Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 18. szám, 2002. május 03

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Emberi hang

Egyre több pozíció látszik eldőlni a leendő kormánypártok koalíciójában, bár sok a bizonytalan poszt még az új kabinet szerkezeti és személyi összetételében. Bizonyosnak látszik, hogy Lendvai Ildikó vezeti majd a szocialisták parlamenti frakcióját, és vélhetően Szili Katalint jelölik házelnöknek. A szocialisták még a kormány megalakulása előtt a parlament elé terjesztenek olyan indítványokat, amelyek száznapos programjuk megvalósításához szükségesek. 


Hetek-összeállítás
Ha az OVB mesélni tudna

Talán még sosem volt az éppen aktuális Országos Választási Bizottságnak (OVB) ennyi feladata, mint e mostaninak. Az elmúlt hetekben alapvetően kétféle megkeresés érkezett hozzájuk: a megfontolásra érdemes, és a többi. Az előbbiből volt a kevesebb. Ezek közé tartoztak a jogértelmezésekkel való manipulálások és a választási csalásra figyelmeztetők, ahogy azt a Millenáris Parkban a választások második fordulójának éjszakáján egy fideszes politikus előre is vetítette.


MTI Hetek
Papa, aki túl sokat tud

Minden vádpontban következetesen tagadta bűnösségét Sándor István nyugállományú rendőralezredes, akit az ügyészség több súlyos bűncselekménnyel vádol, és aki ügyének az anyagát 85 évre államtitokká minősítették. A volt főnyomozó koncepciós pernek minősítette az ellene folyó eljárást. 


Gázos szomszédok

Egy ember súlyosan, négy személy pedig könnyebben sérült meg, amikor vasárnap éjjel robbanás történt egy budapesti bérházban. A detonációt egy gázpalack okozta, amelyet a huszonkét lakásos épület lakói szerint egyik szomszédjuk szándékosan robbantott fel. Az idős, Parkinson-kórban szenvedő férfi állítólag már többször fenyegetőzött azzal, hogy felrobbantja „ezt az egész kócerájt”, és hogy szavainak nagyobb nyomatékot adjon, hat gázpalackot halmozott fel a lakásában. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője ugyanakkor lapunknak elmondta: a szándékosság még nem bizonyított, egyelőre vizsgálják, hogy pontosan mitől robbant fel a hat palack közül az egyik. Ennek oka Molnár szerint műszaki hiba is lehetett.


Életmód

Malgorzata Drozd pofonegyszerű fogyókúrája

Sok százezer példányban került a budapestiek postaládájába a világ legegyszerűbb fogyási lehetőségét reklámozó szóróanyag. A nehezen kiejthető nevű lengyel színésznő azt állítja benne, hogy mindenféle diéta és fogyókúra nélkül, egy svájci módszer segítségével rövid idő alatt 30 kg-ot fogyott, miközben mindvégig úgy és annyit evett, amennyit szokott. Az ismertető szerint valóban azt és annyit ehetünk, amennyit csak kívánunk: tésztát, rizst, süteményt, vajat, édességet és hentesárut. Az a fő tehát, hogy nincs semmiféle korlátozás.


Vetélkedők és sorozatok

A televízió vetélkedői és bugyuta szappanoperái bizonytalanságot, fenyegetettség-érzetet keltenek a nézőkben és potenciálisan erősítik az agresszív hajlamokat. Erre a meglepő következtetésre jutottak a brüsszeli egyetem szociológusai. 


Sopszka saláta

A leghíresebb bolgár saláta, elkészítése gyors és egyszerű. Háromfajta zöldség kerül bele egyenlő mennyiségben: paradicsom nagyobb darabokra vágva, ugyananynyi uborka hasonlóan nagyobb darabokban és édes hagyma, szintén durvább szeletekre vagy kockákra vágva. 


