Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 9. szám, 2002. március 01

Belpolitika

Szobota Zoltán
Kövér: követelmény a paranoia

A paranoia nála már életösztön, politikusként pedig érvényesülési feltétel és hivatali kötelesség is egyben - bizonygatta Kövér László a budafoki választóknak, majd szavaival ismét megerősítette azok gyanúját, akik a kampány eldurvulásáért a jobboldalt teszik felelőssé. 


Földvári Katalin
Pengeélen táncolók

A közvélemény-kutatóknak ma napról napra újabb adatok állnak rendelkezésére. „Minden attól függ, hogy például milyen tüntetés zajlott aznap” - jellemezte a kampány helyzetét lapunknak Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója. Ez részben magyarázatot ad a kutatócégek adatai között mutatkozó eltérésekre is. Egy dolog azonban egyértelműen látszik: a két nagy párt között rendkívül szoros a „meccs”. A legújabb adatok az MSZP előnyét állapítják meg, valamint látható az is, hogy kevesebb jelölt lesz, lévén kevesebb a párt, amely jelöltet állíthat.


Akaró Balázs
Centrumban a mérsékelt hang

A parlamenti küszöb átlépése a célunk - hangzott el hétfőn egy pécsi sajtótájékoztatón, ahol Kupa Mihály elnök bemutatta a Centrum Párt baranyai jelöltjeit, akik között a nyugdíjas bányásztól az orvosig több társadalmi réteg is képviseltette magát. Amolyan igazi kampánykörúton, kellemes programok keretében ismerkedtek a párt vezetői a baranyai polgárokkal.


Egymillió a riport után

Január 25-ei számunkban Tihanyi Péter:  című riportja bemutatta a Dankó utcai Oltalom Kórházat, ahol hajléktalanokat, szegényeket, a lét alsó szintjére süllyedt embereket ápolnak. A cikk nyomán a Hit Gyülekezete egymillió forint segítséget ajánlott fel a kórház számára. A kórháznak legégetőbb módon egy számítógépes rendszerre volt szüksége. A Gyülekezet ezt megvásárolta és február 22-én délelőtt Tihanyi Péter, a Gyülekezet képviselője jelenlétében átadta a kórház főorvosának az ajándékot.


Életmód

Szűcs Emese
Hogy tisztán lássunk

A szemüveg kérdése előbb vagy utóbb szinte minden embert érint. Ha előbb, akkor a szem veleszületett rendellenességéről, vagy a tipikusan fiatalkorban kialakuló rövidlátásról van szó; ha később, akkor ezt presbiópiának, azaz olvasóképesség-romlásnak nevezi a szakirodalom. Ez a változás életünk ötvenedik éve körül jelentkezik. Ilyenkor jellemzően az olvasásnál tapasztalunk nehézségeket, amit könynyen korrigálhatunk azzal az egyszerű módszerrel, hogy a könyvet távolabb tartjuk a megszokottnál. Amenynyiben azonban karunk hosszúsága már rövidnek bizonyul a korrekcióhoz, fel kell keresnünk egy szemorvost, majd egy optikust, és ezzel belecsöppenünk a szemüvegesek világába, ami valahogy így kezdődik: hova is tettem a szemüvegem…


Női magazin Kabulban

Kabulban a héten jelent meg az első, kimondottan női olvasóknak szánt magazin, a Malalai. Az első kiadás számait ingyen osztogatták a fővárosban. A Malalai célja, hogy „véget vessen a nőket a tálibok uralma alatt sújtó hátrányos megkülönböztetéseknek, és megismertesse őket a világgal”. 


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Hack Péter
Folytatásos bakipolitika

Tovább folytatódik Orbán Viktor külpolitikai kudarcsorozata. A decemberi Orbán-Nastase paktum után következett a konfliktus Szlovákiával a státustörvény miatt, majd az amerikai elnök elzárkózása a személyes találkozástól, utána a lengyel miniszterelnök rosszalló nyilatkozata amiatt, hogy a visegrádi országok közös nyilatkozatát a magyar kormány idő előtt hozta nyilvánosságra. Legújabb fejleményként pedig a visegrádi országok vezetői mondták le budapesti látogatásukat a magyar miniszterelnök szerencsétlen nyilatkozata miatt.


