Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 14. szám, 2002. április 05

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Orbán: Szeretjük, amikor te beszélsz, Laci

Szellemi homeless, prostituált, tetű, aljas, striga, honkupec, kígyó, moslék, féreg, nyű, gonosz, mocsadék, terrorista, hazaáruló, bolsevik kutya satöbbi. Néhány szemelvény Kövér Lászlónak, a Fidesz ügyvezető alelnökének féléves terméséből a teljesség igénye nélkül. Ugyanez a száj nemrég azt is mondta, hogy a közbeszéd eldurvulásáért az ellenzéket terheli a felelősség. A tiltakozók akár fel is köthetik magukat…


Hetek-összeállítás
Éles kormánybírálat külföldről

„Magyar ingerültség - mérgezett politikai légkör a választások előtt” címmel mutatja be a magyar belpolitikai helyzetet a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap szerdai számában. A cikk nagy vonalakban bemutatja Orbán Viktort és Medgyessy Pétert, és ismerteti a politikusok rendszerváltás óta felmutatott teljesítményét. A szerző, Matthias Rüb dolgát kemény munkával és nagy lendülettel végző politikusként mutatja be Orbán Viktort, Medgyessy Pétert pedig az 1989-es rendszerváltás jelentős személyiségeként értékeli. 


Életmód

Mérgezővé is válhat az étel

Ahogy tartósan beköszönt a húsz Celsius-fok feletti hőmérséklet, a híradásokban rendre megjelennek az ételmérgezésekről szóló tudósítások. A melegben gyorsan szaporodó kórokozók kártékony hatásától csak az élelmiszerek tárolására, feldolgozására vonatkozó higiénés szabályok betartásával tudjuk megóvni magunkat.


Nő a férfiatlanság

Az uniszex térhódítása a divatban már akkor elkezdődött, amikor a 20. század első felében elfogadottá vált a hölgyek nadrágviselete. S tart azóta is, köszönhetően az örökéletű farmernek és az emancipáció egyéb kísérőjelenségeinek, melynek következtében a női ruhatárban sorra megjelentek és megszokottá váltak a legkülönbözőbb férfi ruhadarabok. Sokkal újkeletűbb jelenség azonban a fordított tendencia, amikor is a férfiak öltenek magukra eddig nőiesnek tartott színeket és ruhaneműket, locsolják magukat parfümökkel, s olvassák meglepően nagy számban a férfi és női magazinokat. 


A tavaszi saláta

Tavaszi jó hír: véget ért a konzerv vagy fagyasztott zöldségek időszaka. Érdemes jobban körülnézni a piacokon, mert egy-két friss zöldségből remek saláta készíthető, amely önmagában vagy köretként is fogyaszható. Ízelítőül egy tényleg egyszerű keleti variáció. 


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Hetek-összeállítás
Ki a jobb, magyarok?

A választási véghajrá a szélsoséges indulatoktól eddig sem mentes kampány teljes eldurvulását hozta, ami az összefirkált, esetenként összemocskolt óriásplakátokon is jól lemérheto. A Fidesz plakátjai szinte kivétel nélkül érintetlenek. Kérdés, hogy nem mernek-e hozzányúlni, vagy túl gyorsan cserélik a „rongálódottakat”. Alig található viszont olyan MSZP- vagy SZDSZ-poszter, amelyet ne rondítottak volna össze illetéktelen kezek. Rengeteg a megbecstelenített Medgyessy-plakát, míg Orbán Viktor mosolyával szemben irgalmasabbak a „dekoratorök”. Hasonlóan a plakátokon megjeleno indulatokhoz, az önkontroll hiánya néhány jobboldali politikus kijelentésében is viszszaköszönt az elmúlt napokban. Ki kötelet javasol a kormánnyal egyet nem értoknek, ki „tisztességes” agyonlövést sürget.  Ugyanakkor az ellenzék is kezdi megtalálni a saját hangját. Hétfon Csaba Iván, a Fidesz egykori alapítója Kövér „köteles” kijelentése ellen tiltakozva kötéllel a nyakában jelent meg a Fidesz születésnapi ünnepségén a Bibó Kollégiumban. Ugyanaznap az Uránia moziban Káel Csaba elso rendezésének, a Bánk bán operafilmjének bemutatását zavarta meg kisebb incidens: fiatal filmesek szórólapok százain tudatták a jelenlevokkel, hogy míg a kormány által dotált filmek több milliárdot kapnak, addig az öszszes többi, már elkészült magyar film támogatására együttesen ennek töredéke sem jut. Másnap, kedden délután tízezres tömeg tiltakozott békésen Kövér László és Schmidt Mária szélsoséges és kirekeszto kijelentései ellen. A Kövér kijelentésére reflektáló, harminc másodperces MSZP-kampányfilm pedig önálló életet kénytelen élni az interneten, mivel Áder János - Deutsch Tamás korábbi módszerét megismételve - sajtótájékoztatón fenyegette meg a médiumokat, hogy amennyiben leközlik a filmet, a bíróságon kell felelniük tettükért.


