Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 21. szám, 2002. május 24

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Bukszabarát ígéretek

Cselekedni most és mindenkiért - A nemzeti közép demokratikus koalíciójának kormányprogramja - Magyarország 2002-2006 címet viseli az MSZP-SZDSZ várhatóan hétfőn beiktatásra kerülő kormányának programja. Ha a dokumentumot jellemezni kellene, akkor azt leginkább az ideológiai semlegességgel lehetne. A program markáns vonulata az is, hogy a polgárok anyagi bevételeit különböző támogatásokkal és kedvezményekkel növelni akarja.


Hetek-összeállítás
Rogán szemében gerenda

A Medgyessy-kormány - ellentétben elődjével - nem hozott radikális változtatást a kormányzati struktúrákban. Sőt több Fidesz által kitalált minisztériumot, mint például a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát megtartja. Új minisztérum a szó igazi értelmében kizárólag az Informatikai és Hírközlési Minisztérium lesz, hiszen a Foglalkoztatáspolitiai és Munkaügyi Minisztérium - más néven ugyan, de - 1998 előtt létezett. 


Szobota István
Marad az elvtelen osztogatás?

Szerdán hallgatta meg az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága Kiss Elemér jogászt, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) majdan vezető miniszterjelöltet. Az új összetételű bizottság, amelynek elnöke Szászfalvi László MDF-es honatya lett, a meghallgatást megelőző percekben tartotta meg alakuló ülését. A bizottsági tagok a miniszterjelölt bemutatkozó anyagát írásban már korábban megismerhették, ezért a kérdések feltétele előtt Kiss Elemér szóbeli kiegészítést tehetett. Bevezetőjében a miniszterjelölt megígérte, hogy a MeH-be visszatér az 1994 és 1998 között képviselt struktúra és menetrend. Ilyenformán újra működni fog a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal, valamint a Határon Túli Magyarok Hivatala. 


Munkatársunktól
Jövőre néz az új program

- derül ki Magyar Bálinttal, a leendő oktatási miniszterrel készített beszélgetésünkből


Hazafi Zsolt
Életpálya-terv fiataloknak

Interjú Jánosi György kijelölt gyermek-, ifjúsági és sportminiszterrel


Szobota István
Stop az antiszemita irodalomnak

Görgey Gábor író, a kulturális tárca várományosának bizottsági meghallgatásáról


Fókusz

Hetek-összeállítás
A múlt nyomorult

Van abban valami jelképes, hogy Esterházy Péter szinte napra pontosan tíz évvel a Duna-gate kirobbanása után kapta kézbe a Történeti Hivatalban az apja által írt ügynöki jelentéseket őrző úgynevezett M-dossziét. Ezek alapján született meg Esterházy megrázó naplóregénye, amely Javított kiadás címen a napokban került a boltokba. Az író személyes hangú értelmezési kísérlete saját családja és az ország feltáratlan múltjáról újra rávilágított: az ügynökvilág fertője mindent behálózott.  Prágában a frissen megválasztott köztársasági elnök, Václav Havel 1990 január 1-jén azzal kezdte első beszédét: „Polgártársaim, úgy gondolom, nem azért választottatok meg erre a hivatalra, hogy én is hazudjak nektek.” Havel megrázó leltárában a legsúlyosabb tehernek az ország „beszennyeződött morális közállapotát” nevezte. Annak lerakódott piszkát, hogy egy társadalom évtizedeket élt úgy, hogy közben mindenki megtanult mást mondani, mint amit gondolt. Ki ezért, ki azért. A totális rendszer a hazugságoknak ebből a fertőzött talajából nőtt ki: a szabadsághoz egy új - fertőzésmentesített - környezet is szükséges, máskülönben a politikai reformok mit sem érnek - figyelmeztetett Havel. Gerő András történész mondta most a Javított kiadás kapcsán, hogy a békés rendszerváltásnak ára volt: „Egy pofon nem csattant el a kommunizmus összeomlása és a demokrácia létrejötte között. Lehet, hogy ennek az volt az ára, hogy bizonyos morális deficittel zajlik le a rendszerváltás.”