Szlazsánszky Ferenc, Hazafi Zsolt
150 szent a szocialista pártban
Interjú Juhász Ferenccel, az MSZP alelnökével

- Ha lehet ilyet mondani, színtiszta magyar vagyok: édesanyám Erdélyben született, nagyapám a második világháborúban vérét ontotta Magyarországért, édesapámat pedig börtönbe vetették 56-os „ellenforradalmi” tevékenységéért. A „pedigrém” alapján tehát sok jobboldali párt prominense lehetnék, számomra azonban elfogadhatatlan, hogy bőrszín, vallási hovatartozás és egyéb, ehhez hasonló kitételek alapján megkülönböztessünk embereket. Az említett szóhasználattal Csurka csak raszszizmusát, antiszemitizmusát próbálja leplezni. 


Gazdaság

Kovács Klára, Hazafi Zsolt
Medgyessyt továbbra is támadják

Tisztességtelen kampányfogásnak tartja Szabó József a Paksi Atomerőmű egykori vezérigazgatója a Magyar Nemzet minapi cikkét. A kormánylap Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt korábbi paksi üzleti tevékenységéről írt bíráló cikket, amelyben megkérdőjelezi a tanácsadásért cserébe felvett összegek jogosságát. Szabó szerint a lap ezzel le akarja járatni Medgyessyt, hiszen éppen a cikk megjelenése utáni napokban utazott az atomvárosba. Az ügy pikantériája, hogy a paksiak többségében szocialista érzelműek, hiszen Szabó József - mint MSZP-s országgyűlési képviselőjelölt - 12-13 százalékkal vezet a fideszes ellenlábas előtt. 


Takács Gabriella
Árháború a műszaki piacon

Vízbe dobott sziklaként érkezett az Electro World műszaki áruház: a botrányos nyitás után sem a fogyasztók, sem a konkurens üzletek, sem maguk a beszállítók nem tértek napirendre. Az angol-svéd multi megosztotta az eddig kiegyenlítettnek gondolt piacot, „harcra” hívta a konkurenseket, és egyúttal megzavarta a fogyasztókat. Várhatóan rövid időn belül konszolidálódik a helyzet, és a fogyasztók kegyeiért küzdő áruházak lefelé kerekítik az áraikat - örvendetes hír a vásárlók számára. 


Gadó György
Friscóban is rossz koldusnak lenni

A nyomorral, a hajléktalansággal a világ legfejlettebb országai is alig-alig tudnak megbirkózni. A világ fővárosának kikiáltott New Yorkban 30 ezer hajléktalan tengődik. San Franciscóban is 8000 főt tartanak számon, és körülbelül ugyanenynyien tengetik életüket alkalmi szállásokon, ahol csak napokig maradhatnak. A polgármesterek rendeletekkel próbálják kordában tartani a jelenséget, ám kevés sikerrel.


Danka Ildikó
Tizenötmilliárd kompenzáció

Nagy az érdeklődés a minimálbér többletköltségének kompenzálására kiírt pályázat iránt, amelyre március 18-ig a munkaügyi központoknál lehet jelentkezni. Szabó István, a Magyar Iparszövetség főigazgatója szerint a tavalyi negatív tapasztalatokkal ellentétben az idei feltételek jóval kedvezőbbek, hiszen az érdekképviseleteknek sikerült töröltetni azokat a kizáró feltételeket is, amelyek a leginkább akadályozták a vállalkozókat a sikeres pályázásban. 


Acsai Anikó
Amerikában csökken, Európában erősödik az üzleti bizalom

Emelkedés jellemezte a héten a világ vezető tőkepiacait. A vártnál kedvezőbb makrogazdasági adatok által kiváltott optimizmus ismét 10 000 pont fölé juttatta a Dow Jones értékét, és bár mérsékeltebb ütemben, de emelkedett mind a Nasdaq, mind az S&P 500 index is. A vezető európai mutatók közül a DAX emelkedett a legmarkánsabban, köszönhetően a német bizalmi index elemzői várakozásoknál jóval kedvezőbb alakulásának. Visszafogott - sőt, hétfőn mindössze másfél millió forintot elérő, történelmi mélypontot jelentő - forgalom mellett 1,2 százalékkal erősödött a BUX is, ismét megközelítve a 8000 pontos lélektani határt.


Háttér

Szlazsánszky Ferenc, Somorjai László
Menjetek az anyátokba a szeretet jegyében

Kissé ambivalensre sikeredett a jobboldali pártok múlt heti tüntetéssorozata, hiszen egyszerre kaptak benne helyet a „szeretet”, „békesség”, „méltóság” kifejezések és a „süljön ki a szemük”, „hazaárulók”, „nemzetidegenek” kirohanások. Riportunkban a múlt csütörtöki fáklyás felvonulástól a Terror Háza vasárnapi megnyitásáig követjük nyomon a kormánypártok és a MIÉP összehangolt rendezvényeit. 


