Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 11. szám, 2002. március 14

Belpolitika

Földvári Katalin
Tereposztás

Talán az áprilisi választások tétje miatt érzett felelosségnek köszönheto, hogy a rendszerváltást követo elso, szabad országgyulési választások kampányeseményeit idézo tömeg kíséri Medgyessy és Orbán országjárását. A szocialista miniszterelnök-jelölt már február elején elkezdte körútját, az elmúlt héten pedig - ellenfele sikerein felbuzdulva - megkezdodtek Orbán Viktor, nem hivatalos kampányként meghirdetett utazásai is. Mindeközben Budapesten - ahova az ido rövidsége miatt Orbán, a nagyarányú támogatottság miatt pedig Medgyessy nem koncentrál - olyan bagatell ügyeken folyik az adok-kapok, mint a kis betuvel írt MSZP Orbán nyílt levelében vagy a Közgáz-vitáról folyó vita. Az interaktivitást többek között egy félórás kampányfilm is erosíti, valamint hogy Medgyessy minden héten bemutatja egyik miniszterjelöltjét.


Szobota Zoltán
Királyi kirekesztés

Előbb a munkáspárti alelnök, Vajnai Attila éhségsztrájkja, majd az SZDSZ bojkottja is ráirányította a figyelmet arra az alkotmányellenes gyakorlatra, mely a közszolgálati médiát jellemzi a kisebb támogatottságú pártok irányában. Azóta az MSZP is csatlakozott a megmozduláshoz, valamint a kisgazdák, a Centrum Párt és a Kereszténydemokrata Néppárt is kifejezte tiltakozását a választási kampányban tapasztalható diszkriminációval kapcsolatban.


A Terror Háza más szemmel

Az orosz külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki az orosz-magyar kapcsolatok fejlődését illetően. Hétfői sajtóközleményükben sérelmezték, hogy az MTV pozitív kezdeményezésként mutatta be egy náci jelképekkel meggyalázott szovjet emlékmű eltávolítási kísérletét a Békés megyei Dobozon. Az orosz külügyminisztérium szerint az eset „nem elszigetelt” jelenség, hiszen az utóbbi években nem egyszer gyalázták a szovjet hadisírokat. Az okokat Oroszország a magyar hatóságok tétlenségében látja, amit eddig aktívan használhatnak ki a szélsőségesek. 


A március 15-ei állami ünnepségek költségei

A március 15-ei állami ünnepségek színhelye Budapest mellett három kormánypárti vezetésű város: Gödöllő, Pápa és Karcag. Mindez összesen nettó 300 millió forintba kerül az Országimázs Központnak, melynek tájékoztatása szerint az ünnepségek megvalósulási költsége nettó 117 milliót, a művészeti és kommunikációs költségek nettó 113 milliót, az úgynevezett háttérfeladatok nettó 71 millió forintot igényelnek. 


Hajdú Sándor
Veszélyes a különbségtétel

- Egyértelműen az 1990-ben kialakított vonalat kívánjuk folytatni, amely akkor széles körű társadalmi egyetértéssel valósult meg. Azt a liberális alapelvet valljuk, hogy az egyházalapítás emberi és polgári jog, ezért ennek kívánunk érvényt szerezni a jövőben is. Éppen a republikánus eszme jegyében csak az aránytalan testi és lelki sérelmektől kívánjuk megóvni az állampolgárokat, illetve attól, hogy bármilyen szerveződés a lelkiismereti szabadságukat korlátozhassa vagy azon erőszakot tehessen. Ez viszont nem törvényhozási, hanem bűnüldözési és igazságszolgáltatási feladat.


Fókusz

Eperjesi Ildikó
Az üldözők mániái

„Fontos lenne, hogy a magyar igazságügyminiszter elolvassa az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozatait” - kommentálta a Heteknek Erik Jürgens, az Európai Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése Jogi és Emberi Jogi Bizottságának rapportőre Dávid Ibolya igazságügyminiszter múlt heti, lapunkban megjelent kijelentését, mely szerint „nem állapot, hogy az egész Európában keresztény országként emlegetett Magyarországon száz ember összeálljon, hogy másként kövesse Istent, mint ősei”. Jürgens szerint Kövér László Fidesz-alelnökre is ez vonatkozik, aki „egységes fellépésre” buzdított a Hit Gyülekezete ellen. 