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Szobota Zoltán
Szevasz, tavasz

Aki elfelejtette volna a békebeli majálisok hangulatát, a baloldal városligeti „egésznaposán” csőstől pótolhatott. Szotyola, tökmag, mászófal, bungee jumping, Medgyessy Péter, Kovács László, sült kolbász, sült hal, légvárak, Selmeczi Tibor, Ajala és Brindizi, pattogatott kukorica, vattacukor, Lendvai Ildikó, Csehák Judit, Gy. Németh Erzsébet, sör, kóla, törökméz, Mandúr László, Kiss Péter, arcfestés, Toi Toi wc, eltűnt gyerekek, lufi, Farkasházy Tivadar, Lajcsi dáridója, Bergendiék, TGM, tömeg, meleg és még sokan mások… A fesztivál emblémája Noé galambja olajággal a csőrében, melyhez a felirat: A tavasz mindannyiunké. Tehát a tavasz is. Medgyessy Péter, nemsokára miniszterelnök 38 órás munkahetet ígér, és a középkorúak munkához jutását. Miután garanciát vállalt a száznapos program végrehajtására, megkéri a szemmel láthatóan kegyetlenül nehezen távozó Orbánékat, hogy lehetőség szerint ne herdálják tovább a nemzeti vagyont, utalva itt a legfrissebb klientúra-földosztás epizódra. Ünnepeljük a tavaszt, az embert, aki minden jó forrása - mondja Medgyessy, és kezet nyújt minden magyar honfitársának egy „békés, nyugodt, boldog Magyarország kialakításához”. Kovács László pártelnök a talán még el sem hangzott vádra reflektálva jegyzi meg: majálisuk céljai között nem szerepelt a megfélemlítés. Sokan vagyunk és elegen - ékeskedik Orbán tollának negatívjával, és leendő miniszterelnöke programjától a létszám duzzadását várja. 


Szlazsánszky Ferenc, Szilágyi Sándor
A jövő szívós fajta

Soha nem szabad megsértenünk még a legádázabb ellenfelünk emberi méltóságát sem - állította Orbán Viktor a második választási forduló előtt rendezett szerencsi nagygyűlésén, és feltehetően a többi huszonnégy kampányhelyszínen is, hiszen mindenhol ugyanazt a szöveget mondta. A baj nem is a „szóval”, hanem a „tettel” van: a jobboldalt sokkoló első forduló után ugyanis olyan rágalomhadjárat indult a „múlt árnyaiként” megjelenített politikai ellenfelekkel szemben, melyet elég nehéz lenne összeegyeztetni Orbán fenti mondatával. Igaz, erre nincs is jogi alap, már csak azért sem, mert a Fidesz gondoskodott róla, hogy a „piszkos munkát” híveivel végeztesse el. Legyen szó akár rémhírterjesztésről, primitív hazugságról vagy idős emberek „választási célú” megajándékozásáról. 


Hamvay Péter
Sértőnek tartják a Hitlerjugendet

A budai kocsmárosok keze lehet a dologban, hogy ezek a fideszesek mindig kedden gyűlnek spontánul, mint kamasz képén a pattanás. Merthogy emberemlékezet óta a kedd a leghalottabb nap, a hétvége még áthajlik a hétfőbe szerényen, s szerdán meg lassan indulni kezd a hét, de kedden üresek a kocsmák, a taxik, még a mozikban is olcsóbban látható a Hídember. Régtől fogva éreztük, nincs ez jól, valamit tenni kell, s lám, mert nagyon akartuk, a kedd elkezdődött. 


Gazdaság

Varga P. Miklós
Torgyán után szabadon

Sietős dolga lett a Fidesznek a földkérdés, hiszen az íratlan szabályokat felrúgva az új kormány megalakulását szolgáló hetekben nagy horderejű intézkedést foganatosított. A keddi kormányülésen Orbán bejelentette: azonnali hatállyal versenytárgyalást ír ki több száz ezer hektár termőföld értékesítéséről. Mint mondta, ezzel a döntéssel pont kerül az i-re. A leköszönő miniszterelnök nem adott teret találgatásoknak: a harmincnapos határidőre szóló kiírással kész helyzetet teremtenek, hiszen így a hivatalba lépő új kormány nehezen tudná megmásítani ezt a folyamatot. Ha ezt tenné, visszaeshetne Medgyessy Péter népszerűsége. Németh Imre, az MSZP agrárminiszter-jelöltje megdöbbentőnek nevezte a bejelentést, szerinte a „narancsbárók” most földbirtokossá is akarnak válni. 


Hetek-összeállítás
Derűlátó vállalkozók

Optimisták a magyarok a következő öt év gazdasági helyzetét illetőleg - derül ki a Társadalomkutató Intézet (Tárki) reprezentatív mintán végzett felméréséből. Korra, nemre, iskolai végzettségre és lakóhelyre tekintet nélkül a válaszadók egyetértenek abban, hogy a következő öt évben jelentős gazdasági javulás várható. 