Munkatársunktól
A brüsszeli mészáros már senkit nem törhet meg

A magyar nyomozóknak köszönhetően váratlan fordulatot vett Pándy András brüsszeli büntetőpere. Kovács Lajos ezredes a tárgyaláson elmondta: felkereste őt Pándy egyik ismerőse, aki azt állítja, hogy a lelkész többször említést tett neki a gyilkosságokról. Az ügyészségnek jól jön az új tanú, ugyanis a koronatanúnak számító Pándy Tímea - aki gyereket is szült mostohaapjától, és Pándy többször megpróbálta megölni - nem ment el a tárgyalásra. 


Hetek-összeállítás
Gyermekekre veszélyes papok

II. János Pál pápa vizsgálatot indított Poznan érseke ellen, akit gyakorló papok és kispapok homoszexuális zaklatásával vádolnak. A Rómából érkezett kéttagú bizottság számos tanút meghallgatott, Paetz érsek azonban tagadja a vádakat, és személye ellen szőtt összeesküvésnek véli azokat. Katolikus értelmiségiek is hangot adtak tiltakozásuknak, amiért az egyház hosszabb időn keresztül igyekezett eltussolni az ügyet. 


Hit és értékek

Morvay Péter
A fasizmus pápai támasza

Felszállt a füst a Vatikánban: a héten bejelentették, hogy a pápa október 6-án Rómában szentté avatja az Opus Dei szerzetesrend spanyol alapítóját, Josemaría Escrivát. Az ünnepi eseményre több száz ezer zarándokot várnak a Vatikánba. Az Opus Dei „nagyon bátorítónak értékeli II. János Pál pápa támogatását” - nyilatkozta Javier Echevarria, a rend prelátusa a spanyol El Pais című lapnak. Elmúlt heti számunkban felidéztük a spanyol köztársaság válságához, majd a véres polgárháborúhoz vezető időszakot. A polgárháború kitörése után a spanyol katolikus egyház nem sokáig habozott, hogy melyik oldalra álljon: a püspöki kar 1937. július 1-jén kiadott pásztorlevelében kommunistaellenes keresztes háborúnak minősítette Franco tábornok harcát a köztársaságot védő baloldal ellen. Az újjáéledő spanyol militáns katolicizmus kínálta az ugródeszkát az Opus Dei alapítójának, hogy mozgalma számára előbb országos, majd nemzetközi tekintélyt építsen ki.


Interjú

Tihanyi Péter
A röhögést tessék abbahagyni
Lengyel László a hatalomról, Orbán Viktorról, s a humorról. Illetve annak hiányáról

- Valójában a végső döntéseket mindenben és mindenkor Orbán Viktor hozza. Azt gondolom, erős hatalmak vannak hátrébb is, és vitathatatlan, hogy Simicska, Wermer András, Kövér - más szempontból Áder és Szájer is - befolyásos emberek, akiket meghallgat Orbán. Sőt, bizonyos dolgokat az ő hatásukra fogad el. De a döntéseket egyedül ő hozza. 


Külpolitika

Morvay Péter
Tom Lantos Amerika hangja

Azt tanácsolom a magyar választóknak, hogy éljenek a szabad társadalomban az állampolgárok számára a jogaik érvényesítéséhez rendelkezésre álló legfontosabb eszközzel: a titkos szavazással - mondta a héten magánlátogatáson Budapesten tartózkodó Tom Lantos. Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának demokrata párti társelnöke a Hetek kérdésre kijelentette: a magyarországi szélsőséges jelenségek erősödése is azt jelzi, hogy régi adósság a budapesti Holokauszt Múzeum megnyitása. 


Márer György, New York
Pearl, az elveszett gyöngy

A hatóságok a kezükbe került videofelvétel alapján megerősítették: a január 23-án elrabolt Daniel Pearlt fogva tartói kivégezték. Az elkövetők után még folyik a nyomozás, bár a pakisztáni rendőrség már több gyanúsítottat is őrizetbe vett.


