Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 17. szám, 2002. április 26

Belpolitika

Munkatársunktól
Alakul a koalíció

Miközben megfeszített tempóban folynak a koalíciós tárgyalások az MSZP és az SZDSZ politikusai között, újabb és újabb összesküvés-elméletek látnak napvilágot arról, hogy a Fidesz vezetői miként akarják meghiúsítani a kormányváltást. Lapzártánkkor Kovács László pártelnök az egyik tévéadón a nyilvánosságot kihasználva tartotta fontosnak megjegyezni: megtette azokat az óvintézkedéseket, amelyek lehetetlenné teszik, hogy a Fidesz szocialista országgyűlési képviselőket „vásároljon meg”. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Fidesz-MPP vezetőinek kommunikációjában furcsa kettősség fedezhető fel: egyesek az ellenzéki szerepre készülésről beszélnek, mások azonban úgy vélik: a meccs nincs még lefújva.


Munkatársainktól
Szadista gyilkosok a portán

Megdöbbentette az őrző-védő szakmát a Simon Tibor futballista és közéleti szereplő ellen elkövetett brutális bűncselekmény. Az eset felveti a szakma állapotának, a biztonsági szakemberek képzésének és felkészültségének a kérdését.


Lukács András
Megelőzve Mongóliát

Szabadnak minősítette legfrissebb jelentésében a Freedom House a magyar sajtót. A nemzetközi szervezet a 2001-es év médiahelyzetét vizsgálva sokszínűnek és életképesnek találta a nyomtatott sajtót, de továbbra is visszásnak ítélte meg a közmédiumok kormányközeli működését. 


Szobota Zoltán
Csapodynak hiányzik a MIÉP

Interjú az MDF alelnökével


Életmód

Becski Leonóra
Klasszikus öltönytől a sportzakóig

Az utóbbi években a már évszázadok óta komor hangulatvilágba száműzött férfidivat - szerencsére - újra a divattervezők látókörébe került. A szürke-fekete-barna színárnyalataiban domináló éveket egyre inkább egy színesebb, frissebb világ váltja fel, ami könnyebbé teszi a férfiak egyéniségéhez illő stílus kialakítását.


Beköszöntött a pollenszezon

Az elmúlt hetekben a szokatlanul meleg idő beköszöntével országszerte elkezdődött az allergiaszezon, mely a fővárosban is erőteljesen érzékelhető. Különösen a tavaszi favirágzás révén a levegő virágpor-koncentrációja megemelkedett (kőris, nyár, nyír, platán, tölgy, éger), ami csak Budapesten közel félmillió embernél vált ki kellemetlen légúti problémákat - orrfolyást, tüsszögést - vagy bőrgyógyászati allergiákat. Az ÁNTSZ mérései szerint a pollenek által legsúlyosabban fertőzött kerület Kispest, illetve Budafok-Tétény. Az allergia szempontjából legveszélyesebb fűfélék virágzása májustól várható (pázsitfüvek, csalánfélék, útifű, vadsóska). 


Általános iskolai beiratkozások

Idén április 30-a az általános iskolai beiratkozások határideje. A leendő kisdiákokat az adott oktatási intézmény által megjelölt napon kell beiratni. Az oktatási tárca adatai szerint a szeptemberi tanévkezdéskor várhatóan 112 ezer diák veszi kezébe első ízben az iskolatáskát, a férőhelyek száma 132 ezer.


Uborka- vagy cukkinileves

Az uborkaleves üdítő keleti étel a javából: a bolgárok, törökök, izraeliek, észak-afrikaiak egyaránt kedvelik - pedig nyugatabbra is éppen olyan jó. 


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Hack Péter
Segítség, győztünk

