Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 16. szám, 2002. április 19

Belpolitika

Pozsár Gábor
A polgári polgárok kormányváltást szeretnének

A Hajdú-Bihar megyei Polgáron az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjének telt házas kampánygyűlése után sikerült mikrofonvégre kapni Medgyessy Pétert és Kuncze Gábort. A miniszterelnök-jelölt és a pártelnök zsúfolt programja miatt két kézfogás között adott lapunk számára „villáminterjút”.


Szombathelyi tudósítónktól
Nyugaton a helyzet változatlan

Vas megyében is pattanásig feszült a hangulat a választások két fordulója között. Amíg az 1. számú választókörzetben az SZDSZ-MSZP közös jelöltjének eredményét kérdőjelezi meg a jobboldal, addig a 2. számú körzetben tettlegességig fajult egy területfoglalási vita.


Sebestyén István
Kérem, hozzák ismét önmagukat

Ez egy kuruc ország, itt nem működik a megfélemlítés, nem működik a parancs - jelentette ki Medgyessy Péter egy Kiskunhalason tartott politikai fórumon. A szocialisták miniszterelnök-jelölt-je hangsúlyozta: nem igaz, hogy hatalomra jutásuk esetén elvennék az emberektől azokat a jogokat, amelyeket az elmúlt négy évben megkaptak.


Munkatársunktól
Elfogyott a regiment

„Esik eső karikára, Orbán Viktor kalapjára” - bömböli operaénekesi hangján a mikrofonba Bede Fazekas Csaba győri bonviván a Széchenyi téren, ahol 1848-ban toborzó útján Kossuth Lajos szólt a nemzethez. Az először nevető, majd vele éneklő tízezres tömeg szerda délután már nem látja a színpadról távozó magyar miniszterelnököt, csak Helmut Kohl robusztus alakja magasodik ki a zászlóerdő mögül. Vidéki focidrukker kinézetű legénykék és szolid eleganciájú bencésdiákok lobogtatják a trikolórt. Vége a profi módon komponált rendezvénynek, ahol csak egyetlen szereplő sült bele többször szerepébe: Szakács Imre konferanszié, a Fidesz-MDF képviselőjelöltje, aki miatt a német exkancellár a Rába partjára látogatott.


Hajdú Sándor
Nem lesz Bokros-csomag


Sebestyén István
Lebukott a negyedik szint

A magyar törvényhozás történetének legnagyobb kábítószerrel kapcsolatos büntetőpere kezdődött a héten a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon. Összesen 127 személy ellen emelt vádat az ügyészség, akiknek többsége kábítószer-fogyasztás miatt áll bíróság elé. Az ügy érdekessége, hogy a nyomozóknak sikerült a drogterjesztői piramis magasabb szintjén tevékenykedő beszerzőket is kézre keríteni, ami általában igen ritka. A vádlottak közül többen akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.


Fókusz

Szobota Zoltán
Akikért a harang szól

A katolikus egyház Fidesz mellett kifejtett intenzív kampánydömpingje olyan mértékű, hogy az csak a teljesség igénye nélkül hozható a gyanútlan publikum tudomására. Nem túlzás azt állítani: a papok mellett gyakorlatilag minden valamirevaló szervezetüket mozgósították a „bolsevik ördög” ellen, bár a visszajelzésekből ítélve ezzel belső közvéleményüket is alaposan megosztották.


Hetek-összeállítás
Polgári blöffök

A Fidesz az elmúlt néhány évben sem hagyott semmi kétséget kétes ügyei és ezek nyomán szavahihetősége felől. Gondoljunk csak - többek között - Kaya Ibrahim és Josip Tot urakra, vagy az állítólagos megfigyelési ügyre! Azonban az első forduló utáni céltudatos hisztériakeltésüknek immár a felvállalt hazugság képezi egyik alappillérét. Az alábbiakban az elmúlt napok „jobbos” dezinformációiból állítottunk össze egy csokorra valót.


