Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 10. szám, 2002. március 08

Belpolitika

Sebestyén István
Öncsonkítás kizárva

„Nemcsak a szovjet típusú bolsevizmus elfogadhatatlan, hanem a Fidesz-típusú is, és semmilyen totalitárius állam kialakításában nem segédkezem” - mondta Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke, a párt Kiskunhalason tartott választási nagygyűlésén. A mintegy két-háromszáz fő előtt tartott beszédében Torgyán többször hangsúlyosan elhatárolódott az MSZP-től és a Fidesztől, utóbbit szinte végig „ostorozta”.


Kenyeres Zoltán
Fidesz MIÉP: Mi a különbség?

Az elmúlt években tanúi lehettünk annak, ahogy a jobboldali pártok egymás után darabokra hullottak, majd a szétvert pártocskák bűnbánó harcosait parlamenti képviselőhelyekkel jutalmazta a Fidesz. Mára a politikai paletta jobboldala gyakorlatilag egységesült. A teljes egyetértésnek csupán egy akadálya van: a radikális jobboldal integrálása, Csurkáék bevonása a pártszövetségbe. 


Munkatársunktól
Horn: Medgyessytől nem kell félni

„Ismét érzem az 1994-es választások győzelmi ízét” - jelentette ki Horn Gyula az MSZP kőbányai nagygyűlésén. A kormányváltó hangulatban zajlott rendezvényen az exminiszterelnök ugyanakkor figyelmeztetett: az áprilisi választások kimenetele tíz-tizenöt évre meghatározza az ország sorsát. 


Kiss Roland
Jó beszéd megér egy havannát

A közvélemény-kutatások nélkülözik az APEH támogatottságának felmérését, de ha rájuk is úgy lehetne voksolni, mint a pártokra, bizonyára nem érnék el az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Az adóhivatal Haller utcai kirendeltségének munkahelyi csoportja ennek ellenére bejutott az „Ország Házába”. Igaz, nem képviselőként, hanem munkahelyi látogatás keretében tekintették meg a Szent Koronát, s mint azt egyikük elárulta, kötelezővé tették számukra a részvételt.


Életmód

A házasok tovább élnek

Lehet, hogy a hosszú élet titka - de legalábbis a kevésbé rövidé - a házasság lenne? Erre utalnak ugyanis azok az adatok, amelyek szerint várható élettartamunkat meghosszabbíthatják a létkörülményeink is - ami alatt mindenekelőtt egy normális társ értendő. A KSH kimutatásai szerint azok, akik házastársukkal élnek, jobb kilátásokkal rendelkeznek, mint azok, akiknek felbomlott - vagy meg sem köttetett - a házassága. 


Ők is dolgozhatnak

Minden nőnap közeledtével fokozott hangsúllyal kerülnek terítékre olyan kérdések, amelyek a hölgyek társadalmi helyzete és szerepvállalása körül forognak. A nők - különösen a családanyák - szinte Európa-szerte jellemző közönye az integrációs folyamatokkal szemben elsősorban a munkahelyi kötelezettségnek és a családi terhek fokozott felvállalásának tulajdonítható - hangzott el minap a Merlin Színházban a Nők Európában - Nők Magyarországon címmel megrendezett kerekasztal-beszélgetésen. 


Százezrek élhetnének

Német kutatók szerint a daganatos betegségekre való hajlamot, a bizonyos családokban öröklődő, rákot kiváltó mutációt számos - részben közismert - „külső” tényező is befolyásolhatja. 


Terjed a drog a neten

A nemzetközi drogkereskedelemben egyre kiemelkedőbb szerep jut az internetnek, amely hatékony közvetítő csatorna lett a kábítószerek adás-vételében, illetve népszerűsítésében. A szervezett alvilág a különféle bűncselekmények során mindinkább kiaknázza a net nyújtotta lehetőségeket, a világhálón zajló, gyakorlatilag ellenőrizhetetlen információáramlás a drogüzlet soha nem látott mértékű fellendülését is előidézi. Az internet segítségével a drog könnyen hozzáférhető lett, és házilagos előállításának módja is egyszerűen megismerhető. 


