Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 25. szám, 2002. június 21

Belpolitika

Hajdú Sándor, Hazafi Zsolt
Medgyessy elhárította a vádakat is

A rendszerváltás utáni magyar politikai életben először fordult elő, hogy három hét kormányzás után a miniszterelnök maga beszéljen arról, hogy amennyiben megrendült a belé vetett bizalom, távozik posztjáról. A megingást a Magyar Nemzet keddi cikke okozta, amely egy olyan dokumentumot közölt, miszerint Medgyessy Péter a rendszerváltás előtt együttműködött a kémelhárítással. A hatás nem maradt el, a parlament olyanná vált, mint egy felbolydult méhkas: folyamatosan ülésező, gondterhelt kormánypárti képviselők és a híreket adó-vevő, a választási vereség óta először boldognak látszó ellenzéki honatyák gyűjtőhelyévé. 


Egy mondat kétszázötvenezer forint

A bíróság elsőfokon negyedmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte Kövér Lászlót, mert „megélhetési romának” nevezte Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét. A Fidesz országos választmányának elnöke korábban egy kampányrendezvényen jelentette ki a fentieket. 


Somorjai László
Szeptembertől lakható a Sándor-palota?

„Tessék mondani, ez itt már külváros?” - kérdezte Szilvásy Pál nyugdíjast egy angol turistacsoport vezetője a lerobbant padok, a pusztuló növényzet és a kutyapiszok láttán. Az eset a budai várnegyedben történt, ahol a fejlesztésére fordított milliárdok az elmúlt években szinte csak a Sándor-palotára koncentrálódtak - derült ki a Budai Polgárok Társasága lakossági fórumán, amelyen Medgyessy Péter kormányfő jelenlétében a Sándor-palota jövője kapcsán kérdezték a környék lakosainak véleményét.


MTI
Hazarendelt nagykövet

Kovács László külügyminiszter szerint teljesen jogszerű volt Schmitt Pál berni nagykövet felmentése, ugyanis a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján köztisztviselő nem végezhet olyan tevékenységet, amely pártatlan, befolyástól mentes működését veszélyeztetné. Mint ismert: Schmitt a jobboldal jelöltjeként indul az őszi főpolgármester választáson.


Fókusz

Hajdú Sándor
Munkaparlament vitaparlament helyett
Interjú Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével

- Szerintem tudatosan felépített politikai támadásról van szó. Nyilvánvaló, hogy most óriási probléma az ellenzék számára, hogy a Medgyessy-kormány a száznapos programmmal egy olyan jóléti rendszerváltozásba kezdett, amely nyilvánvalóan találkozik a társadalom nagy többségének egyetértésével. Várható volt, hogy egy ilyen támadás fogja érni a miniszterelnök urat. Én ezt a támadást nemtelennek tartom, és szerintem csak az az egy célja lehet, hogy „rátakarjanak” azokra a kérdésekre, amelyeket a társadalom támogat.


Izrael, a fájdalmak földje

„A látvány, amit a palesztinok okoztak, minden szónál borzasztóbb” - mondta megrendülten Ariel Saron izraeli miniszterelnök a hétfői jeruzsálemi buszrobbantás helyszínén. Ezen az oldalon szavak helyett mi is csak képeket közlünk: a terror izraeli áldozatairól. Néma halottak és a fájdalomtól meggyötört élők. Palesztinok végeztek velük, de sorsukért felelős szinte az egész világ. Minden kép 2002 márciusa és júniusa között készült. (Forrás: Israeli Emergency Solidarity Fund, Hetek-archív )


Gazdaság

Munkatársunktól
Szegény Orbán

Nem mondhatók gazdag embereknek a honatyáink - legalábbis ez tetszik ki a napokban leadott vagyonbevallásukból. Több volt, illetve a jelenleg is a parlament padsorait koptató képviselők nevén nem szerepel autó, mobiltelefon, megtakarításaik is néhány százezer vagy egy-két millió forintot tesznek ki. Kirívó közülük Medgyessy Péter és Zwack Péter, akik több százmillió forintnyi magánvagyonnal rendelkeznek.