Gazdaság

Kovács Klára
Nincs felmentés
Interjú Petschnig Mária Zitával, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársával

A napokban újabb mumust dobott be a Fidesz a köztudatba: jön a nagytőke és az őket hűségesen szolgáló MSZP, amely kormányzó pozícióban is csak a bábjuk lenne. „Ez ellen nemcsak tiltakoznunk kell, hanem tennünk is! - szólított fel Orbán Viktor beszédében. - Magyarország államformája köztársaság és nem részvénytársaság” - figyelmeztetett. A kormányfő igyekszik emlékeztetni mindenkit: a Bokros-csomag a nagytőke érdekeit szolgálta, bevezetésének valójában nem volt indoka. Petschnig Mária Zita a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa szerint meglepő, hogy a Fidesz támadja a stabilizációs csomagot, hiszen 1993-94-ben maguk is szigorú fellépést sürgettek az adósságcsapda elkerülése érdekében. Petschnig szerint Orbán tudja, hogy ellenkezőjét állítja a valóságnak, ezért nincsen felmentés számára. 


Hetek-összeállítás
Nyugdíjemelés last minute

A kormány úgy határozott, hogy a második félévtől januárig visszamenőleg 4-5 százalékkal emeli a nyugdíjakat - jelentette be a héten Borókai Gábor kormányszóvivő. Éves szinten ez 13,5 százalékos emelés a tervezett 9,7 helyett. Ez azt jelenti, hogy egy átlagnyugdíjas júniusban egyszeri, 12 ezer forintos átutalást kap, júliustól pedig körülbelül kétezer forinttal magasabb nyugdíjat. Varga Mihály pénzügyminiszter azzal indokolta az emelést, hogy az első három hónapban a fogyasztói árak és a reálkeresetek is jobban nőttek a tervezettnél. Ráadásul eddig egy átlagember fogyasztói kosarához képest állapították meg az infláció mértékét; idén januártól azonban a nyugdíjasok fogyasztói kosarával számolnak.


Danka Ildikó
Újabb Vegyépszer-szerződések: biztos, ami biztos

A második forduló előtti néhány napban váratlanul újabb több száz milliárdos szerződéseket írt alá a kormány 38 bekötőút megépítéséről a Vegyépszer-Betonút Rt. konzorciummal. Lendvai Ildikó az MSZP alelnöke lapunknak elmondta, hogy a 322 milliárd forintos szerződéscsomaggal minden magyar család nevében 120 ezer forintnyi kötelezettséget vállalt az állam. Lendvai szerint a kormány kulisszái mögött szabad rablás folyik.


Pálinkás Csilla
Rémhírterjesztés az irracionalitás határán

„Veszélybe került minden, amiért dolgoztunk. A kíméletlen nagytőke és a pénztőke készül megragadni a hatalmat!” - ilyen és ehhez hasonló, az MSZP rémtetteit részletező szórólapokat találhatott az elmúlt napokban a postájába kukkantó választópolgár.


Acsai Anikó
Kitart a BÉT-en az optimizmus

Világszerte emelkedéssel zárták a hetet a tőkepiacok. Amerikát a vállalatok eredmény jelentései tartják lázban. 


Háttér

Szlazsánszky Ferenc
Az emberarcú Orbán

A Testnevelési Egyetemen tartott beszéd kedvezőtlen fogadtatása után a Kossuth téri pártnapon szelídebb hangot ütött meg Orbán Viktor hivatalban lévő miniszterelnök. A Fidesz píárszakemberei nyilván célravezetőbbnek látták, ha Orbán ezúttal nem „a családunk, a gyermekeink, az emberi méltóságunk, a szabadságunk, a hitünk és a hazánk megvédésére” szólítja fel híveit a kormányváltásra voksoló hárommillió szavazóval szemben, hanem a „szeretet” és a „nemzet egysége” jegyében próbálja megfordítani az első forduló eredményét. Beszéde - mindezek ellenére - hemzsegett a csúsztatásoktól és az ellentmondásoktól.


