Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűcs Emese
Hogy tisztán lássunk

A szemüveg kérdése előbb vagy utóbb szinte minden embert érint. Ha előbb, akkor a szem veleszületett rendellenességéről, vagy a tipikusan fiatalkorban kialakuló rövidlátásról van szó; ha később, akkor ezt presbiópiának, azaz olvasóképesség-romlásnak nevezi a szakirodalom. Ez a változás életünk ötvenedik éve körül jelentkezik. Ilyenkor jellemzően az olvasásnál tapasztalunk nehézségeket, amit könynyen korrigálhatunk azzal az egyszerű módszerrel, hogy a könyvet távolabb tartjuk a megszokottnál. Amenynyiben azonban karunk hosszúsága már rövidnek bizonyul a korrekcióhoz, fel kell keresnünk egy szemorvost, majd egy optikust, és ezzel belecsöppenünk a szemüvegesek világába, ami valahogy így kezdődik: hova is tettem a szemüvegem…

A született látásproblémákra rendszerint már gyerekkorban fény derül. Vagy úgy, hogy a gyerek feltűnően közelről nézi a tárgyakat, illetve hunyorogva néz a távolba, vagy pedig csak az óvodai, iskolai szemvizsgálat során. Kulcskérdés a korai felismerés, mivel tízéves korig korrigálható legeredményesebben a látás, ami a szemüveg későbbi teljes elhagyásához is vezethet. 

Akár egy ékszer

Elmondható, hogy a szemüvegdivat ma dinamikusan fellendülőben van: egyre több, amúgy jól látó ember készíttet magáénak nullás, azaz egyszerű üveggel szemüveget pusztán azért, mert mindenekelőtt öltöztet, és mert némi intellektuális imidzzsel is bír! Nem ritka az ékszerszemüveg, amely aranyból, platinából készül, vagy az ezekkel bevont, gyakran drágakövekkel díszített változat így önmagában ékszerként is funkcionál. A neves divattervező cégek egymás után törnek be a szemüvegpiacra a nevükkel fémjelzett kollekciókkal, igaz, borsos árakon. De a név többnyire itt is győz. A szemüvegkínálat ezen szegmensében elfogadott, hogy egy-egy keret 80-150 ezer forintba kerül, ami első ránézésre akár indokolatlannak is tűnne, de amint a szemüvegszáron megvillan például a diszkréten odahelyezett Dior felirat, a dolog érthetővé és bocsánatossá válik, és emiatt az apró felirat miatt bizony elkel a szemüveg - a társadalom egyik felében.

Ahol egyre se futja

Sokaknak ellenben a tb-támogatással készült szemüveg is megpróbáltatással járhat, nem beszélve azokról a családokról, ahol akár három-négy szemüveges gyerek is van. Látszerész körökben komoly elégedetlenség hallható a szemüvegek tb-támogatási rendszerét illetően. Tavaly még mindössze egy típusú, gyenge minőségű, távol-keleti keret volt tb-kedvezménynyel igénybe vehető. Idén januártól annyiban jobb a helyzet, a kör nyolc-tíz hazai termékre szélesedett. Ezek gyenge minőségű, fröccsöntött keretek, esztétikumról ebben az esetben nem szokás beszélni. Előnyös oldalnak csak az említhető meg, hogy, hogy tb-támogatott szemüveg kétévente írható fel, és ezeknek a szemüvegeknek az élettartama is nagyjából eddig tart. Támogatással együtt a komplett szemüveg nyolc dioptria alatt körülbelül 1500 forintba kerül. A lencséket illetően a tb kizárólag üveglencsét támogat, gyerekek esetében pedig négy dioptria felett jár plasztiklencse. Ezzel az a probléma, hogy egy négyes üveglencse azon túl, hogy üveg lévén törékeny, nehéz is, ami gyerekek esetében még kellemetlenebb. 
A lencsék árában a hazai piacon nagyon nagy a szórás, tapasztalt szemüveges sok ezer forintot meg tud magának spórolni. Lencsében létezik egyszerű pluszos vagy mínuszos, azaz szférikus lencse - ez a legolcsóbb, sokaknak azonban nem elég, mert szemtengelyferdülésük miatt, (amely nem feltétlenül látszik) cilinderes lencsét kell hordaniuk. Kombinálható egy lencsén belül a távollátó és a rövidlátó lencse, ezt nevezik bifokálisnak; illetve ma az egyik legkedveltebb megoldás az úgynevezett progreszszív vagy multifokális szemüveg, ami felülről lefelé erősödik, így akár távollátáshoz, olvasásához is használható, és a köztes távolságnak számító monitor előtt is kitűnő. Természetesen ezt kell a leginkább megfizetni, ebből körülbelül 30 ezer forint egy pár.
Amennyiben a választás plasztiklencsére esik, a lencse árán túl számolni kell a védőréteg árával is, ami a lencsét elsősorban a felület kopásától óvja meg. A bevonat hozzávetőleg 1500-tól 6000 forintig terjedhet lencsénként attól függően, hogy megelégszünk-e a hagyományos felületkeményítéssel, vagy ezen túlmenően csillogásmentesítő, vízlepergető réteget is igénylünk. 