Szekszárdi tudósítónktól
Önmagáért beszél

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Szekszárdon megrendezett fóruma újabb bizonyítéka annak, hogy a Fidesz milyen szélesre tárta kapuját a választási győzelem érdekében, továbbá, hogy Európában is vállalhatatlan kirekesztő egyházpolitkáján továbbra sem szándékozik változtatni. Az est szónokaira - Pálinkás Csaba oktatási miniszterre és Semjén Zsolt egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárra - ugyanis nemcsak a tradicionális felekezetek „nagytiszteletű atyái” és a helyi Fidesz-elit, hanem a MIÉP megyei elnöke, Tóth Csaba és pártja rendezvényeinek rendszeres látogatói is kíváncsiak voltak. 


Mészáros István László
Szabadság, szeretem

„Aki azt mondja: én felmondom a függést az államnak, nem tűröm semmi rendelkezését, semmi avatkozását …annak azt is kell mondania, hogy: de nem is veszek igénybe semmi javadalmat, semmi ellátást az államtól” (Kossuth Lajos - Visszapillantás 48-ra - Turin, 1871. január 12.)


Gazdaság

Pálinkás Csilla
Létminimum-nyugdíj

„A választások környékén mindig divatba jövünk” - mondta lapunknak Mihalovits Ervin, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke. És igaza lett. Mindkét nagy párt választási programjában külön fejezetként szerepel a nyugdíjasok helyzete, bár annak megítélése homlokegyenest ellenkező. Míg a Fidesznél folyamatos és töretlen a javulás, addig az MSZP szerint ez nem igaz, a kormány havonta negyvenezer forintot vett ki a nyugdíjasok zsebéből. Legjobban azonban az a hárommillió ember tudja megítélni az elmúlt négy évet, aki a bőrén tapasztalja. Ezért kerestük meg a két legnagyobb nyugdíjas szervezet képviselőit.


Kalmár Gabriella
Vesztett a nép

A rendszerváltás utáni harmadik parlamenti ciklus is véget ért, és ilyenkor hajlamosak vagyunk hosszabb távra is visszatekinteni. Az ország kétharmada még mindig a rendszerváltás gazdasági veszteseihez sorolható, és ez nem marad hatás nélkül az emberek mentális állapotára sem. Berend T. Iván szavaival élve a szegénység és a nyomorúság vasfüggönye ereszkedett le - vagy maradt fenn - a hajdani Kelet és Nyugat között. A felzárkózási esélyek jók, de türelemmel kell viseltetni, mert a politikusok és a szakértők tizenöt és harminc évig terjedő időszakra taksálják azt a periódust, amely szükséges az uniós átlag megközelítéséhez. 


Varga Miklós
Milliárdok a vidéki szavazatokért

A kormány kampányzáró intézkedései között szerepel a kívülálló és a nyugdíjas szövetkezeti üzletrész-tulajdonosok teljes értékű kárpótlása. A számos polgártársunknak ajándékként érkező üzletrészvételi ajánlat közel 90 milliárdjába kerül a kormánynak, illetve az adófizető polgároknak. Nem kizárt azonban, hogy a törvény az elődje sorsára jut, mivel a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) ezennel is az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. 


Munkatársainktól
Jólét a programokban

A pártok választási programjait bogarászva a jólét áhított képe rémlik fel az olvasókban, hiszen a politikusok most egy csapásra a polgárok jólétét célozzák meg. A rendszerváltást követő nehéz évek, a Bokros-csomag szorítása és a négyéves gazdasági növekedés időszaka után ki ne örülne ezeknek a terveknek, még akkor is, ha a szkepszis mélyre férkőzött a zsigerekben. Meglepő, hogy nincs drasztikus eltérés a Fidesz és az MSZP gazdaságprogramja között, inkább hangsúly-eltolódásokról beszélhetünk. 


Acsai Anikó
Budapesti Értéktőzsde: búcsú az IBUSZ-tól

Az elmúlt héten is folytatódott a tőzsdeindexek emelkedése a világ vezető tőkepiacain. Amerikában a vártnál kedvezőbb munkanélküliségi adatok, valamint a szenátus által elfogadott gazdaságélénkítő csomag adott okot az optimizmusra. 