Szlazsánszky Ferenc, Tihanyi Péter
Mi a tétje a választásoknak?
Tovább a cikkhez >>>

Mindenki sminket néz

Kretz Tibor, az Axelero médiaigazgatója


Négy év választási kampány

Geszti Péter kommunikációs tanácsadó


Érzéstelenítés mesterfokon

Sükösd Miklós médiakutató, a Közép-európai Egyetem tanára


Gazdaság

Ignácz Valéria
Koholt vádak a vasműben

A héten befejezte munkáját az ellenzéki képviselőkből álló parlamenti rész-vizsgálóbizottság, amely az Orbán-bányák ügyével foglalkozott. Bauer Tamás SZDSZ-es honatya szerint egyértelműen igazolhatóvá vált, hogy a Dunaferr korábbi vezetőinek leváltása és a cég dolomitbeszerzésében bekövetkezett változás összefüggésben van az Orbán-kormány hatalomra kerülésével. Hasonlóképpen politikai szempontok érvényesültek az autópálya- építések beszállítóinak kiválasztásánál is.


Munkatársunktól
Kiszámítható életszínvonal- emelkedés

A következő években kiegyensúlyozottan, 4-5 százalékkal nőhet a fogyasztás mértéke, drasztikus állami beavatkozásra nem kell számítani. A pártok többsége is az adók mértékének csökkentését, az életszínvonal emelését ígéri, a szakemberek azonban megvalósíthatatlannak tartják a pártok választási ígéreteit. „Ez egy más műfaj, a gazdasági folyamatokat kell alapul venni” - nyilatkozta lapunknak Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója. 


Erdősi Tamás
Gripen, üzlet

Elindult a versenyfutás a Gripen vadászgépek bérletének ellentételezéséért. A magyar cégek április 1-től regisztráltathatják magukat a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-nál (ITDH). Amint ismeretes, az amerikai F-16-os és az F-18-as típusok helyett a svéd-brit gyártású Gripen került ki nyertesen, így 2004-től tíz évig tizennégy darab negyedik generációs vadászgépet bérel a magyar légierő. A szerződés szerint a Saab a 108 milliárd forintos bérleti díj száz százalékát ellentételezi, ennek a 30 százalékát befektetés formájában, ami 34 milliárd forintos üzletet jelent.


Györök Orsolya
Irak bevetné az olajfegyvert

A közel-keleti konfliktus kiszélesedésétől tartanak a nemzetközi piacok - legalábbis így reagált a londoni és New York-i olajtőzsde a hétvégén Izraelben történt véres eseményekre. A nyersolaj ára hat hónapja nem állt ilyen magas szinten. Az iraki kormányzó párt nyilatkozataiban sürgette, hogy az arab országok ismét vessék be az olajfegyvert Izrael és az őt támogató nyugati hatalmak, elsősorban az USA ellen.


