Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 13. szám, 2002. március 29

Belpolitika

Szlazsánszky Ferenc
Mindnyájunknak el kell menni?

„Az a Magyarország, amelynek jobbá, szebbé, gazdagabbá tételén most munkálkodunk, nem kirekesztő, hanem befogadó, toleráns és sokszínűségre törekvő ország, és az is marad.” (Martonyi János külügyminiszter, a budapesti gettó felszabadításának évfordulóján.) Egy dunántúli gimnáziumban olyan méreteket öltöttek az antiszemita megnyilvánulások, hogy egy lányt szülei kivettek az intézményből. A család otthonában fogad, és mielőtt a történetbe kezdenének, az apa kijelenti: csak nevük és az iskola nevének említése nélkül járulnak hozzá az interjúhoz. Az alábbiakban ezért nem a szereplők igazi nevét tüntetjük fel. 


Szobota Zoltán
Választási romavita

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője becsületsértés miatt beperelte Kövér Lászlót, a Fidesz ügyvezető alelnö-két. Eddig a hír, ám amit elindított, élő cáfolata annak a hiedelemnek, hogy a cigányság a Fidesz mögé sorakozott volna a Lungo Drom (LD) vezetésével. Az érintettek szerint a cigányszervezet által beígért háromszázezer szavazatnak jó, ha a tizedét képesek öszszetrombitálni a jobboldal számára. 


Munkatársunktól
Új fiúk mozija

Az újabban szinte csak a volt szocialista ünnepségek „másképp ünneplésére” szakosodott Fidelitas ezúttal a forradalmi ifjúsági napokra emlékezett a Szindbád moziban. A Fidesz ifjúsági tagozata által bemutatott Régi idők szocija címet viselő rövidfilmmel azonban nemcsak az „átkos” rendszer pártfunkcionáriusait tették nevetségessé, hanem saját magukat is.


Életmód

Márer György, New York
Négy Oscar-díjat kapott az Egy csodálatos elme

Az idei Oscar-díj kiosztás az újonnan megnyílt Kodak Színházban zajlott le pazar díszletek között. Magát az eseményt Whoopi Goldberg mennyből jövetele indította, amint három emelet magasságból leszállt, meginvitálván a színpadra a jelen lévő délceg férfinépet. 


A mobil veszélyesebb az italnál

A „félkezes” mobiltelefonáló autóvezető veszélyesebb, mint az ittas - állítja egy brit tanulmány: a reakcióideje átlagosan 30 százalékkal, egyharmad másodperccel hosszabb egy telefonáló vezetőnek, mint egy olyannak, aki nem részeg ugyan, de többet ivott a törvényesen megengedettnél.


Szakdolgozatok másodkézből

A néhány másodperces meglepődött csöndet roppant határozott „igen” válasz követi. Méghozzá öt telefonhívásból legalább két alkalommal.


Könyvsikerek

René Bergh: Egyéni szabásminták készítése


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
Váltsák valóra álmaimat

Kormányunk fejében, pontosabban kormányunk fejének a fejében egyre csak a jövo jár. Mivel a jövo köztudottan elkezdodött, elobb-utóbb elérkezik az a szakasza is, melyet a legpontosabban a 2002. április 7. dátummal jellemezhetünk. Hogy e nevezetes napot nyugtával is dicsérhessék jelenlegi kormányunk vezetoi, Orbán Viktor kampányturné keretében járja az országot. Kedden Székesfehérvárott szerepelt.  A jövo a múlttal veszi kezdetét: az ismerosök még javában puszilkodnak a széksorok között, amikor a projektoron elindul az Ezüsthajó Kft. filmösszeállítása, a foszerepben Orbán Viktorral. Orbán Viktor Kokóval, Orbán Viktor a West Endben, Orbán Viktor Szegeden. Orbán Viktor a koronával, Orbán Viktor korona nélkül, Orbán Viktor Suzukiban, Orbán Viktor Washingtonban. Orbán Viktor a családjával, Orbán Viktor millenniumi zászlóval, Orbán Viktor Gyorben, Hannoverben, világos öltönyben. Orbán Viktor kétméteres kolbászszal, Orbán Viktor stampedlivel. Majd néhány sporttörténeti pillanat: Orbán Viktor labdával, Orbán Viktor cselez, Orbán Viktor elhúz a jobbszélen. Orbán Viktor papokkal, Orbán Viktor apácákkal, irgalmas novérekkel és kórházi novérekkel. A projektor nem bírja, egyszer csak rakoncátlankodni kezd, vibrál a kép, Orbán Viktor feje zöldre vált, aztán hirtelen lila lesz, végül narancssárga. 


