Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 15. szám, 2002. április 12

Belpolitika

Lukács András
Budapestre ért a varsói gyors

Elsöprő erejű győzelmet aratott az ellenzék Budapesten, ahol az 1990-es önkormányzati választások óta a szocialista-liberális politikusok nyerték a mandátumok túlnyomó többségét. 1994-hez hasonlóan - amikor a 32 körzetből mindössze négyben nyert a jobboldal - két hét múlva a Fidesz-MDF-nek három-négy jelöltje végezhet első helyen. Demszky Gábor szerint a Fidesz a választást a fővárosban vesztette el: „Vezetői most a budapesti médiát okolják ezért. Pedig csak magukat okolhatják. Így jár mindenki, aki hadat üzen Budapestnek.”


Makki M. Rose
Midesz vagy szofi?

„Anyu, mi a mideszre szavaztunk vagy a szofikra? Mert az óvó néni mindenkit megkérdezett ma, hogy kire szavaztak vasárnap a szülei, de én csak arra emlékeztem, hogy akkor kaptam tőletek azt a jó kisbuszt. Aztán hozzáteszi: azt is üzeni a Kati néni, hogy mindenkinek a mideszre kell szavazni, mert csak ők a jók. Anyu, mi az, hogy szavazni? És mi az, hogy egyéni jelölt?” Nem a konfliktusoktól kell a gyerekeket megóvni - véli Hajduska Marianna pszichiáter -, hanem meg kell őket tanítani azokat normálisan, higgadtan kezelni.


MTI Hetek
Izrael, nem vagy egyedül

Néhány száz magyar és palesztin tüntető a választások másnapján a Kossuth téren tiltakozott az izraeli kormány politikája ellen. Zászlóégetés - ellentétben a néhány nappal korábban a budapesti izraeli nagykövetség előtt tartott demonstrációtól - ezúttal nem volt, a résztvevőknek meg kellett elégedniük Chrudinák Alajosnak, a hetvenes és nyolcvanas évek veterán közel-keleti tudósítójának, ma a MIÉP vesztes kampánya egyik fő támogatójának szavaival.


Hetek-összeállítás
Érthető frekvencia

Rút vétség lenne az igazság ellenében azt állítani, hogy a Fidesz beletörődött volna elsőfordulós választási kudarcába. A hírek szerint már vasárnap éjféltől beindult a vereség esetére legyártott forgatókönyvek megvalósítása: suttogó propaganda formájában a választók ijesztgetése a „komcsi rémmel” és a „sittesekkel”, kör-SMS-ek, kör-e-mailek, csapatösszevonások a közszolgálati médiában, tömegdemonstrációk szervezése, a passzív választók elérésének kidolgozása, és még hosszan sorolhatnánk.


Életmód

Britney-mánia: korjelenség?

Már-már érthetetlen mértékűre duzzasztott hisztéria tombol az alig huszonegy éves tinédzserbálvány emblematikus figurája körül. Az egyesült államokbeli Kentwoodban rajongói indítványozásra Britney Spears nevével fémjelzett múzeum létesült. Miniatűr hasonmása alig néhány hónapja Barbie baba formájában termeli a nagyon is valóságos dollárokra váltható dicsőséget Spears kisasszony számára, a többi Britney-ereklyéről már nem is beszélve. Az egyébként elég hétköznapi hölgyet az USA egyik legmeghatározóbb televíziós szavazásán a kétezres év legjelentősebb hírességének választották. Családja a kentwoodi baptista közösséghez tartozik, melynek énekkarában hajdanán Britney is énekelt. Harry Potter mellett ma ő a legnagyobb sztár az amerikai gyerekek toplistáján. 


Élénk színek a kifutókon

Ha hinni lehet a magazinok előrejelzéseinek, idén a tompább árnyalatok - a pasztell vagy „szafari” - helyett vidám, eleven színekbe öltöznek a hölgyek. Legalábbis élénk színeket vonultattak fel egyes tavaszi és nyári kollekciók megálmodói: az erős sárga, a piros és különösen az „örök” fehér uralkodik a porondokon. Égőpiros ajkak, piros vagy fehér, elegáns blúzok és vörös pántos cipők jellemzik az aktuális nőiességet. Bár, ha továbbra is a mostanihoz hasonló marad az időjárásunk, akkor legfeljebb helyes kis piros sártaposókat viselhetünk.