Hechs László
Vér és vér

Jasszer Arafat tűzszüneti felhívása ellenére a palesztin terror tovább szedi áldozatait Izraelben. A hét végén három palesztin öngyilkos merénylőt tett ártalmatlanná a biztonsági szolgálat és az izraeli polgárok ébersége. Az elmúlt tíz napban hét további fegyveres támadást előztek meg, amelyek nemcsak zsidó telepesek és katonák, de az Izraelen belüli polgári lakosság ellen is irányultak volna. Az izraeli titkosszolgálat, a Sabak szerint ennek az az oka, hogy Jasszer Arafat tűzszüneti felhívása ellenére sem adott ki „Tüzet szüntess!” parancsot az autonómia területén működő terrorszervezeteknek, és semmit sem tett a terror infrastruktúrájának felszámolására. Inkább tárgyalásokra és megállapodásokra törekszik, azzal a céllal, hogy az egyes szervezetek csak ideiglenesen függeszszék fel fegyveres tevékenységüket. Ez is bizonyítja, hogy a palesztin vezetőnek a tűzszünet nem stratégiai kérdés, sokkal inkább taktikai manőver annak érdekében, hogy viszszanyerje mozgásszabadságát, és segítse az Európai Unió nevében eljáró Javier Solana diplomáciai kampányát. 


Csereklyei Márta
Elkapják a fenegyereket?

Előkerült a tavaly ősszel Amerika-szerte rettenetet kiváltó lépfenespóra tartalmú levelek feladója - legalábbis ezt állítja az Amerikai Tudósok Szövetségének egyik munkatársa. A Szövetségi Nyomozóhivatal és a Fehér Ház azonban cáfolja a hírt. 


Riport

Lukács András
Akiket nem tudtak kordában tartani

A 20. századot Magyarországon találták ki, mondta Orbán Viktor tavalyi beszédében a Vigadóban. Kövér László pedig a hetekben egy soproni rendezvényen nyilatkozott úgy, hogy annak a nemzetnek nincs szégyenkeznivalója, amelyik tizenkét Nobel-díjast adott a világnak. Láthatóan hasonló szemlélettel készítették el a világhírű magyarokat bemutató - mellesleg kitűnően összeállított - millenáris kiállítást is a rendezők. Egy dologról azonban a Fidesz vezetői és a kiállítás is mélyen hallgat: a 20. századot „kitaláló” magyarok többségükben olyan zsidó származású tudósok, művészek voltak, akik a Horthy-rezsim, valamint a fasizmus és a nácizmus elől menekültek el Magyarországról és Európából. Nem volt rájuk szükség azokban az országokban, amelyek most oly büszkén emlegetik őket. Jelen írásban néhány ilyen „világgá ment” magyar tudóst és művészt mutatunk be - hely hiányában - a teljesség igénye nélkül. 


Sport

Mondovics L. Gábor
Botrányok és kérdések

Nem lesz sikertörténet a most befejeződött téli olimpia. Közel két hét után nem maradt más, csak egy csomó botrány. Nemigazán sikerült jól a „tiszta olimpia mozgalomért” síkra szálló Jacques Rogge bemutatkozása. Dopping és igen könnyen megkérdőjelezhető bírói ítéletek.


Varga József
Kezdődik a tavaszi szezon

Pénteken kezdetét veszi a Borsodi Liga tavaszi szezonja. A bajnokság szünetében több gárda is alaposan megerősítette játékoskeretét, így nagy reményekkel vághatnak neki a küzdelemsorozatnak.  A jelenleg utolsó helyen tanyázó Vasas a bennmaradás érdekében neves labdarúgókat igazolt. A Fraditól kölcsönvett Hrutka és a visszatérő Aranyos érkeztével a védelem megbízhatóbb teljesítményt nyújthat. A gólokért Bükszegi Zoltán és az újra piros-kék mezt viselő Hámori Ferenc a felelős. A közönségkedvenc Váczi játéka a középpályás sorban hozhat minőségi javulást. 


Sebestyén István
Megverték, de nem mond le

Nem mond le posztjáról Szeiler József, a Ferencváros labdarúgócsapatának ügyvezető igazgatója, akit múlt héten brutális támadás ért Budapest belvárosában. Az egykori kiváló kapus lapunknak elmondta, tisztában van vele, hogy Fradi-vezetőként nagyon sok irigye és ellensége van.


Szabadidő

Késik a táppénz és a gyes

Néhány hétbe is beletelhet, amíg helyreáll a társadalombiztosítási pénzellátások folyósításának megszokott rendje. Egy technikai fejlesztés miatt egy sor járandóságot csak késve kaphatnak meg a jogosultak. 


Kampányfilm

„…ma pedig, kedves Naplóm, moziba mentünk. Valahogy éreztem, hogy fura lesz, de mondták: úgyis tanuljuk a magyarok vándorlásait majd ötödikbe. Páran az osztályból máris örültek, hogy isi helyett csodaszarvasnézni megyünk. Gondolták, Z-hangya vagy Lionking-szerű lesz, merthogy rajzfilm. Aztán persze néztek. Pedig előre mondták nekünk, hogy a rajzfilmes Marcell bácsi meg az a nagy zenész (a Levente bácsi) három évig készítette nekünk meg a magyar népnek ezt a filmet, és ez igenis komoly és mély dolog. 


