Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 4. szám, 2002. január 25

Belpolitika

Földvári Katalin, Hazafi Zsolt
Polgári kormány pukkasztó kampány

Hol a lé? - kérdezi Kuncze Gábor két kifacsart narancs mellett az SZDSZ választási meghívóján. A Hetek értesülése szerint a párt kampánya hasonló stílusban foglalkozik majd közérdeklődésre számot tartó kérdésekkel, így adócsökkentéssel, az egészségügy rendbetételével, a korrupció visszaszorításával és 100 ezer forintos diplomás minimálbér kiharcolásával. A lapzártánk után megrendezett kampánynyitó pártparti dizájnja már - szervezők ígéretei szerint - markánsan mutatja azt, hogy a SZDSZ képi kommunikációjában, imidzsében is igyekszik megújulni. Ebben nagy segítséget jelent, hogy sikerült megnyerniük Geszti Péter „ötletembert”.


Kiebrudalták Grespiket
Tovább a cikkhez >>>

Seregi Károly
A tábornok urakért nincs, aki sírjon

„Magyarország tiszteleg háborús bűnös tábornokai előtt” címmel a BBC is tudósított arról a megemlékezésről, melyen Dávid Ibolya, igazságügyi miniszter január 14-én megkoszorúzta Jány Gusztáv és Szombathelyi Ferenc emléktábláját. Dávid Ibolya a tudósításra reagálva kijelentette, hogy az MDF elnökeként kapott meghívást a rendezvényekre, s az MTI-nek a következőket mondta: „Nemcsak történelmi, hanem jogi tévedésben is volt a BBC akkor, amikor azt állította, hogy háborús bűnösök emlékművét koszorúztam meg.”


Munkatársunktól
Kontroll, kintről-bentről

„Szokatlan, sőt példátlan” - jellemezte Wisinger István, a Magyar Újságíró Szövetség (MÚOSZ) elnöke a magukat Kontroll Csoportnak nevező ifjú „médiaszakemberek” tevékenységét. Tavaly a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) sajtófigyelői listát állítottak össze Orbán Viktor miniszterelnök számára azokról a magyar közéleti személyiségekről, akik „rossz hírét keltették hazájuknak” külföldi lapok hasábjain. A „fiatal főiskolá-sokból és egyetemistákból” álló Kontroll Csoport a MeH munkájának mintegy folytatásaként ezúttal a külföldi lapok hazánkban dolgozó tudósítóinak írásaiban fedezett fel „baloldali elfogultságot”. 


Galló, itt Bayer

Bayer Zsolt hazudott. Ezt el is ismerte. Nem mindenkit vesz rá a jó ízlés, hogy Bayer Zsolt kocsmai szintet mélyen alulmúló szitkozódásait meghallgassa, ezért idézzük fel mi is történt. 


Szobota István, Sebestyén István
Horn levele nyílt

Az idei választások előtt is megnövekedni látszik a történelmi egyházak politikai szerepvállalása. Legalábbis erre utal Horn Gyula volt kormányfő a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának írott nyílt levelében. 


Kormos Ferenc
A csontkovács életveszélyes

A vártnál enyhébb ítélettel fejeződött be a héten a Kecskeméti Megyei Bíróságon az a maratoni per, melyben Jurij Csisztjakov orosz származású csontkovács azért került a vádlottak padjára, mert egyik paciensének kezelés közben eltörte a lábát. 


Életmód

Polovitzer Edina
A sikert nem pénzben mérjük

A sikeres életút nem csupán a fényes karriert, hanem a magánélet és a munka megfelelő összhangjának kimunkálását jelenti. A nők alapvetően nem egzisztenciateremtésre lettek „kitalálva” - véli többek között Pintér Zsolt karriermenedzser, aki egyebek mellett a Horton International amerikai központú nemzetközi vezetési tanácsadó kelet-európai elnöke -, de nem árt, ha olyan végzettségekkel rendelkeznek, amelyekkel szükség esetén érvényesülni tudnak. 


Mellőzték a Gyűrűk urát

Hihetetlen biztonsági óvintézkedések mellett került átadásra immáron ötvenkilencedik alkalommal a hollywoodi külföldi tudósítók (köztük a magyar Návai Anikó) díja, a tavaszi Oscar előzetesének számító Arany Glóbusz. Némi meglepetésre egyetlen kategóriában sem nyert az év bombasikere, a Gyűrűk ura, ellenben a Moulin Rouge három szobrocskát is begyűjtött. A legjobb külföldi film bosnyák volt, a legjobb dráma pedig az Egy csodálatos elme lett. 