A választás első fordulóját megelőző televíziós vita egy pontján Orbán Viktor megjegyezte: „Érzem, hogy kezd kicsúszni a sajt a számból.” A szellemességnek szánt mondat profetikusnak bizonyult. Az első fordulót követő ellenzéki fölény a második fordulóra elolvadt, így a hatalom „sajtja” éppen csak kicsúszott Orbán Viktor szájából. A minden korábbinál élesebb hangú és indulatosabb kampány után, minden korábbinál nagyobb részvétel mellett, minden korábbinál szorosabb eredmény alakult ki. A választásokat a Fidesz- MDF szövetség egyértelműen elvesztette, az ellenzék pedig megnyerte, mivel a mandátumok megoszlása alapján a jelenlegi kormánypártok nem tudnak kormányt alakítani, az ellenzéki pártok viszont igen. A jobboldal választási vereségének sok oka közül két elem látványosan kiemelkedik. A Fidesz szempontjából súlyos hibának bizonyult, hogy a választások első fordulóját megelőzően elhitték saját udvari közvélemény-kutató cégeik felméréseit, amelyek nagyarányú kormánypárti győzelmet jósoltak. Ma már látható: ha a Fidesz már a választás első fordulója előtt olyan fordulatszámra pörgeti kampányát, mint amilyen a két forduló között volt, könnyen fordított eredmény is születhetett volna. A kormánypártok bukása másik markáns okának Kövér László alelnök akasztós beszédét és az azt követő reakciókat tekinthetjük. Kövér beszédét követően a Fidesz támogatottsága néhány százalékot csökkent, és ez elég volt ahhoz, hogy az MSZP kis különbséggel nyerjen.


Eperjesi Ildikó
Vigyázó szemetek

A múlt hét végi francia elnökválasztás első fordulójának eredménye megdöbbentette az ország közvéleményét, amely az 1995-ös Chirac-Jospin-párharc ismétlését várta a második fordulóra. Ehelyett a verseny Chirac és Le Pen, a gaullista jobboldal és a szélsőjobboldal jelöltje között fog zajlani május ötödikén baloldali politikus nem maradt a ringben. Az Európai Unió sem fogadta kitörő örömmel a rasszista Jean-Marie Le Pen elnöki esélyeinek ilyetén növekedését: várhatóan Franciaország befolyása gyengülni fog az uniós hierarchiában. Csak Haider és Berlusconi üdvözölte a francia politika fenegyerekének eddigi legnagyobb sikerét. 


Szlazsánszky Ferenc
Viktor a mi urunk

„Felkelt a napunk, Viktor a mi urunk, árad a szeretet fénye ránk” - énekelte Vikidál Gyula az István, a király című rockopera szövegét némileg megváltoztatva a két forduló közti Orbán-kampány kiskunhalasi állomásán. Amikor azonban a közönséggel is el akarta énekeltetni az idézett strófát, még a legelszántabb fideszes szavazók is oszlani kezdtek. A helyi választás viszont ennek ellenére happy enddel zárult: első fordulós hátrányát ledolgozva a kormánypárti jelölt szerzett mandátumot. A halasi eset is igazolja, hogy Orbán Viktor személyes varázsa jelentős hatást gyakorolt a választókra, legalábbis a vidéki lakosságra: a második fordulóban 22 vesztésre álló körzetben fordult meg az eredmény a kormánypárti jelölt javára. A fővárosiakra viszont nem hatott a korábban soha nem tapasztalt mozgósítás: a több száz ezres tüntetés, a két héten át tartó lejárató kampány és az ellenzékkel való riogatás. Budapest 32 körzetéből 28 helyen ellenzéki jelölt szerzett mandátumot.


Tihanyi Péter
Európának gennyes a mandulája

Fejtő Ferenc reményekről, félelmekről, választásokróli 


Gazdaság

Kovács Klára
Nem jelszavakban gondolkodunk

Kormányprogramjában az MSZP - más pártokhoz hasonlóan - ígérethalmazzal borította el a választópolgárokat. A kormányalakításra való felkérés után bizonyítania kell, betartja-e az első 100 napra vonatkozó ígéreteit. Eszerint egyszeri alkalommal 19 ezer forint üti a nyugdíjasok markát, szeptembertől a pedagógusok, október 1-jétől pedig az egészségügyben dolgozók és más közalkalmazottak bérét 50 százalékkal emelik, szeptember 1-jétől 30 százalékkal emelkedne az ösztöndíjak összege, augusztustól, tekintettel a tanévkezdésre, kéthavi családi pótlékot kapnának a családok. Október 1-jétől adómentes lenne a minimálbér. A Heteknek nyilatkozó László Csaba pénzügyminiszter-jelölt bevallása szerint ezt a 200 milliárdra rúgó kötelezvényt teljesíti az MSZP. László Csaba megerősítette, hogy a folytonosság hívei: az MSZP nem vonja vissza automatikusan az Orbán-kormány által bevezetett intézkedéseket. 


Danka Ildikó
Nőne a buksza-index

A kormányalakításra esélyes MSZP és SZDSZ számára elkezdődött a kom-promisszumkötések időszaka. Azonban a kulisszák mögött nemcsak a koalícióról folynak tárgyalások, hanem a gazdasági programok összecsiszolására is nagy energiát fordítanak a szakemberek. Csillag István közgazdász, az SZDSZ gazdaságprogramjának kidolgozója lapunknak elmondta, nincsenek éles, tartalmi ellentmondások a két párt elképzelései között. 