A Duna partján

Jön mindjárt a tavasz, újra lehet kirándulni családostul - eddig is lehetett, de csak kalandvágyók tették, a többség jóval kényelmesebb. Magyarul, ha végre kimerészkedünk, akkor bátran vegyük az irányt a Dunakanyar felé. Kirándulás végén - előtt vagy éppen helyette - feltétlenül álljunk meg Verőcén. A hely neve Barna-parti, új és teljesen fából van - a sarokban kandalló, amiben igazi tűz vonja magára a városi tekintetet. 


Színes

Emberallergia a háziállatok réme

Az állatok is lehetnek allergiásak, akárcsak az emberek - az azonban eddig nem volt igazán közismert, hogy az allergia kiváltó oka az ember is lehet. 


Ha kihűl a Nap

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik szakértője szerint bolygónk élettartama véges, és ha egyszer végleg kihűl az életet adó Nap, akkor bizony millióknak kell majd új otthont keresniük a világűrben. Egy ilyen mentőakciót azonban csak óriási befogadóképességgel rendelkező hajókkal lehet kivitelezni. 


Fehéret, feketét, tarkát

Mercedes, BMW, Audi: a hölgyek kedvenc autói, míg az urak, az amerikai Virgin Cars Company felmérése alapján a Mercedes után Jaguárokról, Porschékról vagy Ferrarikról álmodoznak. A hölgyek többségének álomautója akkor a legtökéletesebb, ha ezüstszínű, de lehet kék, vörös, esetleg fekete is. 


Botrány a bazilikában

Félbeszakadt egy pappá szentelési ceremónia a nairobi Szent Család Bazilikában, mikor egy kenyai férfi besétált az utcáról, és ráült a szertartást vezető érsek díszes trónusára. 


Cliff Richardot látni és

Lehet, hogy Sir Cliff Richard 61 éves, de még mindig kedvelt rajongói körében, ugyanis két középkorú hölgy képes volt egy hetet autóban tölteni, hogy jegyet vásárolhassanak a legközelebbi angliai turnéjára. A 48 éves Judy Lawson és a 46 éves Shirley Downton a dél-angliai Bournemouthban, takarókkal kibélelt autóban töltöttek el nyolc éjszakát azért, hogy biztosan kaphassanak jegyet Cliff Richard koncertjére az első sorba. 


Mi van a képen?

1. Humánerőforrást hasznosító selejtcserép-megsemmisítő egység egy tajvani téglagyárban. 2. Feketeöves karatebajnok párnájára hajtja fejét. 3. Egy, az állami támogatás megvonása miatt csődbe jutott vidéki sportegyesület bérmunkával tartja fenn magát.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Az embereket a tudatlanság viszi egy pártba és (Benjamin Franklin amerikai államférfi)


Vélemény

Fabiano Golgo, Prága
Az erőpolitika visszaüt

Mostanáig az általános cseh vélemény Orbán Viktorról az volt, hogy modern, liberális, fiatal, törekvő miniszterelnök. A nők ehhez a véleményhez még hajlandóak voltak azt a véleményt is hozzátenni, hogy valószínűleg a kontinens legjóképűbb vezetője.


Bugár Árpád, Pozsony
A múlt elkezdődött?

A kedvezménytörvény körüli feszültség után most a Benes-dekrétum kapcsán tett Orbán-kijelentés mélyíti tovább a szlovák-magyar diplomáciai szakadékot. Eddig kétoldalú konfliktusról volt szó, most beszálltak a csehek is. Eddig a jószomszédi kapcsolatok voltak „csak” a pakliban, mára a visegrádi négyek, így közvetetten az egységes EU-csatlakozás is veszélybe került.


Szabó Ibolya Anna
Elnöki mérce

George W. Bush elnök továbbra is népszerűnek tekinthető az amerikai társadalom körében - állapította meg legújabb felmérésében a kaliforniai független közvélemény-kutató cég, a Barna Research Group. A felmérés tizennyolc szempontra kérdezett rá az elnök személyiségével, illetve tevékenységével kapcsolatban. A két szélsőséget az egyik oldalon az ötven évnél idősebb, fehér, újjászületett keresztény vallású hívők, velük szemben pedig a feketék, ateisták, liberális és demokrata beállítottságú amerikai polgárok képviselik: előbbiek lelkes támogatói a 2000-ben megválasztott elnöknek, míg utóbbiak a legélesebb kritikusai.