Családi futballszombat

2001. január 26-án, 9 órától a MAFC Sportcsarnokban (XI., Hauszmann Alajos u. 25.) második ízben kerül sor egy nagyszabású, amatőr teremlabdarúgó-tornára. A rendezők célja nem más, minthogy a családok számára vonzó, közösségépítő sportprogramot szervezzenek. 


Fogyasztó illatok

Elképzelhető, hogy hamarosan olyan parfümök jelennek meg az illatszerboltokban, amelyek nemcsak illatosabbá, de vékonyabbá is teszik a hölgyeket. A kozmetikai cikkeket gyártó Shiseido Company kutatói felfedezték, hogy az emberi agy bizonyos illatok hatására az egyes szerveket zsírégetésre „veszi rá”. 


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Hack Péter
Akik az adónkra vevők

Horn Gyula a dolgok közepébe nyúlt. Január 22-én nyílt levelet intézett a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciához, amelyben azt kérte, hogy az egyház ne vegyen részt választási kampányban. Kijelentette: „Most Önöknek kell dönteni! Küldetésüket vagy napi politikai érdekeiket minősítik-e fontosabbnak. A Császár mellett döntenek Istenük helyett, vagy felismerik Megváltójuk útmutatásának értékét, s képesek csak annyit adni a Császárnak, ami megilleti.”


Hazafi Zsolt, Hajdú Sándor
Torgyán töredelmes bűnvallásra szólítja fel Orbánt

Interjú Torgyán Józseffel, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt elnökével 


Szlazsánszky Ferenc
Mi mindenkit elviszünk

MIÉP-rendezvényre járni bizonyos szempontból hálás feladat. Hálás, mert annyi bornírt ostobaság és hazugság sehol máshol nem hallható, mint egy-egy csurkista szeánszon. A tudósítónak nincs sok dolga, elég, ha szó szerint idéz az elhangzottakból, mint az alábbi cikkben is. Hétfő este Chrudinák Alajos televíziós szerkesztő és Franka Tibor képviselő- jelölt emelkedtek szólásra a MIÉP kampánygyűlésén. 


Gazdaság

Kovács Klára
Karrier állami segédlettel

Igazi sikersztori, mondhatnánk némi cinizmussal. Vagy csupán arról van szó, hogy egyesek zseniális üzleti tehetséggel megáldva jó időben jó helyen voltak? Mindenesetre tény az, hogy a Fidesz-éra egyik sztárcsapata, a Vegyépszer Rt. pályája az utóbbi három évben ugyancsak meredeken ívelt felfelé, miközben a társaság milliárdos profitra tett szert. Sőt, újabban sportberuházásokba és a média világába is merészkedik. Ahhoz képest, hogy a cég 1999-ben még a csőd közelében tántorgott, szép eredmény, hogy a százmilliárdokban mérhető autópálya-építés terhe mellett több száz milliós labdarúgó-stadion építését is elvállalta, sőt egyes sajtóhírek szerint a TV2-re is szemet vetett.


Márer György, New York
Ki biztosít kit?

A szeptember 11-ei eseményeknek jó és rossz következményei egyaránt voltak mind az Egyesült Államokban, mind világszerte. A jók között lehet említeni azt, hogy a terrortámadás olyan egységbe kovácsolta az amerikai népet, amilyenre talán a második világháború óta nem volt példa. A rosszak listája azonban vélhetőleg sokkal hoszszabb: New Yorkban a munkanélküliség komoly nehézségeket okoz, amelyet a gazdasági pangás tovább súlyosbít. A Világkereskedelmi Központ megsemmisülése azonban nem kis vihart okozott a biztosítási piacon is. 


Bohács Zoltán
Kerüljük a túlzott eladósodást

A magyar lakossági hitelpiacot - némi állami segédlettel - az utóbbi időben elárasztják az egyre változatosabb finanszírozási konstrukciók. A pénzintézetek kifinomult, ám egyre határozottabb értékesítési technikáinak, a fogyasztói szemlélet széles körű terjedésének, illetve az állami beavatkozásoknak köszönhetően sokak számára túlságosan erős a könnyű pénz kísértése. Miközben a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a magyar lakosság hitelfelvételi étvágya riasztó mértékben nő, megtakarításai egyre csökkennek. 


