Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 24. szám, 2002. június 14

Belpolitika

Munkatársunktól
Párbeszédes párbeszéd

„A kormány megtartja választási ígéreteit” - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök azon a sajtótájékoztatón, melyet az Országos Munkaügyi Tanács munkavállalói oldalának képviselőivel történt találkozója után a szakszervezetek vezetőivel közösen tartott. Mint kiderült: az elkövetkezendő hetekben le kíván ülni a munkaadók, valamint a nemzetközi nagyvállalatok képviselőivel is. (A nemzetközi nagyvállalatok képviselői eddig nem vettek részt az országos érdekegyeztetésben, ezért előfordult, hogy az ott született megállapodásokat önmagukra nézve nem mindig tekintették kötelezőnek.)


MTI Hetek
Vonza vonzása

Vonza András volt földművelésügyi miniszter elismerte a Magyar Távirati Irodának (MTI), hogy valóban a Nyírségbe került több olyan eszköz, amit miniszterként használt. Így egy luxusterepjáró és egy szolárium is. 


Hajdú Sándor
Megmaradni, visszaszerezni

Számtalan kétely merült fel a polgárokban a tavaszi országgyűlési választásokon - tette közzé Orbán Viktor volt miniszterelnök abban a levelében, amely az elmúlt hétvégén került fel honlapjára. Orbán szerint indokolt volna, hogy a voksokat újraszámlálják, ám ehhez pillanatnyilag nincsenek meg a megfelelő törvényi keretek. Ezért a Fidesz a népi kezdeményezés mellett döntött. Orbán Viktor azt üzente minden polgári körnek, hogy „hozzon magával egy aláírt ívet”, így néhány nap alatt összegyűlhet a szükséges aláírásmennyiség. 


MTI
A Fideszt használták az egyházak

Balog Zoltán református lelkész szerint az országgyűlési választások idején az egyház önfelfogásában nem a politika eszközeként működött, sokkal inkább a politikát tekintette eszköznek az egyház. A korábbi miniszterelnök, Orbán Viktor egyházügyi főtanácsadója a Mérleg Keresztény Közéleti Klub első alkalommal megrendezett vitaestéjén beszélt.


Hetek-összeállítás
Nem tehettem mást

A legfőbb ügyészt a héten leszavazta a parlament. A kormánypárti képviselők, azaz a parlamenti többség ugyanis nem fogadta el Polt Péter válaszait, amelyet Keller László szocialista, majd később Gusztos Péter szabaddemokrata képviselő interpellációjára adott.


Sóhajda Borbála
Csak tüzet oltanak

A jelentős szakmai múltra visszatekintő Jogászgyűlés a rendszerváltás óta még csak a hatodik konferenciáját tartotta Balatonfüreden június 6-8. között, pedig az elődök már 1870-ben összegyűltek a passzív rezisztencia korszaka után, hogy felgyülemlett tudásukat és tapasztalatukat a jogtudomány és a jogalkotás felhasználásával a haza szolgálatába állítsák. 


Visszaszállították Görögországba a védett teknősöket

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Malév és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szervezésében visszaszállították Thesszalonikibe azokat a Görögországból származó, szigorúan védett teknősbékákat, amelyeket tavaly foglaltak le csempészeknél a magyar vámosok. Görögörszágban helyi természetvédők „vadítják” vissza a természetbe a védett állatokat. A nemzetközi gyakorlatban nagyon ritka, hogy ilyen állatokat visszaszállítanak és visszatelepítenek az élőhelyükre. Képünkön Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón. 


Fókusz

Kovács Klára
Több marad a borítékban

Az ígérethez képest egy hónappal korábban, szeptember 1-jétől lép életbe - a 100 napos program keretén belül - az új közalkalmazotti illetménytábla és a minimálbér adómentessé válása. A Medgyessy-kormány ezt az adójóváírás felső határának emelésével teszi lehetővé, a változtatásból azonban nemcsak a minimálbéren foglalkoztatottak járnak jól, hanem az átlagos jövedelemmel rendelkezők széles köre is. A törvénymódosító csomagban helyet kapott az egyszeri 19 ezer forintos nyugdíj-kiegészítés, a családi pótlék 20 százalékos emelése, illetve az augusztusi dupla családi pótlék mint beiskolázási juttatás kifizetése is. 


