Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Tamás
Hétvégén minden kiderül

Pete Samprasnak tovább kell várnia a 14. Grand Slam-győzelmére, miután drámai csatában, a negyedik fordulóban alulmaradt a 2000-es US Open bajnokával, az orosz Marat Safinnal szemben.

Az idei Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság a férfiaknál számtalan meglepetést hozott. Azt követően, hogy az első két fordulóban kihullott az első öt kiemelt játékos, a továbbiakban sem szünetelt a csillaghullás. Az pedig végképp ritkaságszámba megy, hogy a negyeddöntőkbe jutott nyolc játékos közül csak az orosz (9. helyen kiemelt) Safin maradt az egyedüli, aki eddig Grand Slamet nyert. Safin ellenfele az elődöntőben a német Tommy Haas (7. helyen kiemelt) lesz, aki a negyeddöntőben az addig nagyszerű menetelést bemutató chilei Marcelo Riost verte. Az alsó ágon az elődöntőt nem kis meglepetésre a svéd Thomas Johansson és a cseh Jiri Novák játsszák, nekik ez az eddigi legjobb szereplésük. A végső győzelemre természetesen Safint tartják a legesélyesebbnek. A torna legemlékezetesebb mérkőzése minden bizonnyal Samprasnak a harmadik fordulóban, a tavalyi Davis Kupa-döntő francia hősével, Nicolas Escudéval szemben vívott maratoni ötszettes csatája volt, amely helyi idő szerint este kilenctől csaknem hajnali kettőig tartott. A küzdeni tudásáról elhíresült francia a mérkőzésen összesen hét meccslabdát hárított. Sampras először a negyedik játszmarövidítésben jutott három meccslabdához, amit a francia játszmagyőzelemre fordított, és egyenlített. Ezt követően Escudé az ötödik játszmában, saját adogatásán belül még egyszer hárított három meccslabdát, miután végképp kapitulált Sampras 200 km/óra feletti adogatásai előtt. 
A hölgyeknél, a férfiakkal ellentétben, mindvégig a favoritok uralták a mezőnyt, meglepetést egyedül talán Venus Williams negyeddöntőbeli távozása okozott. Venust az a Szeles Mónika búcsúztatta, aki 1991-96 között már háromszor megnyerte ezt a tornát, a Williams lányt azonban eddig egyszer sem sikerült legyőznie. Szeles Mónika az elődöntőt az ugyancsak nagyszerű formában szereplő Martina Hingisszel vívja, aki a női párosban Anna Kurnyikova oldalán is elődöntős, itt ellenfelük a világelső Lisa Raymond (amerikai) és Rennae Stubbs (ausztrál) páros. Egyéniben a másik két elődöntős a tavalyi cím védője, Jennifer Capriati és az élvonalba csak az elmúlt évben berobbant belga Kim Clijsters.