Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 7. szám, 2002. február 15

Belpolitika

Somorjai László
Torgyán József a Fidesz-bolsevizmus ellen

„Pár hete voltam falun, körülnéztem. Nem volt ott egyetlen tehén, egyetlen disznó sem, ma már nincs nagy lakodalom, viszik a közkenyeret, a lefölözött tejet, ami ugyanolyan, mint itt a városban. Tehát életképtelenné van téve a társadalom, és ha egyszer megszorítják, éhen döglik.”


Munkatársunktól
KÉSZ cirkusz

A Keresztény Értelmiségi Szövetség (KÉSZ) égisze alatt nyomult a Fidesz a szolnoki megyeházán. A KÉSZ győri elnöke, Lanzendorfer Erzsébet asszony nyitotta meg azt a kampányfórumot, ahol Semjén Zsolt, a katolikus elkötelezettségéről elhíresült helyettes államtitkár, Stumpf István kancelláriaminiszter és Kövér László, a Fidesz alelnöke volt a meghívott vendég. 


Hetek-összeállítás
Kódolni tudni kell

A MIÉP elnöke bemutatta két prominens jelöltjét a Fáklya Klubban, ifjabb Hegedűs Lórántot és Zsuzsannát. Csurka István a radikálisabb hangot kérő bekiabálások hatására kijelentette: nem beszélhet nyíltan, ezért kódolni kell üzenetét.


Erdei L. Tamás
Miénk a tér


Debreceni tudósítónktól
Útszéli vágyak

Nem akarják politikai célra felhasználni a hajdúsági pártok a Kósa Lajos debreceni polgármester körül kialakult úgynevezett prosti-ügyet. Annak ellenére sem, hogy - mint ahogy tudósítónk jelentette - az igazság kérdése továbbra is foglakoztatja a cívisváros közvéleményét. 


Munkatársunktól
Művészbojkott a Pannon Rádió ellen

A Pannon Rádió kirekesztő, nyíltan rasszista, antiszemita hangneme miatt előbb hat együttes, majd hozzájuk csatlakozva hatvan ismert előadó, illetve zenekar szólította fel a MIÉP-közeli adót, hogy a jövőben ne játssza dalaikat.


Hetek Mti
Csapdába csalt MIÉP-jelölt

Oláh János leendő MIÉP-jelöltet támadói azzal az ürügy-gyel csalták lépre, hogy kopogtatócédulákat szeretnének átadni a XIII. kerületi Déryné téren. A huszonnégy éves fiatalembert azonban ajánlócédulák helyett baseballütővel várta két harminc-öt év körüli férfi, és egyikük úgy rácsapott a jelöltre, hogy eltörte az orrnyergét. 


Földvári Katalin
Stratégiánk az optimizmus
Kuncze Gábort, az SZDSZ elnökét és miniszterelnök-jelöltjét kérdeztük

- Az utóbbi hetekben fordulat történt a párt stratégiájában: radikális, közérthető üzenetekkel állt elő az SZDSZ. De miért csak most, a négy év - mondhatni - „szürkeség” után?


Lukács András
Nem akarunk nácikat a kormányban

Január közepén a Független Kisgazdapárt indult nagy győzelemre, utána a Centrum Párt tarolt, legutóbb a szabad demokraták értek el kiugró teljesítményt a Kongresszusi Központban. Legalábbis a párt jelenlevő aktivistáinak hangulata szerint. Ugyanis valamiféle forradalmi hangulatban zajlott le az SZDSZ kormányváltó küldöttgyűlése vasárnap délelőtt az előbb említett helyszínen. A forradalmiság szinte szó szerint értendő, a kampányindító rendezvény légköre ugyanis leginkább egy negyvennyolcas toborzóhoz állt legközelebb, melynek során a szónokok sokszor Kossuth stílusában, Kossuth szavaival dörögték, hogy veszélyben a haza.


Életmód

Becski Leonóra
Kreativitás és egyéniség

A kilencvenes évek végén uralkodó hűvös minimalizmus után, kreativitás és egyéniség jelszóval, színben és mintázatban dinamikus és meghökkentő világ alakult ki napjaink divatjában. Az ötletekben igen gazdag, néha a jó ízlést meghaladó stílusok valóságosan is az egyéniség kialakításának szolgálatába állnak. 