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

A hosszú élet titka: a diploma?

A hosszú élet titka egy harvardi kutatás szerint az iskolázottság és a kiegyensúlyozott családi háttér. 


Fókusz

Hack Péter
Narancsos bukta

Vasárnap este hét óra után néhány perccel a választási eredményre kíváncsi televíziónézők Deutsch Tamás minisztert láthatták, amint mosolyogva közölte a nézőkkel: „Ez egy szép nap.” Hosszú ideje az első igaz szavak voltak ezek egy fideszes politikus szájából: valóban szép napunk volt. A választás óta eltelt időben elhangzott nyilatkozatokból és beszédekből azonban úgy tűnik, hogy az egyre látványosabban pánikba eső fideszes politikusokat immár végzetesen elhagyta az igazmondás képessége.


Hazafi Zsolt
Eksztázis a Köztársaság téren

„Levendel azt üzente, hogy ne foglalkozzunk a közvélemény-kutatásokkal. Szélhámosság, hogy 10 százalékkal vezet a Fidesz, várjuk meg a végét. Tíz óráig semmivel sem szabad foglalkozni” - magyarázta önnyugtatóan is valakinek az egyik (vezető) szocialista háttérember mobilon fél nyolckor. Aki él és mozog, majd’ mindenki ezt teszi a Köztársaság téren. Egyébként hűvös a hangulat. Ekkor még a televíziók a közvélemény-kutatási adatokat ismétlik és az önfeledt, már-már győzelemittas Fidesz-aktivistákat mutatják a Millenáris Parkból. Ráadásul az első eredmények, amelyek a kisfalvak választóköreiből érkeznek, az előrejelzéseket ismétlik meg. A szocivezetők csak annyit mondanak, hogy nem közvélemény-kutatást akarnak nyerni, hanem választást.


Szobota Zoltán
Hosszú arcok éjszakája

A Fidesz a többmilliárdnyi közpénzből épített kormánybázison, a Millenáris Parkban rendezte végeredmény-figyelőjét. Ahhoz képest, hogy mindenkit szeretettel vártak, nem voltak olyan sokan; ahhoz képest, amennyi hely volt, igen. Az épületben és a park területén több projektor is sugározta a közszolgálati tévé körkapcsolásait, más csatornák nem tűntek fel. Feltűnt viszont az a biológiai és földöntúli optimizmus, amely még a büfésorban telefonálókat is arra késztette, hogy jó hangosan ecseteljék a szocialisták leégési esélyeit. A szegfűpiros kupakú kóla mindenesetre ugyanolyan finom volt, mint máshol. 


Szabó Ibolya
Nem botlottak a küszöbbe

Egy stampedli, egy korsó meg egy bogrács - ez a kínálat várta vasárnap este az SZDSZ-székházba érkezőket. Akadt még frissen sült sütemény, meg némi virsliszag is, ami a gyengébb szaglószerveket alaposan próbára tette. Az udvaron elhelyezett hatalmas projektoron a tévé, majd az ácsorgók feszült arcai - mindenki érzi, mekkora a tét: lehet, hogy a „Szadi” be sem kerül a parlamentbe? Ennek ellenére a letargiának nincs helye a fűtött sátrak alatt gyülekezők között, valahogy senki sem hiszi, hogy ez igazán megtörténhet.


Ignácz Valéria
Ez balul ütött ki

A MIÉP a választás napjára kibérelt egy hajót a Duna-parton, ahol nem éppen csöndesen ringatózva vezette le a feszültségeket. Aznap nemcsak sok víz, hanem a MIÉP jó kedve és a „tutira” menő ötletei is leúsztak a Dunán. Arról a pártról, amely mindig azt mondta, hogy egy kisebbség uralkodik az országban, egyértelműen kiderült, hogy maga a kisebbség. 


Kisgazdák a padlón

A kisgazdák Belgrád rakparti székházában egyre gyászosabb a hangulat. Este hétkor Gyimóthy Géza főtitkár még bizakodik, hogy a szavazatok aránya felkúszhat a parlamenti küszöbig, a tények azonban cáfolják a várakozását. „Mindezért a Fidesz a felelős, és az a Dávid Ibolya, aki az egészet kitervelte” - mondja nekem a 83 éves, ősidők óta kisgazda János bácsi, miközben a pártelnök megjelenését várjuk. Ehelyett G. Nagyné Maczó Ágnes tesz rövid látogatást, majd a vezetők eltűnnek a fenti irodában. 