Bugár Árpád, Pozsony
Duray nem a Felvidék

Duray Miklósnak, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) alelnökének, a szlovák parlament képviselőjének felszólalása a hétvégi Fidesz-kampánygyűlésen komoly negatív visszhangot váltott ki Szlovákiában. Elsősorban a „Felvidék veletek van, a Felvidék téged támogat, Viktor” kijelentést emelték ki a hírügynökségek. A Szlovák Nemzeti Pártnak, valamint a kormánykoalícióban is jelen levő Demokratikus Baloldal Pártjának vezetése Duray mandátumának a megvonását és az MKP hivatalos elhatárolódását követeli. Peter Weiss, a törvényhozás külügyi bizottságának elnöke is elítélően szólt: Duray kijelentései szerinte a közép-európai régió destabilizálását segítik elő; úgy véli, az Orbán-féle nacionalizmus és ennek támogatása tovább rontja a két ország kapcsolatát. Bugár Béla MKP-elnök az eset kapcsán elmondta, a Duray-beszéd csak az érintett egyéni álláspontjaként értelmezhető, részvétele a nagygyűlésen is egyéni akció volt, ő maga nem tudott róla. Más MKP- vezetők is hasonlóan nyilatkoztak, hozzátéve, az alelnöknek jobban meg kellett volna gondolnia a szavait.


Somorjai László
Stílusváltás a finisben


Te, figyelj, haver
Levél a fiúgyermeknek Aputól

„Május elsején, az idők szavára hallgatva, televettem a kádat benzinnel. Ne röhögj, te is televetted. Anyósom meg leengedte, azt hitte, öblítővíz. Úgy sajnáltam. Úgy sajnáltam. Hogy nem gyújtott rá.”


Erdei L. Tamás
Kötél vagy lámpavas?

A Holokauszt Emléknap kapcsán beszélgettünk Vámos Györggyel az eldurvult kampányról, az antiszemitizmusról, a Fidesz-közeli szélsőségekről. Vámos György azok közé tartozik, akik családjukkal együtt nyíltan felvállalják zsidóságukat.


Szarka Lajos
Soá többé

1944. április 16-án, a munkácsi gettó felállításával kezdődött el és 1944 júliusában teljesedett be a vidéken élő magyar zsidóság vesszőfutása, példátlan gyorsasággal végrehajtott megsemmisítése a haláltáborok poklaiban. A közel 600 ezer magyar zsidó pusztulása része volt annak a drámai eseménysorozatnak, amelyet a nácik és csatlósaik Endlösungnak vagy végső megoldásnak neveztek, s amelynek során 6 millió élet lángját oltották ki. Ez a szám a világ zsidóságának az egyharmadát, az európai zsidóságnak pedig több mint felét jelentette. Az említett borzalmakat az utókor holokausztnak nevezte el, a héberben viszont a Soá elnevezést alkalmazzák, amelynek jelentésváltozatai: vihar, vész, pusztulás, szerencsétlenség.


Hit és értékek

Soós István, Szabó Ibolya Anna
Üzenetet hozott a mennyből

„Rémesen zavarban voltam, mert csak egy szál nadrág volt rajtam, és az a rengeteg ember ott kavargott körülöttem” - emlékszik viszsza feltámadása pillanatára Daniel Ekechukwu. A nigériai keresztény pásztor mindennapinak egyáltalán nem mondható történetéről lapunk 2002. február 8-án számolt be (). Ekechukwu azóta Reinhard Bonnke német evangélista oldalán járja a világot, hogy minél több embernek elmondja halálon túli tapasztalatait és feltámadását, átadva az üzenetet, amiért visszajött. Bécsi látogatásakor lapunk munkatársának is sikerült rövid interjút készítenie a három napon keresztül halott lelkésszel. 


Interjú

Tihanyi Péter
Álmokat tessék álmokat vegyenek
mondja a nagy kikiáltó a politika reménypiacán

Beszélgetés Popper Péter pszichológussal a hatalom okozta személyiségzavarokról, karizmatikus küldetéstudatról, szlogenekről és hazugságokról, politikai kofákról, s rólunk, vevőkről.


Külpolitika

Mondovics L. Gábor
Öngyilkosok tavasza

Drámai tavasznak lehettek szemtanúi az új alapokra helyezett Szerbia és Montenegró polgárai. Két öngyilkosság is történt szinte azonos időben, de egymástól néhány ezer kilométer távolságra. Az okok mindenképpen a volt Jugoszlávia közeli történelmében keresendők.