Szemüveget a szemüvegboltból

Az elmúlt tizenöt évben a szemüvegkészítésben is rendszerváltás történt. Régen a szemüveg felírását kizárólag szemészorvos végezte, hagyományos táblaleolvasásos módszerrel. Ezzel szemben ma már egyre több optikai üzlet alkalmaz optometristát, azaz olyan személyt, aki korszerű, számítógép-vezérelt optométer segítségével a helyszínen meghatározza a szem lehetséges hibájának százalékát, majd a vizsgálatot a hagyományos módszerrel fejezi be. A módszert illetően a szemorvosok kezdeti félelmei mára csitulni látszanak, és konszenzus alakult ki a szemészorvosok és az optometristák között. A bonyolultabb esetek az orvosokéi, az egyszerűbb szemüvegek felírását pedig a képzett szakemberek már a szaküzletben megoldják.
Aggodalomra inkább a készen kapható szemüvegek, illetve a nagyobb bevásárlóközpontokban árusított olcsó, távol-keleti keretek adnak okot, melyekkel előfordul, hogy a látszerész egyszerűen nem tud mit kezdeni. Előre elkészített szemüvegek a nyugati országokban is bármely üzletben kaphatók, de ott ezek csak „egynapos” segédszemüvegnek számítanak, ha éppen nincs nálunk a sajátunk. Itthon viszont egyesek sokszor egy évig is elhordanak ilyen „találomra” megfelelő szemüveget, amely hosszú távon kifejezetten árt a szemnek. A szemorvosok ezért egybehangzóan állítják, hogy ha valakinek szemüvegre van szüksége, azt ne a közértben vegye meg, hanem szakember által számára készített szemüveggel orvosolja a problémáját. (A cikk megírásában Vágássy Zoltán optometrista, látszerész volt segítségünkre)


Az idei szemüvegdivat szögletes és lapos

Országos Optikus Napok voltak a múlt hétvégén a közgáz egyetem épületében, ahol felvonult az egész hazai szakma apraja-nagyja, bemutatóikon már az idei optikai és szemüvegdivat volt a főszereplő, nagy sikerrel. A kínálat széles és színes.

Az idei szemüvegdivat mindenképpen a szögletes, lapos formákat részesíti előnyben, ami lehet keret nélküli, azaz fúrt vagy akár műanyag, esetleg fémkeretes, de ez utóbbi is inkább színezett, matt fémből készül. A hazai szemüvegviselési szokások még kissé konzervatívak, bár már itthon is megjelentek az élénk színek, mint az erős piros, az élénk középkék vagy akár a rózsaszín. Az üvegek elsősorban a keret nélküli szemüvegek esetében színezettek, elsősorban világoskékre, vízzöldre.
A napszemüvegek esetében a formákat elsősorban a hatvanas évek stílusa jellemzi, ebből is inkább a szögletes, kifelé szélesedő fazonok. A szárak vastagok, feltűnőek, esetleg vékonyabbak, egyenesebbek a szemüvegtől akár eltérő színűek. Színben mindenképpen idén is a világoskék, a rózsaszín, a halványlila és az örök fekete a trend. Az utóbbi két évben kedveltté váltak a sárga lencsék hangulatjavító hatásuk miatt, ezek borús időben is felvehetők, ilyenkor ugyanis naposnak látjuk vele a világot.


Arcformák és szemüvegek 


Ovális archoz mindenféle szemüveget viselhetünk, ami stílusunknak megfelel. Kerek archoz a szögletes, esetleg két oldalon felfelé hajló formák ajánlatosak, ez optikailag kissé nyújtja az arcot. Hosszúkás arc esetén a nagyobb felületű, világos kerettel vagy eleve keret nélküli kerek vagy szögletes formával próbálkozzunk. Alul széles archoz ajánlatos az olyan forma, amelyiknek felső része észrevehetően szélesebb, mint az alsó. Szögletes archoz az ovális formák ajánlottak. A háromszögletű arc esetén pedig válaszszunk felső részén ovális, kerek formájú, erősebb, határozottabb színű keretet. (Forrás: Sharon Színtanácsadó Stúdió)