Major Nóra
Késik a Széchenyi kártya

Sem júniusban, sem júliusban nem indul a Széchenyi kártya - tudtuk meg Bíró Fruzsina, a lebonyolítással megbízott KA-VOSZ Rt. vezérigazgatójától. Az új banki informatikai rendszer tesztelése nyár végéig is elhúzódhat, és a hitelkonstrukciók részleteiről sem született még végleges megállapodás. A program állami támogatásáról még az Orbán-kormány idején hoztak döntést, a Medgyessy-kormány változatlanul hagyta a feltételeket.


Légikáosz Európa-szerte

Gyakorlatilag Európa légiközlekedésének megbénulásához vezethet tizenhárom ország légiirányító szervezetének sztrájkja. A légiirányítók így fejezik ki tiltakozásukat az unió vezetőinek intézkedésével `szemben, akik egységesíteni akarják a kontinens légterét. Szerintük ezzel megszűnnének a nemzeti légterek, s ez a folyamat a légitársaságok privatizációjához, majd munkahelyek megszűnéséhez vezet. Ezreket érint a sztrájk, s nemcsak a turisták, hanem az európai diplomaták, állami vezetők is nehéz helyzetbe kerülhetnek, hiszen a hét végén az unió csúcstalálkozójára Sevillába sereglenek a hivatalosok. A tiltakozáshoz szolidalitásból a Malév is csatlakozott. 


Hetek összeállítás
Haladék a renitens vállalkozóknak

Haladékot kaptak a kényelmes vállalkozók. Az új parlament 2003. február 15-ig meghosszabbította a régi vállalkozói igazolványok cseréjének dátumát. Eszerint eddig az időpontig a 2000. november 1-je előtt kiadott igazolványok még illetékmentesen megújíthatók. 


Szikora Réka
Az EU Iránnal flörtöl

Az Európai Unió kereskedelmi és együttműködési szerződést szándékozik aláírni a kilencvenes évek óta amerikai embargó alatt tartott és a terrorizmus köztudottan egyik fő támogatójának számító Iránnal. A héten az unió külügyi biztosa Iránban járt, hogy előkészítse a kereskedelmi megállapodásra irányuló tárgyalásokat. Az EU külügyminiszterei a jövő héten üléseznek ismét a témában, és várhatóan döntenek arról, hogy felgyorsítsák-e a döntést, hiszen ez nem igényelné az unió nemzeti parlamentjeinek évekig is elhúzódható jóváhagyását, hanem a ratifikációhoz elegendő lenne a tizenöt tagkormány és az Európai Parlament elfogadása.


Danka Ildikó
Ió, ció, diákmunka

Itt a diákok által már nagyon várt szünidő. Nagyszerű lehetőség kínálkozik az iskolapadban ülés után az aktív tevékenységre. A diákszervezeti irodák országszerte számos munkalehetőséget kínálnak a diákok számára.


Acsai Anikó
Készül a tőzsdeélénkítő csomag

Amerika kivételével erőteljes esést mutattak a részvénypiacok az elmúlt héten, igaz, a forgalom továbbra is igen alacsony maradt, köszönhetően a foci-világbajnokságnak. 


Háttér

Hack Péter
A foghúzás pillanata

Medgyessy Péter miniszterelnök szigorúan titkos elhárítótiszti múltja körül politikai botrány robbant ki Magyarországon. A botrány látványosan bizonyítja annak a politikának a teljes kudarcát, amelyet a rendszerváltó elit az elmúlt tizenkét esztendőben a pártállami titkosszolgálatok titkos anyagainak kezelése során követett. A kirobbant válság ugyanakkor esélyt ad arra, hogy a kudarcot vallott politikát új megközelítés váltsa fel, és Kelet-Európa más országaihoz hasonlóan egyszer és mindenkorra rendezzük ezt a kérdést.