Eperjesi Ildikó
Fuccs a puccsnak

Hugo Chavez venezuelai elnök visszatért, miután a múlt heti államcsínykísérlet néhány nap után összeomlott. Ignacio Velazco bíboros támogatásáról biztosította a visszatért elnököt. A főpap a jelek szerint már elfeledkezett arról az időről, amikor az elnök „csuhás ördögöknek” nevezte a papokat.


Rakétákra fel

A közelmúltban végrehajtott négy sikeres próbálkozás úgy fellelkesítette a Pentagon illetékeseit, hogy kijelentették: a folyamatban lévő ütemterv szerint 2004 őszére, ha kezdetleges szinten is, de létrehozzák Alaszkában az Egyesült Államok rakétavédelmi pajzsának első telephelyét. 


Hechs László
Tíz eredménytelen nap

A múlt heti madridi nyilatkozat teljes támogatással indította útjára Colin Powell amerikai külügyminisztert közel-keleti körútjára. Kofi Annan ENSZ-főtitkár, Josep Piquet spanyol, Javier Solana uniós, Powell amerikai és Ivanov orosz külügyminiszter közös közleményben állapította meg a küldetés alapvető céljait. Amit akkor még csak sejteni lehetett, az most bebizonyosodott: Powell a lehetetlenre vállalkozott.


Karl Pfeifer, Bécs
Az ősök nem hősök

A napokban nyitották meg Bécsben a Wehrmacht bűncselekményei című kiállítást. 1995-ben már bemutattak egy hasonlót, de akkor kiderült, hogy a több mint ezer között volt húsz olyan kép, amelynek kísérőszövege pontatlan volt. Ezért új kiállítást rendeztek, amely ellen Ausztriában nem csak a szélsőjobboldal tiltakozik.


Papp Kornélia
Kamikaze kamionnal

Gázpalackokkal megrakott teherautó robbant fel a tunéziai Djerba szigetén lévő La Ghriba (A Csodatevő) elnevezésű zsinagóga mellett. A robbanás következtében tizenöten a helyszínen vesztették életüket. A tunéziai kormány hivatalosan balesetről beszél, egy Pakisztánban közzétett levél alapján azonban az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó csoport vállalta a felelősséget a merényletért, amely „az izraeli agresszió elleni tiltakozás” volt.


Négykeréken

Sportos egyterű

Amikor 1945-ben az Egyesült Államok atombombát dobott le Hirosimára, senki sem gondolta volna, hogy a bombatölcsér helyén Japán egyik meghatározó autógyára, a Mazda Motor Corporation nő majd ki. A cég új egyterűjéhez hasonlóan csak nagyon kevés konkurens modell kínál olyan ergonomikus belső teret, amellyel percek alatt megbarátkozik a vezető. Minden kapcsoló- és kezelőszerv azonnal felismerhető, jól kézre esik, így aztán első alkalommal is olyan érzése van az embernek, mintha már jó ideje birtokolná ezt az autót. 


Műanyagok és az autó

Minden 1862-ben kezdődött azzal, hogy Alexander Parks felfedezte a parkezint, John W. Hyett pedig a celluloidot. Majd fél évszázaddal később, 1909-ben Leo Hendrik Baekeland először állított elő a világon hőre keményedő műanyagot, melyet róla neveztek el bakelitnek. A nejlont 1935-ben Amerikában találták fel, melynek első, tömeges alkalmazása az ejtőernyőgyártás volt. Ez mentette meg a háborúban az amerikai pilóták életét, mivel Japán a náci Németország oldalán lépett be a háborúba, és beszüntette a selyemszállítást. (Innen is ered a „nylon” szó korabeli magyarázata: „Now You Lousy Old Nippons” - „no, ti tetves, vén japánok”.) 


Autós sztorik a múltból
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

Kertész Ákos
Kend szájábul hideg is gyün, meleg is?