Csereklyei Márta
Szegényebb szegények

A gazdagok és a szegények közötti szakadék jóval nagyobb, mint azt korábban valaha is gondoltuk volna - állítja Branko Milanovic közgazdász a Világbank részére készült, s a napokban nyilvánosságra hozott felmérésében. E szerint az 1988-tól 1993-ig tartó időszak során a vagyoni egyenlőtlenségek világszerte mintegy 5 százalékkal nőttek. 


Acsai Anikó
Történelmi csúcson az OTP

Csökkenéssel zárták a hetet a világ vezető tőzsdéi. Amerikában a hét hírének a Kmart kiskereskedelmi cég csődje bizonyult, s a korábban csődöt jelentő Enron körüli botrány is tovagyűrűzni látszik. Kedvezőtlen kilátásokat tett közzé az Intel és az Infineon is, ami nem tett jót a technológiai szektornak. Nyugat-Európában alig mozdultak el az indexek, az irány azonban mindenhol negatív volt. 


Háttér

Erdei L. Tamás
Az oltári hazugság

Horn Gyula exminiszterelnök a héten nyílt levélben fordult a Magyar Katolikus Püspöki Karhoz azzal a kéréssel, hogy a katolikus egyház vezetői és papjai hagyjanak fel a nyílt kampánypolitizálással, és térjenek vissza eredeti üzenetük hirdetéséhez. A politikus szerint a katolikus egyház nem vállalhat közösséget azzal a jobboldallal, amely hazaárulónak és nemzetárulónak minősíti az ellenzéket, mivel ez a gyűlölködő szellemiség vezetett Magyarország első és második világháborús szerepléséhez, s így a nemzeti katasztrófákhoz. 


Hit és értékek

Morvay Péter
A történelmet az üldözők írják

A kereszténységen belül az elsőbbségért korán megindult a küzdelem. A püspökök a rivális irányzatokhoz tartozó hívők ezreit vádolták meg eretnekséggel, és ítéltették halálra a császárság hatóságaival - állítja nemrég magyarul is megjelent A kereszténység története című könyvében (Európa Könyvkiadó, 2001) Paul Johnson oxfordi történész, aki szerint nem az elterjedt vallások iránt toleráns Római Birodalom volt a keresztényüldözés kezdeményezője. A magukat az apostoli hit letéteményeseinek tekintő püspökök hittársaikat a legképtelenebb vádakkal jelentették fel a világi hivataloknál. A vádirathoz a felszámolni kívánt keresztény irányzatban kerestek olyan befolyással rendelkező embereket, akiket pénzzel vagy fenyegetéssel rábírtak arra, hogy volt testvéreik ellen vallomást tegyenek.


Külpolitika

Csereklyei Márta
Újabb döfés Afrika szívébe

Tízezrek tértek vissza a kongói Gomába, ahol a múlt hét csütörtökön a Nyiragongo vulkánból kitörő láva negyvenhét ember életét követelte. A város mintegy felét maga alá temető lávafolyamot többen az ősi Pompejt elpusztító vulkáni tevékenység eredményéhez hasonlítják. Az első segélyszállítmányok megérkezésére majdnem egy hetet kellett várniuk a gomaiaknak, s közben szerdán bejelentették: az ivóvíz rossz minősége miatt kolerajárvány tört ki. 


Hetek-összeállítás
Csodafegyverben bízik Szaddám

Mialatt folynak a találgatások arról, mi lesz az Egyesült Államok következő célpontja a terrorizmus ellen folytatott háborúban, Irak egyre inkább a külpolitikai és katonai szakértők figyelmének középpontjába kerül. Amerika módszeresen és kitartóan készül egy Irak elleni offenzívára, egyes források szerint azonban nem valószínű, hogy február közepe vagy vége előtt sor kerülhetne Szaddám Huszein rezsimjének megtámadására. 


Hetek-összeállítás
Mészárlás Kasmírért

Indiában öt bangladesi és három indiai állampolgárt vettek őrizetbe azt követően, hogy kedden Kalkuttában motorbiciklis iszlám terroristák tüzet nyitottak a város központjában található egyik amerikai követségi épületre. Egy nappal korábban tizenhatan vesztették életüket, amikor fegyveresek megrohanták az indiai Udalgiri falut.


Hechs László
A körbezárt Arafat

A palesztin-izraeli háború jelenlegi szakaszában Jasszer Arafat egyértelműen a „felőrlő terrorháború” stratégiáját képviseli. Ezt bizonyítja a Karin A hajó fedélzetének rakománya, az iráni fegyverszállítás és a Fatah rohamosztagjainak véres terrorja, amelynek elsődleges célpontja az izraeli polgári lakosság. A fegyverekre és a hajóvásárlásra elköltött százmillió dollár is világossá teszi: Arafat mindent eldöntő háborúra készül. 