Magyary Ferenc
Kossuthot értékelni, nem felhasználni kell

A hazai közélet kötelező talajgyakorlata idén a kétszeresen is megrendezett Kossuth-év. A héten éppen kétszáz éve született Kossuth személye és pályája politikusaink számára élő példa helyett inkább legitimációs hivatkozási alap. A politikai üzengetésen túl, úgy tűnik, Kossuth személye, eszméinek és pályájának üzenete meglehetősen érdektelen jelenkori közszereplőink számára, így a fiatalság számára sem tudják e politikusi példát vonzóvá tenni. Pedig annak a politikusnak a képe, aki a 19. századi Magyarországon vezényli azt a korszakváltást, aminek bekövetkezte a polgári szabadság kiterjesztésével és az érdekegyesítő politikával biztosítja az ország megújulását és továbbélését, az országot magáénak érző nemzet létrejöttét, ma is időszerű üzenetet tartogathatna a jelenkor számára. Persze ha ez a mostani politikai körök érdeklődésével és orientációjával egybeesne. 


Földvári Katalin
Embertelen állattartás

„Az emberek az állatokkal be akarják hozni a természetet a lakásba, ahelyett hogy ők mennének ki a természetbe” - vázolta fel a hobbiállat-tartás pszichológiájának egyik lehetséges magyarázatát Rodics Katalin, a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatalának osztályvezetője. A természet még csak hagyján lenne, csakhogy az utóbbi időben annak is inkább a vadabb részét akarják egy-egy városi lakásban „honosítani”. „Minden héten érkeznek hírek, hogy hol egy óriáskígyót felejtenek ott napozás közben a Duna-parton, hol a kukában találnak döglött kígyót, hol egy mérges kígyót keres a fél város, amelyik véletlenül elszabadult” - meséli a rémtörténeteket apró minisztériumi szobájában az osztályvezető hölgy. 


Morvay Péter
Otthagyott gyermekkocsik és cipőcskék

Budapesten tartott előadást június közepén Simone Veil, a francia Holokauszt Emlékalapítvány elnöknője. Veil korábban francia miniszter és az Európai Parlament első elnöknője volt, és ma is az egyik legnagyobb köztiszteletnek örvendő közéleti személy Franciaországban. A Francia Intézetben tartott előadásában most először beszélt a koncentrációs táborokban átélt tapasztalatairól magyar közönség előtt. 


Csereklyei Márta
Valaki van a dolgokon túl

Csodás műsort vezet az egyik amerikai televíziós csatornán az Emmy-díjas riporter, Richard Thomas. A négy éve műsoron levő Ez egy csoda című programba meghívott vendégek egytől egyig megmagyarázhatatlan gyógyulásokról, menekülésekről, találkozásokról szóló történeteket osztanak meg a nézőkkel. Richard Thomast, a mikrofon legendás nagymestere, Larry King június 11-i műsorában látta vendégül - összeállításunk a CNN-en bemutatott interjú alapján készült. 


Hit és értékek

Erdei L. Tamás
Puccs a Meroving udvarban

Kezdetben nem volt Európa. Csupán egy hosszú, csipkézett szegélyű félsziget volt név nélkül, amelynek szárazföldi határai a mai napig vitatottak. Keletre szárazföldi híd vezetett a világ többi részéhez, ahonnan minden nép és kultúra eljövendő volt. Hogy ki is volt az a személy, akiről öreg kontinensünk a nevét kapta, azt korunk újjáéledő uniós-integrációs lázában talán nem árt tisztázni a legelején. 


Interjú

Szlazsánszky Ferenc
Gladiátor házi őrizetben
Interjú Tasnádi Péterrel, a magyar grillező válogatott szövetségi kapitányával

Tikkadt rendőrök támasztják az URH-s kocsi oldalát. Tasnádi Pétert figyelik, aki a szemben lévő lakásban tölti házi őrizetre enyhített előzetes letartóztatását. Az erkélyen ülünk le beszélgetni, néhány méterre a Tasnádit őrző rendőröktől. Távolabb egy fehér furgon áll. Tasnádi szerint onnan hallgatják le, puskamikrofonnal. Ha így van, nincs is szükségünk a diktafonra, majd a végén elkérjük a felvételt a fiúktól. Tasnádi nevet. Piros edzőcipőt visel, pólót és rövidnadrágot. Beszélgetésünket csak néha szakítja meg egy izmos fiatalember felbukkanása, valamint Ica néni, aki porszívózik és ágyneműt cserél a vállalkozó átmeneti lakásán.


