletebbre élő népeknek van némi fogalmuk arról, hogy nagy melegben mi a jó. Az alapanyagok: paprika, padlizsán, kicsi tök, friss, kicsi cukkini. Mindegyiket jól megmosva, grillrácson addig kell sütni, amíg teljesen átsülnek. Nem nyílt lángon, a legjobb jól izzó faszénen vagy grill alatt. Mindegyik meg fog égni. A kihűlt zöldségekről a fekete héj könnyen lejön, és azt teljesen el is kell távolítani. Pár nap állástól sem lesz semmi bajuk, arra érdemes figyelni, hogy mivel könnyen vesznek fel ízeket, lehetőleg üveg- vagy kőedényben érdemes tárolni az egyben hagyott, meghámozott, sült zöldségeket.


Színes

Egyenjogúságot a görényeknek

A New York-i állatbarátok évek óta kitartóan küzdenek azért, hogy a város vezetése a vadászgörényeket is elismerje háziállatnak. A New York-i Görénybarátok Szövetségének célja, hogy a polgármesteri hivatal végre feloldja a néhány évvel ezelőtt hozott tiltó rendeletet, miszerint egészségügyi okok miatt a városban tilos házi kedvencként görényt tartani. New York állam legfelsőbb bírósága a napokban utasította el a szervezet követelését, mivel véleményük szerint a görény veszettséget okozhat emberekben is. 


Jó szagú málnabokor

Nincs igazán szükségünk műszerekre, még egy kevésbé jó szimatú ember is érzi, ha kellemetlen szagok birizgálják az orrát. A Penn State University kutatói azonban valami sokkal precízebbet szerettek volna találni. Kifejlesztettek tehát egy „szagmutatót”, hogy megmérhessék a különböző szagok orrfacsaró intenzitását. A műszeralapú rendszer úgy működik, hogy magába szippantja az egyes anyagok által kibocsátott gázokat, majd nullától egymillióig terjedő skálán kimutatja, mennyire büdösek is azok. 


A gondoskodó Churchill

Még a második világháború kellős közepén is volt ideje Winston Churchillnek arra, hogy figyelmet szenteljen olyan problémáknak, mint az utcai szemetelés, az angol nyelvtan helytelen használata vagy a fronton levők megfelelő sörellátása, derül ki a brit Public Record Office által megnyitott Churchill személyes iratait és táviratait tartalmazó dossziéjából. Annak ellenére, hogy Nagy-Britannia második világháborús miniszterelnöke az 1944-es normandiai partraszállást tervezte és közben Londonra záporként hullottak a német bombák, nem feledkezett meg a környezet védelméről sem. 


Az orosz filmipar tündöklése és bukása

Valaha a Csillag, vagy oroszul Zvezda című, hazafias mese egy katona bátorságáról és ifjonti szerelméről egészen biztosan kasszasiker lett volna a Szovjetunióban. Ehelyett, a nemrégen bemutatott és az év filmjének titulált alkotást elhomályosították a terjesztők által forgalmazott hollywoodi sikerfilmek, mint pl. a Csillagok háborúja. Karen Shakhanazarov, az orosz filmgyártó cég, a Mosfilm producere elmondta, hogy kizárólag kapcsolataik révén sikerült az orosz filmet terjeszteniük. 


Mi van a képen?

1. Jurassic Park IV. 2. Kényszermegoldás sztrájkoló rendőrlovak pótlására. 3. A lovakat lelőtték. Na ugye!


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Amikor valaki ujjal mutogat másokra, emlékeznie kell rá, hogy négy ujjával önmagára mutogat. (Louis Nizer)