Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 12. szám, 2002. március 22

Belpolitika

Szobota István
Náci sajtó a szalonban
Interjú Gusztos Péterrel, az SZDSZ ügyvivőjével

- A kisebbségi léthelyzetben lévő csoportok, akiket végig víz alatt tartott az Orbán Viktor-féle kormányzati politika, nagy túlélői ennek a négy évnek. Ők nem csupán azért élték túl ezt az időszakot, mert a magyar jogrendszer még adott számukra bizonyos védettséget, hanem azért, mert nem volt idő mindenkivel elbánni. Annak a halmaznak, amelyet a rendszerváltás értékeinek nevezünk, van egy olyan része is, amely nincs leírva, amely nem jogi technika, nem intézményi struktúra, hanem önmagában való érték. Ilyen például a szabadság, a gyülekezés szabadsága, a lelkiismereti és vallásszabadság stb. Az a politikus és az a politika, amelyik nem tudja saját értékként kezelni a lelkiismereti és vallásszabadságot, az gyakorlatilag mindenre képes, ami a szabadságunkat veszélyeztetheti. Ezek az emberek idővel a gyülekezési és a szólásszabadságunkat is meg fogják támadni, ha hatalmon maradnak. Nyílt támadást indítottak például a nem történelmi egyházakkal szemben. Ezek mind apró lépések voltak egy nagyon rossz úton, és ezért kell többek között feltétlenül elküldeni őket a hatalomból. 


Szobota Zoltán
Képmutató egyházi kampány

Nyilvánosságra hozta a Magyar Katolikus Püspöki Kar aktuális választási körlevelét, melyet az előző hétvégén már minden katolikus templomban felolvastak. Bár az egyház vezetése önkorlátozásra hivatkozva nem nevezett meg egyetlen pártot sem, a megadott szempontok kísértetiesen emlékeztetnek a Fidesz programjára.


Munkatársainktól
Zsebek az ország testén

„Felmelegítve csak a káposzta jó, ezért nem értem, hogy a Népszabadság miért írta meg újra azt, ami nyílt titok” - reagált Pokorni Zoltán Fidesz-elnök arra a cikkre, amely azt állítja, hogy az elmúlt négy évben közel tíz milliárd forintnyi közpénz vándorolt rokonokhoz és barátokhoz az országimázs formálására kijelölt Happy End Kft.-n keresztül, melynek egyik alapítója Wermer András, Orbán Viktor médiatanácsadója és a Fidesz arculatformálója, a másik pedig Káel Csaba, a miniszterelnöki útifilmek rendezője. A Legfőbb Ügyészség fél éve vizsgálódik, ám az érdemi döntést a Miniszterelnöki Hivatal állásfoglalásától teszi függővé. A legutolsó ígéret szerint az állásfoglalás a héten eljut az ügyészségre. 


Hetek-összeállítás
Tocsik vesztett

Fordult a kocka a Tocsik-ügyben. A Legfelsőbb Bíróság által korábban megszüntetett elsőfokú ítélet akkor az ÁPV Rt. egykori vezérkarának, illetve Tocsik Mártának hozott megkönnyebbülést, és az MSZP és az SZDSZ érintettjeit marasztalta el. Az új eljárás - mely csak időzítésében váltotta be a hozzá fűzött kormányzati reményeket - azonban pont utóbbiaknak kedvez, míg a jogásznőt és társait végrehajtandó és felfüggesztett szabadságvesztéssel súlytja. Az ítélet nem jogerős. 


Életmód

Füstölő magyarok

Magyarországon ma minden ötödik ember közvetlenül vagy közvetve a dohányzás miatt hal meg - állítja Józan Péter, a KSH főtanácsadója. A közvetlen összefüggés a tüdőrákot, a közvetett kapcsolat a dohányzás okozta „járulékos” betegségeket jelenti (ld. érrendszeri problémák).