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Munkatársainktól
Keresztényüldözést ígér a Fidesz

A jobboldal tovább folytatja háborúját a Hit Gyülekezete ellen, a közösséggel szemben folyó kampány láthatóan a választási idoszakban sem szünetel. Vezeto kormánypárti és MIÉP-es politikusok fórumaikon különféle szankciókat helyeznek kilátásba Magyarország legnépesebb neoprotestáns közössége ellen. Kövér László, Csurka István és Dávid Ibolya kijelentései keserves jövot ígérnek a hitesek számára: kriminalizálják, elszigetelik a társadalomtól, a hívok és lelkészeik becsületébe gázolnak, alaptalanul rágalmazzák oket, és még az ártatlanság vélelmét is elvitatják tolük.  A Fidesz-MDF választási szövetség egyik fontos eleme a Hit Gyülekezete iránti gyulölet. Politikusaik nyilatkozatából úgy tunik, a kormányoldal elfelejtkezik arról, hogy több tízezer törvénytisztelo, adófizeto, a deviáns életmódot elutasító és polgári életvitelt folytató magyar állampolgárról van szó, akik azért váltak üldözötté hazájukban, mert az alkotmányban és a törvényekben biztosított jogaikkal szabadon kívánnak élni. A konzervatív kereszténységet zászlajára tuzo jobboldal sérelmi politikát folytat, mivel nem tud napirendre térni afölött, hogy az elmúlt parlamenti ciklusban nem sikerült keresztülnyomni a parlamenten a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény módosítását. 


Távol Amerikától

„Amit írtam, magáért beszél” - állítja Jackson Diehl, a Washington Post tekintélyes újságírója nagy vihart kavart cikkéről. A magyar kormány megalapozatlannak tartja a szerző megállapításait, Diehl ezzel szemben azt állítja, hogy számos szakértő véleményét foglalta össze cikkében, amely egyébként elsősorban a NATO bővítéséről szólt. A kormány ismét az ország imázsa miatt aggódik, nem először: 1999-ben magyarok külföl-dön megjelent nyilatkozatai veszélyeztették a hírünket, 2001-ben már az itt dolgozó külföldi tudósítókról is gyanítható volt, hogy „egy követ fújnak” az ellenzékkel. Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke ezúttal is felvetette, hogy az amerikai cikk magyar belpolitikai indíttatásból született. Az amerikai újságíró nem gondolta, hogy ekkora érdeklődést vált ki írásával. 


Jackson Diehl
Új NATO, régi értékek

Nem egy volt kommunista európai ország, amely ma az USA támogatásában bízik, kezd kellemetlenné válni sokak számára Washingtonban. Az egyik ország miniszterelnöke az 1930-as évekhez méltó nacionalista programot tud magáénak, miközben hallgatólagosan szövetséget köt az antiszemitákkal, egy másik pedig a szabad sajtó elleni támadásairól és bűnözőkhöz fűződő kapcsolatairól vált nevezetessé.


Fabiano Golgo, Prága
Zemant már nem izgatja

Milos Zeman cseh miniszterelnök országában jól ismert arról, hogy szereti a hatásos mondatokat. Sokak szerint inkább reklámszakembernek kellene lennie, nem politikusnak, mivel tudja, hogyan közvetítse üzenetét tömör mondatokban, pontosan a másnapi újságok főcímeinek megfelelő terjedelemben, és hogyan értesse meg őket a tömegekkel. Azt mondják, tudja, hogyan adja el a halat, ami azonban bűzlik, akárcsak ő… Ez a népszerű vicc nyilvánvalóan utal arra a szokására, hogy kedveli a Becherovkát (a sok Becherovkát), amely egy helyi alkoholos ital, és amire a csehek oly büszkék (bár a külföldiek szerint olyan az íze, mint egy köhögés elleni szirupnak vagy más orvosságnak). Zeman televíziós szereplésein gyakran meglátszik, hogy túl van már néhány kupicán.


Hechs László
Határtalan gyilkosok

A nemzeti egységkormány baloldala a diplomáciai front hiányát, jobboldala pedig az erőteljes katonai fellépés hiányát rója fel Ariel Saron izraeli miniszterelnöknek. Saron az egyre fokozódó terror közepette vetette el az Arafattal történő politikai tárgyalások gondolatát, míg a jobboldallal szemben a korlátozott, bár egyre erősebb nyomás politikáját képviseli.


