Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 23. szám, 2002. június 07

Belpolitika

Munkatársunktól
Szent Bertalan night and day

Továbbra is Szent Bertalan éjszakájához hasonlítják a Fidesz vezetői a kormányváltás utáni személycseréket, a témában még a parlamentben is felszólalt több képviselőjük. Deutsch Tamás burkolt kommunistázással a baloldal fél évszázados hagyományaihoz sorolta az általa politikai tisztogatásnak minősített személycseréket. Az új vezetés viszont azt állítja, hogy lényegesen kevesebb a kormányváltással kapcsolatos fluktuáció, mint négy, illetve akár nyolc évvel ezelőtt. 


Hazafi Zsolt
Heccelődő honatyák

Csipkelődés, fanyar humor - menetrend szerinti kormánypárti többség. Talán így lehetne összefoglalni a parlament e heti ülését. 


Sebestyén István
A jövő tele vízióval


Munkatársunktól
A Terror Debrecenben

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a Fővárosi Bíróságnak adta át illetékesség hiányában a Terror Háza múzeumot működtető alapítvány és a néhány héttel ezelőtt a debreceni önkormányzat által alapított Őrváros - Debrecen Szerepe Magyarország XX. Századi Történelmében Közalapítvány egyesülésének kérelmét, nem hozva érdemi döntést az ügyben. Az új kormánynak viszont nem áll szándékában egyesíteni a két alapítványt. Mindenesetre, ha sikerül az összevont alapítványok bejegyeztetése - ami most már a Fővárosi Bíróság illetékességi körébe tartozik -, akkor a szocialista-szabaddemokrata kormány a Terror Házát illető valamennyi kérdésben köteles lesz egyeztetni a fide-szes többségű debreceni városvezetéssel. 


Ismét látogatható az Álmok álmodói

Két napi zárva tartás után szerdától ismét látogatható az Álmok álmodói - világraszóló magyarok című millenniumi kiállítás - jelentette be Gál J. Zoltán (képünkön) kormányszóvivő a budapesti bemutató helyszínén, a II. kerületi Millenáris Parkban. 


Életmód

Róth I. Zsófia
Nem divat az egyediség

Czerovszky Henriett elismert énekesnő: számos ismert művésszel dolgozott már együtt, egyebek között Charlie-val, Koncz Zsuzsával, Cserháti Zsuzsával, Dés Lászlóval. Szerepelt olyan produkciókban, mint a Rapülők, és hallhatjuk őt az aranylemezzel jutalmazott Csinibaba, illetve Meseautó című filmzenék CD-in is. A művésznővel sztárságról, tehetségről és középszerűségről beszélgettünk.


Végzetesen lemaradhatunk

A közoktatás válságos állapotára és ennek a belátható jövőre nézve igen súlyos következményeire hívta fel a figyelmet sajtótájékozatón az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) elnöke, Lóránd Ferenc. Mint állította: az EU-csatlakozás küszöbén olyan alacsony a leendő hazai munkavállalók átlagos tudásszintje, hogy előre megmondható: ha így megy tovább, hihetetlen hátrányba kerülünk az uniós munkaerőpiacon. 


Sikerrel zajlik a könyvhét

Az öt napig tartó 73. Ünnepi Könyvhét június 10-ig, pontosabban hétfőn 18 óráig látogatható az ország számos városában. Budapesten hagyományosan a Vörösmarty téren és a Váci utcában sorakoztak fel a könyvkiadók pavilonjai, s adnak folyamatosan teret a kortárs magyar nyelvű irodalom ünnepi rendezvényeinek, illetve az író-olvasó találkozók kötetlen formáinak. A fővárosban idén is könyves helyszínné vált a III. kerületi Fő tér, a VI. kerületi Jókai tér, illetve a IX. kerületi Ráday utca. 