Hetek-összeállítás
Az embertelen pészach

A fogságból való szabadulás éjszakáját, a zsidó húsvét első napját jelző hagyományos széderesti ünnepi vacsorára gyülekeztek több százan a netanjai Park Hotel konferenciatermében, amikor egy hatalmas zsákot cipelő palesztin osont be az épületbe, és a tömeg között felrobbantotta a magával vitt robbanószert. A detonáció olyan erejű volt, hogy a szálloda több belső fala kiszakadt, és a sokemeletes épületet az összeomlás fenyegette. A húsvéti mészárlásban legkevesebb tizenkilencen haltak meg, míg a sebesültek száma meghaladja a százhetvenet.


Hechs László
Reményvesztett közvetítés

Miközben Bejrútban az Arab Liga külügyminiszterei és államfői tanácskozása kaotikus jelenetek között folyik, Anthony Zinni, Bush személyes kiküldötte folytatta erőfeszítéseit az izraeliek és a palesztinok közötti kompromisszumos tűzszünet elérésére. A pészach esti netanjai terrortámadás is bizonyítja: minden eredmény nélkül.


Péterfi István
Tét a lét

A népszámlálás minden ország életében visszatérő, fontos aktus, a tisztánlátás, tervezés és elemzés megalapozása. Románia ebben is kivétel: itt a népszámlálás egyben súlyos etnopolitikai kérdés, netán konfliktusforrás. A romániai magyarság számára viszont ok a helyzettel való szembenézésre: fogy-e a közösség. Kicsit úgy készülődtek románok és magyarok erre a tíz napra, mintha nem is népszámlálást, hanem népszavazást, választásokat tartanának.


Hetek-összeállítás
Menthetetlen

„A szőnyeg alatt már nincs több hely” - kommentálta egy hívő asszony annak a botrányhullámnak az eseményeit, amely az utóbbi időkben az amerikai katolikus egyházat megrázta. A húsvétot megelőző nagyhéten a legtöbb amerikai pap kötelességének érezte, hogy valamilyen módon reagáljon a január óta tartó sorozatra, melynek során egyre újabb vádak fogalmazódnak meg a katolikus egyház papjai ellen. Egyeseket felháborított, másokat elégedettséggel töltött el, hogy a miséken említésre került a gyermekek molesztálásával vádolt papok ügye. Az egymást követő leleplezések és a peres ügyek gyarapodó száma az amerikai sajtóban is előkelő helyet biztosít mostanában a katolikus egyháznak. A nyilvánosság egyre inkább azt latolgatja, vajon hova vezet az egyház válsága. 


Gazdaság

Pálinkás Csilla
Orbán nem akar az unióhoz csatlakozni?

„Magyarország nem válhat az unió tagjává, ha továbbra is saját gazdasági szereplőit favorizálja”- nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a pár napra hazánkba látogató Frits Bolkestein, az Európai Unió belső piaci biztosa. Bár az Orbán-kormány több ízben kapott jelzést és bírálatot az unió részéről, ehhez hasonló nyíltsággal azonban még nem fogalmazott brüsszeli bürokrata. Az Orbán-kormány ennek ellenére sem változtatott az állami pénzelosztási rendszerén, nem korrigálta eddigi közbeszerzési gyakorlatát, sőt utalást sem tett az esetleges változtatási szándékára Dezséri Kálmán, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint ez a magatartás akár annak a jeleként is értékelhető: nem biztos, hogy a kormány csatlakozni akar az Európai Unióhoz.