Munkatársunktól
Lakáshitel, és ami vele jár

Óriási érdeklődés mutatkozik a kedvezményes, államilag támogatott kamatozású lakáshitelek iránt. Március elseje óta a garantáltan hatszázalékos kamattámogatású hitelt az új és a használt lakások után egyaránt fel lehet venni. A húszéves futamidejű, garantáltan alacsonyabb kamatozású hitelek után mind a tizenöt, a folyósításban részt vevő hitelintézetnél már az első hetekben több ezren regisztráltatták magukat. A hitellehetőség spekulánsok fantáziáját és millióit is megmozgatta.


Acsai Anikó
Nagyhét kis mozgások a világ börzéin

A húsvéti ünnepek miatt hézagosan nyitva tartó piacokat nem rázták meg különösebb izgalmak az elmúlt héten. A jelentősebb nemzetközi indexek egyszázalékos mozgásokat mutattak csak, ez alól egyedül a moszkvai index jelentett kivételt háromszázalékos megugrásával. Az USA-ban a vártnál 0,3 százalékkal nagyobb mértékben nőtt a negyedik negyedévben a GDP, és mind a bizalmi, mind a beszerzési menedzserindex fokozódó optimizmust mutat. Hogy ne legyen ilyen rózsaszín a kép, a munkanélküliségi adatok a vártnál rosszabbra sikeredtek. 


Háttér

Csizmadia Ervin
Játék szabályok nélkül

Tizenkét évvel a rendszerváltás után talán kimondhatjuk: Magyarországon nincsenek szilárd politikai játékszabályok. Miért baj ez? Azért, mert a játékszabályok hiánya összezavarja az állampolgárt, sebezhetővé, olykor kiszolgáltatottá teszi a politikai közösséget. 


Papp Kornélia
Berlusconi a német média élén?

Miután a Kirch-médiacsoport alapítója és tulajdonosa Leo Kirch végképp fizetésképtelenné vált, médiabirodalmát, mely többek között a SAT 1-et, a PRO 7-et, a Kabel 1-et, az n 24-et foglalja magába, Rupert Murdoch, egykori üzlettársa és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szeretné megszerezni.


Peterfi István
Felelősségáthárítás

Váratlan fordulat Romániában: a kormány rendeletben tiltotta meg a háborús bűnösök személyi kultuszát, majd rendeletben írta elő a romániai zsidó hitközség vagyoni kárpótlását. Sőt, a miniszterelnök és az államfő is egyfajta történelmi önvizsgálatot helyezett kilátásba a romániai zsidóüldözésekkel kapcsolatban. Eddig a román közgondolkodás néhány elszórt értelmiségi megnyilvánuláson kívül nem ismert olyan beállítást, hogy bármiféle román történelmi alak bármiféle rosszat cselekedett volna. A fordulatot magyarázza, de értékét is csökkenti, hogy a kormányintézkedések nem a nemzeti lelkiismeret előzmény nélküli feléledésén alapulnak, hanem azon a tényen, hogy e fordulat nélkül Románia nem lesz NATO-tag. 


Ignácz Valéria
A kisgazdák média-száműzetésben

Interjú G. Nagyné Maczó Ágnes kisgazda alelnökkel


Hit és értékek

Az utolsó kürtszó

Rovatunkban ezen a héten is a Magyar ATV-n vasárnap délelőttönként jelentkező Vidám vasárnap című műsorhoz érkezett nézői kérdések közül válogattunk néhányat, amelyek megválaszolására a műsorban már nem maradt idő. 


Kulcsár Árpád
Szűz maradt-e Mária?

A katolikus teológia i. sz. 680 óta dogmaként - azaz kötelezően elfogadandó hittételként - vallja, hogy Mária, Jézus anyja, Isten fiának megszülése után sem élt házaséletet férjével, Józseffel, s így gyermekei sem születtek később, hanem „örök szűz” maradt. 