Háttér

Tihanyi Péter
Gandhi Gimnázium, Pécs, 2002

Egy 1994 óta működő pécsi gimnáziumban 95 százalékban roma gyerekek tanulnak, és a tanárok között is vannak cigány származásúak. A világsajtó - a BBC televíziótól a Newsweek magazinig - évek óta rendszeresen tudósít a gimnázium életéről. 


Péterfi István
Az erdélyi kártya és a választás

Szétszakad a legstabilabb, legegységesebb romániai politikai erő - adták hírül néhány hete a bukaresti lapok. Sokszor lehetett érezni a le nem írt, de odagondolt kiegészítést: végre! Végre kettészakad az RMDSZ, amely egységes fellépésével frusztrálta a magyarellenes erőket, merthogy a közvélemény inkább ahhoz szokott hozzá, ahogy a román politikusok pillanatnyi érdekeik szerint váltogatják a maguk színeit. És ha szakad az RMDSZ, akkor bukik a kormány is, mert kiválik az egyetlen politikai párt, amely kívülről támogatta a kisebbségi szociáldemokrata kabinetet. Persze errefelé sem eszik olyan forrón a kását, meg a puliszkát. A szakadás ezúttal elmarad - egyelőre, de a fordulatok érdekes mód kapcsolhatók a magyarországi választásokhoz és a NATO-bővítésről döntő prágai csúcshoz.


Hit és értékek

Morvay Péter
Prelaturdiktatúra

A katolikus egyház 20. századi legjelentősebb laikus mozgalmáról, az Opus Dei prelatúráról írt sorozatunk eddigi írásaiban felidéztük a szervezet születésének körülményeit a harmincas évek Spanyolországában. A köztársaság válsága, majd a polgárháború és az abból megszülető Franco-féle fasizmus időszakában Spanyolország - Norman Davies brit történész szavaival - „Európa legmocskosabb politikai praktikáinak kísérleti terepévé vált”. (Az Opus Dei történetéről szóló sorozatunk eddig megjelent cikkei: ) A Franco-rendszer túlélte ugyan a második világháborút, ám a világ országai páriaként tekintettek a fasiszta államra. A nemzetközi bojkottot a Vatikán törte meg, amely az Opus Deihez közelálló katolikus politikusok - köztük számos miniszter - támogatásával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Spanyolországot az európai államok a nyolcvanas évek közepére visszafogadták soraikba. Az Opus Dei politikai tekintélyét tovább növelte a lengyel Szolidaritás mozgalom melletti kiállása, amely a vasfüggöny leomlása után megnyitotta a szervezet számára más kelet-európai országokba is az utat. Javier Echevarría prelátus 1994-ben azt nevezte az Opus Dei társadalmi küldetésének, hogy a pápa felhívására segítsenek felállítani Európában egy új „Maginot-vonalat” az egyház védelmére.


Lombikbébik, szervátültetés, Biblia

Rovatunkban ezen a héten is a Magyar ATV-n vasárnap délelőttönként jelentkező Vidám vasárnap című műsorhoz érkezett nézői kérdések közül válogattunk néhányat, amelyek megválaszolására a műsorban már nem maradt idő. 


Külpolitika

Hechs László
Nincs megállás

Drámaira fordult a helyzet Izraelben a mindenapossá vált merényletek és a terror felszámolására indított hadműveletek nyomán. A katonai-diplomáciai események gyorsuló spirálját érzékelteti néhány gyorshír a Haarec című lap internetes oldaláról, amelyek lapzártakor, este hat és tizenegy óra között érkeztek: 20 ezer izraeli katona vesz részt az 1982-es libanoni háború óta legnagyobb katonai akcióban; Arafat felszólította a ramallahi menekülttábor lakóit, hogy álljanak ellen a „megszálló erőknek”; Példátlan biztonsági intézkedések a ciprusi Hapolel Tel Aviv - Milan kupamérkőzésen; Dick Cheney amerikai alelnök Jordániában az Irak ellen tervezett hadműveletekről tárgyal; Az elmúlt napokban 300 újságíró érkezett Izraelbe, így összesen 1000 külföldi tudósító dolgozik az országban; Jack Straw brit külügyminiszter szerint döntő bizonyítékok vannak Irak tömegpusztítófegyver-programjáról; Simon Peresz külügyminiszter az EU elnökének kijelentette: lehetőség szerint a hétvégére szeretnék elérni a tűzszünetet; Tarik Aziz iraki külügyminiszter bejelentette: 25 ezer dollárt adományoznak az öngyilkos bombamerénylők családjának; Az izraeli főrabbinátus a szerdát bőjti nappá nyilvánította a súlyosbodó helyzet miatt; Egy Franciaországban kiadott új könyv az elmúlt év során 400 zsidóellenes támadást összesít az országban; Brit palesztinok arra sürgették Tony Blair kormányfőt, hogy sorolja Izraelt a „gonoszság tengelyéhez” tartozó országok közé. 300 perc hírei egy hétköznap este a háború árnyékába sodródott Közel-Keletről.