Danka Ildikó
Eva: egyszerű adó

Idén több ezer kisvállalkozás dönthet az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevezetése mellett. Az MSZP tervei szerint a lényegesen kevesebb adminisztrációt igénylő új adónemet az évi tízmillió forint árbevétel alatt működő vállalkozások választhatják. A 15 százalékos átalányadó kiváltaná a társasági adót, az áfát, a cégautó adóját, valamint az osztalékadót is. 


Györök Orsolya
A gazdagok kitöltik az űrt

Gagarin után hatvan évvel lassacskán üzletszerűvé válik az űrutazás. Tavaly áprilisban Dennis Tito amerikai multimilliomos civilként elsőként tehetett kiruccanást a Földön kívüli szférába, s a napokban, pontosan egy évvel később nyílik erre lehetősége egy dél-afrikai milliomosnak. Mark Shuttleworth 20 millió dollár (4,2 milliárd forint) ellenében nyolc napig tartózkodhat a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A pénz jól jön az orosz űrügynökségnek, hiszen a „dicsőséges korszak” után meglehetősen szűkös a Csillagváros költségvetése.


Litzler Mihály
Matáv-döntés: internyet

Az európai arányokhoz képest az aktívan internetezők számát tekintve még igencsak gyerekcipőben járó magyar internetes közösség, a Matáv legújabb döntésével megállítja a felzárkózás folyamatát, jelentős részüknek ellehetetlenítve az internet használatot. 


Acsai Anikó
Közepes forgalom, mozdulatlan index

Gyengültek a részvényárfolyamok a világ vezető tőzsdéin az elmúlt kereskedési héten. Amerikában a várakozásoknál gyengébb vállalati eredményeket nem tudta feledtetni az előrejelzéseknél jelentősen magasabb GDP adat sem. A várt 5 százalék helyett 5,8 százalékkal bővült a nemzeti össztermék, ugyanakkor az áprilisi üzleti bizalmi index jócskán elmaradt a várakozásoktól. 


Háttér

Vagyim Arisztov
A hattyú halála

Az utolsó áprilisi hétvégén, Kelet-Szibéria egyik távoli, hólepte vidékén légikatasztrófa következtében meghalt a krasznojarszki régió kormányzója, Alekszandr Lebegy. „Oroszország egy jelentős és nagy embert veszített” - kommentálták a balesettel kapcsolatos vizsgálatot vezető orosz elemzők, még olyanok is, akik nem számítottak Lebegy tábornok mint politikus támogatói közé. „A mai Oroszország legkiemelkedőbb és legeredetibb politikusainak egyike halt meg” - emlékezett Vlagyimir Putyin elnök. Mindez nem túlzás. Pontosan ilyennek, eredeti, különleges és színes személyiségnek maradt meg Alekszandr Lebegy mindenki emlékezetében. Olyan embernek, akinek az 1990-es évek közepén jó esélye volt rá, hogy a hatalmas Oroszország elnöke legyen. 


Karsai László, Varga László
A horror háza

Adva van két történész: Karsai és Varga, egy generációhoz tartoznak, kutatási területük is közel azonos, az egyiküké inkább 45 előttre, a másiké inkább az utánra billen, stílusuk nagyon eltérő, még sohasem írtak „együtt”, de most talán elég ok erre, hogy együtt látogattak el a Terror Házába.


Surjányi Csaba
Pedoszexuálisok vagy homofilek?

Továbbgyűrűznek a hullámok az egyesült államokbeli pedofil katolikus papok körül kirobbant botránysorozat és az amerikai igazságügy-miniszter, John Aschroft által indított „Cukros bácsi hadművelet” kapcsán. Mint arról korábbi számainkban többször beszámoltunk, az FBI adataira és más forrásokra támaszkodva eddig példátlan volumenű az a felgöngyölítési akció, amely internetes gyermekpornó-hálózatok felszámolására irányul, s amelyben pedagógusok, edzők, rendőrök, egészségügyi szakemberek mellett nagy számban lepleződtek le reverendát viselő „cukros bácsik” is. 


