Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
Arafat mártír szerepben

„2000 őszétől kezdve Jasszer Arafat a fundamentalista Muszlim Testvériség támogatásával iszlamizálta az izraeli-arab konfliktust” - állította lapunk kérdésre Salom Harari izraeli katonai hírszerzési szakértő. A nyugalmazott ezredes, aki több évtizeden keresztül szolgált elsősorban Ciszjordániában, úgy véli, hogy ma már nem a palesztin önállóságért folyik intifáda, hanem sokkal inkább vallási háború zajlik. „Egy perccel vagyunk éjfél előtt” - mondta a helyzet súlyosságára utalva Harari, aki szerint Jasszer Arafat természete az elmúlt két évben jelentős változáson ment át. A palesztin vezető korábban elsősorban nemzeti vezetőnek tekintette magát, az utóbbi időben azonban „Jeruzsálem mártírja”-ként viselkedik, akinek a sorsa végzetszerűen össze van kötve a várossal. 


Az Al-Aksza mecset és egy Merkava harckocsi. Vallási ösztönzés Fotó: Reuters

Ezért nevezi a felkelést Al-Aksza intifádának, és használja a jeruzsálemi mecsetek képét szinte minden televíziós szerepléséhez háttérnek. Hangsúlyozottan gyakran jelenik meg imádkozás közben a képernyőn, ami nem csak a vallásos tömegek megnyerésére szolgáló gesztus Arafatnál. A konfliktus iszlamizálása azzal jár, hogy egyre nehezebb kétoldalú megoldást találni, mivel az egész arab világ magáénak érzi a palesztinok ügyét. „Egy szaúd-arábiai vagy marokkói arab számára Ramallah, Nablusz vagy Dzsenin neve semmit sem mond, ám azonnal kapcsol, ha azt hallja, hogy a jeruzsálemi Al-Aksza veszélyben van.” A dzsihád és az „egymillió mártír Jeruzsálemért” jelszavak miatt számíthat Arafat Irán katonai támogatására - lásd a Vörös-tengeren elfogott fegyvercsempészhajó ügyét -, és ezért kapnak a palesztin terroristák családjai sokezer dolláros támogatást Szaddám Huszeintől. „Arafat az ördöggel üzletel” - véli Salom Harari.
Jasszer Arafat a felelős azért is, hogy a Palesztin Hatóság területén működő terroristacsoportoktól nemhogy elvette volna a fegyvereket, hanem szabadjára engedte őket, hogy felfegyverkezzenek. „A terror elleni harchoz ezeknek a fegyvereknek a begyűjtésére lenne szükség, de ma a különböző csoportok olyan arzenál birtokába jutottak, amivel néha Arafat szándéka ellenére is képesek önálló akciókat elkövetni.” A fegyverek ellenőrzés alá vonása mellett kulcsfontosságú lenne a terror pénzügyi hátterének a felszámolása. Az Egyesült Államokban ez a folyamat már elkezdődött, amikor az iszlám mozgalomhoz tartozó különböző csoportok számláit lefoglalták - emlékeztetett az izraeli szakértő.