Tihanyi Péter
A legnagyobb alkotás az életünk

- Az olvasásról úgy gondolkoznak, hogy egy intelligens embernek illik olvasni. Mintha csak egy díszítés, egy marcipánfigura lenne az ember kultúráján. Nézd, az ember egyrészt anyagból, másrészt szellemből van. A Szodoma-korszakban az ember szembefordult a Teremtővel, ezért az ember féloldalassá vált, az anyag abszolút fölénybe került. Szinte teljesen uralta, elnyomta a test a szellemet. Ma is a szellem ellen mindennapos támadás folyik a televízióban, hirdetésekben, rádióban, moziban és a politikai életben is.


Kihalhatnak a férfiak?

A spermabankok és a mesterséges megtermékenyítés, az emberklónozás és az önmegtermékenyítő petesejt, a férfiak sokasodó egészségügyi és pszichológiai problémái, illetve a nők társadalmi szerepvállalása miatt a kutatók arra figyelmeztetnek: ha így haladunk tovább, a végén kihalhatnak a férfiak.


Két jó hír a Charlie-rajongóknak


Fókusz

Hack Péter
Vitának helye nincs

A demokrácia nem létezhet demokratikus közélet nélkül. Demokratikus közélet elképzelhetetlen a nyilvánosság különbözo köreiben zajló szabad viták nélkül. Két héttel az országgyulési választások elott a hazai média óriási eredménynek tartja, hogy a két legnagyobb párt miniszterjelöltjei vitát fognak egymással folytatni. A demokrácia magyar változatában a demokrácia hétköznapi elemei rendkívüli eseménnyé váltak. Ez is mutatja, hogy a rendszerváltás vívmányai milyen súlyos válságban vannak. A rendszerváltás nagy élményei közé tartozott, hogy 1988-89-ben megtört a hallgatás fala. Negyven esztendo tekintélyelvu, a demokratikus vitát nemcsak elutasító, hanem a büntetojog eszközeivel is üldözo rendszere után eloször lehetett nyíltan kritikát megfogalmazni. Emlékezhetünk, hogy milyen érdeklodés kísérte az új pártok rendezvényeit. Elég volt egy stencilezett lapon kifüggeszteni a rendezvény idopontját és helyszínét, a termek zsúfolásig megteltek érdeklodokkel. A televízió vitákat tartalmazó musorainak, mint például a Napzártának a nézettsége azóta sem tapasztalható csúcsokat döntött. Az Ellenzéki Kerekasztal pártjai nem gyozték szorgalmazni a nyilvános vitákat az állampárt képviseloivel. Ezek a viták minden esetlenségük ellenére a demokrácia friss levegojét árasztották. Ekkor vált ugyanis lehetové mindannak a kimondása, amit korábban sokan gondoltak a kommunista rendszerrol. Ekkor lehetett az addig felsobbrendunek hitt társadalmi berendezkedést eloször kritizálni, tényekkel bemutatni a rendszer gyengeségeit, korruptságát. 


Morvay Péter
Alibimúzeum

Húsz nappal az első választási forduló előtt régi mulasztását törlesztette a kormány, amikor a héten döntött a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány létrehozásáról. A Páva utcai zsinagógában kialakításra kerülő Holokauszt Múzeum legkorábban két és fél év múlva készülhet el. A kiállítás alapterülete alig az ötöde lesz a Terror Háza múzeuménak. 


Meló, zsíros kenyér meg a televízió
Tamás Gáspár Miklós leltára

A pártok kiábrándítóak, ebben nagyjából az egész közvélemény egyetért, még azok is, akik szavazni kívánnak valakire. Mert a pártok között az alapvető - gazdasági, szociális - kérdésekben nincsenek nagy különbségek. Az összes párt a globális kapitalizmus valamilyen variánsát képviseli. A jobboldal úgy tesz, mintha volnának problémái a globális kapitalizmussal szemben, önérzeteskedik, ugyanakkor a tettei nem ezt mutatják, hiszen Magyarország egész Európában a legglobalizáltabb ország.