Gazdaság

Varga Miklós
Fagyhalál a gyümölcsösökben

Fagy- és vízkár járja a gyümölcsösöket. A múlt héten tapasztalt éjszakai és reggeli fagyok több megyében is idő előtti „szüretet” jelentettek. A mínusz 10, mínusz 8 fokos fagy mindeddig felmérhetetlen károkat okozott a virágzásnak indult gyümölcsösökben.


Papp Gabriella
Az intifáda tönkreteszi a gazdaságot

Nem véletlenül mondta Napóleon, hogy három dolog kell a háborúhoz: „pénz, pénz és pénz”. Az izraeli-palesztin katonai konfliktus mindkét ország gazdaságára súlyos kihatással van, sőt az egész világgazdaságot is befolyásolja. Izraelben a gazdasági növekedés visszaesése miatt hadiadó bevezetését tervezik, a palesztin gazdaság pedig olyan mértékben függ Izraeltől, hogy gyakorlatilag az intifáda elmélyülésével folyamatosan hullott atomjaira. 


Danka Ildikó
Irak hiába bojkottál

Nem lesz hatással a Mol árképzésére Irak olajembargója, bár az év során 230-240 forintig is drágulhat a benzin ára. Szaddám Huszein iraki elnök minapi döntése, miszerint az olajkitermelést harminc napra felfüggesztette, és olajexportstopot hirdetett az Izraelt támogató nyugati országok felé, elsősorban az Egyesült Államokat érinti. A bejelentés hatására mindenesetre a nyersolaj világpiaci ára többhavi rekordot döntve egy dollárral megugrott, ugyanakkor a bejelentés gazdasági hatásainak latolgatását indította el világszerte.


Pálinkás Csilla
A tőzsde üdvözli az MSZP-t

Nemcsak a pártvezetők és aktivisták reagáltak élénken a választások első fordulójának eredményére, hanem az értékpapírpiac is. A szavazás másnapján ugyanis 14 milliárd forintos rekordforgalmat regisztráltak a szokásos 3-5 milliárd helyett. Hasonló utoljára másfél évvel ezelőtt fordult elő. Lapunknak nyilatkozó elemzők szerint a hirtelen élénkülés egyértelműen az MSZP választási győzelmének üdvözléseként értékelhető. Az élénkülésnek viszont nem örült Orbán Viktor, aki a nagytőke és a pénztőke hatalomátvételével riogat.


Munkatársunktól
Vegyépszer milliárdjai

Sürgős lett a kormánynak az autóút-építés. A gyorsaságon kívül mással ugyanis nehezen magyarázható, hogy miért éri meg kilométerenként kétmilliárd forintot kifizetni az M3-as miskolci leágazásának, az M30-asnak az elkészítéséért. Ilyen költekezéssel a kabinet várhatóan túllépi az idei évre autóút-építésre elkülönített 204 milliárd forintos keretet. 


Munkatársunktól
Célponttá vált az OTP

A választási kampány elérte az OTP Bankot is. A kormányközeli Magyar Nemzet címlapcikkében azt állította, hogy a bank - tartva az MSZP választási győzelmétől - lebeszéli ügyfeleit a kedvezményes lakáskölcsön felvételéről. Hogy miért? Azért, mert a bank attól tart - állítja a lap -, kormányváltás esetén nincs garancia arra, hogy fennmarad az állami támogatás. 


Acsai Anikó
Másfél éves csúcson a BUX

Mérsékelt pesszimizmus uralkodott a világ tőzsdéin az elmúlt héten. Amerikában az IBM és a Bristol Myers (gyógyszeripar) figyelmeztetése zúzta össze a hangulatot, mindkét cég a várakozásoknál gyengébb első negyedévre számít. 


