Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Phil Jackson már biztos sikerrel zárja a szezont

Régen történt, hogy az NBA döntőjének egy másik világesemény árnyékában kell meghúzódnia. Biztos nehéz eldönteni, hogy mit is nézzen az ember. A futballkedvelők most inkább feltöltik magukat a jó játékot mutató válogatottak szereplésével. A kosárlabdát kedvelők is nehéz helyzetben vannak, hiszen az NBA sztárjai magyar idő szerint mindig éjjel játszanak.


A Kingsen már átugrott a Lakers, most a Nets következhet Fotó: Reuters

A Los Angeles Lakers, miután kipihente a Sacramento Kings elleni mérkőzés fáradalmait - volt nekik mit, hiszen igen szoros sorozat után csak a hetedik találkozón dőlt el, hogy az arany-lilák léphetnek a parkettra az aranygyűrűért -, csak egy nappal a New Jersey Nets elleni döntő előtt kezdte el a felkészülést a végső csatára. A végre elkezdődő és hét mérkőzésig tartó - természetesen, ha nem győz előbb valamelyik gárda - párharc keleti csapata számára nem lesz túlzottan ismeretlen a Los Angeles. A Netsből Keith Van Horn, Lucious Harris, Jason Collins, Richard Jefferson és Brian Scalabrine is a nyugati-parti város környékén született, tehát szinte hazatérnek majd. Jason Kidd gyerekkori kedvenc csapata a Lakers volt, ráadásul egyetemi éveit is Kaliforniában töltötte. A teljesség kedvéért ne felejtkezzünk el a Nets edzőjéről sem. Byron Scott, aki játékosként tizenegy idényt a Lakersben töltött el - tizennégy évet játszott egyébként -, és a hajdani, mondhatni legendás Pat Riley vezette nagycsapat egyik alapemberének számított. „Nincs ennél jobb forgatókönyv, ed-zőként megyek vissza Los Angelesbe, méghozzá az NBA nagydöntőjében. Az álmom megvalósult, és mostantól minden lehetséges” - nyilatkozta Scott. 
Az már más kérdés, hogy ki is az esélyesebb. Ha a Nets nyerne, akkor történelmének legnagyobb sikerét könyvelhetné el a csapat - az edző már most sem szomorú, hiszen New Jersey eddig még nem jutott a döntőbe. Egyértelműen a Phil Jackson vezette Lakers számít esélyesebbnek. Nem rossz szériát tudhat maga mögött, a legutóbbi huszonhárom, rájátszásban lejátszott mérkőzésén nem talált legyőzőre együttesével, sorozatban három idényben a Chicago Bullsszal (1996-98) és - egy esztendőnyi szünet után - három éve már a Los Angeles Lakersszel. Legutolsó vereségét még 1995-ben szenvedte el, akkor a keleti főcsoport elődöntőjében az Orlando győzte le a Bullst. Akkortájt Shaquille O’Neal volt az Orlando centere - sokat változott a világ, hiszen ma már együtt van Shaq és Jackson. Kobe Bryanttal kiegészülve verhetetlennek tűnik ez a szűkebb csapat, ráadásul nem egyedül nekik kell nyerni. Az NBA-döntő másik nagy kérdése, hogy tud-e a nézettségi versenyben nyerni a nagy rivális vébével szemben. Az USA-ban ez biztosan lehetséges, a világ többi táján nem valószínű, de az amerikai profik jövőre majd visszavágnak.