Kovács Klára
Korrumpált polgárország

A korrupció fogalma kis túlzással az „ügyintézés” kifejezés szinonimájává izmosodott az elmúlt évek során. Persze a korrupció nem e ciklus találmánya, a ma élő generációk részesei vagy személői voltak a szocializmus ideje alatt a párthoz hűségesek állami előnyben részesítésének. A szokás nem vész el, csak átalakul. 


Major Nóra
Adakozás felsőfokon

„Fontos, hogy az emberek ne azért akarjanak gazdagok lenni, hogy azután a feleslegükből adjanak, hanem az adakozás az anyagi helyzettől függetlenül szokássá váljon” - mondta a Heteknek dr. Frimpong Manso Sámuel gyógyszerész, aki elnyerte az Év Egyéni Adakozója díjat. 


Munkatársunktól
A cápa és a macsó duója

Az Enron energiaóriás csődjéhez - a Newsweek hírmagazin elemzése szerint legalábbis - a topmenedzserek tíz éven át folyó rivalizálása és szexuális kicsapongásai, a hedonizmus is hozzájárultak. Az Egyesült Államok legnagyobb pénzügyi csődjének hátteréről számtalan tényfeltárás jelent meg (, Hetek, 2002. február 8.), miként hazudtak a nagyrészvényesek a kisbefektetőknek a cég valós helyzetéről, hogyan manipulálta a világhírű könyvvizsgáló cég a cégadatokat, miközben a nagyrészvényesek „diszkréten” távoztak a süllyedő hajóról.


Acsai Anikó
Trenddel szemben száguldott a BUX

Ereszkedésnek indultak a vezető tőzsdeindexek a héten, annak ellenére, hogy különösebb negatív hatás nem érte a piacokat. A főbb amerikai indexek 2,5-3 százalékkal gyengültek, Európában London viszonylag jól tartotta magát nem egészen fél százalékos csökkenésével, miután a kiskereskedelmi forgalom a várakozásokat jóval meghaladó mértékben bővült februárban. Frankfurtban 1,5, Párizsban több mint két százalékkal esett az index. A héten megfordult a koreográfia: miközben világszerte csökkenést mutattak a tőzsdeindexek, a BUX - a péntekitől eltekintve meglehetősen gyenge forgalom mellett - közel 4,5 százalékkal erősödve 8162 ponton zárta a hetet.


Háttér

Kertész Ákos
Legyünk vagányabbak

Amikor annak idején elolvastam Brecht darabját, elképzeltem a főszereplőt. Aztán vagy harminc év múlva megpillantottam egy nagyon ifjú politikust, és fantasztikus déjŕ vu-érzésem támadt: én ezt a srácot ismerem. Nem láttam, de elképzeltem. Kár, hogy nincs színházam, gondoltam, bemutat-hatnám a Brecht-darabot, és Arturo Ui szerepére fölkérném ezt a fiút. Kiköpött Arturo Ui. Kívül is, belül is. Mint tudjuk, Brecht hiába kiabált, Arturo Uit senki nem állította meg. 


Bohács Krisztina
Új bűnbeesés Európában

„Amikor a világ megbolondul, a zsidók fizetik ki az árát” - summázta egyetlen szűkszavú mondatban az elmúlt két év keserű tapasztalatait az egyik zsidó származású francia filmrendező. Az izraeli-palesztin konfliktusok kiéleződésével, az első, majd a második intifáda, valamint a szeptember 11-ei terrortámadások nyomán új jelenség söpört végig Európán, melyet sokan egyszerűen csak „új antiszemitizmus”-nak neveznek. Az antiszemitizmus mai formája politikai álruhát öltött: nemegyszer Izrael Állam politikájának kritikájaként, azzal összefonódva, az Európában élő muszlim közösségek indulatos szólamai által felerősített formában jelenik meg. Összeállításunk a két legnagyobb angol nyelvű izraeli napilap, a Haarec, illetve a Jerusalem Post cikkei alapján a Franciaországban és Angliában megszaporodott antiszemita jelenségek hátterét vizsgálja.