Pártpénzek a spájzban

Júniustól a választási eredmények arányában újraosztják a pártok támogatására fenntartott havi 212,4 millió forintot. A Pénzügyminisztérium a megváltozott helyzet alapján határozza meg az egyes pártoknak járó állami támogatást. 


Munkatársunktól
Marad az erős forint

Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt számos szakmai fórumon hangot adott annak a véleményének, miszerint túlságosan erős a forint, és szükséges megállítani a további erősödését. 


Acsai Anikó
Tőzsdeörömök a baloldali győzelem után

Vegyes képet mutattak a világ jelentősebb tőzsdéi az elmúlt héten. Amerikában a vártnál gyengébb vállalati eredményeknek köszönhetően jelentősebben, Európában mérsékeltebben csökkentek az árak. 


Háttér

Márer György, Szabó Ibolya Anna
Rettenetes ejnye-bejnye

„Azok a visszaélések, amelyek a jelenlegi válsághelyzetet okozták, minden mértékkel mérve helytelenek, és a társadalom jogosan tekinti őket bűnténynek; Isten szemében szintén hatalmas bűnnek számítanak” - jelentette ki II. János Pál pápa az Amerika-szerte óriási felháborodást kiváltott szexuális zaklatási botránnyal kapcsolatban. Az egyre növekvő válságban a pápa és tizenhárom amerikai bíboros kétnapos ülést tartott a Vatikánban, hogy áttekintse a kialakult helyzetet. Amerikában eközben egyre többen követelik Bernard Law bostoni bíboros lemondását, mivel korábban az ügy kivizsgálása helyett új szolgálati helyre küldött egy szexuális zaklatással vádolt papot. 


Siposhegyi Péter
Amitől az ember lemegy hídba

A Hídember című kiemelten magyar filmről írni nem csekély feladat. Világnézeti nyilatkozat. Állásfoglalás egy vitában. Voks a voksok között. Ezért mindjárt kijelenteném, én nem szavazni szeretnék. Tekintsék jelképesnek, hogy ezt a cikket a kampánycsend napján írom.


Hit és értékek

Flaisz Endre
Megvalósul az időutazás álma?

Ronald Mallett amerikai fizikus a napokban bejelentette, hogy sikerült olyan időgépet készítenie, amelynek segítségével egy kis anyagi részecske visszatérhet a jövőből. Mallett úgy véli, ősszel be is mutathatja időgépét a nagyobb nyilvánosságnak, mivel kísérletei rövidesen befejeződnek.


Interjú

Izing Antal
Párt gondolat bánt engemet

A 2002-es kampány Szerintem-díjas poénja, ismeretlen szerzőtől: „A haza nem eladó!” fősoros utcai plakáton a mondat második a betűjét á-ra javították. A mondatvégi felkiáltójelet kérdőjellé. A háza nem eladó? A képen Torgyán. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Fontos kérdés

A brit szakszervezetek szövetségének főtitkára szerint Tony Blair kormányfő jövő tavaszra tervezi az euró bevezetéséről szóló népszavazást. Göran Persson svéd kormányfő is ugyanezt az időpontot tartja alkalmasnak az euróról döntő referendum megrendezésére.


Hatalommámor és lakájok

A korábbi választásokhoz képest nagy terjedelemben foglalkoztak a szoros választási eredményekkel az európai lapok.


Morvay Péter
A terroristák rettentésből értenek

Eddig, úgy tűnik, sikeres volt a terroristák elrettentése a katonai akcióval - állítja a lapunknak nyilatkozó Salom Harari izraeli katonai hírszerzési szakértő. A nyugalmazott ezredes, aki több évtizeden keresztül szolgált elsősorban Ciszjordániában, úgy véli, hogy a világ nem érti, miért létkérdés Izrael számára a most folyó hadművelet sikere.


Hechs László
A vérvádra ugranak

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy határozott, hogy a Közel-Keletre nemzetközi vizs-gálóbizottságot küld. Ezt az teszi lehetővé, hogy Ariel Saron kormányfő befejezettnek nyilvánította a Védőpajzs hadművelet első szakaszát, és késznek mutatkozott az ENSZ-bizottsággal való együttműködésre. 