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Hechs László
Véres hajnal Armageddonnál

„Órára pontosan harmincöt évvel a hatnapos háború kitörése után a hagyományok szerint a világvége helyszíneként tekintett Megiddó (Armageddon) közelében az Iszlám Dzsihád egyik terroristája felismerhetetlen ronccsá változtatott egy utasokkal zsúfolt autóbuszt” - kezdte tudósítását a szerda hajnali megiddói terrortámadásról az izraeli Haarec című napilap. A hatalmas erejű, autóban elhelyezett pokolgép tizenhét embert megölt, és körülbelül negyvenet megsebesített.  Hiába a diplomáciai keringő a Szentföldön. Javier Solana, William Burns, Joschka Fischer, Oszama el-Baz, Mubarak tanácsadója és végül most George Tenet is azt vizsgálja Izraelben és a Palesztin Hatóság területén, miként lehetne csökkenteni a feszültséget és újraindítani a politikai rendezés folyamatát. A cél a nyáron megrendezendő nemzetközi konferencia a „mérsékelt arab államok” (ha vannak ilyenek) és a kvartett (ENSZ, EU, Oroszország és az Egyesült Államok) részvételével. 


A köztévé mélyrepülése

- A világon mindenhol megrendült a közszolgálati rádiók és televíziók pozíciója, elsősorban azért, mert a kereskedelmi adók jobban kiszolgálják a közönség igényeit. A közmédia Nyugat-Európában is identitás- és legitimitásválságban van. Identitásválságban azért, mert kiderült, hogy az a műsor, amivel mindenkit meg akartak szólítani, egyáltalán nem tetszik mindenkinek. Legitimitásválságról pedig azért beszélhetünk, mert azok az emberek, akik nem nézik az adott televíziót, felteszik a kérdést, hogyha nem nézik a köztévét, akkor miért fizessék az előfizetési díjat. 


Gazdaság

Munkatársainktól
Az exkormány utolsó sáskajárása

Példa nélküli mértékben kiürült az államkassza, olyannyira, hogy kérdésessé vált az új kormány 100 napos programjának a megvalósíthatósága, noha a pénzügyminiszter minden alkalmat megragadva hangsúlyozta, teljesítik az ígéreteket. Mindenesetre több milliárdba kerül a kormányváltás a választóknak - derült ki a minisztériumok új vezetőinek előzetes helyzetértékeléséből. A leköszönt miniszterek a tárcáik éves keretének a 80 százalékát elköltötték, rendkívül behatárolva ezzel az új kormány mozgásterét. A nagyarányú költekezés nem csak a tárcákra, hanem az államháztartás egészére is hatással van: május végére 409 milliárd forintra ugrott a hiány, ami az éves előirányzat 81 százalékának felel meg!


Munkatársunktól
Vállalkozói igazolvány S.O.S.

Nem folytathatják - legalábbis jogszerűen - tevékenységüket azok a vállalkozók, akik június 30-ig nem cserélik ki vállalkozói igazolványukat a területileg illetékes okmányirodánál. Egy 2000-ben hozott törvény szerint ugyanis minden, 2000. november 1-jét megelőzően kiadott vállalkozói igazolványt, iparigazolványt, magánkereskedői igazolványt és kisipari működési engedélyt meg kell újítani. Bár a vállalkozóknak tizennyolc hónap állt rendelkezésükre az új igazolványok beszerzésére, már egy ideje látni lehetett, hogy a csere nem lesz zökkenőmentes. 


Acsai Anikó
Választások előtti szintre zuhant a BUX

A londonin kívül valamenynyi jelentős tőzsdeindex negatív előjellel zárta az elmúlt kereskedési hetet. Valószínűleg a Futsie is csak a királynő születésnapi ünnepségeinek köszönhette, hogy megúszta a zuhanást. A mélyrepülést elsősorban a technológiai szektor vezette, zuhantak a chipgyártók és a telekomeszköz-gyártók papírjai, gyengélkedett a gyógyszeripari szektor is. 


Háttér

Makki Marie-Rose
Semmi ok az ünneplésre

Szakemberek régóta emlegetik a hazai közoktatás egyre mélyülő válságát. A mai iskolarendszer egy olyan tudásgyár lett, amely fölerősíti és szinte áthidalhatatlanná teszi a társadalmi különbségeket. Az „elit” oktatás gyakorlatilag teljesen elérhetetlenné vált a hátrányos helyzetűek számára, mert minden a szülői háttéren múlik. 