Csereklyei Márta
A háború újra hideg

Elkészült azon országok listája, amelyek ellen az amerikai kormány fenyegetettség esetén nukleáris fegyvereket is bevetne - derül ki abból a titkos dokumentumból, amelynek egy részét a Los Angeles Times a hét végén hozta nyilvánosságra.


Papp Kornélia
Kasszabotrány Kölnben

Még nem is olyan régen zárult le a CDU pártfinanszírozási botránya, most pedig a kölni szociáldemokraták pártkasszájában bukkantak tisztázatlan eredetű pénzösszegekre. Bár az SPD esetében az ügy inkább helyi jellegű, a párt soraiból többen mégis az őszi választás - eddig szerencsésnek ígérkező - kimenetelét féltik tőle. 


Hetek-összeállítás
Késő bánat

Tovább gyűrűzik a gyermekeket molesztáló papok ügye az Egyesült Államokban, újabb és újabb esetek napvilágra kerülésével. A közelmúltban egy katolikus papot kilenc évre ítéltek kiskorú gyermekek molesztálásáért (, Hetek, 2002. március 8.), most pedig egy katolikus püspök volt kénytelen benyújtani a lemondását, miután bevallotta, hogy 25 évvel ezelőtt molesztált egy tizenöt éves fiút. 


Pátkai Mihály
Gáztámadás a misén

Tizennégy római katolikus hívő vesztette életét szerda este a Nigéria délkeleti részén található Enuguban egy terrortámadás következtében - jelentették helybéli újságok. A halottakon nincsenek fegyvertől származó sebek, feltételezik, hogy az áldozatok megfulladtak vagy agyontaposták őket. Bár a nigériai szövetségi kormányzat vizsgálata még tart, a szemtanúk elmondása alapján politikai indíttatásból elkövetett gáztámadásra lehet gyanakodni.


Négykeréken

Ki volt Henry Ford?

A Ford-művekről és alapítójáról, Henry Fordról annyi könyvet írtak már, hogy szinte egy kisebb könyvtárat betöltene. Munkamódszeréről, üzleti és politikai nézeteiről még ma is folynak viták. (Az idézetek Henry Fordtól származnak.)


A rezervátumban egy indián fekszik fülét az útra tapasztva.

A rezervátumban egy indián fekszik fülét az útra tapasztva. A turisták köré gyűlnek. „Chevrolet, floridai rendszámmal, horpadt a lökhárító, négy sápadtarcú ül benne…” Ezt mind hallás alapján állapította meg? - kérdezik csodálkozva. „Dehogy, nincs két perce, hogy elütött.”


Világújdonság egy Peugeot haszongépjárműben

A Peugeot Boxer haszongépjármű-család most, 2002 elején megújult külsővel és gazdagabb technikával kívánja vevőkörét növelni. Tavaly az előző modell 12,5 százalékos piaci részesedést ért el Magyarországon. A Boxerben alkalmazott előzésérzékelő világújdonság, egyben nagy biztonsági előrelépés. 


Itt az új Toyota Corolla

A legendásan üzembiztos Corollát a világ 140 országában értékesítik. Az elmúlt 35 évben mintegy 29 millió példányt adtak el belőle, ezért a Corolla méltán nevezhető a világ legkelendőbb személyautójának. A dinamikus megjelenésű Corolla észrevehetően a Yaris-szal tartozik egy családba. 