Nem untatom az olvasót az ismert, szakállas viccel, amelynek a fönti mondat a poénja. Mindenesetre szeretve tisztelt Miniszterelnök urunk, gróf Tisza István és gróf Bethlen István egyenes ági szellemi leszármazottja, gróf Széchenyi István, a Legnagyobb Magyar szellemi ükunokája, Magyarország legnagyobb gigafilmproducere olyan ember, aki a fönti paranormális jelenségre is képes - ő mindenre képes.  (Azt is mondhatnám, mindenható, de szeretném elkerülni a hízelgés látszatát - mert mit lehet tudni? És ha már nem kifizetődő?)


Kátai Attila
Magyarország részvénytársaság

Magyarország nem királyság, hanem részvénytársaság rendszerű köztársaság! Itt mindenkinek egy részvénye van, mindenki tulajdonosa annak a hazának, amelyet őseink alapítottak, hogy ez az ország egy családi vállalatként adjon teret és lehetőséget, megélhetést és otthont minden családtagnak. Ebben a családi vállalkozásban minden rokonnak egy szavazata van a közgyűlésen, egyenlő jogokkal bír, mert ennek az országnak az alapszabályzata tiltja, hogy a vállalatvezető egyedüli tulajdonossá váljon. 


Sport

Németh Szilárd
Ki nevet a vébén?

Egy hónap múlva indul a labdarúgó-világbajnokság. A harminckét csapat közül huszonnyolcan léptek a héten pályára.


Kovács Tamás
A Vasas nyerte az idegek harcát

A hét végén került sor idegenben a Vasas és a Mladost Zagreb közötti KEK-döntő visszavágójára, miután a piros-kékek két hete a Komjádi uszodában háromgólos előnyt szereztek a Mladost Zagreb vízilabdacsapatával szemben. Annak ellenére, hogy biztató volt a Vasas háromgólos előnye, a visszavágó mégis határtalan izgalmakat hozott. A házigazdák repülőrajtot véve már az első negyedben ledolgozták a hátrányukat, sőt hamarosan előnyre is szert tettek 5-1-es vezetéssel. A rendes játékidő végül 7-4-re végződött, ami összesítésben döntetlent jelentett. A kupa sorsáról végül a rájátszás döntött, ahol egy góllal Somossy József csapata bizonyult jobbnak.


Michael Schumacher megint nyert

A címvédő, négyszeres világbajnok német Michael Schumacher a formula 1-es autós gyorsasági világbajnokság San Marinó-i Nagydíján 2002. április 14-én az imolai versenypályán. A Ferrari német pilótája, aki a 45. alkalommal indulhatott az első rajtkockáról, csapattársát, a brazil Rubens Barrichellót és testvérét, Ralph Schumachert megelőzve elsőként ért a célba. Fotó: Reuters


Felhívás ifjú focistáknak

Tiszelt szerkesztőség! 1996. január 6-án alakítottam meg focisulimat, akkor még 20-25 kissrác vett részt edzéseinken, s akkor egy kollegám Buzsáki István volt edző a csoportnál. Ma már közel 200 igazolt játékos tartozik egyesületünkhöz. Fő elv a szeretet, s kölcsönös megbecsülés, nincs gazdag, szegény, kövér, sovány, csak gyerek, akit jobban kell szeretni, mint talán a sajátomat. Aki nem így érez, az soha ne menjen a gyerekek közelébe sem. Kollegáimat is így válogattam össze, s így már hét őrült végzi ingyen velem az edzéseket. S talán már valamit jól is csinálhatunk, ha a hetedik év óta 70-80 kilométerről hozzák hozzánk a gyerekeket. 186 kupával dicsekedhetünk óvodás kortól serdülő korig. 


Szabadidő

Capa, a háború fotósa

1938 decemberében a Picture Post, miután leközölte Robert Capa fényképeit a spanyol polgárháborúról, kijelentette: „Ő a világ legjobb háborús fotósa.” Minden fotós példaképét majd fél évszázad alatt sem tudta senki felülmúlni. Capa öt háború képeivel véste be magát a fényképezés almanachjába. Kalandos pályafutását fájdalmasan fiatalon törte ketté egy tragédia: 1954-ben, munka közben Indokínában aknára lépett, és alig negyvenévesen meghalt.