Ránki Júlia
Az angol magyar
Beszélgetés H. Haraszti Évával

Múlt héten mutatták be a Brit Nagykövetségen a Londonban élő neves magyar történész, H. Haraszti Éva Angol furcsaságok és szeretnivalóságok címmel megjelent új könyvét. A klasszikus történelemkönyvre távolról sem hasonlító, de annál szórakoztatóbb mű szerzőjével Ránki Júlia beszélgetett, nem csak Angliáról.


Külpolitika

Morvay Péter
Jeruzsálem a helyén marad

A tizenegy éves Galila Bugala a gilói végállomáson szállt fel a 32A jelzésű buszra. Az iskolába igyekvő ötödikes kislány szülei pontosan tizenegy évvel ezelőtt érkeztek Etiópiából. Galila már Izraelben látta meg a napvilágot. Ő volt a hétfői, 1996 óta a legsúlyosabb jeruzsálemi terrortámadás legfiatalabb áldozata. Harminchat órával később még fiatalabbak, egy másfél és egy kétéves kisgyermek testét roncsolta szét a következő gyilkos bombája, szintén Jeruzsálemben. A terrorista autóval érkezett a közeli Ramallahból, Jasszer Arafat fővárosából. Ő volt 2000 ősze, a palesztin terrorhullám kezdete óta a hetvenedik öngyilkos merénylő. Ők hetvenen öszszesen 220 izraelit öltek meg. További 325 izraeli halt meg, és 4152 sebesült meg a gépfegyveres tömegmészárlásokban, késelésekben, lincseléssel végződött emberrablásokban és az útszélről az elhaladó gépkocsikra zúdított lövésektől.  Izrael az elmúlt 21 hónapban a fájdalmak országa lett. Ezt a fájdalmat - amely a lakosság számához viszonyított veszteséget tekintve sokszorosa a szeptember 11-ei terrornak - a világ, úgy tűnik, nem érzi és nem is érti. A héten, alig néhány órával a jeruzsálemi iskolásbusz felrobbantása után Cherie Blair, a brit miniszterelnök felesége, a jordán királynővel közösen tartott sajtótájékoztatón Londonban együttérzését fejezte ki - nem az áldozatok, hanem a palesztin öngyilkos merénylők iránt. 


Hetek-összeállítás
Szaddam nyomában a CIA

Az 1991-es öbölválság óta Szaddam Huszeinnek a legsúlyosabb fenyegetéssel kell szembenéznie: a héten nyilvánosságra hozott értesülések szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség minden felhatalmazást megkapott a szeptember óta a terrorista államok listáján szereplő Irak elnökének elmozdítására. Lassan tehát, de bezárul a kör Szaddam Huszein körül.


Márer György, New York
Új minisztérium védi majd Amerikát

Bush elnök június 6-án beszédet intézett az amerikai néphez, amelyben kifejtette, hogy mintegy száz amerikai kormányhivatal tartozik felelősséggel az ország biztonságáért, de mivel egyiknek sem ez a fő feladata, így számadási kötelezettsége sincs. Javasolta egy Belbiztonsági Minisztérium létrehozását is, amely egyesítene olyan elsődleges fontosságú szerveket, mint a parti, illetve határőrség, a vám-, a bevándorlási, a közlekedésbiztonsági, valamint a szükséghelyzet-kezelő hivatal. „Ennek a minisztériumnak a dolgozói azzal a tudattal jönnek majd be a munkahelyükre minden reggel, hogy legfontosabb feladatuk polgártársaik védelme” - mondotta. 


Lukács András
Szovjet himlő a Megújulás-szigetről

Egy múlt héten Washingtonban rendezett konferencián olyan dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, melyek szerint 1971 nyarán a szovjetek himlő alapú biológiai fegyvert engedtek a levegőbe a kazahsztáni Aral-tó környékén. A kísérlet „eredményeként” himlőjárvány tört ki, amelyben három ember meghalt. A betegség terjedésének megfékezése érdekében mintegy negyvenháromezer embert oltottak be az akkor még széles körben alkalmazott himlő elleni oltóanyaggal. A járvány részleteit ennek ellenére - Juirj Andropov akkori KGB-főnök utasítására - sikerült titokban tartani. 