Riport

Szlazsánszky Ferenc, Kun László
Pártélet a vizeldében

A szóbeszéd szerint különös szokása van a fertődi MIÉP-elnöknek.  A falubeliek azt állítják, hogy a civilben kocsmáros Huncsik József gyakran követi férfi vendégeit a mellékhelyiségbe. Ellenőrizni. Mármint a származásukat. 2001. december 24-én verekedés is lett egy ilyen rendhagyó rutinellenőrzésből. Huncsik rögtön feljelentést tett a rendőrségen, ám az ügy fordulatot vett: információink szerint a kocsmárost a hatóság félrevezetéséért és garázdaságért kívánják felelősségre vonni. Riportunkban az ügy szereplőit szólaltatjuk meg.


Sport

László Gábor
Programozott sportolók

Mivel az elmúlt pár évben újra a kormánypolitika része lett a sport, ezért érdemes megvizsgálni, mi is lett ennek az eredménye. Az Ifjúsági és Sportminisztérium létrehozása is jelezte, a mostani kormány szeretett volna nagyobb szerepet szánni a sportnak.


Tour de Corse

A Svéd Ralit követően a rali világbajnokságban kivételesen hosszú, öthetes szünet következett, amely nem is jöhetett volna jobbkor a mezőny számára, amely így nyugodtan felkészülhetett a 2002-es szezon első igazi aszfaltos ralijára. A Korzika Rali, vagyis a Tour de Corse idén is a helyi, francia konstruktőröknek kedvezett.


Szabadidő

Kánai András
A demokrácia diszkrét baja

Álmomban két telefonáló voltam, és magammal beszélgettem. Az egyik énem vehemensen védte igazát, a másik körömszakadtáig ragaszkodott álláspontjához. Itt a rémálom véget is ért. Felébredtem, és örömmel tapasztaltam, hogy újra az a jól ismert, békés világ fogad, amelynek egyik fix pontja a szokásos szerda reggeli interjú a közszolgálati rádióban.


A helyreállítás folytatódik

Makó fontos esemény színhelye volt március 10-én, vasárnap. A városnak egy régi tartozást sikerült törlesztenie: az évtizedek óta romos ortodox zsinagóga kívül-belül méltó köntöst kapott. A felújítás állami támogatással, az önkormányzat, a Magyar Zsidó Hitközség és a Makóról elszármazott zsidó emberek segítségével jött létre. Az átadó ünnepségen a város valamennyi elöljárója részt vett, és a megye más településeiről, valamint Izraelből is érkeztek vendégek.


Régi tárgyak a térben

Budapest és Debrecen után március 10-e és április 1-je között Keszthelyen látható A bécsi zsidóság holografikus közelítésekben című különleges vándorkiállítás. A bécsi Zsidó Múzeum anyaga az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jutott el a magyarországi nyolc helyszín között harmadikként a Helikon Kastélymúzeumba. Több mint nyolcvan tárgy tekinthető meg a kis teremben, amelybe belépve az ember nem lát semmi mást, mint üvegtáblákat, lámpákat és tükröket. 


Kékes étterem

Esti vacsora vasárnap egy vidéki étteremben.  Gyöngyösön láthatóan nincs túl nagy forgalom ilyen időpontban - este tízkor már csak a Kékes étteremben van némi élet. Konzervatív elegancia, előző századfordulós berendezés, kellemes, nyugodt környezet. Csak mi ülünk az étteremben. Közel a záróra, mégsem éreztetik, hogy alkalmatlankodunk. Az elegáns és kedves pincér - mivel későre jár - könnyű ajánlattal él. 


Túraajánló

Március 23.  túravezető: Friedsam Tibor.


Színes

Haj, haj, hajaj

Sok férfi annyira fél a kopaszodástól, hogy kihullik a haja tőle. A Merk Sharp & Dohme gyógyszergyártó cég Nagy-Britanniában végzett felmérése érdekes szokásokat hozott napvilágra. A több mint hatszáz 18 és 54 év közötti férfi közül minden tizedik reggelente depressziós ceremóniával egybekötve ellenőrzi, van-e a párnáján és a fésűjében kipergett hajszál. 