Makki Marie-Rose
Kell a könyv

A csütörtöktől vasárnapig zajló könyvfesztiválnak köszönhetően talán másról is szól majd a hazai média, mint az elmúlt hetekre jellemző hiszterizált politikai közéletről - adott hangot reménykedésének a IX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál előzetes sajtótájékoztatóján Gyurgyák János, az Osiris Kiadó igazgatója. Az évről évre több száz hazai és külföldi kiadót, valamint sok ezer kötetet felvonultató, óriási érdeklődést vonzó esemény idei díszvendége az országok közül Olaszország, az írók közül az angol Lawrence Norfolk.


Sinatra-est a Cotton Club Singerstől

A Cotton Club Singers új showja egy Frank Sinatra-emlékest, amelyet első ízben április 20-án, szombaton este 20 órától mutatnak be a nagyérdeműnek a budapesti SAP Csarnokban. 


Békés egymás mellett ülés

A buszjáratokon egészen kellemes dolgok is megesnek manapság. Hétköznap reggel van, igyekszik a dolgozó a munkahelyére. Útravalóul közben egy Népszabadság mellett dönt, majd felül az autóbuszra. Éppen szétnyitná a lapot, mikor ordenáré káromkodásözön kíséretében kopasz, láncos fiatalok kezdik szidni mögötte a baloldal teljes vezérkarát, a csaló választási biztosokat, miközben ordítva panaszkodnak a kisebbségi magyar létről. Újság össze és be a táskába, összehúzni magunkat, ablakon egykedvűen kinézni. 


Színes

Elpusztíthatatlan szendvics

„26 Celsius-fokos hőmérséklet, ejtőernyős repülés, három évi kallódás: a szendvics kitart. 38 Celsius-fokos hőség, erős igénybevétel, lassan hat hónapja: a szendvics még mindig ehető.” Nem mese. Ezt a 2004-ben már meg is vásárolható, elpusztíthatatlan szendvicset az amerikai hadsereg alkotta meg, hogy megoldja séfjei legnagyobb problémáját, azaz: hogyan akadályozzák meg a „nedves” töltelék kiszivárgását, amitől a kenyér egy idő után elázik, s megpenészedik. 


Atlantis-ISS: harmadik űrséta

Harmadik űrsétájukat fejezték be vasárnap éjszaka a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kapcsolódott Atlantis amerikai űrsikló kozmonautái. Steven Smith és Rex Walheim csaknem hat és fél órát töltött a világűrben, folytatva a társaik által megkezdett szerelési munkákat, amelynek során a 13,2 méter hosszú, 4,35 méter széles, 12 tonnás rácslap rögzítésén dolgoztak, valamint egy 17 méter hosszú robotkar kábelezését folytatták. 


Suttogó propaganda

Te, figyelj! Ha ezek visszajönnek - érted, ezek - akkor betiltják a gravitációt. De ami még ennél is rosszabb, hogy ha ezek - érted, ezek - visszajönnek, akkor öt fokkal csökkentik az átlaghőmérsékletet. És a relatív páratartalomról még nem is beszéltem! Te, ezek - érted, ezek - ezek felszedik a síneket, ha visszajönnek. Ezek bevezetik a jegyrendszert a mozikban, ezek privatizálják a naplementét, ezek megfordítják a Duna folyásirányát. 


Japán robothosztesz

„Üdvözlöm a Hondánál, kérem, jöjjön utánam - duruzsolja lágyan a recepciós, majd elindul a hall felé. - Nevezzen csak Asimónak”. Asimo a Honda cég humanoid robotja, a tokiói központ recepciósa. Hírnevére február 14-én a New York-i tőzsdén való bemutatkozással tett szert. Az ember formájú robot előnye az, hogy mindenhol tud közlekedni, akár még sziklát is mászik. 


Mi van a képen?

3. Feltűnés nélkül menekülő tálib harcosok


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Amikor kisebbségben vagy, beszélj - amikor többségben, szavazz! (Roger Sherman amerikai politikus)