Interjú

Tihanyi Péter
A diktátorság nem foglalkozás

- beszélgetés Heller Ágnes filozófussal


Külpolitika

Hetek-összeállítás
A világ mégsem eszmél

Jasszer Arafat a véres húsvéti merényletsorozat és a palesztin terrorhálózat felszámolására indított izraeli hadművelet következtében szó szerint és diplomáciai értelemben is kereszttűzbe került. Miközben izraeli katonák őrködnek ramallahi irodája előtt azért, hogy teljes elszigeteltségben tartsák a hetvenkét éves palesztin vezetőt, több jel utal arra, hogy már utolsó nyugati támogatói, az Európai Unió egyes vezető politikusai is akadályt látnak Arafatban. A palesztin vezető mindenesetre kijelentette: a mártíromságot is kész vállalni Jeruzsálemért és népe szabadságáért. Az izraeli katonák megtalálták Arafat ramallahi főhadiszállásán az öngyilkos merénylők pontos költségvetését. Az 1994-es Béke Nobel-díj kitüntetettje most a földalatti bunkere magányában géppisztollyal az asztalán várja sorsának újabb fordulatát.


Hechs László
Izrael mindent megtett

Saronnak és Bushnak engedményeikkel sem sikerült tető alá hozni a tűzszüneti megállapodást. Az izraeli kormányfő hiába mondott le a „hétnapi nyugalom” előzetes feltételéről, hiába vonult ki a palesztinok lakta nagyobb városokból, és hiába mérsékelte az izraeli katonai tevékenységet egyoldalúan. A palesztin terror csak fokozódott. A Netanjában, Jeruzsálemben, Haifán, Tel Avivban és más helyeken végrehajtott merényletekben a palesztin terrorszervezetek a húsvéti ünnepek alatt közel félszáz izraeli polgári személyt öltek meg, és közel kétszázat sebesítettek meg. Mindez szemléletesen mutatja: a palesztinok elutasítják a konfliktus békés megoldását, semmibe veszik az oslói egyezményeket, és céljaikat kizárólag fegyveres harc útján kívánják elérni. E harc pedig szinte kivétel nélkül az ártatlan izraeli polgárok elleni terrort jelenti. 


Márer György, New York
Amit szabad Jupiternek

Amerika közel-keleti dilemmája szinte megoldhatatlannak tűnik. Miközben katonai övezetté minősítette Afganisztánt, és terrorellenes hadműveleteiben százával likvidálja az Oszama bin Laden hálózatához tartozó több nemzetiségű - köztük szép számmal palesztin - harcosokat, a lakosság arányát tekintve sokkal nagyobb civil veszteséget szenvedő Izraelt önmérsékletre igyekszik rávenni.


Hetek-összeállítás
Szabadság, egyenlőség és két véres év

Antiszemita merénylethullám söpört végig húsvétkor Franciaországon és Belgiumon. Lyonban, Marseille-ben és Strasbourgban zsinagógákat gyújtottak fel, míg Toulouse-ban egy kóser hentesüzletre lőttek rá. A vezető francia és európai politikusok elítélték a támadásokat, ugyanakkor nem tudtak magyarázatot adni a gyűlöletáradatra.


Elhunyt a brit anyakirályné

Szombaton 101 éves korában elhunyt Erzsébet brit anyakirályné. Tavaly karácsony óta légzőszervi betegségben szenvedett, állapota szombaton fordult rosszabbra. A windsori kastélyban, álmában érte a halál. Elizabeth Bowes-Lyon 1900. augusztus 4-én született Lord Glamis kilencedik gyermekeként, és huszonhárom évesen lett Albert herceg, V. György király kisebbik fiának felesége. A király halála után idősebb fia lépett trónra, aki azonban hamarosan le is mondott, hogy feleségül vehesse az amerikai Wallace Simpsont. Ekkor lépett trónra Albert herceg, VI. György néven. 


Sport

Mondovics L. Gábor
Még nem dőlt el semmi

Az alapszakasz lezárásához közeledik az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság. Nem csekély tétje van a még hátralévő mérkőzéseknek. Hat csapat már nyugodtan várja az utolsó mérkőzést.


