Vissza a tartalomjegyzékhez

Dr. Bán Ervin
Sztálinizmus egyházi hetilapban

A választások után az Új Ember katolikus hitbuzgalmi hetilapban egy papi szerző, Goják János helyzetértékelést közölt. Nem titkolta, hogy az eredményt kedvezőtlennek tartja, de próbálta megnyugtatni a híveket: talán nem lesz ártalmas a szocialista kormány. Ha - tette hozzá - olyan módon politizál, „ahogy a szociáldemokrácia tette hajdanában”, nem pedig úgy, ahogyan ma Nyugaton teszi a legtöbb szociáldemokrata párt, „amely behódolt a nagytőkének”. Nagyon meglepő beszéd, tulajdonképpen bolsevik gondolkodás. 

Az ötvenes években ezt a kétféle megítélést verte az emberek fejébe az ideológiai „oktatás”. A klasszikus szociáldemokráciát a kommunista párt elődjeként dicsérte, hiszen vele volt egy törzse, csak aztán a bernsteini reform, majd Lenin fellépése után szakadt ketté a munkásmozgalom, és lett a civilizált szárny a kommunista átkozódás tárgya. A sztálinizmus árulóként, a legnagyobb ellenségként üldözte a szociáldemokratákat, kezébe került vezetőit, híveit börtönbe zárták, kivégezték - vagy agyonverték az ÁVH-s legények. Az „eszmei” indok az volt, hogy a szociáldemokrácia behódolt a burzsoáziának. Milyen különös, hogy ugyanezt a vádat most egy katolikus paptól hallhattuk…
Hasonló értelmű megjegyzést tett a távozó miniszterelnök: az új kormánnyal szerinte a nagytőke és a pénzvilág került hatalomra. (Eddig sem volt jobbágysorban…) Ez is kommunista tantétel adaptálása, az egykori szemináriumi anyag szerint a liberalizmus és „a burzsoázia szolgálatába szegődött, munkásáruló” szociáldemokrata párt, általában az egész nyugati, polgári demokrácia a nagytőke és a pénzvilág politikai fedezéke. Orbán Viktor kijelentése mögött azonban szélesebb az „eszmei” háttér, mint az Új Emberé mögött: amit ő mondott, azt régebben nemcsak a kommunisták hirdették, hanem a nyilasok és a minden rendű-rangú nácik is. Az exminiszterelnök valószínűleg azt feltételezte, hogy a hazai társadalomban mindkét ideológiai örökségre van vevő, ezért tömeghatást lehet velük elérni.
Leváltott vezetőink jól megtanulták a marxizmus- leninizmust az iskolában meg az egyetemen. Feltételezhetően jobban ismerik a fontos marxista műveket, például az SZKP történetét, mint nemzeti irodalmunkat. Az ő dolguk, de minket ne untassanak avítt ideológiákkal.