Publicisztika

Kertész Ákos
Nacionalizmus: az ingyenbüszkeség

Fegyverek közt hallgatnak a múzsák, mondták a rómaiak, ami bölcs mondás, csak nem igaz. A dolog bonyolultabb, ám a bonyolult közmondások nem működnek. Vagyis az rendjén van, hogy nem bukolikus pásztorénekek jutnak az eszembe egy elvadult kampány után, de hogy a költészet ne hallatná szavát a fegyverropogásban - óriási tévedés. A napjainkig áthúzódó huszadik század természetének lényegét nekem két magyar költő fogalmazta meg: 


Sport

Sebestyén István
Halálos születésnap

Bár a Ferencváros a héten nagyarányú győzelmet aratott a nemzeti bajnokságban, a csapat egykori legendás jobbhátvédjének sajnos nem sikerült a bravúr. Igaz, Simon Tibor sokkal keményebb csatát vívott: két és fél napon keresztül az életben maradásért küzdött, miután vasárnap hajnalban Budapest belvárosában - egy szórakozóhelyen történt nézeteltérést követően - szó szerint agyonverték. Az utóbbi időben a Matáv Sopron vezetőedzőjeként tevékenykedő sportember 37 évet élt. 


Szabadidő

Vass Mihály
Jubilál az Országos Kéktúra

Az Országos Kéktúra egy olyan fogalom, amelyet hazánkban a turistákon kívül még rengetegen ismernek. Ez azért sem meglepő, mert az egész országon átívelő útvonalnak komoly múltja van: a Kéktúra nemcsak hazánk, hanem Európa első hosszú távú turistaútjaként is ismeretes. 


Páfrányok, orchideák és egyéb finomságok

Nagyszabású, szemet gyönyörködtető dísznövény-kiállítás és -vásár zajlik péntektől vasárnapig a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. (XI., Villányi út 35-43.) Az egyetem K és A épületében (megközelíthető a Villányi útról), illetve az arborétum területén - idei kínálatával minden eddigi vásárt felülmúló - kertészeti és élelmiszeripari kiállítás várja az érdeklődőket. 


Anyák és örömeik

A nagycsaládosok tudják: ahhoz, hogy az ember negatív diszkriminációban részesüljön, nem szükséges faji vagy vallási kisebbséghez tartoznia. Elég, ha gyermeke születik. 


PROGRAMAJÁNLÓ

Modern Nagy-Britannia? címmel fotókiállítás tekinthető meg a Magyar Építészek Szövetsége székházának Kós Károly termében Gulyás Attila fotóművész képeiből (1088 Budapest, Ötpacsirta út 2.).  A sajátos hangulatú felvételek tükrözik a sokszínű londoni metropolisz életének lüktetését, modern építészetének kreatív megoldásait, a várost átszövő dinamizmust.


Színes

Magyarok a tévénézés élvonalában

Cannes-ban kedden tették közzé a televíziós műsorok nézettségi mutatóit rögzítő Eurodata TV Worldwilde tavalyi évre szóló jelentését. A nemzetközi adatbank a világ hetven sugárzási övezetének számadatait összesítve állapította meg a sorrendet. 


Barangoló britek

A szeptember 11-ei terrortámadás keltette félelmek ellenére a britek mégis többet utaznak majd az előző évihez képest, állítja egy felmérés. A tavalyi 81 szá-zalékhoz képest idén 87 százalékra emelkedett a külföldre tervezett szabadságok száma. Az Abbey Nemzetközi Utazási Biztosító szerint az emberek 90 százaléka állítja, hogy a terrortámadás egyáltalán nem befolyásolta üdülési terveiket. 


Víg özvegyek

Az előrejelzések szerint Nagy-Britanniában gyors ütemben fog növekedni a tehetős hölgyek száma a magas válási arány és a karriernek elsőbbséget adó felfogás miatt. A Close Wealth Management felmérése szerint jelenleg mintegy 195 ezer komoly beosztásban lévő hölgy van a szigetországban, akik 10 millió és 4 milliárd forint közötti tőkével rendelkeznek. 


Mi van a képen?

1. John Smith golfbajnok a játék hevében elvesztette a fejét 2. A londoni golfpályán három hete nem nyírt fű nehezíti a játékot 3. A vesztésre álló Davis szégyenében a föld alá süllyedt Fotó: Reuters


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Ha nem tudsz nyerni, rendezd úgy, hogy az ellenségednek sokba kerüljön a győzelem! Nagyon sokba! (Lee Walek, kortárs amerikai szerző)