Hit és értékek

Flaisz Endre
Egyesült állam

„Az állam és az egyház szétválasztása már megtörtént. Ezért most már az állam és az egyház együttműködését kell megvalósítanunk” - hallhattuk gyakran az elmúlt években. Sokan megkérdőjelezték az állam ideológiai semlegességének, illetve az állam és az egyház szétválasztásának elveit, mint amelyeknél már létezik korszerűbb, modernebb államelmélet is. Újra olyan állam igényét fogalmazták meg, amelyet valamiféle keresztény eszmeiség járna át.


Interjú

Tihanyi Péter
Bácsi, fogadj örökbe
mondja egy szaharai kisfiú Szenczy Sándornak, a Baptista Szeretetszolgálat vezetőjének

Arról, hogy mi történik Afrika északnyugati partjainál, a homoksivatagok mélyén, csak akkor értesülünk, ha a Párizs-Dakar-rali versenyzői éppen arra járnak, vagy ha elolvasunk egy Rejtő-könyvet. Sok évtizedes konfliktusnak köszönhetően háromszázezer nyugat-szaharai él város nagyságú menekülttáborokban, a senki földjén. Már a harmadik generáció nő föl úgy, hogy esélye sincs szabad emberhez méltó élethez. Nyugat-Szaharát, ezt a Magyarországnál háromszor nagyobb területet, a ma virágzó EU-tagország, Spanyolország foglalta el. Működő gazdaság, állami intézményrendszer, katonaság híján a szomszédos Marokkó és Mauritánia osztozik az országon fele-fele arányban, gondolván, jobb a szaharaiaknak, ha a gyarmatosítók helyett szomszédjaik lövik őket halomra.  1956-ban mi is jogosan vártuk el a világtól, hogy segítsen rajtunk. Nem tette. Mi most viszont tehetünk azért, hogy Afrikának egy országnyi területén más rend uralkodjék. Mégiscsak elfogadhatatlan, ha egy augusztusi hónapban gyerekek százai halnak szomjan.


Morvay Péter
Egy, huszonkettő, negyvenöt

Interjú Kepets Andrással, az Év Könyvkiadója, az Ulpius-ház vezetőjével


Külpolitika

Márer György, New York
Felszökött a biztonság ára

Nagy port vert fel országszerte, amikor egy héttel ezelőtt Robert S. Mueller, a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) igazgatója elismerte, hogy a szeptember 11-ei tragédia megelőzhető lett volna, ha szervezete másként kezeli a birtokában lévő értesüléseket. Kijelentése szöges ellentétben állt azzal, amit az igazgató május 8-án mondott egy szenátusi meghallgatáson - egyébiránt teljes mértékig fedi a valóságot, ugyanis az FBI két olyan jelentést is kapott, amelyet a központ nemcsak hogy nem egyeztetett, de teljesen figyelmen kívül hagyott. Az egyiket Kenneth Williams phoenixi nyomozó küldte 2001. július 10-én, amelyben felhívta a figyelmet, hogy Oszama bin Laden feltételezhetően amerikai pilótaiskolákba irányítja embereit, hogy terrorcselekményeket készítsenek elő. A másik egy tizenöt oldalas levél volt Coleen Rowley, a minneapolisi iroda nyomozója és jogi tanácsadója tollából, amelyet 2002. május 21-én írt, s ebben azzal a panaszszal élt, hogy a felettes szerv egyik ellenőre alulértékelte a francia hírszerzéstől érkezett értesüléseket. Ezek alapján meg lehetett volna kapni a szükséges elfogatóparancsot egy rendkívüli biztonsági bíróságtól Zacarias Moussaoui, a PanAm Nemzetközi Pilótaakadémia hallgatója ellen, akinek viselkedését az intézet egyik vezetője gyanúsnak találta. A nyomozók végzést kértek a központtól, amelynek alapján átvizsgálhatják Moussaoui számítógépét, de ezt nem kapták meg. 