Hit és értékek

Isteni erő vagy mágia?

Rovatunkban ezen a héten is a Magyar ATV-n vasárnap délelőttönként jelentkező Vidám vasárnap című műsorhoz érkezett nézői kérdések közül válogattunk néhányat, amelyek megválaszolására a műsorban már nem maradt idő.  A múlt heti adásban utalt az alternatív gyógymódokkal kapcsolatos fenntartásaira. Úgy gondolom, hogy a test különböző jelzései utalhatnak a belső lelki folyamatokra, ezért a gyógyításhoz hasznos lehet ezek feltárása is. Ilyen összetett, fizikai és lelki diagnózist és segítséget ad több keleti terápia, így az Önök által említett reiki gyógymód is. Ez utóbbi ráadásul az Önök által is gyakorolt, kéz érintésével való gyógyítást alkalmazza.


Ruff Tibor
Egy halál, amiből élünk

Ezen a hétvégén a nyugati civilizáció Jézus Krisztus halálának és feltámadásának emlékét ünnepeli - amelyhez máig ambivalens módon viszonyul. Összeállításunk az ünnep eredeti tartalmát és mai formáit járja körül.


Interjú

Makki Marie-Rose
Családromboló politikusok

Ha ezekben a napokban valamelyik magyar családban éppen a politikára terelődik a szó, végletes reakciókkal is találkozhatunk. A teljes apátia és politikaundor mellett nem egy esetben heves vitákba, haragos összeveszésbe fullad az amúgy évek óta békésen zajló családi ebéd vagy baráti találkozó. Vajon tényleg képes a politikai palettán szereplők beszéde „lejutni” a hétköznapi kapcsolatok szintjére is, megtépázni, netalán szétzilálni azokat? Természetesen az is kiderülhet: az eddig szorosnak hitt baráti vagy családi kötelék valójában sokkal felszínesebb annál, mintsem kibírjon egy olyan szakítópróbát, amit manapság az érzelmi politizálás előidéz. Egy dolog azonban bizonyos: senki sem kívánja vissza azokat a zord időket, amikor buzgó családtagok jelentették vagy adták föl egymást a hatóságoknál. Minderről Lévai Katalin szociológussal beszélgettünk.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Beol vas Lady

Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök „megreformálhatatlannak” nevezi az Európai Uniót A kormányzás művészete című új könyvében, és kifejti, hogy Nagy-Britanniának ki kellene lépnie a közös mezőgazdasági politikából és az unió kül- és védelmi politikájából. Szavai kisebb vihart kavartak a brit parlamentben, ahol Tony Blair miniszterelnök Iain Duncan konzervatív vezető szemére hányta, hogy egyetlen szóval sem határolta el magát a „Vaslady” kijelentéseitől. 


Lisszaboni tudósítónktól
A jobb hozza a jobbszélt

A múlt vasárnapi portugál parlamenti választások igazolták az előzetes elemzések - és az ország egyik felének - várakozásait. A kormányváltás előrevetíthető volt, hiszen a helyhatósági választások kudarca után magába roskadt és „lefejezett” Szocialista Párt (PS) maga rohant a „vesztébe”, amikor António Guterres lemondása után az előrehozott választásokon mérettetett meg.


Hetek-összeállítás
Csapás csapást követ

Az első, nem hivatalos becslések akár ötezer halálos áldozattól és több mint háromezer sebesülttől tartottak az Afganisztánt hétfőn éjjel sújtó földrengés után. Az ENSZ legutóbbi jelentése azonban már jóval kevesebb, mintegy nyolcszáz áldozatról szól. A háború csapásaiból kilábalni igyekvő Afganisztánt az elmúlt hónapokban több földrengés is sújtotta, tovább nehezítve az amúgy is lassan folyó munkálatokat.