Háttér

Elhunyt Hofi Géza

Elhunyt Hofi Géza színművész, humorista. A Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas érdemes művészt álmában érte a halál - közölte a Madách Színház szerdán. Hofi, eredeti nevén Hoffmann Géza közel négy évtizedes pályafutása során szinte a magyar humor koronázatlan királyává vált. Nemzedékek nőttek fel sajátos, közvetlen humorán, melynek titka a közönséggel való szoros kapcsolat és a mindig aktuális politikai helyzetelemzés volt. Pályafutása során az egykori kőbányai proli 1968-ban vált országszerte ismertté, amikor is a rádió szilveszteri műsorában elhangzott táncdalfesztivál-paródiája. 


Izing Antal
A Kurszk utolsó útja

„Sötét van az íráshoz, de megpróbálom vakon. Itt van azoknak a névjegyzéke, akik a 9-es szektorban rekedtek, és megpróbálnak kijutni. Esély, úgy tűnik, nincs. Legfeljebb tíz-húsz százalék. Mindenkit üdvözlök, nem kell kétségbeesni.”


Hetek-összeállítás
Nem engedte az abortuszt a hatosikrek anyja

Hatos ikreknek adott életet egy amerikai asszony a múlt héten. A Kansas államban élő Sondra Hend-rick hormonkezelést követően termékenyült meg, és az orvosi javaslat ellenére nem volt hajlandó lemondani magzatai egy részéről, így azokat a terhesség 31. hetében hozta világra. Az első jelentések szerint az anya és hat gyermeke jól van. 


Hit és értékek

Flaisz Endre
Kadhafi pénzeli az első klónembert

Világszerte nagy felzúdulást keltett Severino Antinori olasz szülész- professzor múlt heti bejelentése, miszerint hét hónap múlva meg fog születni az első klónozott ember. A nyolchetes terhes nő kilétét teljes titoktartás övezi csakúgy, mint az orvosi beavatkozásnak helyet adó ország nevét. 


Interjú

Tihanyi Péter
Kötelező után szabadon választott

Beszélgetés Lendvai Ildikó alelnökkel, a győzelemre készülő MSZP-ről s az előttük álló másfél hétről


Külpolitika

Hechs László
Beleszólni könnyű

Madridban közös nyilatkozatot fogadott el az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió, Oroszország, Spanyolország (az unió soros elnöke), valamint az Egyesült Államok az izraeli-palesztin ellenségeskedések beszüntetéséről. Josep Piquet spanyol, Ivanov orosz, Colin Powell amerikai és Javier Solana, az unió külügyminisztere, valamint Kofi Annan ENSZ-főtitkár nyilatkozatban szólította fel Izraelt, hogy azonnal vessen véget katonai hadműveleteinek. A nyilatkozat terrornak, morálisan visszataszítónak és jogellenesnek minősíti az ártatlan és fegyvertelen izraeli polgári személyek ellen végrehajtott palesztin merényleteket, amelyek semmilyen körülmények között nem igazolhatók. Jasszer Arafatnak le kell számolnia a terrorral, és meg kell kezdenie a biztonsági együttműködést Izraellel. A részt vevő külügyminiszterek támogatták Powell küldetését a tűzszünet megteremtésére, és állást foglaltak a térségről korábban hozott biztonsági tanácsi határozatok maradéktalan végrehajtása mellett. Nyilatkozatuk szerint a problémának nincs és nem is lehetséges katonai megoldása, a politikai rendezésnek pedig a Biztonsági Tanács határozatai alapján kell végbemennie. Így Izraelnek joga van a békés és biztonságos határok közötti létezésre, míg a palesztinoknak joga van a méltóságra és a függetlenségre. A nyilatkozat kiemeli a korábbi bejrúti csúcson elfogadott szaúdi ajánlatot, melynek alapján - a nyilatkozat szerint - rendezhető Izrael és az arab országok viszonya. 


Hetek-összeállítás
Világraszóló választási forduló

A nemzetközi sajtó a magyar parlamenti választásokról szólva általában a magas részvételi arányt és a MIÉP kudarcát említi. Az elemzők felhívják arra is a figyelmet, hogy a MIÉP parlamentből való kiszorulásával egy nagy kerékkötőtől szabadult meg az ország az uniós csatlakozás felé vezető úton, ugyanakkor a szélsőjobboldali párt által képviselt szellemiség nem szorult ki teljesen a közéletből.