Papp Kornélia
A megfigyelt világ

Jogvédő csoportok kezdeményezésére talán mégis hozzáférhetőek lesznek újra a Stasi, a volt NDK titkosrendőrségének aktái, amelyeket tíz év szabad kutatás után nemrég gyakorlatilag zároltak. A Szövetségi Közigazgatási Bíróság márciusi döntése - melynek értelmében a jövőben nem adhatók ki Helmut Kohl (CDU) volt szövetségi kancellár Stasi által vezetett aktái - ugyanis lehetetlenné teszi a közelmúlt történetének kutatását. 


Tihanyi Péter
Esterházy apokalipszise

„…Talán nem is az (lesz) nehéz, amikor robban a könyv. Az persze kiszámíthatatlan és veszélyes lesz, de a nagy súly majd ennek a hétköznapja. Hogy mondjuk néhány év múlva valaki megkérdi, te, mondd csak, a te apád volt ávós? Ö… nem ávós, hanem hát jelentéseket írt… Ja, aha. Javított kiadás című könyvéből)


Gazdaság

Munkatársunktól
Új Csillag a gazdaság egén

A Medgyessy-kormány Csillag Istvánt, a neves közgazdászt javasolja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium élére. A gazdasági bizottsági meghallgatáson kifejtette: a magyar gazdaság sikere azon múlik, mennyire képes bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe. 


Major Nóra
László Csaba bizakodó

A miniszterjelöltek meghallgatási dömpingje keretén belül László Csaba, a pénzügyminiszteri poszt várományosa a költségvetési bizottság ülésén fejtette ki érveit, terveit. Bírálta az Orbán-kormány „osztogató” költségvetési politikáját. Vitathatónak tartotta a leköszönő kabinet gazdaságpolitikájának a sikerességét, mivel ez látható módon gondokat okozott a magyar gazdaságban. Összességében azonban a gazdaság egészét tekintve bizakodó, mint mondta, a nemzetközi konjunktúra a második félévben már érezteti a hatását.


Papp Levente
A németeknek hiányzik a márka

A második világháború utáni Európa legnagyobb pénzügyi tranzakcióját, az euró bevezetését értékelve a világ pénzügyi elitje megállapította: az új pénz bevezetése összességében siker.


Acsai Anikó
Fordul az inflációs trend?

Május 6-án a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa közleményéből kiderült, február óta az idei év végére vonatkozó inflációs prognózis 0,5 százalékkal, 4,8-ról 5,3 százalékra emelkedett. A jelentés fő kockázati tényezőkként az olajár és a munkabérek gyors emelkedését említette, de nem tartja elhanyagolhatónak a költségvetés által generált kereslet hatását sem. 


Acsai Anikó
Meglepetések és csalódások a börzén

Mérsékelt csökkenéssel zárták a hetet a világ vezető részvénypiacai. A vállalati hírek közül figyelemre méltó a Dell Computer várakozásokat meghaladó eredménye, valamint az autógyártók - a Chrysler és a General Motors - termelésnövelése, ami a kereslet fellendülését vetíti előre. A makrogazdasági mutatók továbbra sem túl biztatóak: az infláció és az új munkanélküliek száma a várakozásoknál magasabb lett, miközben a lakásépítések a vártnál jobban visszaestek a múlt hónapban. A BUX 31,5 milliárd forintos forgalom mellett közel négy százalékot vesztett értékéből.


Háttér

Munkatársunktól
Forgó nyomon a rendőrség

Továbbra is nagy erőkkel folyik a nyomozás a móri rablógyilkosság ügyében, konkrét eredményt azonban még nem sikerült elérni. A hét közepén nyilvánosságra hozták az elkövetőkről készí-tett fantomképeket, amelyek nem hasonlítanak sem Horváth Szilárdra, sem Farkas Róbertre, a rablógyilkossággal korábban összefüggésbe hozott két férfira. Ennek ellenére a nyomozók „élni hagyják” ezt a szálat. Ezzel párhuzamosan - bár a rendőrség igyekszik úrrá lenni a kommunikációs problémákon - az elmúlt héten is újabb és újabb téves, illetve hiányos információk láttak napvilágot a drámai esettel kapcsolatban.