Baromfimizéria Magyarországon

Az elmúlt hetekben különféle hírek röppentek föl a hazai boltokban kapható csirkehús minőségéről azt követően, hogy kitudódott: hatalmas mennyiségű, feltűnően olcsó, fagyasztott kínai csirkeszállítmány érkezett hazánkba. A konkurens termékek miatt fellépő hazai baromfitenyésztők kezdeményezésére vizsgálat indult, melynek során egyebek mellett kiderült, hogy az állítólag Nyugat-Európát megjárt, Lichtensteinben átcímkézett áru nem felelt meg az ottani minőségi követelményeknek, és ezt követően került hozzánk. 


Tiszteletbeli Oscar-díj Redfordnak

Robert Redford tiszteletbeli Oscar-díjat kap az idei, március 24-én tartandó díjkiosztó ünnepségen - közölték nemrégiben Los Angelesben. A kitüntetéssel elismerik a hatvannégy éves színész rendezői, produceri, valamint tehetséggondozói munkásságát is. Redford húsz évvel ezelőtt hozta létre a Sundance alapítványt, melynek filmfesztiváljain független, kísérletező és újító szellemű, ígéretes alkotók műveit mutatják be. 


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Társasjáték - LOGOSZ

A Biblia az emberiségnek minden idők legbefolyásosabb és legfontosabb könyvgyűjteménye - áll a LOGOSZ bibliai társasjáték ismertetőjében. De mi is ez a játék igazából? Egy igazi keleti utazás, vándorlás, amely két nagy vállalkozásra osztható. Az Ószövetség eleve háromféleképpen játszható. A játékban húsz színes képet kell a játékmezőn elhelyezni. A képekhez kilencvenhat ószövetségi kérdés tartozik. A képek a teremtéstől kezdve Noé megmenekülésén át egészen a Bírák koráig vezet, sőt még azon túl is.


Fókusz

Tihanyi Péter
A nemzeti máz csak színház
Kis János filozófus a kormányváltás értelméről és a választások igazi tétjéről

- Mára sokan elveszítették a reményt arra nézvést, hogy valaha is élhető és élvezhető élet lesz Magyarországon. Az elmúlt években kik, hol és hogyan orozták el a szabadságot, az emberhez méltó létezés lehetőségét?


Gazdaság

Danka Ildikó
Sokba kerül az olcsó munkaerő

„Ahhoz, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a jövőben évente 5-7 százalékkal növekedjen, friss és olcsó munkaerőre van szükség” - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapest Business Club konferenciáján. A kormány úgy látja, hogy a státustörvénnyel helyes lépéseket tett a több száz ezres külső munkaerő biztosítására. A gazdaságkutatók azonban erősen vitatják ennek szükségességét. 


Munkatársunktól
A választók köszönettel adóznának

Nagy vihart kavart a szocialisták pénzügyminiszter-jelöltjének, László Csabának bemutatkozója. A program ugyanis a már-már kötelező elemeken (gazdasági növekedés, mielőbbi EU-csatlakozás) kívül két újdonságnak számító bejelentést is tartalmaz. Nevezetesen: az MSZP politikailag semlegessé tenné az adóhivatalt, és alkotmányos keretek közé szorítaná az APEH nyomozati jogkörét. A reakció nem maradt el: Rogán Antal fideszes frakcióvezető-helyettes kijelentette, hogy az MSZP bűnözők pártja, mert amnesztiát ígér a bűnözőknek, és megszüntetné azt a szervezetet, amely sikeresen üldözi az adócsalókat. Gál Zoltán kampányszóvivő szerint az MSZP azért szüntetné meg az adórendőrséget, mert az adóhatóság nem lehet a félelem eszköze.