Morvay Péter
Arafat mártír szerepben

„2000 őszétől kezdve Jasszer Arafat a fundamentalista Muszlim Testvériség támogatásával iszlamizálta az izraeli-arab konfliktust” - állította lapunk kérdésre Salom Harari izraeli katonai hírszerzési szakértő. A nyugalmazott ezredes, aki több évtizeden keresztül szolgált elsősorban Ciszjordániában, úgy véli, hogy ma már nem a palesztin önállóságért folyik intifáda, hanem sokkal inkább vallási háború zajlik. „Egy perccel vagyunk éjfél előtt” - mondta a helyzet súlyosságára utalva Harari, aki szerint Jasszer Arafat természete az elmúlt két évben jelentős változáson ment át. A palesztin vezető korábban elsősorban nemzeti vezetőnek tekintette magát, az utóbbi időben azonban „Jeruzsálem mártírja”-ként viselkedik, akinek a sorsa végzetszerűen össze van kötve a várossal. 


Gazdaság

Kovács Klára
Ha nem tetszik, haza lehet menni

Mivel zsákutcába jutott az elmúlt tizenhárom évben gyakorolt pénzügypolitika, radikális fordulatra van szükség - mondta lapunknak Lentner Csaba, a MIÉP gazdasági szakértője és országgyűlési képviselője. Kifejtette, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a kormány pénzügypolitikája nem a társadalom érdekeit, hanem a profitérdekeket szolgálja. Bár alapvetően nem a profitszerzéssel van gond - tette hozzá -, hanem azzal, hogy a megtermelt értéktöbbletből nem részesedik megfelelő mértékben a társadalom, mert a multinacionális cégek nem a tőkeerejüknek megfelelően adóznak. A képviselő nevéhez fűződik a külföldi tőke honosításának elmélete, amely szerint felülvizsgálnák a privatizációs szerződéseket, új alapokra állítanák a külföldi vállalatok működési felté-teleit. Lentner szerint az érintett vállalatok fele elhagyná az országot, ugyanakkor nem tart attól, hogy nemzetközileg elszigetelődne Magyarország. A MIÉP gazdasági programjának alappillére ezenkívül még a napokban meghirdetett adórendszer és az államadósság átütemezése is. 


Papp Gabriella
Hiteles kampányfogás

Élénkítő hatást válthat ki a használtlakáspiacon az új hitelfelvételi lehetőség, de a szakértők szerint az új lakásépítések száma is megnövekedhet. Március elsejétől igényelhető a 6 százalékos kedvezményes hitel, amelyet használt lakások vásárlására, illetve felújítására is igénybe lehet venni. Jelentősen fellazultak a feltételek, hiszen nem kell házasnak vagy gyermeket nevelő szülőnek lenni, és a hitel nem csak egyszer vehető fel. Sőt, az új rendelkezés a kispénzű diákok lehetőségeit is kiszélesíti. Az új lehetőségre számos bank kedvezően reagált.


Munkatársunktól
A jövő felélése elkezdődött

Baj van a költségvetéssel - állítják gazdaságelemzők és ellenzéki politikusok. Medgyessy Péter, László Csaba, Szekeres Imre, az MSZP prominens szereplői szerint elkerülhetetlen egy pótköltségvetés készítése, s ha bizalmat kapnak a választóktól, az év második felében ezt meg is teszik. Baj van a gazdaságpolitikával a tekintetben is, hogy drámaian csökken a beruházások mértéke. A legfrissebb adatok szerint az előző évihez képest tavaly 3,5 százalékkal nőtt csak a beruházás üteme. Ez az elmúlt hat év legalacsonyabb értéke! A költségvetési politika és a beruházások drámai visszaesése a jövő feléléséhez vezet - hívták fel a figyelmet a gazdaságelemzők.


Menő McDonald s

Sikeres évet zárt tavaly a McDonald’s hazai hálózata. Az 1999-es pangás után újra növekedésnek indult az étteremláncot felkeresők száma, így tavaly már 57,7 millió vendége volt a hálózatnak.  A fogyasztók kedvence továbbra is a Big Mac volt.


Acsai Anikó
Optimista tőzsdék Vége a recessziónak?

Emelkedéssel zárták a hetet a világ vezető részvénypiacai. Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke a Kongresszus előtt optimista hangon beszélt: 2,5-3 százalékos gazdasági növekedést és 1,5 százalékos inflációt prognosztizált. A Dow Jones és az S&P 500 3 százalékkal, a Nasdaq pedig 5,6 százalékkal erősödött. Európára is átragadt a tengerentúli optimizmus, az amerikai gazdaság fellendülésétől azt várják, hogy az öreg kontinensen is felpörög a gazdaság. A Merill Lynch felfelé módosította az európai növekedés előrejelzését is. Növekvő forgalom mellett közel 2,5 százalékos emelkedéssel zárt a BUX is, áttörve a 8000 pontos lélektani határon, 8190 ponton zárva a hetet.