Gazdaság

Kalmár Mónika
Balatoni ny ár

Újra itt a pihenés szezonja. Elindult a turizmus, ám - mint minden évben - az idegenforgalmi szakemberek előre jelzik, ez az idény gyengébb lesz az elmúlt évekhez képest.


Acsai Anikó
Szurkoló brókerek

Vegyes képet mutattak a világ vezető tőzsdeindexei a héten. Amerikában folytatódott az esés, annak ellenére, hogy több kedvező makrogazdasági adat - munkanélküliség, beszerzési menedzserindex - is napvilágot látott a héten. Az öreg kontinensen mind az európai, mind az angol jegybank változatlanul hagyta irányadó kamatlábát. A Futsie két százalékos esésével „bepótolta” a királyi ünnepségsorozat alatt „elszenvedett” lemaradását, a német és francia indexek azonban már valamelyest erősödni tudtak. 


Háttér

Karl Pfeifer, Tel Aviv
Járkáló bombák

Amikor Bécsben felszálltam a Tel Avivba induló járatra, úgy hozta a sors, hogy mellettem egy antwerpeni ortodox zsidó ült, akivel jól elbeszélgettem héberül. Elmondta, hogy gyémántokkal kereskedik, és már ükapja is ezt a mesterséget űzte. Nagyon élveztem, ahogy nekem, laikusnak elmagyarázta azt a számomra rejtélyes műveletet, ahogy a gyémántokat csiszolják. Ez a milliomos, akinek a kezén naponta hatalmas összegek mennek keresztül, breszlavi haszid, és csak egyetlen napra repült a Szentföldre, hogy jeruzsálemi rabbijától egy magánügyben kérjen tanácsot. Megkérdezte, hová megyek, és felajánlotta, hogy bérelt autóján elvisz a Jeruzsálemhez közeli Mevaseret Zionba, ahol unokahúgom lakik. Az autóba beszállva útitársam azt mondta: „Bár Belgiumban születtem, ott néha piszkos zsidót kiáltanak utánam. Itt érzem valóban otthon magam.” 


Kun László
Kitörés van

Romakérdés. Kérdés, kinek az, romáknak vagy magyaroknak? Probléma. Igen, ha a társadalom szelektív látása és a kisebbségek szemléletmódja nehezen közelíthetők egymáshoz. Tabukról beszélünk? Változó statisztikai adatok, változhatatlan emberi jogok, társadalmi érvényesülés határai a cigányság körében az EU-csatlakozás küszöbén. Kinek probléma?


Hit és értékek

Flaisz Endre
Az ostya el van vetve

Május 30-án este nyolc órakor a Szent István Bazilikában hálaadó misére került sor az elmúlt négy évért, amelynek végén imádkoztak a magát reformátusnak valló Orbán Viktor volt miniszterelnökért és családjáért is. A szertartást Kemenes Gábor nagykovácsi plébános vezette, aki elmondta, hogy a misét egy névtelen katolikus hívő rendelte meg. Az esemény sokakban megütközést keltett, mivel a miséről vallott katolikus és református felfogás homlokegyenest ellentétes egymással.


Interjú

Morvay Péter
Szabadnak lenni nehéz
figyelmeztet John Lukacs professzor

Sir Winston Churchill és Magyarország címmel tartott Budapesten előadást John Lukacs, az Egyesült Államokban élő világhírű magyar történész. Lukacs profeszszor a kelet-európai rendszerváltás nehézségeire utalva lapunknak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy amint a boldogság megragadása feladat egy ember számára, úgy a szabadság is kihívás egy nemzetnek. 


Tihanyi Péter
Lukas cipőtől a gyémánthegyekig
Pogány Lajos gyémántkereskedő, Dunakiliti, 2002. június

Voltam Párizs luxusszállóiban; megszálltam a Közel-Kelet legelegánsabb szállodájában, a jeruzsálemi King Davidben; láttam a Loire menti kastélyokat, de Pogány úr Dunakilitin fölépített kastélya mindent fölülmúl. Pompája, eleganciája, kertje lélegzetelállító. Pogány Lajos gyémántkereskedő. Aki elég gazdag volt, az tőle vásárolt, a belga királyi családtól Margit hercegnőn át Elizabeth Taylorig. Ez a hallatlanul természetesen és egyszerűen élő ember mindezek ellenére ritkán tapasztalta meg, mi az, boldognak lenni. 