Akaró Balázs
Virtuális üzlet valóságos haszon

Természetesen még csak kísérleti jelleggel, de már működik a pécsi önkormányzat portálján az internet alapú beszerzési rendszer. A rendszer kiváló lehetőség arra, hogy az önkormányzat mintegy tíz százalékos árengedménnyel jusson író- és irodaszerekhez. Még mielőtt bárki legyintene erre, azt is elárulhatjuk, hogy ezzel a tíz százalékos dologi megtakarítással éves szinten akár egy iskola teljes évi költségvetését tudja megspórolni a fenntartó.


Papp Gabriella
Kiszorítósdi a Közel-Keleten

A Time magazin napokban megjelent egyik írása is megerősíti azt a sokak által vallott nézetet, mely szerint a nagyhatalmi politikában manapság minden az olaj körül forog, különösen, ha valahol háború tör ki. Tizenegy éve az Öböl-háború során egyértelmű volt, hogy amennyiben Kuvait homoksivatagjai nem rejtenének fekete aranyat, aligha vonult volna fel a fél világ hadi arzenálja az agresszor Irakkal szemben. Hasonló motívumok húzódhatnak meg napjaink meghatározó külpolitikai eseményei mögött is. Az Egyesült Államok és az Európai Unió az iszlám fundamentalizmus fenyegetése miatt és főként a szeptember 11-ei események óta mindent megtesz annak érdekében, hogy az olajbeszerzés centrumát a Közel-Keletről elmozdítsa. S mivel az USA olajimportjának egynegyede a Közel-Keletről származik, kénytelen számos engedményt tenni a radikálisnak számító iszlám államok felé.


Ázsiai vendégmunkások

- Yes Sir, vasalni tudok! - feleli a szingapúri „cupringer”-nél, az állásközvetítőnél a fiatal Fülöp-szigeteki nő a leendő „naccsága” kérdésére. Igen, már öt éve él Szingapúrban, férje nincs, gyereke nincs, de azért „tudok én bánni kisgyerekkel, az eddigi helyeimen is mindenütt rám bízták a gyereket, és nem volt rám panasz”. A négymilliós Szingapúrban gyakran elhangozhatnak hasonló mondatok, hiszen minden tizedik háztartás egy-egy külföldről jött háztartási alkalmazott munkahelye: kereken százezren vannak ebben a metropoliszban, mely - akárcsak Hongkong vagy Tajpej - maga az eleven példa az ázsiai életszínvonal óriási különbségeire. A Fülöp-szigetek, Indonézia vagy Srí Lanka szinte még érintetlen falusi területeiről a munkát és jobb megélhetést kereső fiatal nők százezrei vándorolnak évente oda, ahol már a nyugatias technika és életszínvonal a könynyebb és változatosabb élet ígéretével biztatja őket.


Acsai Anikó
Az MFB-é lehet a Mol gázüzletága

Vegyesen mozogtak a vezető részvényindexek a héten. Amerikában a Dow Jones és az S&P 500 is másfél százalékot meghaladó emelkedéssel zárt, miközben a technológiai szektor mérsékelt esést mutatott. Tokióban és Hong Kongban jelentősebb áremelkedéseket figyelhettünk meg, míg Nyugat-Európában a német piac közel egyszázalékos esése mellett a francia és a londoni tőzsde is emelkedéssel zárt. A hazai részvénypiacot a blue chipek eredményeinek megjelenése előtt kivárás jellemezte, mérséklődő forgalom mellett mindössze 10 pontos elmozdulás után 7807 ponton zárta a hetet.


Háttér

Hack Péter
Én a sok pénzt nem sajnálom

Orbán Viktor miniszterelnök és stábja ismét bakot lőtt. Alig másfél hónappal a Fidesz számára komoly károkat okozó Orbán-Nastase megállapodás után a csodacsapatnak kikiáltott PR-csoport Orbán amerikai útja kapcsán is nagyot hibázott.


Szobota Zoltán, Sebestyén István
Papramorgó

„Vallásüldözés van Magyarországon” - állítja a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ), arra a hírre reagálva, hogy a Szocialista Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (SZESZ) bejelentette: személyesen - miselátogatással - fogják ellenőrizni a prédikációk politikai tartalmát. A leginkább érintett katolikus egyház továbbra is a hallgatást választja a nyílt párbeszéd helyett.


