Vissza a tartalomjegyzékhez


Chrudinák Panorámája

Amikor a divatos Nyugatra menekülés idején a határ közelébe kerültem, a Panoráma volt az a műsor, ami miatt késői látogatásokat is képes voltam beszervezni, mert még nem volt saját tévénk. Tartotta bennünk a lelket, mert megtudtunk olyat, ami miatt nem éreztük magunkat kirekesztettnek egy Európából önmagát kizáró országban. Chrudinák Alajos pedig maga volt a műsor.

Ma már több Panoráma van, és az övé az, amit csak ellenérzéseim alátámasztása miatt nézek, ha ez nagy ritkán megtörténik.
A sztárriporter pedig mindig hű önmagához. Miközben fölrója Saronnak, hogy a szeptemberi terror ürügyén szeretné végképp megoldani a palesztinkérdést a lehető legdrasztikusabban, ő a maga részéről kész a történelem szemétkosarába dobni Izrael államát, rasszistának minősítve azt, a terror elleni háború idején és alkalmából.
Számomra, aki arabbarát és antiszemita egy időben, már nem lehet a nyugati civilizáció toleranciájának a képviselője. Azt is megkockáztatom, hogy teljesen lemondott a keresztény értékek képviseletéről. Az ilyen megközelítés pedig nem válik hasznára a polgári kormánynak, melynek egyre inkább szócsöve a közszolgálatiságot már hiába hangoztató Magyar 1.
A túlsúlyosan arabpárti tájékoztatás előzményei miatt, amikor a csatorna élő műsorát néztem szeptember 11-én, fojtott dühöt éreztem. Már-már a magyar külpolitikát is - időnként a fanatizmust is támogató magatartása miatt - felelősnek érzem, mások intoleráns politizálása mellett, a mai világképért. Az önérdekből megszületett kirekesztés az, amely több más tényező mellett megszülte civilizációnk arab, állam-, és más terrorizmusát.
Mert adott egy évezredes gyökerekkel rendelkező nemzet. A maiak önhibáján kívül, talpra állásának akadályaként, kultúrája őrzése miatt harcban áll egy a haladást több szinten megtagadó magatartással. A történelem szeszélye nagyhatalmi segédlettel létszámfölénybe juttatja a többet és jobbat fölmutató, túlélésért küzdő kisebbséggel szemben a féltékenyen saját tehetetlenségébe gabalyodott többséget. Mi a megoldás?
Megszabadulni a kevesebbtől, ki- vagy tengerbe kergetni csak azért, mert ez egyszerűbb, vagy integrálni egy jobb világba, lobogó előítéleteit levetkőzni segítve, a többet. Jó lenne végre észrevenni, hogy nem csak Izrael van ebben a helyzetben.

Chrudinák úr, tud héberül is, nem csak arabul?

Levente G. Zoltán, Szatmárnémeti 
(aki tud románul is, nem csak magyarul)

Utóirat: Ma, amikor emésztgetem a Chrudinák-szónoklat szomszédságában végzett zászlóégetést, mégis rászánom magam arra, hogy szétküldjem néhány helyre ezt a raktárra termelt szöszszenetemet.