Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Clinton valamit elhallgatott

Egyre többen hangoztatják az Egyesült Államokban, hogy a hatóságoknak újra kellene vizsgálni a Clinton-éra nyolc éve alatt történt olyan tragédiákat, mint az atlantai olimpia megnyitója előtt két nappal lezuhant TWA 800-as repülőgép esete. Bill Clinton az igazság kiderítése helyett a politikai érdekeket helyezte előtérbe, amiért szeptember 11-én drága árat kellett fizetni - állítja a The International Jerusalem Post című hetilapban megjelent cikkében Joseph Farad amerikai konzervatív újságíró.


TWA 800-as járatának maradványai. Hiányzó részletek Fotó: Reuters

Amikor 1996 nyarán a tizenhat amerikai katona életét követelő szaúd-arábiai robbantás híre Washingtonba ért, Clinton elnök megfogadta, hogy a gyilkosok nem kerülik el az igazságszolgáltatást: „Nem hagyhatjuk büntetlenül azokat a gyávákat, akik ezt a gyilkos tettet elkövették” - mondta. Másnap, útban a franciaországi G8-csúcsra, Clinton még keményebb szavakat intézett az elkövetőkhöz: „Hadd legyek teljesen világos: nem nyugszunk addig, amíg fel nem kutatjuk ennek a merényletnek a felelőseit, üldözni fogjuk őket, és megbüntetjük őket.” Clinton csakugyan nem nyugodott. Felkérte politikai tanácsadóját, Dick Morrist, hogy mérje fel, hogyan reagált a társadalom a terrortámadásra, és derítse ki, hogy a társadalom terrorizmussal kapcsolatos elégedetlensége milyen előnyökhöz juttathatná a rivális Bob Dole-t. Pár napon belül Morris kutatásaiból kiderült, hogy a terrorizmus kérdését az emberek nem Clintonhoz kötik. 
De akkor megtörtént a következő tragédia. Július 17-én a New Yorkból Párizsba tartó TWA 800-as járat felrobbant, és az Atlanti-óceánba zuhant. Számos szemtanú és szakértő a mai napig állítja, hogy a hivatalos magyarázattal szemben a robbanást terrortámadás, valószínűleg egy tengerről indított rakéta okozta. ( Hetek, 2001. június 9.) Dick Morris tovább folytatta a közvélemény-kutatást, amely jelezte, hogy a társadalom kezdett nyugtalanná válni. Clinton továbbra is kemény nyilatkozatokat tett a terrorizmussal kapcsolatban, de a TWA 800-as járattal kapcsolatos nyomozás nem váltott irányt. Figyelmen kívül hagytak olyan tanúkat, akik látták, amint rakéták haladnak a repülőgép irányába. A figyelem a központi üzemanyagtartályra összpontosult. Nem fogadtak el más elképzelést. A vizsgálat során mechanikai hibát állapítottak meg, minden más lehetőséget alátámasztó bizonyítékot pedig kizártak. A CIA egészen odáig ment, hogy egy képtelen elméletet dolgozott ki, amit a közvélemény részére készített hamis animációval tett teljessé. Ez hivatott megmagyarázni, hogy miért hullott darabokra a gép önmagától.
A Bush-kormány egyelőre nem mutatja jelét annak, hogy hajlandó lenne a vizsgálat újbóli elvégzésére. A hivatalnokok talán úgy vélik, hogy elég feladatuk van e nélkül is. Pedig a World Trade Center (WTC) esetében egyszer már drámai módon megbosszulta magát, amikor az állampolgárok biztonságát feláldozták a politikai célszerűség oltárán.
Amikor a Clinton-vezetés ráébredt arra, hogy 1993-ban a WTC ellen elkövetett első merényletben iszlám csoport vett részt, szándékosan figyelmen kívül hagyták azokat a bizonyítékokat, amelyek egyenesen bin Ladenhez, és az al-Kaidához vezettek. Ugyanígy vizsgálatlanul hagyták az oklahomai robbantás esetében azokat a nyomokat, amelyek a „magányos amerikai terrorista” mellett külföldi - elsősorban közel-keleti - kapcsolatokra utaltak. A kormány az egyszerűbb és politikailag kisebb konfliktust kiváltó verziót fogadta el ezekben az esetekben. Az elhallgatott információk és a hatalmi szóra lezárt vizsgálatok is hozzájárultak ahhoz, hogy Mohammed Atta és társai szabadon szervezhették ki-be utazgatva a szeptember 11-i mészárlást.