Vagyim Arisztov
Ha a fekete doboz beszélni tudna

Ez az atommeghajtású, víz alatti cirkáló egyike volt a világ legnagyobb méretű, fegyvernemében pedig legnagyobb tűzerejű tengeralattjáróinak. Elsődleges feladata a várható ellenség - Amerika - anyahajóinak megsemmisítése volt. Ez a tengeralattjáró azonban gyakorlatozás közben, partközelben elpusztult, és vele együtt odaveszett teljes, száztizennyolc fős legénysége is. Tragédiája 2000. augusztus 12-én, a hideg Ba-rents-tengeren következett be, a neve: Kurszk. Most a tengerfenékről az utolsónak maradt orr-rész roncsait kísérlik meg a felszínre hozni. 


Papp Kornélia
Botrány egy megjelenés előtt álló regény körül

Még meg sem jelenhetett Martin Walser új regénye, az Egy kritikus halála, máris központi témája a német irodalmi közéletnek. Az új mű előzetes értékelések szerint nem mentes antiszemita kliséktől, a gyűlölet felhangjaitól. Ezek azonban ezúttal egyetlen személyre, Marcel Reich-Ranickire, a német irodalmi élet sztárkritikusára irányulnak.


Jobbágy Katalin, Mosolits Szilvia, Stockholm
Visszaüthet a svédcsavar

A svéd parlament hosszú vita után, alig kétharmados többséggel megszavazta az első olvasatban a kisebbségek elleni uszításról szóló alkotmánymódosító javaslatot, amelynek értelmében a jövőben a védelem az eltérő szexuális beállítottságúakra is kiterjed. 


V. Laskul Novosztyi
Az orosz hírszerzés királya

A Németország feltétel nélküli megadásáról szóló okmány aláírásakor készült fotón Keitel tábornagytól jobbra áll egy szovjet ezredes, aki figyelmesen nézi, amint a Wehrmacht vezérkari főnöke aláírja az egyezményt. Ez egyike azon ritka eseteknek, amikor Alekszandr Korotkovot - a háború után alighanem a legtitokzatosabb szovjet tábornokot, aki a KGB hírszerzésének főnöke lett - fényképen megörökítették.


Publicisztika

Szakonyi Károly
Pál apostol szigetei

A kötet élén álló két mottó közül az első az apostoltól való. A halálról, avagy a halálnál is veszedelmesebb ítéletről szól, Isten kiszámíthatatlan megjelenéséről. A második pedig Borghes- idézet, a képzelet szabadságát követeli, amely nélkül az irodalom meghal. Szakonyi Károly jóvoltából mostantól irodalmunk álom-Magyarországához csatolhattuk Szent Pál szigeteit - írja Szakonyi Károly legújabb kötetéhez fűzött ajánlásában Szörényi László. Az ünnepi könyvhétre megjelent könyv egyik írását az alábbiakban ajánljuk olvasóink figyelmébe.


Riport

Somorjai László
Palota király nélkül

Miután az Orbán-kabinet nem költözhet be a 2,5 milliárd forintból helyreállított Sándor-palotába, az új kormány beiktatása előtti szombat-vasárnap a nagyközönség számára is megnyitották az épület kapuit. A Medgyessy-kormány ugyanis nem erről a helyről kívánja irányítani az országot, amelyet a leköszönő kormányfő az elmúlt négy év szimbólumának is nevezett, és amelynek történelmi háttere sokak számára vegyes érzéseket ébreszt. 


Szlazsánszky Ferenc, Szilágyi Sándor
Szeretet utca 15.

Nyolc év, tizennyolc halott - a hejőcsabai nyugdíjas-szeretetotthon döbbenetes mérlege. Döbbenetes? Az ismerősök, hozzátartozók számára feltehetően igen. Az otthont működtető alapítvány számára viszont jó üzletmenet, hiszen az elhalálozottak már sosem kapják vissza a - jelenleg - hárommillió forintos „beugrót”. 