Háttér

Hetek-összeállítás
Milliárdos katolikus kártérítés a molesztált gyerekeknek

Kilenc évig terjedő börtönbüntetésre ítélte egy amerikai bíróság a múlt héten John J. Geoghan katolikus lelkészt, aki harmincéves pályafutása során több mint százharminc kiskorú fiút molesztált. Az Egyesült Államok legbefolyásosabb katolikus közösségében soha nem fordult még elő hasonló eset. Az egész országon végigsöprő botrány számos morális kérdést vet fel - írja a Newsweek összeállítása. 


Sebestyén István
Pándy már csak az utolsó ítéletre vár

Pándy Andrást életfogytiglanra, Ágnes leányát 21 évre ítélte a bíróság. Kovács Lajos ezredessel - a Pándy-ügy magyarországi szálait felgöngyölítő nyomozócsoport vezetőjével - a tárgyalás tapasztalatairól beszélgettünk.


Hit és értékek

Morvay Péter
A cél: Európa meghódítása

„Elhatároztam, hogy a nemzetet Don Juan Carlos de Borbón y Borbón hercegre mint utódomra hagyom…” - jelentette be 1969. július 22-én Spanyolország teljhatalmú vezetője, az akkor már több mint három évtizede a király nélküli királyság élén álló Franco tábornok. János Károly herceg elfogadta a felkérést, hogy a Caudillo (parancsnok) örököseként a Nemzeti Front alapeszméihez hűen szolgálja Spanyolország jövőjét. Amikor Franco halála után I. János Károly néven 1975-ben trónra lépett, megnyílt az út Spanyolország nemzetközi tekintélyének helyreállítása előtt. A spanyol katolikus egyház - miután régi törekvése, a monarchiához való visszatérés megvalósult - új célokat keresett és talált Európában. 


Nevethetünk-e nagyböjt idején?

Három hónapja, december elején nemzetközi szinten is új műsortípus indult vasárnaponként a Magyar ATV-n. Bár a televíziók műsorán - elsősorban ünnepnapokon - feltűnnek istentiszteletekről élő közvetítések, arra nemigen volt példa, hogy a nézők az adásba betelefonálva üzeneteikkel, kérdéseikkel maguk is részeseivé válhatnának a szertartásnak. A rendszeresen mintegy tízezer fő részvételével tartott interaktív istentiszteletek, amelyeket a Hit Gyülekezete csarnokából közvetít az ATV, gyorsan nép-szerűek lettek. Egy-egy adáshoz több száz kérdés, észrevétel és imakérés érkezik a stúdióba. Sok néző kérésének teszünk eleget az alábbi új rovatunkban, ahol hétről hétre teológusok és szakértők válaszolnak az idő hiánya miatt a műsorban helyet nem kapott kérdésekre.


Külpolitika

Mondovics L. Gábor
Vádlott, aki folyton vádol

A hágai Milosevics-perben a vád tanúi vannak soron a bizonyításban. Nincsenek könynyű helyzetben, ugyanis a volt diktátor saját magát védi, így ő az, aki kérdezi a Carla Del Ponte által vele szemben leültetetteket. Nem minden izgalom nélkül zajlanak a jelenetek, hiszen a nyelv nem akadály, és az önjelölt védő is eredetileg jogász.


Karl Pfeifer, Bécs
Leütötték Orbán labdáját

Az osztrák jobboldal azt reméli, hogy Bécs egy új közép-európai tengely központja lesz, hogy Németországban Stoiber, a „szudétanémetek védnöke” lesz kancellár, Magyarországon pedig egy Fidesz-MIÉP-kormány jön létre, és a Berlusconi vezette Olaszországgal együtt újra lehet írni a 20. század történelmét a fasizmus és a nácizmus átértékelésével. 


Papp Kornélia
Szociáldemokrata sikerhullám

A Keresztényszociális Unió (CSU) fellegvárának számító Bajorországban a hétvégi tartományi választásokon a szociáldemokraták vitték el a pálmát, s mind a négy bajor nagyvárosban sikeresen szerepeltek. Ugyancsak a hétvégén az általuk kidolgozott új bevándorlási törvényt is elfogadta a parlament. 