Hajdú Sándor
Mácius 15. díszpolgára Habsburg Ottó

Habsburg Ottót március 15-én Gyula díszpolgárává avatták. A hír megdöbbentő, és erősen megosztja a város közvéleményét. Míg egyesek óriási felháborodással a város lejáratásáról beszélnek, addig mások úgy vélekednek, korántsem olyan nagy kérdés ez a békési fürdővárosban. A történet még a tavalyi évre nyúlik vissza, amikor Habsburg Ottót vendégül látta a város vezetése. Ekkor ajánlotta Hoffmann Ferenc alpolgármester, hogy az idős politikus kapja meg a kitüntető címet. Az alpolgármester nem is tagadja, hogy tőle származik az ötlet, de az időpont megválasztását így utólag már nem tartja a legszerencsésebbnek. Maga se gondolta volna, hogy ilyen visszhangja lesz a dolognak, de a döntését továbbra is helyesnek látja. 


Gazdaság

Bohács Zoltán
Bokros, a sebész

A rendszerváltást követő időszak kétségtelenül egyik legellentmondásosabb közéleti személyiségévé Bokros Lajos, expénzügyminiszter vált. Személye ugyanis - némi marxista utánérzéssel - szinonímája lett a kapitalista kizsákmányolásnak és népnyúzásnak, s a nevével a jobboldal a mai napig mumusként riogatja a magyar lakosságot. Nem is múlik el úgy hét, hogy a jobboldali sajtó egyik-másik prominense ne fenyegetné meg a választópolgárokat tandíj bevezetéssel, méregdrága fogtömésekkel, s legfőképpen újabb „csomagokkal” arra az esetre nézve, ha a Fidesz vezette koalíciónak útilaput kötnének a talpára. „Bokros-csomag helyett Széchenyi-terv, fosztogatás helyett osztogatás” - hangzik a könnyen emészthető kormányzati szlogen.


Varga P. Miklós
Felszámolnák az oszd meg és uralkodj politikát
Interjú Németh Imre szocialista párti agrárminiszter-jelölttel

1998-ban a választásokat a Fidesz vidéken nyerte meg koalíciós partnerére, a kisgazdapártra támaszkodva. A mostani kampányt megelőző kormányintézkedések arra mutatnak, hogy 2002-ben ismételten a vidéki szavazóktól várja a kormányzás lehetőségét. A napokban az MSZP hivatalosan is megnevezte Németh Imrét, korábbi agrárkamarai alelnököt mint mezőgazdaságért felelős miniszterjelöltjét. Németh nem szüntetné meg a Fidesz-kormány utolsó évében bevezetett agrártámogatásokat, sőt minden termelő számára elérhetővé tenné a termőföldvásárlási támogatásokat és a kamattámogatást. A miniszterjelöltet a terveiről, az uniós csatlakozás kihívásaira adandó válaszokról kérdeztük. 


Galambos Zsolt
Puhul a tégla

Kapkodás, bizonyítás, öszszehangolatlanság és felháborodás - talán ezekkel a kifejezésekkel írható körül a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény, a nép nyelvén „téglatörvény”. Az érintett szakmák - főként a „téglaügy” miatt - az Alkotmánybírósághoz fordultak jogorvoslatért. A kormány a héten visszakozott, és a legérzékenyebb ponton puhított a törvényen. A szakma lobbizása sikerének könyvelheti el, hogy a jövőben nem kell automatikusan kijelölni a rendőrséggel kapcsolatot tartó, összekötő személyt, a „téglát”, csak abban az esetben, ha pénzmosásra gyanút adó ügyletet bonyolított az ügyfél. 


Munkatársainktól
Olimpiai álomterápia

Az álmodozások korát éljük. A hét vége óta már azt is tudjuk, hogy „A magyarok nagy álma valósulna meg, ha házigazdák lehetnénk”, mármint a 2012-es Olimpiáéi. Ezt a miniszterelnöktől kellett megtudnia minden magyarnak, amikor Jacques Rogge-nak a NOB elnökének átadta több mint 652 ezer Olimpiát támogató aláírását. Költségszámítás még nincs, de ez nem is érdekes, a lényeg, az akarás. Az Olimpia megrendezése politikai tényező, ma hazaáruló, de legalábbis hazafiatlan, nemzetietlen az, aki az Olimpia megrendezésének megvalósíthatóságát kérdéseivel feszegetni merészeli.