Hetek-összeállítás
Csak pár óra hiányzott

Oszama bin Laden terroristavezér csak pár órával azelőtt tudott elmenekülni rejtekéből, hogy az FBI és Pakisztán közös kommandója rajtaütött a Pandzsab tartományban lévő búvóhelyén március végén. A vezér épségben és sértetlenül tervezi újabb terroristatámadásait a hírügynökségi jelentések szerint. 


Márer György, New York
Belelátni egymás lapjaiba

Magas beosztású amerikai kormányzati személyiségek szerint a Fehér Ház tájékoztatta Moszkvát, hogy Washington megnyirbál jó néhány új fegyverzetkorlátozási tervet, mivel Oroszország aggodalomra ad okot a vegyi és biológiai fegyvereket betiltó egyezmények betartása terén. Az idézett források hozzátették: egyes folyamatban lévő projektek is elveszítik a további megajánlásokat. Az amerikai törvények ugyanis megkívánják, hogy a kormány évről évre tanúsítsa, vajon Oroszország „elkötelezte-e magát” a szerződések előírásainak betartására. A külügyminisztérium táviratban közölte: az Egyesült Államok nem volt képes ennek igazolására, következésképpen a kormány nem indíthat újabb kezdeményezéseket, sem újabb összegeket nem utalhat ki a nukleáris, biológiai és vegyi fegyverek okozta veszélyt csökkentő programokra. A lépést sokan az Oroszország jóindulatában kételkedő fehér házi vezetők győzelmeként értékelik. A bírálók már hónapok óta keményebb álláspontért harcolnak Oroszországgal szemben a tömegpusztító fegyverek és a fegyverkorlátozási szerződések betartását illetően, jóllehet a kormány szerint a szóban forgó programok kedvező hatást gyakorolnak az amerikai nemzetbiztonságra. 


Publicisztika

Kertész Ákos
Pesszimista tűnődések optimisták számára

Óriási előnyökkel jár, ha valaki pesszimista. A pesszimista embert csak kellemes meglepetés érheti, kellemetlen soha. Bármilyen negatív esemény történik, őt nem rendíti meg: erre számított. Így hát mint őspesszimista boldogan újságolom, hogy kellemes meglepetés ért hetedikén este. De pillanatnyilag úgy érzem magam, mint a gyorsúszó, aki száz méteren indult, és a forduló után éppen hogy ellökte magát a faltól. Jól fordultam. Ha centiméterekkel is, de elsőként. Eddig se lazsáltam, de ami most jön, az aztán szívet, tüdőt, izmokat próbál majd. És akaratot. Most kell belehúzni kőkeményen… Mert minden megtörténhet, nem csak az, hogy az ellenfél többet tud beleadni az utolsó ötven méteren. Minden - ami nem sportszerű. Leránthatják a gatyámat. Lehet, hogy megmanipulálták az úszószemüvegem: a következő karcsapásnál lepattan. És ha hirtelen valami sósav marja ki a bőröm, vagy elfeketedik a víz, vagy odébb tolják a falat, azon se szabad csodálkoznom. 


Salamon Pál
Mondd fiam, mit vétettünk, hogy ezt teszik velünk?

Világszerte ezen a héten ünnepelték a Holokauszt-emléknapot. A hat évtizeddel ezelőtt történtek sok művészt indítottak remekművek megalkotására. Egyikük Salamon Pál Izraelben élő magyar író, akinek háromgenerációs nagyregényéből, a napokban újabb kiadásban megjelent Sorel-házból választottuk az alábbi részletet.


Sport

Németh Szilárd
Véget érhet a Manchester uralma

Olaszországhoz hasonlóan Angliában is háromesélyes a labdarúgó-bajnokság. Az Arsenal hétvégén kínkeserves, 2-1-es győzelmet aratott a Tottenham Hotspur ellen, s ezzel megőrizte előnyét riválisaival szemben. Ha az Ágyúsok tartják megbízható formájukat, idén véget vethetnek a lassan egy évtizede tartó Manchester United-uralomnak.


Lékó tornagyőztes a világkupán

Magyar sikerrel zárult a Dubaiban rendezett sakk Grand Prix: Lékó Péter a döntőben legyőzte az orosz Alekszandr Griscsukot. A két döntetlen parti után a rövidített játszmák is remivel zárultak. A mindent eldöntő ötödik mérkőzésen Lékó világossal nyert. Lékó Péter a rapid világkupa döntőjében Griscsuk ellen megmutatta: valóban a „hirtelen halál” mérkőzés specialistája. 