Sebestyén István
Nem először ölhettek a móri hóhérok

Interjú Németh Zsolt rendőr alezredessel, a Rendőrtiszti Főiskola adjunktusával


Gubi Anna, Bécs
Egy gyerekgyilkos orvos karrierje

„Ez a nap jelképe annak, hogy nem szabad a múltat elfelejteni, az emlékezést kioltani, az áldozatokat meg nem történtté tenni” - emlékeztetett Thomas Klestil osztrák államfő április utolsó vasárnapján a bécsi Központi Temetőben, ahol a nácizmus alatt meggyilkolt 789 gyermek emlékére felravatalozott két urna előtt mondott beszédet. 


Kenyeres Zoltán, Hajdú Sándor
Kívűl a küszöbön

A parlamenti választások sorsfordítók egy-egy ország életében. Pártok jönnek-mennek, de meghatározó egyénisége-ik maradnak a Tisztelt Házban. Legalábbis a mostani képviselőválasztásokig. Most ugyanis rengeteg „régi, megszokott arc” került ki az Ország Házából. Olyanok, akik azelőtt a politikai elit élvonalához tartoztak. Összeállításunkban közülük szólaltattunk meg néhányat.


Kertész Ákos
A forradalom nem eladó

Jelentem a nemzeti jobbnak, nyugodjanak meg: a forradalom halott. Igen. Sőt! Mécs Imrén is végrehajtották a halálos ítéletet. Nem akkor. Most. Nem valóságosan, képletesen. Szimbolikusan. Ötvenhat hősének, az utolsó élő ötvenhatos halálraítéltnek a köztársaság negyedik parlamenti választása után nem jutott hely a képviselők között. Tudjuk, demokrácia van, a demokratikus intézményrendszer kiemelkedően működik - legyünk büszkék reá! -, soha ennyien nem éltek általános és titkos választójogukkal; vagyis abban, hogy Mécs Imre nem lett képviselő, a népakarat ragyogó és elfogulatlan érvényesülését kell látnunk. 


Varga P. Ágnes
Öngyilkosság: Magyarország az élbolyban

A napfény városának nevezett Szeged történéseit az elmúlt hónapokban öngyilkosságok sora árnyékozta be. A tragédiákat az elkövetések megdöbbentő módja csak fokozta. Írásunkban az öngyilkosságok magyarországi vonatkozásait vizsgáljuk dr. Te-mesváry Beátának - a szegedi II. Kórház pszichiátriai és addiktológiai osztálya vezető főorvosának - pedagógusok és egészségügyi dolgozók számára írt oktatási segédanyaga alapján.


Hit és értékek

Kulcsár Árpád
Tévedhetetlen eretnekek

Kiújultak a világsajtóban a pápa esetleges lemondásáról szóló találgatások, miután a közelmúltban két tekintélyes bíboros is utalt II. János Pál idő előtti visszavonulásának lehetőségére. Egy ilyen döntés ugyanakkor komoly egyházjogi és teológiai kérdéseket is felvet.


Külpolitika

Vagyim Arisztov
A hidegháború után is forró a helyzet

George Bush, az Egyesült Államok elnöke a héten előbb Berlinbe, majd Moszkvába érkezik hivatalos látogatásra. Az elnök három nappal korábban bejelentette: Moszkvában történelmi jelentőségű megegyezést fog aláírni a stratégiai támadófegyverekről, amely „felszámolja a hidegháború örökségét”.


Papp Kornélia
Berlin fagyos

Több ezer szélsőbaloldali tüntetőre számítanak George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke kétnapos németországi látogatása alatt. Berlin központjában számos demonstrációt jeleztek, többek között a Zöldek, a PDS és az SPD is tiltakozásának kíván hangot adni. 