Kétkeréken

Robogni jó

A negyvenes években megszületett Vespa motor nem csupán egy korszakot fémjelzett, hanem egyenesen Európa jelképévé vált a második világháború katasztrófáját követő újrakezdés idején.


Külpolitika

Csereklyei Márta
Szennyháború Amerika ellen

Hétfőn délután az éppen Oroszországban tartózkodó amerikai igazságügy-miniszter, John Ashcroft bejelentette: az FBI májusban letartóztatott egy férfit, aki kapcsolatban állt az al-Kaida terrorszervezettel, és „ártatlan amerikai állampolgárok ellen tervezett terrorista támadásokat”.


Egymillió harcra kész ember a határon

Óvatos optimizmussal nyilatkozott Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a kasmíri válság enyhítésére tett lépésekről. Az elmúlt hetekben több mint egymillió katona sorakozott fel egymással szemben az indiai-pakisztáni határ több mint háromezer kilométeres vonala mentén. 


Vagyim Arisztov
Moszkvai csata

Június 9-én vasárnap Oroszország válogatottja 0-1 arányban kikapott a japán válogatottól. A meccs vége előtt néhány perccel Moszkva központjában a fiatalokból összeverődött tömeg dühödten tombolni kezdett: autókat, üzleteket, állami intézmények épületét rongálták meg; békés polgárokra, rendőrökre támadtak. A több mint hetven megtámadott személy közül ötvenet - köztük tizenhat rendfenntartót - kórházba kellett szállítani. Két ember életét vesztette, egyikük rendőr volt.


Hechs László
Egy izraeli Amerikában

Saron-Arafat 6-0. Ez nem a futballvébé legújabb eredménye, csak az ifjabb Bushsal való találkozók aránya. A szám mindenesetre sokat mond. Miközben Bush elutasította, hogy Jasszer Arafattal személyesen tárgyalja meg a Közel-Kelet jövőjét, Saron izraeli miniszterelnökkel már hat ízben találkozott. Ebből persze a Saron-Bush-megbeszélésről még nem lehet teljes mérleget vonni. Annál is kevésbé, mivel pénteken Szaúd al-Feisal, a szaúdi külügyek irányítója is az amerikai fővárosba érkezik, hogy megkísérelje a Saron-találkozó eredményeinek semlegesítését. Csak ezután ül össze George W. Bush a tanácsadóival és az amerikai külügyminisztérium illetékeseivel, hogy programadó álláspontját kialakítsa. A Saron-vizit zárómérlegét csak azután leszünk képesek megvonni.


Márer György, New York
Ahonnan a szél fúj?

Józan ésszel senki sem hiheti, hogy a közel-keleti viszály könnyen megoldható kérdés. Jimmy Carter és Bill Clinton ugyan azt gondolta, egy-egy kézfogással elintézhető a több ezer éves ellentét, végül azonban kiderült, hogy a dolog nem ilyen egyszerű. A terrorszervezetek, amelyeknek életeleme az erőszak, ahelyett hogy gyengülnének, egyre jobban erősödve behálózzák az egész világot. Az al-Kaida hadat üzent Amerikának és szinte az egész világnak, a Hamasz, az Iszlám Dzsihád és néhány más palesztin terrorcsoport pedig Izraelnek. Jasszer Arafat az elmúlt másfél évben megmutatta igazi arcát, különösen azóta, hogy kiderült: nemcsak tudott a terrorcselekményekről, de fegyvereket is vásárolt elkövetőik számára. 


Publicisztika

Siposhegyi Péter
A színház darabokban

Amikor elhatároztam, hogy életemben ötödször, néhány éves kihagyással ismét írnék a Nemzetiről, a helyzet még nem így állt. Akkor éppen valódi, végleges igazgatója volt a teátrumnak. Most megint nincs. Mondhatni, a helyzet szempontjából szomorú, viszont mutatja, milyen kiváló téma ez az elátkozott intézmény, immáron az Ister partján. Mióta felrobbantották a Nemzeti Színházzá nemesült egykori épületet, mintha a kultúrbarbárság ellen tiltakozó jobbérzésű lelkek megátkozták volna az intézményt. Azóta nincs béke körülötte. De negyedszázada biztosan nincs. Akkor éppen két, vidéken csodákat szülő fiatal rendezőt próbáltak összeboronálni egymással, meg a Nemzeti régi társulatával. Nem sikerült. Született néhány kiváló előadás, de nem jött létre az a közintézmény, amellyé a Nemzetinek válnia kellene. Ők ketten (Székely és Zsámbéki, a „Gáborok”) egyszerűen úgy gondolták, hogy a „jó színház” az egyszerre Nemzeti is. 


