Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Kétes győzelem

A doncasteri illetőségű Green házaspár, Phil és Kerry kétes dicsőségben részesedhetett a minap. Greenék ugyanis nemrégiben érdemelték ki a legkevésbé romantikus házaspárnak járó címet, pezsgős díszvacsora kíséretében. A házaspár egy helyi hotel által kiírt versenyben tett szert az ominózus kitüntetésre, ahol is a legunalmasabb kapcsolatokkal büszkélkedők körében vihették a prímet. A versenyben való részvétel számos kitétele között szerepelt a különféle évfordulók rendszeres elfelejtése is. Phil Green például egyetlen egyszer kedveskedett élete párjának romantikus vacsorával: amikor kiégett a villanykörte. A régóta tervezgetett piknik Phil jóvoltából dőlt dugába egy éppen rosszkor érkezett kisteherautó-árverés miatt. Romantikusnak tervezett ebédeik egyike egy raktáráruház akciós szendvicsvásárlásán bukott meg. Neje azonban mégis védelmére kel minden adandó alkalommal: „Phil nagyon sokat dolgozik, és mire végre hazaér, nincs ereje a romantikához.” (ViaNovo)


Génfüggő volna az abszolút hallás? 

Amerikai tudósok nemrégiben kutatásokat kezdtek annak kiderítésére, hogy valóban a természet adománya-e az abszolút zenei hallás, vagy bárki által elsajátítható képesség. Tudományos megközelítésben abszolút hallásnak nevezzük azt a képességet, ha valaki az egyes hangokat önmagukban, magasságuk alapján is pontosan azonosítani tudja. A zenészek, és a többi emberek többségének nincs abszolút hallása, hanem csupán úgynevezett relatív hallása van (vagy még az sincs - pl. „botfülűek“). A relatív hallás az egyes hangokat csak magasságbeli eltérésük alapján és csupán egymáshoz viszonyítva képes felismerni. Az abszolút hallás génje után kutató csoport egyik vezetője, Jane Gitschier - aki régebben operaénekesnő volt - meg van győződve arról, hogy az abszolút zenei hallás a természetből fakad, és nem sajátítható el tanulás útján. A BBC internetes honlapjának adott interjújában elmondta: akiknek abszolút hallásuk van, nem tervezték el előre, hogyan szerezzék meg; azok viszont, akik nem rendelkeznek vele, tudatosan gondolnak a megszerzésére. A kutatók szerint az abszolút hallás nem sokat ér, ha az ember nem tudja megnevezni a hallott hangot. Gitschier kiemelte: ahhoz, hogy ez a kiváltságos képesség kifejlődhessen az emberben, nagyon korán, legkésőbb hatéves korban zenei tanulmányokba kell kezdeni. Gitschier reméli, hogy öt éven belül sikerül megtalálnia az abszolút hallásért felelős gént. (Stop)


A pontatlanságnak ára van

A Le Temps nevű svájci napilap újságírói február hónapban büntetést kötelesek fizetni, amennyiben helyesírási hibát, illetve tárgyi tévedést vétenek. „Ezzel arra szeretném ösztönözni a szerkesztőket, hogy az apró hibákra is figyeljenek, hiszen ezek is zavarják az olvasókat. Nem a büntetésen van a hangsúly, sokkal inkább azon, hogy egy jó újságnak ügyelnie kell arra, hogy a leközölt írások pontosak legyenek” - nyilatkozta a főszerkesztő. Az újságírók azonban megbeszélést hívtak össze, hogy megvitassák az általuk „gyerekesnek és felháborítónak” tartott intézkedést. (Ananova)