Kleptománia

Egy amerikai ékszerkereskedő, Brandy Samson a boltjában történő lopásokból profitál. Ugyanis abból látja, amit a tinédzserek eltulajdonítanak, hogy mi az aktuálisan kelendő cikk. 2000-ben 13 milliárd dollár értékű bolti lopás történt az USA-ban. Ennek jelentős részét maguk a bolti alkalmazottak, és mintegy negyedét tinédzserek követték el - ez utóbbiak főleg kalandvágyból. 


Sztárgázsik

A márciusban 70. születésnapját ünneplő Mihail Gorbacsov e hetekben Németországban vendégeskedett. Az egykori szovjet elnök egy tévé-showban is szerepelt a most 75 esztendős Hans-Dietrich Genscher ex-külügyminiszter társaságában. A hajdani bonni fődiplomata honoráriumáról nem szivárogtak ki hírek, de az közismert, hogy a peresztrojka moszkvai atyja percenként (!) ezer-ezerötszáz (1000-1500) euróért ad interjút, tart előadást. Még így is csak harmad-negyed annyiba kerül Gorbacsov, mint az európai konferenciákon törzsvendégnek számító Bill Clinton.


Reggeli nélkül megfázunk?

Szervezetünk könnyebben megadja magát a náthának és az influenzának, ha rendszeresen kihagyjuk a reggeli étkezést - állítják a Cardiff Egyetem kutatói. Felmérésükben kimutatták, hogy a reggelizés mellett más tényezők is befolyásolják betegségre való hajlamunkat, de ezek javarészt eddig is sejthetőek voltak; ilyenek például a stressz, a dohányzás és az alkoholfogyasztás. 


Mi van a képen?

1. Zajlik a medvesajt oroszországi reklámkampánya. 2. Eredeti XXL-es bundakabát nyersanyaga. 3. Moszkvai nagycirkusz költözködés közben.


INNEN-ONNAN

65 éves korára fogja visszafizetni rekordmennyiségű, 32 ezer fontos diákhitelét egy brit főiskolás. Az állatorvos tanhallgató Catherine Roach tanulmányai befejezésére, azaz 2004-re eddig még soha nem látott adósságot fog felhalmozni. Az utolsó részlet befizetésének határideje 2048, mikor már 65 éves lesz. A kiszámolt összeg már a kamatokat és az inflációt is magában foglalja. Catherine esetére a Nemzeti Diákegyesület hívta fel a figyelmet, hiszen rajta kívül még sok nehéz anyagi körülmények között élő diák szorulna a kormány segítségére. (HavariaPress)


DUMA PLÁZA

A szabadság az szabadság - nem egyenlőség, méltányosság, igazságosság, boldogság vagy nyugodt lelkiismeret. (Sir Isiah Berlin brit filozófus)


Vélemény

Hamvay Péter
A vásári piactól a vásári ízlésig

Mostanában egyre többet hangzik el építészetkritikusok, építészek szájából, hogy századfordulónk lázas építkezéséből valószínűleg három épület fog nyomot hagyni: Makovecz Imrének a piliscsabai Stephaneuma, a Terror Háza és Rajk László Lehel téri piaca. Mindhárom beszélő épület, azzal csábít vagy nem csábít belépésre, hogy elárulja, mit rejtenek a falak. A Terror Házának vakablakai, halott-szürke vakolata, a pengefalak által acél idézőjelekbe zárt tömbje triviálisan, de hatásosan beszél a bornírt tartalomról. Makovecz épületkomplexumának most elkészült központi auditóriuma - melynek több megdőlt hasáb átmetszéséből keletkezett és egymásra torlódott kupolák által lezárt, kissé szédítő tömbjében Beke László a Szent Korona redukált változatát fedezte fel - utal a napjainkban kibontakozó új spiritualitásra, mely magnetikus erővel kívánja felruházni nemzeti ereklyénket. A harmadik épületről, a Lehel téri piacról - és az építészet más aktuális kérdéseiről - az épület alkotóját, Rajk Lászlót faggattuk. 


Fröhlich András
Dráma, fedetlen keblekkel

A veszprémi Petőfi Színház igazgatónője egy évvel ezelőtt már szerepelt lapunkban. Akkor politikai felhangoktól sem mentes - központi fideszes akaratnak tartott - kinevezése irányította rá a figyelmet, ma pedig az, hogy az önmagát elsősorban színésznőnek tartó direktornő Szophoklész Oidipuszában fedetlen keblekkel lép színpadra.