Márer György, New York
Kegyetlen gerillaháború kezdődött

Még a derűlátónál is bizakodóbb lenne az, aki egy percig is azzal áltatta magát, hogy a tálibok gyors összeroppanása után befejeződtek az afganisztáni hadműveletek. Minden bizonnyal az történt, hogy az uralmon lévő szélsőségesek egyszerűen csak belátták: képtelenek lennének háborút folytatni az amerikaiak vezette szövetséges erőkkel szemben, amelyeknek felszerelése százszorta ütőképesebb. Látszólag feladták tehát a harcot, hogy átszervezzék erőiket, és áttérjenek a gerillaháborúra, amihez igen jó lehetőséget és terepet biztosít országuk nagyobb része. Öt hónapja folyik a háború, és az al-Kaida-harcosok a napokban bebizonyították, hogy nem lehet megfeledkezni róluk. A Gardez helységtől délre, a hegyekben rejtőző több száz arab, üzbég és talán csecsen harcos alaposan próbára tette az amerikaiakat és afgán szövetségeseiket, visszavervén erőiket, majd pedig elutasították azt, hogy megadják magukat. Az amerikai erőket ebben a csatában érte az eddig elszenvedett legnagyobb afganisztáni veszteség. Nyolc amerikai katona életét vesztette és vagy negyven megsebesült a háromnapos harcok során. Nem vitás, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei előbb-utóbb leverik a „nem afgánokból összetevődő tálib ellenséget” - amint a Pentagon nevezi őket -, de az amerikai győzelem minden valószínűség szerint nem lesz könnyű. 


Hetek-összeállítás
Bunkerkormány atomveszély miatt

Két amerikai kormánytag is megerősítette azt a hírt, mely szerint tavaly októberben az al-Kaida nevű terrorszervezet nukleáris fegyvereket próbált meg New Yorkba csempészni. A múlt héten a Washington Post című amerikai lap arról is beszámolt, hogy a szeptember 11-ei támadásokat követő napokban Bush elnök titkos helyszínen működő árnyékkormányt állított fel arra az esetre, ha a fővárost atomtámadás érné.


Hetek-összeállítás
Bin Laden nyomában

Miközben az USA új katonai stratégiáján dolgozik, és speciális alakulatokat küld Délkelet- és Közép-Ázsiába, az Irak elleni támadást tervezve figyelembe kell vennie az Afganisztánban tanult leckét: tudnia kell, melyik helyi vezetőben bízhat meg. Fel kell ismernie, mikor érdemes helyi szövetségeseivel együtt előrenyomulni a szárazföldön, és át kell látnia, mikor jobb egyedül indulni a harcba. Az a tény ugyanis, hogy Oszama bin Laden még mindig nem került a hatóságok kezére, nagymértékben függött a helyiek „közreműködésétől” is. A terroristavezér menekülésének történetéről a Christian Science Monitor munkatársa készített összefoglalót.


Publicisztika

Magyary Ferenc
Váltsunk jövőt

„A jövő elkezdődött” címet viselő Fidesz-plakát - a párt korábbi szellemes reklámjaihoz képest - ellentmondásosra sikeredett, hiszen a Valahol Európában című film éhező, kóbor kölyökcsapataira emlékeztető gyermeknek a vonzó jövőt kellene jelképeznie: ehelyett viszont Munch Sikoly című expresszionista képe idéződik fel. A szocialisták antifideszista szlogenekre építenek, míg az SZDSZ sokszor ötletes, laza plakátjai kicsit kontrasztban vannak a párt ennél merevebb hétköznapi politizálásával. A MIÉP szlogenjei pedig akár nyilas reneszánszként is felfoghatók.


Sport

Átütő Schumacher-győzelem

A huszonkét autós mezőny majd felének mindössze néhány percig tartott a 2002-es Forma-1-es szezon nyitó versenye, az Ausztrál Nagydíj, ugyanis egy többautós kavalkádba keveredtek az első kanyarban, amelynek eredményeként kiestek a versenyből. Végül mindössze nyolcan értek célba. A rajt eleji kavalkád Ralf Schumachernek volt köszönhető, aki igen agresszíven hatolt a mezőny elejére. Vagyis csak akart, mert ugyan fivérét kielőzte, de az élről rajtoló Rubens Barrichellót nem sikerült neki.


Négy között a Fotex-Veszprém

Újabb jelentős lépést tett a Fotex-Veszprém kézilabda csapata a Bajnokok Ligája elsőség felé. Miután már idegenben is bravúros győzelmet arattak a spanyol bajnok, Ademar Leon ellen (22-27), a hétvégi visszavágón - ha lehet, még nagyszerűbb játékkal (30-18) - biztosították maguknak a helyet a legjobb négy között. Ez legutóbb a Honvédnak sikerült - 1984-ben… 


Mondovics L. Gábor
Az esélytelenek nyugalmával

A magyar labdarúgás élvonalának nevezett csapatok újra kifutottak a zöld gyepre. Nem kis meglepetésre a bajnokság élén állók kikaptak, pedig mindenki az ő győzelmüket várta. 


