Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Elkezdődött Pándy pere

A modern kriminológia egyik legszörnyűbb családirtásával vádolja a belga ügyészség Pándy Andrást és lányát, Pándy Ágnest. A vád szerint a magyar származású nyugalmazott református lelkész megölte első és második feleségét, valamint két vér szerinti és két örökbefogadott gyermekét, továbbá megerőszakolta három lányát. A hétfőn kezdődött büntetőperben másodrendű vádlottként szerepel Pándy Ágnes nevű lánya, aki a vád szerint részt vett öt gyilkosságban, köztük saját édesanyjának megölésében is.


Pándy András a bíróságon. Néhány hét múlva ítélet várható Fotó: Reuters

A világéletében lelkésznek készülő Pándy András debreceni teológiai képzése után, 1956-ban politikai okokból emigrált Belgiumba, ahol tanulmányai befejeztével hivatalosan is a református egyház lelkészévé avatták. A hívek Pándyt éles eszű, hidegfejű, sokszor már szinte kegyetlen lelkészként ismerték. Pándy családjában sem ismerte a tréfát: a vádirat szerint lánya segítségével 1986 és 1989 között megölte két volt feleségét, két fiát és két nevelt lányát. Harmadik nevelt lányát, Tímeát ötször is megpróbálták eltenni láb alól - sikertelenül. A családirtást megelőzően Pándy már éveken keresztül szexuálisan terrorizálta saját és nevelt lányait. Az első házasságából született Ágnest - későbbi bűnsegédjét - ágyasként kezelte, a három nevelt lányából kettőt, Andreát és Tímeát többször megerőszakolta, utóbbi fiút szült mostohaapjától. Így a hat gyilkosság vádja mellett vérfertőzés, nemi erőszak és gyilkossági kísérlet is szerepel a vádiratban.
A hidegvérű Pándy-páros először - érthető okokból - Tímeát akarta elnémítani. Ágnes vallomása szerint apja tervelte ki a gyilkosságot, de azt neki kellett végrehajtania. A lány behívta az egyik szobába Tímeát, és megmutatta a falon felfeslett tapétát, ami mögött mintha bankjegyeket látna. Amikor aztán Tímea odatartotta a fejét a falhoz és megpróbált benézni a tapéta mögé, látja-e a pénzt, akkor Ágnes mögé lopakodva egy vasrúddal erősen fejbe ütötte. Tímea nem halt bele az ütésbe, és felépülése után fiával Kanadába menekült. 
Ágnes vallomása szerint miután Tímea megölése nem sikerült, Pándy András karabélyt vett, és a két feleséget, valamint a négy gyereket már azzal ölték meg. Ágnes elmondta, hogy édesanyját és Dániel öccsét ő lőtte fejbe közvetlen közelről, az apja által pontosan kidolgozott terv szerint. Zoltán öccsét viszont, majd apja második feleségét, Fintor Editet és annak Andrea nevű lányát az apja lőtte le. A holttesteket a pincében darabolták fel, a tetemek nagy részét savban feloldották, a megmaradt darabokat pedig műanyag zacskókba csomagolva egy vágóhíd mócsinggyűjtőjébe dobták. A művelet olyannyira sikerült, hogy a családtagok eltűnése csak hosszú évekkel a feltételezett gyilkosságok után szúrt szemet, így a nyomozás hat évvel az utolsó emberölés után kezdődött. Pándy évekig fizetett „dublőrökkel” helyettesítette családtagjait.
Pándy és lánya ügyében esküdtbíróság fog ítélkezni. Egyes vélemények szerint, ha a perben hivatásos bírák tanácsa ítélkezne, akkor a vádlottakat bizonyítottság hiányában valószínűleg felmentenék, a nyolc nő és négy férfi alkotta esküdtszéket azonban az ügyészek könnyebben meggyőzhetik. Pándy András szerdán az esküdtszéken tett első vallomásában valamennyi vádpontot tagadta, büntetőperét pedig a - francia igazságszolgáltatás leghírhedtebb kisiklását jelentő - Dreyfus-perhez hasonlította. (Alfred Dreyfus zsidó származású francia katonatisztet 1894-ben megalapozatlanul ítélte el egy francia bíróság Németország javára folytatott kémkedés vádjával. Dreyfus öt évet letöltött a rá kiszabott életfogytiglani szabadságvesztésből, mielőtt az ügyében indított, egész Franciaországot megosztó kampány eredményeként rehabilitálták.) Pándy védekezésének fő eleme, hogy Ágnes lánya egy szekta hatása alá kerülve megzavarodott és fantáziál. Ágnes védői arra építik stratégiájukat, hogy a lányt apja fiatalon megerőszakolta, és vérfertőző kapcsolatra kényszerítette, sokáig az ő fizikai és lelki zsarnoksága alatt állt. Az ügyvéd szerint bizonyítékaik vannak arra nézve, hogy amikor a két feleség és a négy gyerek megölése után 1990-ben Ágnes végleg elköltözött apjától, Pándy András elszánta magát a legkellemetlenebb tanú és bűntárs, Ágnes meggyilkolására is. Pándy megváltoztatta kocsija rendszámát, követte és másokkal is követtette Ágnest. Az ügyben magánvádlóként jelentkezett Pándy két gyermeke, a 22 éves András és a 20 éves Réka Marianna, akik szintén áldozatnak tekintik magukat. 
Az ügyvéd később panaszt emelt a tárgyalásvezető bírónál az ügy körüli óriási sajtóérdeklődés miatt. Hangoztatta, hogy az ügyészség nem tartotta magát a nyomozati szakasz titkosságának elvéhez, és ennek következtében akkora hírverés vette körül évek óta az ügyet, hogy védence már a tárgyalás előtt el van ítélve. Ilyen körülmények között szerinte az esküdtek nem tudják nyugodtan és elfogulatlanul hallgatni a tárgyaláson elhangzottakat, és ítéletet hozni.