Földvári Katalin
Hódít az olasz divat

Kereszt Mozgalom, cserkészek, Ébredő magyarok, Fényes szellők, Ifjú Gárdisták, úttörők, - Hajrá Magyarország! Az ifjúság minden rendszernek lelkesen törte az utat. A rendszer újabb változása óta szinte tapintható űrt hagyott maga után az úttörőtáborok mozgalmi hangulata, még a Jobbik (a jobboldal ifjúsági mozgalma) sem tudta ezt maradéktalanul betölteni. A Millenáris Park közönsége azonban új horizontot talált. Végre nekik is jutott ellenség, aki ellen lehet lelkesen harcolni, és ráadásul kéznél van. Bárki, aki nem akarja a „polgári” forradalmat. Osztálytársak, óvó nénik, buszvezetők, szomszédok satöbbi.


Hit és értékek

Morvay Péter
A lumpenekről lepereg a mítosz

„Ősrobbanásszerű” folyamatokat lát a jobboldalon Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök, aki így utalt arra, hogy szerinte az utóbbi napokban „számon sem lehet már tartani, hányfajta kezdeményezés indult meg”. Valóban: a héten zászlót bontottak az Áprilisi Ifjak, és a Világgazdaság értesülései szerint formálódik az Orbán Viktort „szellemi-lelki vezérként” pajzsra emelni készülő jobboldali tömegmozgalom is. A legújabb kori magyar belpolitikában új korszakot jelentő mozgósítás a két választási forduló között vette kezdetét.  A „Big Bang” a Testnevelési Egyetemen, majd a Kossuth téren történt. A mozgalmi lendületet a választási kudarc sem törte meg, sőt új célt tűzött a zömmel fiatalokból álló kezdeményezések elé. Ma még nem egyértelmű, hogy az új jobboldali egységmozgalom milyen néven alakul meg (erre vélhetően Orbán Viktor jövő hétre ígért, nagyszabású programadó beszédéből kaphatunk választ), azonban több jel utal arra, hogy az új nemzeti-keresztény kultusz ötletadói között vezető katolikus értelmiségiek fontos szerepet játszanak.


Interjú

Makki Marie-Rose
Belemásztak a lelkekbe

Dr. Veér András pszichiáter szerint a fiatalok megnyerése érdekében a jobboldal egy nagy focimeccset kreált a választásokból, s az elkövetkező évek egyik nagy kérdése, hogy ki tudja maga mellé állítani a következő nemzedék választópolgárait. 


Külpolitika

Péterfi István
Időzített bomba örökségbe

Júniusra várható a Medgyessy-kormány első komoly konfliktusa, amely nemzetközi és belpolitikai lesz egyszerre: a főszereplők a román és az új magyar kormány, a romániai magyarság és annak politikai vonulatai, a román ellenzéki pártok, valamint egy akkorra már lecserélt játékos, Orbán Viktor volt miniszterelnök, aki a státustörvénnyel kapcsolatos memorandum aláírásával az időzített bombát elhelyezte. Mintha tudta volna: ez már nem neki robban.


Hechs László
A kör négyszögesítése

Az Egyesült Államok iszlám terrorizmus elleni hadműveletének második fő célpontja Afganisztánt követően Irak. Szaddám Huszein tömegpusztító fegyverek előállításán dolgozik, s nem rejti véka alá, hogy hőn áhított vágya az Egyesült Államok és Izrael elpusztítása. Az őszre tervezett nagyszabású akciójához Bush megpróbálja megszerezni az általa mérsékeltnek tekintett arab államok támogatását is. Ezek az államok azonban (például Egyiptom, Szaúd-Arábia, Szíria, Kuvait, Bahrein stb.), bár széles körű amerikai pénzügyi segítségben részesülnek, vonakodnak felsorakozni Bush mellé. Fő akadályként a palesztin kérdés megoldatlanságát említik, bár erősen kérdéses, hogy kedvező fordulat esetén támogatnák-e az Irak elleni hadműveletet. Hiszen a helyzet most alapvetően más, mint 1991-ben volt, amikor Irak lerohanta Kuvaitot, és a szaúdi sivatagi királyságot is elnyeléssel fenyegette.


Márer György, New York
Erősebb a szaúdi akarat

Abdullah szaúd-arábiai trónörökös csütörtökön látogatásra érkezett az Egyesült Államokba, ahol Bush elnök fogadta texasi birtokán, Crawfordban. A vendég amolyan ultimátumfélét nyújtott át az amerikai államfőnek, kijelentve: amennyiben Washington nem mérsékeli Izrael iránti támogatását, súlyos következményekkel néz szembe az arab világ országaiban. A Bush-kormány nincs könnyű helyzetben: nem akarja feladni Izrael támogatását, ugyanakkor kénytelen engedményeket tenni az arab világ felé is.