Mogyorósi Géza, Berlin
Visszasírják Willyt

Miközben Németországban a héten közzétett új, rekord-munkanélküliségről szóló adatok a kancellári székre pályázó Edmund Stoiber bajor tartományi miniszter esélyeit javíthatják, sokan tartanak attól, hogy megválasztása esetén a nagyformátumú politikusok helyett vidéki rendpárti bürokraták kezébe kerülhet az ország vezetése. Az ős-NSZK tájain és a keleti tartományokban is sokan gondolnak vissza nosztalgiával a tíz éve, 1992-ben elhunyt Willy Brandt alig négy és fél évnyi kancellárságára. 


Vagyim Arisztov
Oroszország Budapesten

Azt sokan tudják, hogy Budapesten számos orosz él. Azt már nehezebb lenne megmondani, pontosan hányan is. Főleg, ha nemcsak a vér szerinti oroszokat értjük ezalatt, hanem azokat is, akik számára az orosz a mindenkor használt nyelv, majdhogynem anyanyelv. Ilyennek számít a volt Szovjetunió lakosainak túlnyomó többsége, ahol több mint 130 nemzetiség élt. Ha őket is számba vesszük, akkor Budapesten legkevesebb harminc-negyvenezerre tehető a számuk. Sokan még a szocializmus idejéből maradtak itt: ezek többnyire az úgynevezett „orosz feleségek” - volt szovjet állampolgárok, akik kint tanuló vagy dolgozó magyarokhoz mentek férjhez. (Az ilyen házasságokból származó gyermekek további néhány ezerrel növelik a Budapesten élő orosz ajkúak számát.) Mások az 1990-es évek elején, a Szovjetunió széthullását követően horgonyoztak le a magyar fővárosban és környékén. Ők vannak többen. Magyarországra a biztosabb létkörülmények reményében érkeztek, és azért, hogy itt kezdjenek valami új bizniszt. Ez utóbbi rendszerint Oroszországhoz vagy az itt élő oroszokhoz, orosz ajkúakhoz kapcsolódik. 


Csereklyei Márta
Ted Turner elvbotlása

A szeptember 11-i amerikai terrorcselekmények sajátos értelmezésével rukkolt elő a nem éppen önmérsékletéről ismert Ted Turner médiamogul. A világ közvéleménye szerint a rémséges események legbátrabb szereplői a pennsylvániai gépeltérítőket megállítani igyekvő utasok vagy a mentésekben részt vevő tűzoltók, rendőrök, mentőalakulatok voltak. Ted Turner viszont úgy véli: inkább a terrorcselekményeket elkövető tizenkilenc embert kellene bátornak nevezni. 


Hetek-összeállítás
Clinton valamit elhallgatott

Egyre többen hangoztatják az Egyesült Államokban, hogy a hatóságoknak újra kellene vizsgálni a Clinton-éra nyolc éve alatt történt olyan tragédiákat, mint az atlantai olimpia megnyitója előtt két nappal lezuhant TWA 800-as repülőgép esete. Bill Clinton az igazság kiderítése helyett a politikai érdekeket helyezte előtérbe, amiért szeptember 11-én drága árat kellett fizetni - állítja a The International Jerusalem Post című hetilapban megjelent cikkében Joseph Farad amerikai konzervatív újságíró.


Szabó Ibolya Anna
A leáldozott csillag

Február 10-én meghalt Margit hercegnő, II. Erzsébet brit uralkodó húga. A hetvenegy éves hercegnőt a VIII. Edward Kórházban érte a halál, miután otthon - immár sokadik alkalommal - agyvérzést kapott, majd keringési zavarokkal kórházba szállították. A királynő nevében kiadott hivatalos közlemény szerint Margit hercegnőt „békében, álmában” érte a halál szombaton reggel. Margit hercegnő állapota az elmúlt hónapokban rohamosan romlott, nyilvános szereplései egyre ritkábbak voltak, és egészségi állapota miatt súlyos depresszióba is esett. Élete utolsó hónapjaiban tolószékbe kényszerült. 