Sport

Sebestyén István
Vitatható ítéletek

Az első számú világbajnok- aspiránsok idő előtti távozása mellett a legnagyobb meglepetést talán a játékvezetés gyenge színvonala jelenti a japán-dél-koreai labdarúgó-világbajnokságon. Szinte nincs olyan mérkőzés, ahol nem lehetne panasz a bírókra, sőt néhány mérkőzésbe „huszonharmadik játékosként” maguk is beszállnak, és eldöntik a végeredményt… 


Spanyol és amerikai siker

Férfiaknál spanyol, míg hölgyeknél a Williams lányok sikerével fejeződött be a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros. A férfiaknál a Grand Slam-tornák idén rácáfoltak a papírformára, hiszen az ausztráliaihoz hasonlóan Párizsban is egy alacsonyan kiemelt teniszező, Albert Costa huszadik kiemelt emelhette magasba a serleget és az ezzel együttjáró egymilliárd forintnak megfelelő fődíjat. Costa, aki utoljára 99-ben nyert tenisztornát Kitzbühelben, 26 évesen megérdemelten nyer-te élete első Grand Slamjét. 


Hetek-összeállítás
Hullanak a csillagok

„A nézők azért járnak mérkőzésre, hogy a legjobb játékosokat láthassák. Amit kapnak: elgyötört, fáradt sztárok” - nyilatkozta Franz Beckenbauer a világbajnokság csoportküzdelmeinek első köre után. Beckenbauer a vb előtt még úgy vélte, francia-argentin döntőre van a legnagyobb esély. Ebben biztosan tévedett, hiszen egyik csapat sem élte túl a csoportküzdelmeket.


Szabadidő

Koncertek a Skanzenben

Június 15-én adják át a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban az ezer férőhelyes szabadtéri színházat, a Skanzen Amfiteátrumot. Az évadnyitás alkalmából ezen a napon délelőtt 11 órakor a Ghymes együttes koncertjét hallhatja a nagyérdemű, a belépés gyerekek számára ingyenes. Az amfiteátrum nyári rendezvénysorozatában többek között ír, magyar és szerb népzenei koncertekre is sor kerül. (Eső esetén a meghirdetett programok elmaradnak, a jegyek árát a skanzen pénztárában visszatérítik. Az előadások után a múzeumtól indul járat az autóbusz-pályaudvarra és Budapestre.)


Kétórányi szocreál

A rendszerváltást mindenki másképp élte meg. Én például serdülőkorom közepén csak annyit tapasztaltam, hogy országszerte Elvtársak vége! (Tovarisi konyec!) feliratú plakátokon egy katonasapkás tarkó virított, majd a szovjet csapatok elhagyták az országot. Mindenki egy emberként énekelte a Pa-Dö-Dö Báj Báj Szása! című dalát, és a szüleim fennhangon magyarázták, hogy mekkora esemény Nagy Imre újratemetése a 301-es parcellában, akiről persze fogalmam sem volt, hogy kicsoda. A lényeg az volt, hogy nem kellett többé oroszt tanulni, megszűnt a rémes kék és piros (kisdobos és úttörő) nyakkendő, és hirtelen eltörölték az 1945 utáni történelem tételeket az érettségiken. 


Kőbe zárt élővilág

A varsói Föld Múzeumának borostyángyűjteményéből rendezett vándorkiállítás ezen a nyáron Budapesten, a Természettudományi Múzeumban ősszel pedig Sopronban a Bányászati Múzeumban tekinthető meg. A kiállított négyszáz legszebb példányon keresztül megismerkedhetünk a borostyán - a megkövesedett fenyőgyanta - keletkezésével, típusaival, a kultúrában és a művészetben betöltött szerepével.


A ratatuj

Miután most van igazán idénye a zsenge tökfélék - cukkini, főzőtök, padlizsán, patisszon stb. - hazai, azaz igen olcsó változatának, érdemes egyből kipróbálnunk a magyarul sorozatlövésnek ható „ratatouille” névre hallgató mediterrán ételt is. Ha elegünk van a habart-rántásos tökfőzelékből, nézzünk ki a piacra, és szerezzünk be egy szép fej új vöröshagymát, négy zsenge, kisebb cukkinit, egy hasonló padlizsánt, két, inkább három közepes paradicsomot, két zöldpaprikát. 