Munkatársunktól
Tőzsde az Orbán-kormány árnyékában

A választások mindig kilengéseket okoznak a börzék életében. Nincs ez másként a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) esetében sem. Egy felmérés szerint egy MSZP-SZDSZ-kormány jótékony, a MIÉP esetleges kormányzati szerepe viszont kedvezőtlen hatással lenne a részvények árfolyamára. Arra a BUX-indexre, amely bizony erősen megszenvedte az Orbán-kormány mögöttünk hagyott csaknem négy esztendejét. 


Acsai Anikó
Amerika már a kamatemelésre készül

Vegyesen mozogtak a vezető tőzsdeindexek az elmúlt héten. Amerikában a Dow Jones értéke alig mozdult el, miközben a Nasdaq a telekomszektor gyengélkedése miatt 2,5 százalékos mínuszban zárta a hetet. 


Háttér

Hazafi Zsolt
A rendszer tragédiája

Nem sikerült eloszlatni a Nemzeti Színház első előadásával a teátrum körüli aggályokat, és nemzeti konszenzust teremteni. Még az úgynevezett konzervatív táboron belül sem alakult ki konszenzus a produkció értékelése kapcsán, köszönhetően annak, hogy Az ember tragédiája bemutatója sokkal inkább egy alternatív rétegszínházzal, mintsem a nemzet közös értékeként beharangozott intézménnyel kapcsolatos közönségigényeknek felelt meg.


Szarka Lajos
1848 üzenete: a befogadás

1848 tavaszán az Európán végigviharzó forradalmak új tempót diktáltak. A kedvező nemzetközi helyzet, s Kossuth remek helyzetfelismerése Magyarországon is győzelemre segítették a polgári érdekegyesítés gondolatát. Az 1848. április 11-én szentesített törvények, az úgynevezett „áprilisi alkotmány’’ rögzítette Magyarország polgári berendezkedését és a Habsburg Birodalmon belüli függetlenségét. A polgári rend felépítésére azonban nem jutott sok idő, s 1848 őszétől a békésen megszerzett vívmányokat fegyverrel kellett megvédeni. A magyar sikerek hatására az udvar kénytelen volt külső (cári) segítséget kérni, ami megpecsételte a szabadságharc sorsát. A liberális nemesség emelkedett gondolkodását mutatja, hogy még a végórákban is volt ereje két döntő jelentőségű törvényt meghozni 1849. július 28-án, a Szegeden ülésező nemzetgyűlésen. Az egyik a nemzetiségi törvény volt, mely széles körű nyelvhasználati jogokat biztosított a nemzetiségeknek, Svájc után másodikként a korabeli Európában. A másik törvény pedig a zsidóság emancipációját valósította meg, melyet a liberális elveken túlmenően a zsidóság szabadságharcban játszott szerepe indokolt. Az össznépességnek mintegy két százalékát kitevő zsidóság (250 ezer fő) ugyanis a társadalmi számarányát messze felülmúló módon vette ki részét a küzdelmekből. 


Lukács András
Skizofréniától a Nobel-díjig

Áll a bál Hollywoodban az Oscar-jelölések miatt. A legesélyesebbnek tartott filmről, John Nash Nobel-díjas matematikus életéről szóló Egy csodálatos elméről ugyanis kiderült, hogy elhallgatta a tudós antiszemitizmusát, valamint magánéleti devianciáit. Az ügyben megszólaltak a film készítői, filmkritikusok, újságírók, majd legvégül maga az érintett, John Nash is, aki tagadta az ellene felhozott vádakat. 


Hit és értékek

Ki volt Káin felesége?