A bush-Terv
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-öszeállítás
Nevek és sorsok

A jeruzsálemi buszrobbantás tizenkilenc áldozata közül tizenhetet tudtak lapzártánkig azonosítani.  A 32A járat iskolába és munkába igyekvő emberekkel volt tele. A hírekben az áldozatok általában számként jelennek meg, pedig mindegyikük sorsa, személyisége, gondolatai és álmai egy-egy pótolhatatlanul elveszett külön világ. 


Sport

Sebestyén istván
Sztárok az árokban

Korán kieső szuperesélyesek, a nemzeti válogatottaktól búcsúzó sztárok és állást kereső szövetségi kapitányok - így lehetne megvonni három hét után a 2002-es labdarúgó-világbajnokság negatív mérlegét. Összeállításunkban azt tekintjük át, miként fogadták a szurkolók az idő előtt hazaérkezett kedvenceket.


A birkózás az egy másik sportág

„Két meccset emelnék most ki a látottak közül. Az egyik az Olaszország-Dél-Korea találkozó. Az olaszok kiesése után Trapattoniék mindennek elmondták a játékvezetőt, de szerintem a mezőnyt tekintve ő volt a legjobb bíró eddig. Mégpedig azért, mert más felfogásban vezetett, mint a többiek. Először is befújta a koreai tizenegyest megelőző, tizenhatoson belül történt birkózást. Rendkívüli mértékben árt a focinak az a játékstílus, amit az olaszok honosítottak meg, hogy szinte minden eszközzel meg kell akadályozni a támadó játékost abban, hogy gólt szerezzen. A mi időnkben még az volt a szokás, hogy ha egy jól fejelő játékos volt az ellenfélnél, akkor arra mi is egy jól fejelő játékost állítottunk, aki vele együtt felment a levegőbe és elfejelte a labdát. 


Hetek-összeállítás
Koreának lejt a pálya

Az olaszok kiesésével már csak nyolc csapat maradt versenyben a Japánban és Dél-Koreában zajló világbajnokságon. A negyeddöntő slágermérkőzése a Brazília-Anglia összecsapás lesz, melynek győztese nagy lépést tesz a döntőbe jutáshoz, az elődöntőben ugyanis a Szenegál-Törökország mérkőzés győztesével játszik majd. Igaz, a világbajnokság idáig is számos meglepetést hozott, amit a közönség nagy része nem igazán értékelt, legalábbis a statisztikák erre utalnak. Úgy tűnik, Beckenbauer korábbi kijelentése igazolva látszik: „az igazi szurkoló a sztárokra, az ismert játékosokra kíváncsi”.


Szabadidő

Kastélykoncertek Gödöllőn

Természeti és kulturális élményekben rendkívül gazdag hétvégi kirándulásnak ígérkezik kilátogatni a Pest környéki Gödöllőre, amely évről évre egyre vonzóbb látnivalókkal várja az érdeklődőket. Az Erzsébet királynő emléke köré szerveződő település megannyi sajátos utcácskája, házudvara, pihenőparkja, kiállítóterme, hangulatos kávézója mellett a leglátogatottabb helynek kétségtelenül a gyönyörű parkkal övezett kastély számít. A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország egyik leghíresebb barokk kastélya, mely páratlanul gazdag történelmi múltjáról és stílusteremtő építészeti értékeiről nevezetes. 


Külső és belső drogok

Az első világból - ami nem más, mint a nyugati civilizáció - a szemünk láttára lett kiszolgáltatott és jó hírében sérült lakópark. Bár ereje nem hagyta el, gazdagsága továbbra is látványos, mégis roppant törékennyé vált mindaz, amit jóléti demokrácia alatt érteni szokás. Jóval szeptember tizenegyedike előtt jöttek az első súlyos sebek. A drog, a legvalódibb ötödik hadoszlop rég a kapukon belül tanyázott, külön-külön bejáratot találva gettólakóhoz és fehér értelmiségihez egyaránt. Félelmetes, de az „anyag” éhsége így soha nem látott összjátékot, valódi kommunikációt teremtett az addig mereven elszigetelt osztályok között. A négy-oscaros „Traffic” mindezt jól dokumentálja, bár az európai művészfilmek eszközeivel él, tehát a valóság-közeliséget erős melankóliával és vontatott eseményfűzéssel támasztja alá. Ez persze fárasztja a nézőt, és a díjaknak legalább a számát azért megkérdőjelezi.


