Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
A megszelídült oroszlán

A világ- és Európa-bajnokságok mindig nagy lehetőséget jelentenek az ifjú tehetségeknek a kiugrásra. Emlékezhetünk: négy éve a francia Henry, illetve csapattársa, Trézéguet tűnt ki a mezőnyből, két éve pedig a portugál Nuno Gomezre, illetve az olasz hálóőrre, Tottira kaphattuk fel a fejünket. Most ugyanez történt a szenegáli El-Hadji Diouffal, a franciákat meglepetésre felülmúló „oroszlánok” csatárával. A huszonegy éves játékos a mezőny legjobbjaként szerepelt, adott egy gólpasszt, ezzel kilencven perc alatt megduplázta ötmillió fontos „piaci árát”. 


Desailly-Diouf-Thuram szendvics a nyitómérkőzésen. Nem ízlett a franciáknak Fotó: Reuters

Diouf 1981-ben született Szenegál fővárosában, Dakarban. Gyerekkorát - saját bevallása szerint - leginkább az utcán töltötte. „Tizennégy éves koromra minden bajba belekeveredtem, amibe csak lehetett. A környékbeliek gengszterként ismertek, és féltek tőlem” - emlékszik vissza a kiváló csatár. Később Franciaországba költözött, ahol előbb a Sochaux-nál, majd a Rennes együttesénél játszott, és már tizenhét évesen bemutatkozhatott az élvonalban. Ám Diouf egyenlőre még mindig nem tehetségével irányította magára a figyelmet: egy bérelt autóval - jogosítvány és biztosítás nélkül - közlekedési balesetet okozott, amelyben négyen is megsérültek. Az esetet követően kis híján börtönbüntetésre ítélték, de végül „megúszta” közösségi munkával: Rennes városában helyi iskolásoknak tartott edzéseket. Ekkoriban kapta a „sorozatgyilkos” becenevet is…
Ezek után talán nem véletlen, hogy a Rennes nem tartott igényt az akkor még csak tizenkilenc éves csatárra, és 2000 nyarán kölcsönadta a Lensnek. Diouf itt már kissé megkomolyodott, ráadásul a játék is jobban ment neki: huszonnyolc mérkőzésen nyolc gólt szerzett. Eközben a szenegáli válogatottban is hatékonyan szerepelt, az oroszlánok jórészt neki köszönhetik, hogy kiharcolták első vébérészvételüket, 2001-ben pedig az év legjobb afrikai labdarúgójának választották. A Lens tavaly nyáron végleg megvásárolta Diouf játékjogát.
Ez év elején az Afrikai Nemzetek Kupája döntőjében azonban negatív főszerep jutott a fiatal sztárnak: a Szenegál-Kamerun-fináléban 0-0-ás rendes játékidő után Diouf egyike volt annak a három szenegáli futballistának, akik elhibázták a büntetőt, így 3-2-re kikaptak. A csatárt annyira megviselték a történtek, hogy mielőtt viszszatért volna Franciaországba, két varázslódoktort is meglátogatott, hogy segítséget kérjen tőlük. A kezelés hosszúra nyúlhatott, mivel több mint egy hét késéssel érkezett meg Lensbe, így klubja büntetést szabott ki rá. A Lens elnöke, Gervais Martel kijelentette: „A késésért megbüntettük, de elfogadjuk, hogy más közegből érkezett, más világ kultúrájából. Reméljük, ugyanaz a Diouf tért vissza hozzánk, aki a tabella élére segített bennünket. A Lens együttesének nincsen szüksége semmilyen külső beavatkozásra. Nagyon jól megvagyunk a fekete mágia segítsége nélkül.”
A felfelé ívelő pályafutásnak láthatóan jót tett a kiváló szenegáli vébérajt. Diouf méltán érdemelte ki a mezőny legjobbja címet a franciák elleni mérkőzésen, amely után a labdarúgó értéke azonnal a duplájára emelkedett. A meccs előtt még arról volt szó, hogy a Liverpool viszi a csatárt ötmillió fontért, kilencven perc múlva azonban az összeg tízmillióra emelkedett…