Rovatunkban ezen a héten is a Magyar ATV-n vasárnap délelőttönként jelentkező Vidám vasárnap című műsorhoz érkezett nézői kérdések közül válogattunk néhányat, amelyek megválaszolására a műsorban már nem maradt idő.  Ha jól tudom, akkor Isten csak Ádámot és Évát teremtette, nekik két fiuk volt, Káin és Ábel. Káin később féltékenységből megölte testvérét, Ábelt. Ezután hogy alakult a bibliai személyek sorsa? Ha csak ez a három ember maradt, akkor hogyan szaporodhatott tovább ez a bibliai „család”? Honnan került elő Káin későbbi felesége, ha Isten csak Ádámot és Évát teremtette?


Grüll Tibor
A legősibb vérvonal

Manapság már számítógépes programok is segítik azokat, akik szép, színes, és főként minél terebélyesebb családfával akarnak büszkélkedni. Nincs ebben semmi kivetnivaló, elvégre mindenkinek joga van megtudni, kik is voltak ősei. A Biblia is részletesen felsorolja a világtörténelem legfontosabb szereplőinek családfáját. De vajon milyen szerepük van a nemzetségi táblázatoknak a bibliai történelemértelmezésben? Találhatók-e ellentmondások Jézus genealógiájában; és hogyan került bele József „vérvonala” a Megváltó családjába, mikor nem volt annak vér szerinti apja?


Interjú

Tihanyi Péter
Még visszafogják a láncra vert kutyáikat,
de a megfelelő pillanatban elengedik őket mondja Kende Péter írói

„Nincs alku - én hadd legyek boldog!” (József Attila)- Attól, hogy sok-sok évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy az élet minden pillanatában jól fogom érezni magam. Rájöttem, hogy itt a földön arra megy ki a játék - nem tudom, miért -, hogy nekem mindig rossz legyen. Minden erőmet és energiámat azóta arra fordítom, hogy én állandóan jól érezzem magam, és aki azt mondja, hogy önző és felszínes vagyok, az nem érti, miről beszélek.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Cukros bácsi hadművelet

Nyolcvankilenc személyt, köztük katolikus papokat, rendőröket, ápolónőket tartóztatott le az amerikai rendőrség, miután hosszas nyomozás során sikerült minden idők egyik legnagyobb gyermekpornó-hálózatát leleplezniük. Tovább folytatódik a katolikus egyház „tisztogatása” is, és úgy tűnik, a pedofil papok elmúlt hónapokban nyilvánosságra került ügyeivel megnyíltak a zsilipek. 


Mondovics L. Gábor
Kémjátszma Szerbiában

Két eseménytől hangos igazán a szomszédos Szerbia mostanában. Miközben a szerb miniszterelnök-helyettesről kiderítették, hogy az USA-nak kémkedett, véglegesen is megszűnt a régi Jugoszlávia. A most már csak két tagból álló államszövetség új alapokra kívánja helyezni a jövőbeli együttműködést.


Hetek-összeállítás
Portugál jobbra át

A vártnál nagyobb arányú győzelmet aratott Portugáliában a jobbközép a vasárnap megrendezett, előrehozott parlamenti választásokon. A végleges eredményekre március 27-ig kell várni, de José Manuel Durao Barroso eddig ellenzéki konzervatív pártja a várakozások szerint koalícióra lép a nála is radikálisabb Néppárttal. 


Hetek-összeállítás
Népirtássá nőtt az intifáda

Tűzszüneti felhívás kiadása nélkül ért véget lapzártakor az izraeli-palesztin biztonsági egyeztetés, amelyre az izraeli amerikai nagykövet rezidenciáján került sor. A - remények szerint csupán átmeneti - kudarc nem volt váratlan a szerdai, hét áldozatot követelő buszmerénylet után. Ariel Saron izraeli kormányfő szerint a terrortámadás újabb bizonyíték arra, hogy Jasszer Arafat „egyetlen lépést sem tesz” az erőszak megfékezésére. Palesztin részről csalódással fogadták, hogy az amerikai alelnök nem kívánt találkozni Arafattal.


Pátkai Mihály
Muszlim bosszú a templomban

Vasárnap 10 óra 50 perckor, az iszlámábádi Protestáns Nemzetközi Gyülekezet bejáratát több robbanás rázta meg. A szemtanúk elmondása szerint ezután egy kézigránátokkal felfegyverzett támadó lépett az épületbe.