Lukács András
A nagy baj elkerülése sokba kerül

Százezer ember halálát okozhatja egy atombomba felrobbantása egy amerikai városban, és tízezer ember halálát és eltűnését okozná egy vegyi üzem, esetleg egy atomreaktor elleni sikeres terrortámadás - áll a Brooking Intézet tanulmányában, amely az Egyesült Államokat fenyegető lehetséges veszélyhelyzeteket vizsgálta. A tanulmányból kiderül, hogy a 2003-as költségvetésben tervezett összeg nem lesz elegendő a megfelelő védelem biztosítására, hiszen a lehetséges célpontok száma szinte korlátlan.


Hetek-összeállítás
Mozgósítás a sokk után

A héten javában tartott a választási számháború Franciaországban is: az utcára özönlő tömegek nagyságát ki-ki párthovatartozása szerint ítéli meg. Egy dolog azonban bizonyos, a franciák nagyobbik részéből éles indulatokat vált ki a vasárnapi elnökválasztás kevésbé esélyes jelöltje, az idegengyűlölő és szélsőséges Jean-Marie Le Pen.


Papp Kornélia
Szende szörnyeteg

Tizenhat embert gyilkolt meg az erfurti Gutenberg Gimnázium egyik volt diákja a múlt héten. Az áldozatok többsége - tizenhárom személy - a tizenkilenc éves fiatal egykori tanára volt. Robert Steinhäuser ámokfutásának tanárain kívül áldozatul esett két diák és a helyszínre érkező első rendőr is. A vérfürdőnek a fiú volt történelemtanára vetett véget, bezárva őt egy szertárba, ahol nem sokkal később magával is végzett. Steinhäuser a heavy metal zenét és a gyilkos videojátékokat kedvelő, visszahúzódó fiú volt, aki valószínűleg sorozatos iskolai kudarcaiért próbált ilyen véres módon bosszút állni. 


Sport

Schumacher megállíthatatlan

Michael Schumacher ismét domináns győzelmet szerzett a Ferrarival, ezúttal a Barcelonában megrendezett Spanyol Nagydíjon. A német pilótát több mint félperces hátránnyal a Williams-BMW-s Juan-Pablo Montoya követte a második helyen. A harmadik helyre David Coulthard hozta be autóját, és állhatott idén másodszorra dobogóra.  A paddock talán legboldogabb két csapata a Sauber és az Arrows, egy középmezőnybeli és egy sereghajtó csapat volt. Előbbi mindkét pilótája pontszerző helyekre hozta be autóját, utóbbi pedig Heinz-Harald Frentzen révén első világbajnoki pontját szerezte meg a 2002-es szezonban. 


Németh Szilárd
Ronaldo bajnok lehet

A hétvégi fordulóval befejeződnek az olasz labdarúgó bajnokság, a Serie A küzdelmei. Az aranyéremre továbbra is három csapat pályázik, miután a 33. fordulóban mindannyian fölényes győzelmet arattak. A listavezető Internazionale 3-1-re verte a Piacenzát, a második Juventus és a harmadik AS Roma pedig egyaránt 5-0-ra múlta felül a Brescia, illetve a Chievo csapatát. 


Kiesett a Manchester

Barthez kétségbeesése érthető. A Manchester idegenben elért 1-1-es eredménye kevés volt a BL-döntőbe jutáshoz. A Bayer Leverkusen idegenben lőtt több góllal harcolta ki a glasgow-i fináléban való részvételt, ahol a Real Madrid csapata lesz az ellenfele. Fotó: DPPI


Szabadidő

Pillanatok a természetből

„A természet bája és méltósága tökéletes rendezettségéből ered” - vallja a Fényvarázs Természetfotós Klub „arcpoetikája”, mely klub első - bemutatkozó - kiállítását rendezte meg az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán (Budapest II. kerület, Tárogató u. 2-4.) 


Kisvonatok minden mennyiségben

Immár hagyományosan kerül sor minden tavasszal a nagyszabású Vasútmodell-kiállításra és Vásárra a gyermekvasutasok hűvösvölgyi táborának területén. Idén ezen a hétvégén zajlik a látványos rendezvény, melynek szokásos helyszíne közvetlenül a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (régen Úttörővasút) hűvösvölgyi végállomása mellett található. 