Színes

Spiderwoman

Szűnni nem akaró fejfájásai miatt kereste fel orvosát egy 33 éves görög asszony. Még a doktor is elcsodálkozott, amikor páciensének egyik fülében oda befészkelődött pókot talált. 


Eurojazz

Új jazzáramlat hódít az európai ifjúság körében. Az amerikai bebop ritmusára épülő eurojazz lényege, hogy különböző etnikumok hagyományos dallamvilágát modern hangzásokkal, például technóval vagy rappel egyesíti. Míg Amerikában húsz éve haldoklik a jazz, Európában az elmúlt évtizedben egyre felkapottabbá vált. 


Hogyan születik az aranyérem?

Az erő, a kitartás és a tudás egyáltalán nem számít egy új világcsúcs felállításakor, csak a szerencse - állítja néhány kutató. A sportolók teljesítménye nem sokat változik a versenyek között, de az időjárás, egy újfajta futócipő vagy egy pontosabb óra sokat javíthat az eredményen. A szabad téren űzött sportok kétharmadánál a rekordok kis mértékű fejlődése az elmúlt évtizedben egyszerűen egy véletlenszerű ingadozás következménye volt - állítja Daniel Gembris, a németországi Julich Kutatóközpont munkatársa. 


Az idő pénz, de mennyi?

Legközelebb kétszer gondoljuk meg, igent mondunk-e, amikor valaki „csak öt perc” figyelmet kér. Hogy hogyan tudjuk meg, öt perc valóban mennyit ér nekünk? Alkalmazzuk azt a matematikai módszert, amelyet nemrégiben fejlesztett ki Ian Walker, az angliai Warwick University közgazdász professzora. A profeszszor megvizsgálta az idő értékét, mivel a felmérések azt mutatták, hogy a megkérdezettek 80 százaléka vásárolna több időt, ha megengedhetné magának. 


Mi van a képen?

1. Némó kapitány a Tower őreinek fogságában. 2. Lloyd Scott, a valaha leglassúbb maratoni futó 54 kilogrammos búváröltözetében pihenőt tart a londoni Towerben. 3. Mindenre elszánt afgán menekültet fogtak ki a csatornából.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Az értelmiségiek szenvedésének legfőbb oka, más értelmiségiek művei. (Jacques Barzun, amerikai író)


Vélemény

Hamvay Péter
Könyvünnep füttykoncerttel

Tavaly sem volt jó hangulatú a könyvhét. Taszító jelenség volt, míg Esterházy Péter magányosan ücsörgött a műanyag széken, a Harmonia Caelestis halmai mellett, addig olyan ember előtt tolongott több száz, ezer ember, aki csak aktákat, politikai beszédeket és választási brosúrákat írt, ha írt. A daliás millenniumi vagy a frusztrált poszttrianoni időket idézően a nemzeti trikolor színeivel szedett interjúkötetet találták ki számára alibiként bölcs píárosai, hogy ott lehessen a könyv ünnepén. Keserűen mosolyogtunk, morogtunk, ironizáltunk rajta, tudtuk, nem a dedikálás teszi az írót. Kinek jutott volna eszébe pfújolni, fütyülni? Ki tilthatja meg bárkinek is, hogy jelen legyen egy nyilvános ünnepen? Most ez is megtörtént! 


Csizmadia Ervin
Két Magyarország országa

Baló György a minap azt nyilatkozta, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén vállalná a közszolgálati tévé elnöki pozícióját. Interjújában szó szerint a következő szerepel: „Az MTV eddig mindig cikkcakkban mozgott. Idézőjelben baloldali volt 89-90-ig, majd egy fél évig szabad 89-ben. Utána - egyszerűsítve - jobboldali, baloldali, majd megint jobboldali lett. Itt egy hangsúlyos alkalom, hogy odakerüljön, ahova való: középre”. A magam részéről teljes mértékben egyetértek. A közszolgálati televíziónak középen kell állnia, és teljesen érdektelen, hogy eddig azért nem állt középen, mert - úgymond - a kereskedelmi médiumok a bal- és a liberális oldal mellett álltak, és „szükség volt” valamiféle kiegyensúlyozásra.