Hit és értékek

Ruff Tibor
A Korán későn kelt

A világ közvéleményét legerőteljesebben formáló nemzetközi amerikai média ismét szükségesnek tartotta, hogy a Biblia és a Korán összehasonlításával foglalkozzon, különös tekintettel a háború és az agresszió kérdéseire. A Newsweek magazin február 11-ei nemzetközi kiadásának címlapsztorija a Kezdetben voltak a Szent Könyvek címet viseli. 2001. szeptember 11. óta rengeteg ilyen elemzést olvashattunk, hallhattunk már, melyeknek megközelítésmódját nyilván a hivatalos amerikai politika alakította, legalább annyira, ha nem jobban, mint maguk a tények. Van-e elmozdulás e mostani írásban a korábbiakhoz képest?


Külpolitika

Hechs László
Beszéljék meg

Ariel Saron amerikai útja nem hozta meg a kívánt eredményt. Bár az amerikai adminisztráció élesen bírálta Jasszer Arafatot és a Palesztin Hatóságot terrortevékenysége miatt, Saron javaslata, hogy Arafatot más palesztin tárgyaló féllel váltsák fel, nem talált támogatásra. Ebben szerepet játszott nemcsak Egyiptom és Jordánia diplomáciai offenzívája, hanem az Európai Unió Jasszer Arafat mellett való kiállása is. Arról nem is beszélve, hogy Peresz külügyminiszter tárgyalásainak eredménye Ahmed Koreivel, a Palesztin Törvényhozó Tanács elnökével ha csak egy pillanatra is, de ismét felvillantotta egy békés rendezés körvonalait.


Hetek-összeállítás
Düh Amerika iránt

„Le Amerikával!”, „Amerika semmire sem képes!” - ehhez hasonló feliratokat lehetett olvasni a napokban Teheránban, ahol az iszlám forradalom huszonharmadik évfordulóján több tízezer ember karneváli hangulatban vonult fel a város utcáin. Hatami elnök felszólította az iráni „liberálisokat”, hogy csatlakozzanak az iszlámista keményvonalasok felvonulásához, akik George Bush Iránt bíráló kijelentései ellen tiltakoztak. Az amerikai elnök az unió helyzetét értékelő beszédében nemrég Iránt, Irakot és Észak-Koreát a „gonoszság tengelyének” nevezte.


Mondovics L. Gábor
Élete végéig ülhet

A Hágai Nemzetközi Bíróságon Carla Del Ponte főügyész nyitó beszédével megkezdődött Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő pere. A politikust háborús és emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével, valamint népirtással vádolják. Elmarasztaló ítélet esetén életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújthatják.


Hetek-összeállítás
Megindult a visszaszámlálás

Bár a Bush-kormányzat szerint egyelőre még nincs kidolgozott haditerv, a Reuters hírügynökség szerint az amerikai elnök már utasította a CIA-t és a hadügyminisztériumot, hogy készítsék elő az „iraki rendszerváltozást”, ami hétköznapi nyelvre lefordítva annyit tesz: Szaddám Huszeint (most már tényleg) meg kell buktatni. 


Sport

Sebestyén István
Újpest: mernek nagyok lenni

„Akkor kell részvényeket vásárolni, amikor az utcán vér van és pestis” - idézte Rothschild bárót Borókai Gábor kormányszóvivő még január elején. Tette ezt annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Labdarúgó Szövetség pécsi edzőtovábbképzésén váratlan ajándékkal jelent meg: bejelentette, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hamarosan az arra érdemesnek ítélt klubokban részesedést vásárol - maximum húsz százalék erejéig. A klubok és sportvezetők többsége üdvözölte a döntést - mondván, mindegy honnan, legalább pénz áll(hat) a házhoz -, az állami szerepvállalással kapcsolatban azonban kérdések is felvetődtek. Bankszakemberek például arra hívták fel a figyelmet, hogy befektetési szempontból a magyar profi labdarúgás igencsak vékony jég, amin nem feltétlen az állampolgárok adóforintjaival kellene kísérletezni. Aggályok ide vagy oda, a Rothschild-idézet - úgy tűnik - mára beteljesedett: a magyar labdarúgás utcáján „vér van és pestis”, a kormány pedig részvényeket vásárol. 