Szabadidő

Izraeli mozaikok

Kövezett utcácskák, közel-keleti szín- és hangulatvilág, nem hétköznapi technika. Röviden így jellemezhetőek azok az egyedi mozaikképek, amelyek szombattól kezdve egy héten keresztül láthatók Budapesten. Ölvedi K. Gabriella Izraeli Mozaikok című kiállítására a Jom Ha’acamut, az izraeli Függetlenség Napja alkalmából kerül sor a Bethlen téri Oneg Sabbat Klub rendezésében.


Mr. Bean minden mennyiségben

Mr. Bean, alias Bab úr, lassan olyan, mint a család régi ismerőse. Minden csatornán ott van, és ha hosszabb ideig eltűnik, akkor szinte hiányérzete támad az embernek. Persze, már akinek.


Fura francia könyvsiker

Nem is zuhant semmilyen repülőgép tavaly szeptember 11-én a Pentagonra, az egész csak átverés az Egyesült Államok kormánya részéről - állítja könyvében egy francia szerző hatalmas sikerrel. Thierry Meyssan Az ijesztő csalás című művével a bestseller-listák élére került Franciaországban. 


PROGRAMAJÁNLÓ

Forster Jakab festőművész kiállítását nézhetik meg az érdeklődők az Újszecesszió Galériában hétfőtől péntekig, naponta 12 és 18.30 óra között. (IX., Ráday u. 14.)


Színes

Riasztó görények

Takarítók, besurranó tolvajok és kötetlen munkaidőben dolgozó személyeknek értésére adatik: újabban nem számít szokatlan tendenciának, hogy a technika ördögétől megcsömörlött cégtulajdonosok alternatív biztonságtechnikai megoldásokhoz folyamodjanak. Méghozzá a méregdrága riasztók helyett házőrzőket tartva. 


Jön a fájdalommentes szuri

Manapság sokan azonnal elsápadnak egy injekciós tű láttán, hiszen egyáltalán nem nyújt felemelő élményt az izmainkba belevágott vékony acéltű. Egy japán mérnöki csoportnak köszönhetően végre megszabadulhatunk ettől a kellemetlen érzéstől, mivel a szúnyogok egyedülálló szipókáját leutánozva megalkották a teljesen fájdalommentes injekciós tűt. A közhiedelemmel ellentétben a szúnyogok olyan ügyesen szúrják meg az embert, hogy azt lehetetlen megérezni. 


Gázolt a bölcsis

Új-Zélandon egy hároméves kisfiú elgázolt egy békésen füvet nyíró férfit. Az 51 éves taxisofőr, Terry Mattsen megunta az Anglia-Új-Zéland krikettmeccset, és úgy döntött, inkább kimegy füvet nyírni. Miközben ő gyanútlanul munkálkodott, a szomszédban a hároméves Angus bemászott az autóba, ami szépen elindult a lejtőn, egyenesen Mattsen felé. 


Kétfejű kígyó

Természettudósok egy nemrégiben Spanyolországban talált, kétfejű kígyót tanulmányoznak. A legizgalmasabb kérdés, hogy vajon melyik fej lesz a domináns, illetve, hogy találhat-e magának párt az állat. A körülbelül 25 cm hosszú hüllőt „létrakígyónak” keresztelték el, vannak méregfogai, mégis ártalmatlan. Végleges hossza 1,6 méter körül várható. 


Mi van a képen?

1. Budapesti Búvár Klub új szolgáltatása a belvárosban 2. A sárga tengeralattjáró 3. Az Orbán-kormány a 4-es metró helyett új, víz alatti villamosjáratot indít


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

A tett első, a Fidesz második. (ellenzéki sms)


Tollhegy

Chrudinák Panorámája

Amikor a divatos Nyugatra menekülés idején a határ közelébe kerültem, a Panoráma volt az a műsor, ami miatt késői látogatásokat is képes voltam beszervezni, mert még nem volt saját tévénk. Tartotta bennünk a lelket, mert megtudtunk olyat, ami miatt nem éreztük magunkat kirekesztettnek egy Európából önmagát kizáró országban. Chrudinák Alajos pedig maga volt a műsor.