Hetek-összeállítás
Tovább melegszik a helyzet

Darabokra hullott egy óriási, Pest megye nagyságú jéghegy az Antarktisz partjainál, amit a napokban nyilvánosságra hozott műholdas felvételek is bizonyítanak. Tudósok szerint harminc éve nem került sor hasonló eseményre, amely ismét a globális felmelegedés problémáira irányítja rá a szakemberek figyelmét.


Eperjesi Ildikó
Inog az olasz jobb

A felvonulók szerint a nép hatalmáról, a demokrácia erejéről tanúskodott a múlt szombati milliós tüntetés Rómában, Berlusconi miniszterelnök viszont a vállalkozások rugalmasságát félti a tiltakozóktól. A megmozdulást a három legnagyobb olasz szakszervezet kezdeményezte, miután Silvio Berlusconi jobboldali kormánya olyan törvényi változtatásokat tervezett, melyek bevezetésével egyszerűbbé válna a dolgozók elbocsátása. A baloldali tiltakozásra árnyékot vetett a reformok atyja, Marco Biagi kormányzati tanácsadó ellen elkövetett merénylet, hiszen még sokan emlékeznek a hetvenes és nyolcvanas évek politikai gyilkosságaira, melyek akkor rettegésben tartották Itáliát. Berlusconinak már a szövetségesei is megkérdőjelezik, hogy ebben a megosztott helyzetben a miniszterelnök képes-e továbbra is ellátni feladatát. 


Sport

Németh Szilárd
Bajnoki cím küszöbén az Inter

Katasztrofális hetet zárt az olasz AS Roma labdarúgócsapata. A farkasok elsőként a Bajnokok Ligájából estek ki, az UEFA súlyos büntetést rótt ki rájuk a Galatasaray elleni mérkőzés miatt, majd a hétvégi Inter elleni szuperrangadót is elvesztették 3-1-re. 


Kovács Tamás
Véget ért a Honvéd mélyrepülése

KEK-döntős lett a Vasas, miután idegenben továbbjutással felérő döntetlent játszott a visszavágón a görög Vuliagmenivel szemben, melynek edzője sajnálatos módon a mérkőzést követő napon váratlanul rosszul lett, és a kórházba szállítás közben elhunyt. 


Samprasnak nem megy

Pete Sampras ismét kiesett, most a Miamiban zajló mestertorna 3. fordulójában, ahol kvalifikációban főtáblára került, a chilei Fernandóval szemben maradt alul. A tizenháromszoros Grand Slam-bajnok, minden idők eddigi legsikeresebb teniszezője a 2000 nyarán Wimbledonban elért utolsó győzelme óta nem tudott egyetlen ATP-tornán sem döntőt nyerni. Azóta sorozatban ez a 24. tornája, ahonnan ismét üres kézzel kellett távoznia. (K. T.) Fotó: Reuters


Szabadidő

A világhírű sajtófotós

Henri Cartier-Bresson izgalmas munkássága több mint fél évszázadra tekint vissza, fényképei a világ különböző pontjain készültek, s nemcsak olyan hírességeket láthatunk rajtuk, mint Bonnard vagy Faulkner, hanem Mexikóban, Moszkvában vagy Párizsban elkapott ismeretlen arcok is ránk köszönnek.


Mód Júlia
Mi újság, múlt század?