Hetek-összeállítás
Kizárták Zimbabwét

Kizárta tagjai közül Zimbabwe államát egy évre a Brit Nemzetközösség, miután a szervezet megfigyelői kijelentették: az afrikai országban a választások „igazságtalanul és nem a szabadság légkörében” zajlottak le. Robert Mugabe elnököt és kormányát a megfigyelők azzal vádolják, hogy politikai hatalmukkal visszaélve az állam intézményeit arra használták fel, hogy hatalomban maradhassanak - jelentette a Reuters hírügynökség.


Sport

Régi fényében tündököl a Williams

Ismét eseménydúsra sikeredett a Maláj Nagydíj, hiszen 13-an értek célba a főként technikai meghibásodásokkal küszködő mezőnyből. A végső győztes a Williams-BMW két pilótája, Ralf Schumacher és Juan-Pablo Montoya lett, akiket a harmadik helyen a magát fokozatosan előrébb küzdő ferraris Michael Schumacher követett.


Varga József
Teltházas Fradi-siker

Huszonöt gólt láthattak a szurkolók a 25. forduló mérkőzésein. A gólgazdag találkozók közül a legnagyobb érdeklődés a legrégibb hagyományokkal rendelkező Fradi-Újpest rangadót kísérte. A tavaszi idény két legjobb formában lévő gárdája alapos erősítésen ment át a tél folyamán, és az eddig mutatott játék alapján a drukkerek látványos küzdelem reményében megtöltötték az Üllői úti stadion lelátóit. 


Kovács Tamás
Készen áll a negyeddöntős startlista

A korábbi fordulók lanyhább teljesítményét követően felforrósodott a levegő a Bajnokok Ligája kupacsoportjaiban. A legnagyobb szenzációt eddig az olasz szupercsapatok negyeddöntő előtti kiesése okozta, amivel folytatódott a Juventus elmúlt évihez hasonló BL balsorsa. 


Szabadidő

Róth I. Zsófia
Lugosi family a csodacsapat

Két hegedű, egy klarinét és egy zongora. Zenészcsalád, akik a hangszerek nyelvén mondják el a szavakkal kifejezhetetlent. Szeretetüket adják át zenéjükön keresztül, amivel sok embernek szereznek örömet. Az utóbbi három évben két instrumentális CD-jük jelent meg. Lugosi Kovács Ágnes zongorán kíséri három gyermekét: Veronikát, Zoltánt és Zsófiát. Az apuka, Lugosi László lapozza a kottát, szervezi körülöttük az életet, mert ha a családi zenekar elkezd próbálni, minden leáll... A hároméves Dániel Ali pedig a „csörgő tanszakon” túljutva játékain „ütőzik”.


Nem tudta, hogy világhírű

A National Geographic Magazine révén vált világszerte ismertté az Afgán lány című 1985-ös felvétel, mely egy 12-13 éves kislányt, Sharbat Gulát ábrázolja. A fotó egy pakisztáni menekülttáborban készült néhány nappal azután, hogy szovjet katonák megölték a kislány szüleit. A háború és az elnyomás egyik szimbolikussá vált fényképe bejárta aztán a világsajtót. 


A Turmix Café

Helyszín a Budai Skála. Hétköznap és ebédidő. Mit tegyen az ember ilyenkor? Költői kérdésre valódi választ csak a gyakorlatban nyerhetünk. Egy kék neonfelirat jelzi, a sarokban egy cafe található. Turmix Café. A kiszolgálással nem lesz gond. Kér a polgár, még aggódni se kell, hiszen láthatja, mi kerül majd a tányérjára. S ha jókor érkezett, még le is ülhet - ha állva kell enni, az se gond, mert így legalább nem tűnik fel annyira az elfogyasztott mennyiség. 