Sport

Sebestyén István
A megszelídült oroszlán

A világ- és Európa-bajnokságok mindig nagy lehetőséget jelentenek az ifjú tehetségeknek a kiugrásra. Emlékezhetünk: négy éve a francia Henry, illetve csapattársa, Trézéguet tűnt ki a mezőnyből, két éve pedig a portugál Nuno Gomezre, illetve az olasz hálóőrre, Tottira kaphattuk fel a fejünket. Most ugyanez történt a szenegáli El-Hadji Diouffal, a franciákat meglepetésre felülmúló „oroszlánok” csatárával. A huszonegy éves játékos a mezőny legjobbjaként szerepelt, adott egy gólpasszt, ezzel kilencven perc alatt megduplázta ötmillió fontos „piaci árát”. 


Mondovics L. Gábor
Phil Jackson már biztos sikerrel zárja a szezont

Régen történt, hogy az NBA döntőjének egy másik világesemény árnyékában kell meghúzódnia. Biztos nehéz eldönteni, hogy mit is nézzen az ember. A futballkedvelők most inkább feltöltik magukat a jó játékot mutató válogatottak szereplésével. A kosárlabdát kedvelők is nehéz helyzetben vannak, hiszen az NBA sztárjai magyar idő szerint mindig éjjel játszanak.


Sebestyén István
Rivaldo színészi pályára lépett

Igazán hálás feladat olyan sporteseményről írni, mint a dél-koreai-japán labdarúgó-világbajnokság. Lévén, hogy az időeltolódás miatt a mecscsek napközben vannak, az újságíró - kis túlzással - munkaidőben szórakozik. Maximum foci, no politika. Élni tudni kell…


Szabadidő

Elit helyen a Satellite

Az utóbbi két évben a keresztény rockzenekarok közül a P.O.D. aratta a legnagyobb sikert. A négytagú San Diegó-i banda nem handabandázik: erőteljes, mégis lírai, kemény, mégis játékos zenét játszik. Legutóbbi albumuk, a Satellite - a CD komor színei ellenére - sok megszívlelendő (öröm)üzenetet rejt. 


Nem félünk a vöröstől, a sárgától, a kéktől

A szín önálló élete címmel május 28-án kuriózumszámba menő kiállítás nyílt a Műcsarnokban. A nagyszabású, nemzetközi kontextusba helyezett színfestészeti tárlattal, úgy tűnik, hazánkban is rehabilitálni kívánják a nonfiguratív festészetet. A monokróm (egyszínű) festészet - mely nélkülözi a formákat, egy-egy színnel s árnyalataival, a fénnyel, az ecsetvonások és a felület dinamikájával, ritmusával dolgozik - a 20. századi klasszikus avantgárdban gyökeredzik. Merít mind az ókortól napjainkig ívelő filozófiai színelméletekből, mind a második világháború utáni amerikai és európai absztrakt festészet kelléktárából. 


Zenehajó a Dunán

A Mahart zenés vállalkozásba fogott a Dunán. A nyár folyamán négy hajóját állítja csatasorba. A Vigadó térről induló „gőzösökön” sétahajózással egybekötött változatos zenei műsorokkal igyekeznek szórakoztatni a közönséget. Minden szombat és vasárnap délelőtt 10 órától Minimax-hajó szeli a vizeket. A közel kétórás családi hajókiránduláson egyórás zenés, illetve színházi, bábszínházi előadást tekinthetnek meg a résztvevők, de van olvasósarok a mesekönyvek kedvelőinek, és a Minimax ajándéktárgyakat, videókat, hangkazettákat árusító standja is várja az érdeklődőket. 


PROGRAMAJÁNLÓ

Sport Sziget elnevezéssel az Ifjúsági és Sportminisztérium és a Sziget Kulturális Szervező Iroda idén június 7-8-9-én is megrendezi nagyszabású nyárkezdő sportfesztiválját, amely könynyűzenei programokkal tarkítva zajlik a Népstadion teljes területén. Közel száz sportág hírességeit, bemutatóit, versenyeit láthatja a nagyérdemű, miközben maga is aktívan részt vehet bennük, és sportszerkölcsönzésre is módja nyílik.