Gyereknapok a Szigeten

Július 21-ig, hat hétvégén át a fiatal korosztály veheti birtokába az Óbudai Szigetet. A Matáv Gyerek Szigeten szombatonként és vasárnaponként változatos, ingyenes programokkal, előadásokkal, játéklehetőségekkel, foglalkozásokkal várják a gyermekes családokat. A rendezvényt életre hívó Sziget Szervezőiroda régi terve, hogy a fiatalabb korosztálynak is tartalmas szórakozást biztosítson.


Színes

Hivatali macska

Az alsóház tagjai Angliában lehet, hogy háziállatot fognak tartani. No nem otthon. Az elmúlt héten terjesztették be igényüket egy macska iránt, mivel megijedtek a Parlamentben elszaporodó egerektől. Az egereket először a parlamenti ebédlőben vették észre, később az alsóház több hivatali helyiségében is feltűntek. 


Agyrázó élmények

Amerikában 1990 óta ötvennyolc olyan esetet tartanak számon, amikor valaki agykárosodást szenvedett a vidámpark eszközein. Ebből nyolc sajnos halálos kimenetelű volt. „Egy szép nap a vidámparkban az életed hátralévő részét rémálommá teheti” - állítja Zipora Jacob, aki Disneylandben az Indiana Jones kalandja nevű hullámvasútról úgy szállt le, hogy majd szétrobbant a feje. Másnap reggel már kórházban feküdt agyvérzéssel, kómában. Több műtéten esett át, emlékezetkiesése volt, és a mai napig is kezelés alatt áll. 


Hawaii Mc-hamm

A 78 hawaii McDonald’s étterem ételválasztéka várhatóan egy újabb, s legalább annyira amerikai étellel bővül majd, mint maga az étteremhálózat. A löncshúsból készülő új kedvenc neve: Spam. Több mint háromezer adag csökkentett nátriumtartalmú Spamet, rántottát és rizst szolgáltak fel az étel sikerességét tesztelő időszak csupán egyetlen napján. Melanie Okazaki, a McDonald’s helyi marketing menedzsere nem is érti, miért tartott ilyen sokáig, hogy a Spam-reggeli bevezetésének gondolata megszülessen. 


Erőszakos iskolások

Hongkongi gyerekek több atrocitást szenvednek el felsőbb iskolatársaiktól, mint a nyugati civilizációban élők, mutatta ki egy nemrégiben megjelent tanulmány. Az április és május hónapokban megkérdezett 174 általános iskolás egyharmada állította, hogy az elmúlt három hónapban bántalmazták az iskola falain belül. A felmérést a Hongkong Kínai Egyetem és a Heep Hong Egyesület Társadalomtudományi Ügynöksége készítette. A legtöbb gyermeket osztálytársa lökdöste vagy kigúnyolta, másokat megpofoztak, ütöttek, rugdostak vagy szexuálisan zaklattak. A témával kapcsolatos sajtótájékoztatón arra a sajnálatos tényre világítottak rá a kutatók, hogy a hongkongi helyzet sokkal rosszabb, mint például az Egyesült Államok 10-24, Nagy Britannia 21-27 százalékos aránya. 


Aranyköpések gépjárműoktatóktól

1. Indulás előtt legközelebb győződjön meg róla, hogy bent ülök-e a kocsiban! 6. A STOP tábla nem javaslat, hanem parancs! (uno.hu)


Mi van a képen?

1. Silány minőségű dinnyehamisítványok a bangladesi piacon. 2. Logisztikai szempontból helytakarékos, gurulásmentes gyümölcsök hegyi szállodák számára. 3. Új logikai játékkal rukkolt elő Rubik professzor.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Értem én, maga bölcsészdoktor. Csak ne nyúljon semmihez! (graffiti)