A Madách Kamara új művészeti vezetőjének, Mácsai Pálnak bemutatkozó előadása, a „Mi újság, múlt század?” az idei évad egyik sikerdarabjának bizonyult, amely folyamatosan teltházat vonz. Nem hagyományos színdarabról van szó: a színpadi játék teljes szövegét a huszadik század legelső és legutolsó napja között Magyarországon megjelent egykori vezércikkek, riportok, glosszák, hirdetések, olvasói levelek adják. A múlt „megjelenítése” zajlik ilyenformán, amikor is a néhai cikkek a színpadon összeállnak egy darabbá, a 20. század sajátos krónikájává - méghozzá úgy, hogy a szövegeket megelevenítő színpadi adaptáció látványos, mozgalmas, esetenként akár megrendítő összképet eredményez.


Beszélj róla

A világ olyan emberek iránt kiált, akik hisznek valamiben. A nemrég második szólóalbumával jelentkezett Nicole C. Mullen mottója önmagára vonatkoztatva megállja a helyét, hiszen a fekete hölgyet tartják a keresztény könnyűzenei világ egyik legtehetségesebb tánckoreográfusának, zeneszerzőjének és szövegírójának. Korábban színpadi táncinstruktorként és stúdió-énekesnőként is hírnevet szerzett, de csak 2000-ben érkezett el az ideje első saját CD-jének, és most itt a második, a Talk About It (Beszélj róla). Az alapvetően pop- és gospelzenére hangszerelt album legfőbb jellemzője a természetesen áradó, lágy dallamok és a tanulságos szövegek (mindkettőért Mullen a felelős). A játékosság és a „fekete zene” kitűnő elegyet alkot. 


Meghatározó a szülői ízlés

Vígjáték, akciófilm, sportközvetítés. Ez a három legkedveltebb tévés műfaj a 14-24 éves férfiak körében. A hasonló korú nők kedvenceinek sorrendje: vígjáték, film általában, romantikus film. Többek között ezt állapította meg a GfK Piackutató Intézet átfogó vizsgálata a fiatalok életstílusáról és fogyasztói magatartásáról. 


Színes

Képtelen Krónika

A Gazeta Wyborcza névre hallgató lengyel napilap és az Eska Rádió bohókás versenykiírással örvendeztette meg közönségét. Életre hívta a hibát hibára halmozó megmozdulások körében méltán sikervárományos „Év Képtelensége” díjat. A hagyományosnak korántsem mondható vetélkedő ezüstérmese az a lengyel kórház, aki kizárólag saját ággyal érkező betegek fogadására korlátozta kapacitását. 


Vad ebek és veszélyes gazdik

Megnyitották Európa első rehabilitációs intézményét Berlinben veszélyes, támadó kutyák számára. A nagy biztonsági intézkedések mellett létrehozott rehabilitációs központ megkísérli a veszélyes állatokat megbízható háziállatokká szelidíteni. A „Berlini Temetőotthon” kóbor vérebeket és a bíróság által közveszélyesnek nyilvánított kutyákat fogad be Berlinből és Brandenburg tartományból. A kutyának előírt rehabilitációs programot kell teljesíteni (bot viszszahozása, akadályfeladatok stb.), amire ha az állat hajlandó, megmenekül, ám ha kezelhetetlen és taníthatatlan, kioltják életét. 


A visszautasítás csökkenti az IQ-t

A visszautasítás nagymértékben csökkenti az egyén IQ-ját és az elemző gondolkodási képességet, ugyanakkor fokozza az agresszióját, derült ki a Case Western Reserve University munkatársainak tanulmányából. A Roy Baumeister által vezetett kutatócsoport két különböző eljárással vizsgálta meg a visszautasítás hatásait. Az első kísérletet egy olyan csoporton végezték, melynek tagjai korábban nem ismerték egymást. 


Mi van a képen?

1. A népi Kína sarkkutató csoportjának egyetlen túlélője reggelihez készülődik. 2. A koreai Országimázs Központ új termékkel rukkol elő az ünnepekre. 3. Ying Ce Tung, exportőr tojásgránátokat tesztel a Vörös Brigádok számára.


INNEN-ONNAN


DUMA PLÁZA

Nincs ebben az országban olyan baj, amit egy jó választás ne tudna orvosolni. (Richard Nixon)