Puskás Ferenc 75 éves
Tovább a cikkhez >>>

Sebestyén István
Sporttörténelmet ír a Veszprém

Alighanem sporttörténelmi cselekedetet hajtottak végre a Fotex Veszprém titánjai: a BL-döntőbe jutás eddig egyetlen magyar csapatnak, a Honvédnek sikerült - pontosan húsz éve. A kötelező optimizmus kedvéért azt is tegyük hozzá, a Honvéd akkor megnyerte az akkor még BEK-nek nevezett sorozatot, és erre a veszprémieknek is nagy esélyük van. 


Harcban a Schumacherek

Michael Schumacher öccsével, Ralffal vívott hosszas küzdelmét követően megnyerte a Brazil Nagydíjat, Sao Paulóban és századszor állhatott fel a dobogóra. 


Szabadidő

Spektrum TV ajánló
Tovább a cikkhez >>>

Mindent a szemnek

Budapest hamisítatlan, Balkánt idéző vidékeinek egyike mindmáig az Örs vezér tere, sajátos aluljárójával, szocialista Sugár üzletközpontjával, szerény boltocskák gyűrűjével. A kelet-pesti agglomeráció emberelosztó központjaként funkcionáló térre nemrégiben betört a Nyugat: a Sugárral átellenben megnyílt az Árkád, a neokapitalista konkurencia, ahol minden egy helyen. Három szinten több száz üzlet, a „család bevásárló központja”, amely március 20-tól a miénk. 


Pálfy Gyula
Civilizációk és bűnök

Szabó István legújabb filmje, a Szembesítés, nyilván a Mephisto folytatásaként értelmezhető. A rendező, aki már többször világszínvonalon elemezte hatalom és művészet bonyolult viszonyát, ezúttal a háború utáni romos Berlinben teszi fel a „Behódolni vagy ellenállni?” nagyon is mai, nagyon forró kérdését. 


Színes

Nemcsak a húszéveseké az internet

Egyre növekvő népszerűségnek örvend az internet az ötvenöt év fölöttiek körében, mutat rá egy újabb felmérés. A NetValue szerint az „ezüstlovasok” populációja 2001 óta megduplázódott. Ezek szerint ezen csoport az Egyesült Királyság internetet használó népességének 13 százalékát teszi ki, mely körülbelül kétmillió embert jelent. Így a britek rendelkeznek az ilyen korú szörfözők egyik legmagasabb százalékával. 


Zseni, akit nem láttak nevetni

Kétszázhetvenöt éve, 1727. március 31-én halt meg Kensingtonban Isaac Newton, a klasszikus fizika megalapozója. 1643. január 4-én született Woolsthope-ban, földműves családból. Granthambe járt középiskolába, ahol hamarosan kiváló tanuló lett. 1661-ben a cambridge-i Trinity College-ban tanult tovább, az ellátásért fizikai munkájával fizetett.


Hajért dollárt

Különös módon próbálnak kenyeret keresni az argentinok a nagy gazdasági válság közepette. Több százan vágatják le a hajukat és adják el egy parókagyárnak tizennégy dekánként tizenegy dollárért. 


Űrtánc

Egy francia koreográfusnő ahhoz próbál engedélyt szerezni, hogy megtaníthassa az űrhajósokat, hogyan kell táncolni. Szerinte ugyanis az egyensúly és a koordináció sokat segíthet az asztronautáknak a súlytalanság állapotában. Kitsou Dubois és a European Space Agency most együtt dolgoznak, hogy megtudják, valóban segít-e ez a fajta módszer a szédülés és az émelygés elhárításában. 


Mi van a képen?

1. Rugóhibás kanapé miatt bosszankodó hongkongi férfi 2. Sógun és a nyúl 3. Szokatlan kérdést tett fel a húsvéti nyúl a tajvani Chanel3 riporterének: as adkléf dfgdf jigd fjk gnhjd fng jkdfg jidf wtio


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Lekötelezne, ha nem kötelezne. (ismeretlen a Hősök teréről)