Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Nem tehettem mást

A legfőbb ügyészt a héten leszavazta a parlament. A kormánypárti képviselők, azaz a parlamenti többség ugyanis nem fogadta el Polt Péter válaszait, amelyet Keller László szocialista, majd később Gusztos Péter szabaddemokrata képviselő interpellációjára adott.


Polt Péter a parlamentben. Rendületlenül Fotó: MTI

Keller László a Miniszterelnöki Hivatal és a Happy End Kft. (a Fidesz-MPP választási kampányában részt vevő cég) között az Orbán-kormány idején létrejött szerződések ügyében azt kérdezte, hogy a legfőbb ügyész miért nem indított a törvénytelen szerződésekkel szemben semmisséget megállapító pert. Polt Péter úgy reagált, hogy az esetleges ügyészi perindítás nem kötelezte volna az alpereseket a törvénysértő gyakorlat megszüntetésére, és a semmisségi per az ítélet meghozataláig a kifizetéseket sem akadályozta volna meg.
Gusztos Péter pedig arra várt választ, hogy miért nem folyik nyomozás Kaya Ibrahim és Josip Tot ügyében. Nagy adósságokkal terhelt Fidesz közeli vállalkozásokat vettek az utóbbi két személy nevére kiállított hamis vagy lopott útlevelekkel, a cégek azóta sem fizették ki tartozásaikat, valódi tulajdonosaik ismeretlenek. Az ügyben megszüntették a nyomozást, mert az ügyészség bizonyítékok hiányában nem emelt vádat. Gusztos azt kérdezte, hogy az ügyészség miért leplezi a fantomcégeket, miért nem üldözi a bűnt, és mit tesz Polt Péter az ügyészség pártatlanságának biztosításáért. 
Az ügyész válaszában kijelentette, hogy az ügyészség mindent megtett az üzlet körülményeinek felderítése érdekében, de bizonyítékok hiányában nem lehetett vádat emelni, ezért le kellett zárni a nyomozást. Polt szerint független jogászok szerint is szakmailag helyesen járt el az ügyészség. Polt hozzátette, hogy az ügyészség pártatlanságát személyesen biztosítja. Mindkét ügy most az alkotmányügyi bizottság elé kerül. 
„Semmi okom és indokom nincs arra, hogy visszavonuljak” - mondta Polt ezt követően az újságíróknak a Parlament folyosóján. A legfőbb ügyész azt is hangsúlyozta, hogy azért sem lehet szó semmifajta visszavonulásáról, „mert ezekben az ügyekben minden ilyen lépés azt a látszatot keltené, hogy én magam is kételkedem abban, hogy törvényesen jártam-e el vagy sem”. 
„Válaszaim szakmai válaszok voltak, a plenáris ülésen pedig politikai szempontok szerint dőlnek el a kérdések” - tette hozzá Polt Péter. Áder János fideszes országgyűlési képviselő és Répássy Róbert, a Fidesz-frakció jogi kabinetének vezetője rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az ügyben. Áder szerint összehangolt politikai támadásról van szó, látható a cél, hogy egy-egy konkrét ügyben politikailag befolyásolják a legfőbb ügyészt, illetve, hogy lemondásra kényszerítsék Poltot, és megfélemlítsék az ügyészi kart. Répássy felszólította Bárándy Péter igazságügy-minisztert, hogy ahogy korábban is tette, most is emelje fel szavát az ügyészség függetlenségét veszélyeztető politikai befolyás ellen.