Laura Bush Budapesten

Laura Bush, az amerikai First Lady kétnapos budapesti látogatása során Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet kíséretében ellátogatott az Országos Onkológiai Intézetbe is. A két hölgy Texasból ismeri egymás, és nem csupán jó barátok, hanem lelkesen osztják az egészséges életmód és a nők helyzete iránti elkötelezettséget is. „Az erős lélekhez erős test kell” - hangsúlyozta a First Lady az onkológiai intézetben tartott megbeszélésen. 


II. Erzsébet brit királynő 50 éve a trónon

II. Erzsébet brit királynő trónra lépésének 50. évfordulójáról Magyarországon is megemlékeztek. Az aranyjubileumot a budapesti brit nagykövetség nemes gesztussal tette emlékezetessé: adománygyűjtést indítottak, és a befolyt összegből egy speciális inkubátort vásároltak a kecskeméti megyei kórház csecsemő- és gyermekosztályának. 


India készül

Az indiai haditengerészet szerdán bejelentette, hogy keleti flottájának öt hadihajóját átvezényli az Arab-tengeren állomásozó nyugati flottához, megerősítve India nyugati, Pakisztánhoz közel fekvő partjának védelmét. Az öt hajó egy héten belül érkezik az Arab-tengerre. Atal Behari Vadzspají indiai kormányfő szerdán a védelmi miniszter és a hadsereg tábornokainak kíséretében Kasmír indiai részébe érkezett, hogy szemlét tartson az India és Kasmír közötti növekvő feszültség miatt mozgósított katonai erők fölött. 


Hechs László
Meddig még?

Dick Cheney amerikai alelnök a napokban arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államokat súlyos terrorcselekmények fenyegetik, már csak a támadás időpontja kérdéses. Az alelnök szerint „valós lehetőség”, hogy az Egyesült Államok és más nyitott társadalmak öngyilkos merénylők céltábláivá váljanak olyanképpen, mint ahogy Netanjában, Siófok testvérvárosában a múlt vasárnap történt. (Lapzárta utáni hír szerint teljesen leégett a párizsi izraeli nagykövetség épülete. Az okokat még vizsgálják.)


Márer György, New York
Új szörnyetegek Amerika egén?

A Bush-kormányzat az elmúlt napokban többszörösen is megerősítette, hogy Amerikának további terrortámadásokkal kell szembenéznie a jövőben. „A kérdés nem az, hogy lesz-e, hanem hogy mikor, hol és hogyan” - kommentálta a bejelentéseket Donald Rumsfeld védelmi miniszter az egyik szenátusi bizottságban. 


Négykeréken

Egy bogár élete

Nincs a világon még egy autó, amelynek ilyen hosszú és érdekes története lenne. Ahogy a húszas években a Ford T-modellje, úgy a hatvanas években a VW „bogár” volt az a kocsi, amellyel a világ bármely táján találkozhatott az ember. 


Egy nem mindennapi tehetséggel megáldott tervező

A 20. század egyik legnagyobb autókonstruktőre 1875 szeptember 3-án született Csehországban. Már gyermekkorában rajongott a gépekért és az árammal működő szerkezetekért. 1897-ben Ludwig Lohner udvari kocsigyártó cégéhez került, ahol villamos autókat tervezett. Három évvel később elkészült első munkája, a Porsche-Lohner Chaisse nevű autó, melyet az első kerékagyakba szerelt villanymotorok hajtottak, és 80 km-t lehetett vele újratöltés nélkül kocsikázni. Első benzinmotoros autója, az 1909-es Mixtwagen vevői között volt Rotschild báró és Ferenc Ferdinánd trónörökös is.


Magyarázzuk a bizonyítványt

Néhány évvel ezelőtt egy amerikai biztosítótársaság emberei összeállítottak egy listát azokról a magyarázatokról, melyeket autósok adtak a baleseteikre: 


Publicisztika

Salamon Pál
Kelet-Európa levegője

Részlet Salamon Pál, a Sorel ház világhírű szerzőjének az Ünnepi Könyvhétre A sorsolvasó címmel megjelenő új regényéből. Az Ulpius-ház kiadó gondozásában készülő könyv (amely a Sorel ház folytatása) első fejezetével először lapunk olvasói ismerkedhetnek meg.