Szabadidő

Kánai András
Két szóló, egy zenekar

A keresztény könnyűzene, és annak is legnagyobb piaca, az amerikai, bizony egyre színesebb. Erről a palettáról választottunk most ki három, nálunk is elérhető albumot.


A világ egyik legnagyobb üzlete

Noha nyolc éve figyelem árgus szemekkel a világ játékpiacának fejlődését, igazán meglepett, hogy a földkerekségen szabadalmaztatott termékek negyven százalékát a játékiparban bejegyzett termékek teszik ki. E fantasztikus ipar minden évben százmilliárdnyi dollárt is elkölt a legszeretettebb és legféltettebb kincseire, a gyerekekre. Ehhez képest cseppet sem volt rendkívüli, hogy az elmúlt héten 53. alkalommal Nürnbergben megrendezett nemzetközi játékkiállításon kétezernyolcszáz játékgyártó adott randevút ötvenötezer kereskedőnek. Az International Toys and Fair ars poeticája egyébként az, hogy lehetőleg tizenöt percen belül létrejöjjenek az új üzletek, s minden ennek a célnak van alárendelve a kiállításon.


Törökös vajbab

Íme egy példa, hogy a fehér vajbab nem csak levesnek, köretnek és főzeléknek való. Egy kiló babból nyolc adag lesz. 2 dl olívaolajban két fej apróra vágott hagymát megdinsztelve rákerül a vajbab, ezeket pár percig együtt kell pirítani. 


PROGRAMAJÁNLÓ

Gilles Raynaldy : Budapest, gyalogosan című fotókiállítása a Francia Intézetben látható február 21-éig. (I., Fő u. 17.)


Színes

Disznóval vezekelt a renitens

A negyvennégy éves painsville-i Stephen Thompson szülővárosa járdáján majd két órán át álldogállt kezében egy öles transzparenssel, amelynek tartórúdja a karámban posztoló közel százhatvan kilós kocára mutatott. 


Monitor a mandzsettában

Mari Taniuchi belép Tokió legzsúfoltabb negyedébe, és rápillant a kabátja ujjába épített apró számítógépes képernyőre. A városrész térképe azonnal felvillan a monitoron, s a számtalan egyéb információ közül kiválasztja a helyet, ahol enni és vásárolni szeretne. Miközben a mandzsettába szőtt billentyűzet gombjait nyomogatja, a gallérba épített hangszórókon keresztül kedvenc zenéje szól. 


Felelősség vagy függőség

Jótékony hatással van a felnőttekre a felelősségvállalás, állapította meg egy, a szórakozási hajlam és a kóros függőségek közti összefüggést vizsgáló amerikai felmérés. Tizennyolc éves korban a fiúk 94 százaléka és a lányok 92 százaléka megy el hetente egyszer szórakozni, ami 31 éves korra 73, illetve 64 százalékra csökken. Ez nem az idő előrehaladásának a jele, hanem a növekvő felnőttkori felelősségvállalás, a házastársi kapcsolat és a szülővé válás eredménye, állítja Jerald Bachman, a Michigan Egyetem szociálpszichológusa. 


Brit útlevél a zsidó Hitlernek

A brit titkosszolgálat a második világháború idején hamis útlevelet gyártott Adolf Hitlernek - mint zsidónak. A dokumentumban, amely a titkosszolgálat archívumának csaknem hetven év után nyilvánosságra hozott részlegében találtak, az első oldalon nagy vörös J betű jelzi a tulajdonos származását (Jude), hamis pecsét kíséretében. 


Ködös vállalkozás

Egy olasz szobafestő nem mindennapi vállalkozásba fogott: konzervdobozba zárt ködöt árusít. Az ötlet akkor született meg benne, amikor megtudta, hogy a falu, ahol él, Olaszország legcsapadékosabb része. 


Mi van a képen?

1. Tülekedő vásárlók egy új magyar hipermarket kapunyitása előtt pár perccel. 2. William Bodycheck ellenfele kontaktlencséjének keresésére indul. 3. Salt Lake City egyik gladiátora a tévé kameráján keresztül küld puszit édesanyjának.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

A korrupció az, amiből mi kimaradunk.  (Hofi Géza)