Kapsza Ágnes
Merre, Nagy-Britannia?

Magyarországon Nagy-Britanniáról az embereknek többnyire négy dolog jut az eszükbe: a whisky, a futball, a parlament és a rossz idő. A magyarországi brit nagykövetség azzal a nem titkolt céllal küldte el Gulyás Attilát, az Octogon architecture & design magazin fotóművészét Londonba, hogy hírét hozza egy „innovatív, kreatív, dinamikus országnak”. A Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) székházában megnyílt kiállítást látva bátran állíthatjuk, hogy Gulyás Attila teljesítette küldetését. A felhőkarcolókat, átlátszó üzletházakat, köztéri szobrokat - és olykor életképeket - művészi érzékenységgel sikerült Gulyásnak lencsevégre kapnia. 


Túraajánló
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Belül tágasabb

Talán a napfényes tengerpart tikkasztó hőségétől csömörlött meg az a floridai fiatalember, aki önként és dalolva választotta a Pasco - megyei büntetésvégrehajtó intézet - vendégszeretetét.


Angol hétköznapok

A Brit Statisztikai Hivatal (ONS) nemrég egy átfogó felmérést készített angol családok körében mindennapos tevékenységükről. A felmérés eredményei megcáfolni látszanak azt az általános megállapítást, mely szerint az angolok hosszú órákat töltenek mindennap a televízió előtt. A megkérdezett családok ugyanis négyszer több időt töltenek testmozgással, mint sportműsor nézésével. A szabadidejük nagy részét azonban - körülbelül három órát - még így is televíziózással töltik. A felmérésben részt vevők nyolcvan százaléka rendszeresen végez valamilyen testmozgást. A vizsgálat során arra is fény derült, hogy minél tehetősebb egy család, a tagjai annál intenzívebben kapcsolódnak be valamilyen sportba vagy kulturális tevékenységbe.


Lusta disznók

A disznók mint ahogy az emberek is ha választhatnak a kényelmes táplálkozás és a gyakorlatok végzése között, akkor inkább az evést választják, fejtette ki Carol Witczak, a Missouri- Columbiai Egyetem munkatársa. A lusta emberekhez hasonlóan a ketrecbe zárt állatoknál is gyakori az összeszűkült artéria, azaz az atherosclerosis. Witczak és más fiziológusok a sertések tanulmányozásával szeretnék megfejteni, hogy a restség miért vezet megbetegedéshez.


Inci-finc s

A Mekong-deltában élő találékony kedvű földművesek új étkezési alternatívákkal bombázzák Kambodzsát: ínyencfalatokként exportálják a földjüket elárasztó kártékony egereket, amelyet a „kedvezményezettek” roston sütve vagy currys szószokkal nyakon öntve fogyasztanak szívesen.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Hát igen, a sok a kedvenc számom. (Woody Allen)


Tollhegy

Jog kéz-szabály

Egyetlen erkölcsi érték sem jelenthet jogi előnyt képviselőjének másokkal szemben. A jobbkéz-szabály nem használható a politikában, itt a jobbról érkezőnek nincsen előnye, nem kell neki kötelezően elsőbbséget adni. Veszélyes joggyakorlat kezd kialakulni, ahol a jogértelmezés alapja többé nem az írott jogszabály, a törvény, hanem az ítélet által érintett személyek erkölcsi értékképviselete. A jogegyensúly felbillentésére tett kísérletek bizonyítják, hogy a jogi visszaélést elkövető politikai, vallási közösségek céljaikat tekintve felsőbbrendűséget éreznek, értékeik kiválóbbságát pedig jogi eszközökkel kívánják rögzíteni. 


Kampányfohász

Mióta lapjuk rendszeres vásárlója és olvasója vagyok, általában a Hetek hetven százalékát el is olvasom. Így Orbán Viktornak a Helmut Kohl volt német kancellárral folytatott győri kampányáról szóló tudósítás sem kerülte el a figyelmemet. (. Hetek, 2002.04.19) Munkatársuk írásából - amelyet egyébként jónak és pontosnak tartok - viszont egy apróságnak tűnő részlet hiányzik. A volt német kancellár és a már szintén volt magyar miniszterelnök első útja Győrben ugyanis nem a nagygyűlésnek helyszínt biztosító, emblematikus és szimbolikus jegyekkel bíró Széchenyi térre vezetett, hanem a győri római katolikus püspökség első emberéhez, a megyéspüspökhöz.