Sport

Kovács Tamás
Baljós árnyak

A vasárnapi brutalitások miatt baljós árnyak vetülnek a magyar pólóra, részben eltörpítve a hétvégi BL négyes döntő hírértékét is.


Először bajnok a ZTE
Tovább a cikkhez >>>

Balkáni Bajnokok Ligája

A Fotex-Veszprém BL-döntős veresége után most a FTC lányai is elestek a legrangosabb európai kupától. Az utóbbi esetében azonban a mérkőzésnél sajnos nagyobb hírértékkel bír az az eredeti balkáni hangulat, ami a macedón fővárosban, Szkopjéban fogadta a zöld-fehér lányokat.


Szabadidő

Szobota Zsuzsanna
Vakáció gyerekekkel

Gyakorta láthatunk gyerekeket, amint a múzeumokban fáradtan vonszolódva, kisírt szemekkel szüleik után kullognak, vagy éppen az autóban nyavalyognak, hogy „mikor érünk már oda”. Pedig, ha szánunk rá egy kis időt, hogy felkészüljünk a nyaralásra, nagyban csökkennek az utazás körüli feszültségek, így a lehető legtöbb örömöt és kikapcsolódást élhetjük át a szeretteinkkel eltöltött idő alatt.


Via D Oro Caffe Antik

Sok helyen csillapíthatja mostanság az ember az étvágyát Budapesten. Lehetőségünk nyílik a gyors és étterminek nevezett módszerre, ahol valóban hamar jutunk a kiválasztott ételhez, de az előnyök felsorolása ezen a ponton véget is ér. A legtöbb bevásárlóközpont jó megoldásokat kínál étvágycsillapítási küzdelmeinkhez, ám ezek vitathatatlan hátránya, hogy az étkezésre szolgáló helyiség közös, sokszor kell megosztani az asztalt egy másik társasággal. 


Színes

Félmilliós zsebpénz

Egyes házimunkák meglehetősen jól jövedelmező alkalmi munkát jelentenek, legalábbis az angol gyerekek többségének számára. Az Abbey National felmérése szerint egy átlag, 16 év alatti gyermek, évi 1200 fontot (468000 forint) keres szülei megvesztegetésével, többségük ugyanis csak így hajlandó segíteni a ház körüli munkákban. 


Tojásóriás

Negyvenhat ezer tojásból készült omlett Kanadában, Ontarióban. Ez a hatalmas mennyiségű rántotta egy hasonlóan gigantikus méretű serpenyőben sülhetett ki. Az edény 141 négyzetméternyi területet takarhatott volna el a napfény elől, ha a szervezők nem a város hokipályáján rendezték volna a jótékonysági reggelit, melynek egyik fő célja - az adománygyűjtésen kívül - a Guinness rekordok könyvébe való bekerülés volt. 


A felvett beszéd manipulálható

Egy új videotechnika révén olyan beszédekről lehet felvételt készíteni, amelyek valójában sohasem hangzottak el.  A Massachusetts Institute of Technology munkatársai felvették egy nő beszédét, majd azt átdolgozva egy olyan videót hoztak létre, amelyen a hölgy szája teljesen új mondatokat mondott. 


Magzatsimogató

Már méhen belül is megsimogathatják a leendő szülők kisbabájukat egy új háromdimenziós megoldásnak köszönhetően. 


Állóháború dohányfronton

Norvégiában a világon először olyan javaslat született, amely betiltaná az éttermekben és a bárokban a dohányzást. Ha a parlament elfogadja a javaslatot, „senki sem lesz kivétel”-jelentette ki az egészségügyi miniszter. 


Mi van a képen?

3. Szórakozni induló fiatalok a belvárosban, péntek este


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Ha nincs az ügyvédem, még mindig a börtönben ülnék. Így, hogy ketten ástunk, sokkal gyorsabban ment. (Mr. Boffo)