Szabadidő

Tavaszi gyepápolás

A gyepápolási munkák megkezdésének ideje jellegzetesen a március. Ahogy elkezdődik a tartósabb felmelegedés, gereblyézzük össze a faleveleket és az egyéb hulladékokat, de az erős gereblyézést kerüljük, mert a gyökérsérüléseket a még fejletlen gyep rosszul viseli. A nyírást ugyancsak kerüljük, azonban az ősszel túl hosszúra hagyott gyepet magasra (8-10 cm) állított fűnyíró géppel lenyírhatjuk. Ha van rá lehetőségünk, a téli hidegek okozta felfagyásokat célszerű sima fűhengerrel áthengerelni. Az igazán szép és egyenletes felületű gyep kialakításának a tavaszi hengerlés fontos része, ezenkívül a cserebogárpajorokat is alaposan megtizedelhetjük vele. A boltokban kapható különböző talajfertőtlenítő-szerek (Basudin) segítségével biztonsággal irthatók az efféle kártevők. 


Spektrum TV ajánló
Tovább a cikkhez >>>

Budapest a pornó európai Hollywoodja

A pornófilmforgatás európai fővárosaként mutatja be Budapestet keddi számában a La Libre Belgique. Ami Skandinávia vagy Hollandia volt a 70-es években, az Magyarország ma; az X-műfajának művelői új Eldorádóra találtak, ahol alacsony költséggel forgathatják filmjeiket - írja helyszíni riportjának bevezetőjében a mérsékelten konzervatív irányzatú belga napilap.


Színes

Darwin a szamárpadban

A Scientific American felmérése szerint az amerikai iskolákban egyre inkább terjed a kreacionizmus tanítása, míg az evolúciót igyekeznek kiszorítani az oktatásból.


Hippik csemetéi

Elaine Bell Kaplan, az Észak-Kalifornia Egyetem szociológus professzora érdekes tanulmányt készített a főként 39-55 év közötti észak-dél-kaliforniai értelmiségi szülők körében. Kutatásának célja az volt, hogy megvizsgálja, hogyan nevelik gyermekeiket a 60-as évek hippi mozgalmának egykori „élharcosai”. 


Múzeumba került az Enron

Az Amerikai Történelem Smithsonian Nemzeti Múzeumának munkatársai megkezdték az Enron cég földi maradványainak összegyűjtését, amelyek a nemzet legnagyobb üzleti botrányáról tanúskodnak. „Sikerült beszereznünk egy iratot, ami a cég etikai kódexét is tartalmazza, magának az elnöknek, Kenneth Lay-nek az ajánlásával. Ezenkívül még egy kávéscsészét is begyűjtöttünk” - nyilatkozta Melinda Machado, a múzeum szóvivője.


Szálloda a sivatagban

Egyiptom egyik távol eső szegletében, ahol a hatalmas Szahara sivatagot a még fennmaradt oázisok egyike szegélyezi, egy különös szálloda magasodik. Az ide látogatóknak lehetőségük van arra, hogy 400 dollárért elektromos világítással nem rendelkező szobát vegyenek ki. A magas ár miatt azonban a vendégek nincsenek felháborodva. 


Mi van a képen?

1. A nőnapi parkolási verseny második helyezettje. 2. A híd túl messze volt. 3. Kocconásos balesetet okozott egy ittas hajókapitány.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Az állammal szövetségre lépett vallások mind ellenségei a szabadságnak.  (Henry Clay amerikai államférfi)


Vélemény

André Zoltán
Nemzeti a nemzetközi színvonal alatt

Megszületett, felépült a Nemzeti Színház. Százévnyi vajúdás eredményeként 2002. március 15-én végre valóra válik a „nemzeti” álom. A fogantatás a reformkorig nyúlik vissza, egészen Széchenyi István A magyar játékszínrűl című írásáig, melyben vitát indított a nemzet színházának életre hívásáért. Az ötlet igazán életképessé csak a millenniumi ünnepségek lázában formálódott, majd hosszú viták, átmeneti megoldások, elvetélt pályázatok sora tartotta vissza a megszületéstől. A szabad Magyarország ezredvégi millenniuma hozta újra kézzelfogható közelségbe a megvalósulást.