Színes

A hit próbája

Az anglikán lelkészek úgy érzik, hogy híveik számára erejük feletti kísértés lenne dönteni a focimeccs és az istentiszelet között. Számításaik szerint országuk mérkőzései alatt a templomok csaknem teljesen üresek lesznek. Hogy a hívő is megmaradjon, no meg a drukker is jól lakjon, meglepő ötlettel álltak elő, melyet még maga dr. George Carey canterburyi érsek is támogatott. 


Gulaschparty újra indul

Kevesebbet utaznak a németek. 2002 eddig eltelt időszakában a tavalyi, első félévi 20 millió légi utasnál lényegesen kevesebbet regisztráltak a németországi reptereken és az átlag autósok „kilométer-teljesítménye” is csökkent az elmúlt hónapokban. A vasút forgalomnövekedése a decembertől egyszerűbbé váló tarifarendszer révén valósulhat meg, bár az a májusi bejelentés, hogy megszüntetik az étkezőkocsikat és a most még „félárú” BahnCard a jövőben csupán 25 százalékos kedvezményre jogosít jegyvásárlás esetén, sínellenes érzelmeket kelthet a német adófizetőkben.


Úri krododil

A franciák híresek arról, hogy mindenben az eleganciára törekszenek. Így van ez a tenisszel is. Évtizedeken át, ha teniszdivatról volt szó, a Lacoste név jutott mindenkinek az eszébe, két éve azonban Christophe Lemaire modelljei hódítanak az ifjúság körében. Lemaire a legmodernebb technológiák alkalmazása közben megmarad a klasszikus stílus mellett. 


Amerika made in China

Egy amatőr kutató, Gavin Menzies térképekre, műtárgyakra hivatkozva azt állítja, hogy amikor Kolumbusz 1492-ben elérte Amerikát, a felfedezés dicsőségével 72 évet késett. Azt ugyanis akkorra már megtalálta egy kínai eunuch. Menzies bizonyítékait idén tavasszal mutatta be. Gavin Menzies 14 éve kutatja a kínai Cseng Ho admirális 1405 és 1423 között megtett útjait. Szerinte Cseng Ho nemcsak Amerikát fedezte fel, hanem szintén elsőként, megelőzve a portugál Ferdinand Magellant, körbehajózta a Földet is.


Mi van a képen?

1. Indiana Jones és a neandervölgyi mókuskerék. 2. Gulliver az óriások királyának fogsorát tisztítja. 3. Vesekövétől imént megszabadult turista


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Az ateizmus gyenge pontja: nincs kinek hálát adni. (graffiti)


Tollhegy

Tisztelt Szerkesztőség
Vita borzalmas számokról

A Hetek valamelyik legutóbbi számában megjelent Karsai László és Varga László szerzők tollából A horror háza című írás. (. Hetek, 2002.05.03) Ezzel az eszmefuttatással összefüggésben szeretnék néhány dolgot megjegyezni, méghozzá a szovjet Gulag táboraiban raboskodott magyarokkal kapcsolatos bekezdésekre vonatkozóan.


Dr. Bán Ervin
Sztálinizmus egyházi hetilapban

A választások után az Új Ember katolikus hitbuzgalmi hetilapban egy papi szerző, Goják János helyzetértékelést közölt. Nem titkolta, hogy az eredményt kedvezőtlennek tartja, de próbálta megnyugtatni a híveket: talán nem lesz ártalmas a szocialista kormány. Ha - tette hozzá - olyan módon politizál, „ahogy a szociáldemokrácia tette hajdanában”, nem pedig úgy, ahogyan ma Nyugaton teszi a legtöbb szociáldemokrata párt, „amely behódolt a nagytőkének”. Nagyon meglepő beszéd, tulajdonképpen bolsevik gondolkodás.