Színes

Bokatörő pipőkék

A hölgyek jól teszik, ha már most elkezdik fejleszteni az egyensúlyérzéküket, ugyanis ősztől újra bejön a tűsarok. Persze csak azoknak, akik nem inognak meg a kihívás előtt! Múlt héten Milánóban tizenegy centis sarkú cipőben vonultatta fel 2002-es őszi-téli modelljeit három nagy divatcég. 


Az önök le épülésére

Mónika: Mai műsorunkban tönkrement házasságokat mutatunk be. Vendégeink Irén (45) és Kálmán (48). Irén: Igen, azt, hogy a jó édes… (síp)


Házad táján söprögess

A legkevésbé örömteli munkának a legtöbb ember a háztartási munkát tartja, sőt néhányan mindent megtesznek, hogy kibújjanak alóla. A Michigan Egyetem Szociális Kutatások Intézete hét országban végzett kutatása alapján ez legjobban a japán és a svéd férfiaknak sikerül. A férfiak és nők napi időbeosztását vizsgáló felmérés szerint az amerikai férfiak segítenek legtöbbet a házimunkában párjuknak, míg a japánok ennek az egynegyedét, a svédek pedig az egyhatodát érik el. 


Iszlám Barbie

Hiába tekintgetnek bizakodva az iráni játéküzlet bombabiztosan őrzött kirakatüvege mögül, s noha elnéző félmosolyt csaltak a bámészkodók arcára, egyetlenegy sem fogyott belőlük. Mármint Darából és Szarából, az amerikai Barbie baba sajátos, Iránban meghonosított változatából. A két iráni népviseletbe öltöztetett baba feladata a szőke amerikai plasztik hercegnő kiszorítása.


Mi van a képen?

1. II. Amenhotep sírrablói sietnek át a piroson 2. Új típusú buszt állítottak be a 38-as vonalán Los Angelesben 3. Kötelező a védősapka az amerikai fémipari dolgozók számára +1. A váratlan húsvéti Kinder-meglepetés győztesei


INNEN-ONNAN

Robbanékony borravaló


DUMA PLÁZA

Ha ötvenmillió ember állít egy marhaságot, attól az még marhaság marad. (Anatole France, francia író)


Tollhegy

Lombikélet

A Hetek március 15-i számában megjelent egy válasz a lombikbébiprogrammal kapcsolatban feltett kérdésre. (Válaszol a Vidám vasárnap - ) A segítő szándék ellenére úgy vélem, hogy az újságban megjelent válasz nem adott minden szempontból megnyugtató útmutatást, elsősorban azért, mert nem kínált megoldást a megtermékenyített petesejtek esetleges megsemmisítésének kérdésében.


Meghívó Dávid Ibolyának Sepsiszentgyörgyről

Alulírott Vitus Huba, magyar nemzetiségű, román állampolgár, háromgyerekes családapa, nagy figyelemmel olvasom itt Erdélyben a Hetek című hetilapot. A március 8-án megjelent Hetek vezércikkében () olvastam Kövér László, a Fidesz alelnökének azt a kijelentését, miszerint „a Hit Gyülekezete társadalomellenes, közösségellenes és családellenes”, akárcsak Dávid Ibolya, az MDF miniszter aszszonya véleményét, miszerint: „a Hit Gyülekezete nem tett semmit az asztalra”. 


Ének a Csodaszarvasról

2002. március 2-ai sajtófigyelőnk gyűjteményében a Hetek március 1-jei számának egy oldalát is kézhez kaptuk, amelyben kritikát közölnek humoros iskolai napló formájában Jankovics Marcell Ének a Csodaszarvasról című rajzfilm-eposzát véleményezve. ()


Magyar maradtam

Anyám 1879-ben Hajdúdorogon született, szülei ugyanott, Hajdúdorogon. Apám 1879-ben Nyíradonyban született, szülei ugyanott, Nyíradonyban. Én Debrecenben születtem. 1944-ben zsidó származásom miatt hontalannak nyilvánítva, marhavagonba préselve a birkenaui Auschwitzba lettem deportálva. Birkenau, Auschwitz, Gross-Rosen, Dachau, Mühldorf. Öt koncentrációs láger szenvedéseinek túlélője vagyok.