Publicisztika

Gadó György
Tüntetés után

Sikeres volt a tüntetés, amelyet január 17-én a Parlament előtt tartottak meg a budapesti gettó felszabadítása 57. évfordulóján. Sikeresebb is lehetett volna. A mintegy tízezer főnyi sokaságot, amelyben szép számmal voltak nem zsidó budapesti és vidéki polgárok is, érzésem szerint (és részben tudomásom szerint is) elsősorban a szélsőjobboldali „nyomulás” és a szélsőjobb iránti politikai engedékenység, a vele vállalt burkolt cinkosság elleni tiltakozás szándéka hozta a Kossuth Lajos térre. A gyűlés mozgatója volt - természetesen - a kegyelet is, fő motívuma azonban a demonstráció szándéka. Ám a demokrácia hangütése nem volt elég erőteljes.


Tar Sándor
Emlékezés lidérces hetekre
Tovább a cikkhez >>>

Kertész Ákos
A romaszavazat is szavazat

Én tudom, hogy a Fidesz kemény magja, Orbán és köre nem rasszista. Mint ahogy nem nacionalista, nem jobboldali, nem rojalista, nem klerikális, nem híve a szekularizációnak, nem vallásos, nem vallástalan, nem liberális és nem etatista. Nincsenek előítéleteik és elveik sem. Pragmatisták. Tudnak valamit. Azt tudják, hogy: 2. A cél szentesíti az eszközt.


Riport

Tihanyi Péter
Magyarország, amit szívesen rejtesz


Sport

A McLaren a csúcsra vágyik

A McLaren-Mercedes a meghívott újságírók hada előtt Barcelonában, a katalán pályán mutatta be 2002-es autóját, az MP4-17-et. Az autó elődjének, az MP4-16-nak továbbfejlesztett változata. A legszembetűnőbb változás az első felfüggesztést és a hátsó karosszériát érinti. Idén nagyon kevés változtatást kellett a csapatoknak végrehajtani az autókon, s ezzel így volt a McLaren is. A legtöbb csapat, így a wokingi istálló is az aerodinamikára koncentrált, s az autót a csapat új szélcsatornájában fejlesztették tovább. 


Kovács Tamás
Hétvégén minden kiderül

Pete Samprasnak tovább kell várnia a 14. Grand Slam-győzelmére, miután drámai csatában, a negyedik fordulóban alulmaradt a 2000-es US Open bajnokával, az orosz Marat Safinnal szemben.


A nyertes tizenkettő

Talán mondani se kell, hogy a sporthoz is jól jön a szerencse. De most nem a pályán történtekhez kellett a váratlan segítség, hanem kifejezetten a szerencsében. Néhány kosaras és az őket segítő technikai személyzet eldöntötte, speciális válogatottjuk elindul a szerencsejátékban. Ehhez némi pénz kellett csak, semmi izzadás és edzés, hátha bejön, és akkor jöhet az aranyélet. Bejött. 


Szabadidő

Bunkóczy Júlia
Használati utasítás gyerekekhez

Bár saját csemetéinkhez - elvileg - mi értünk a legjobban, mégis sok lelkiismeretes szülő áll tehetetlenül gyermeke tanulási vagy magatartási problémái előtt. Leginkább azokat a recepteket vetjük be, amelyeket velünk szemben (!) alkalmaztak saját szüleink. Pedig a környezeti feltételek, az egyéni információ-feldolgozás és a koncentrálás mikéntje, illetve az intelligencia tekintetében mindenki más és más. 


Eredeti Budapest

„Ezeket a képeket a feszültség szülte, a félelem, hogy minden eltűnhet - vallja Gilles Raynaldy, akinek fotóiból nemrégiben nyílt kiállítás Budapesten. - Próbálom átmenteni a várost a képeimbe, próbálom magamhoz kötni. Valamiféle játék ez, bújócska. Menekül, eltűnik, én pedig loholok utána, és fotózom, ahogy menekül. 


PROGRAMAJÁNLÓ
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Stukker Nagyi

A német rendőrség egy idős néni után kutat, aki eddig már három bankot rabolt ki pisztollyal felfegyverezve. A hetven év körüli idős hölgy minden alkalommal álarcot viselt, az utolsó rablásnál sapka volt rajta és napszemüveg. „Stukker Nagyi” - ahogy a helyi média nevezi - eddig 55 ezer márkát tulajdonított el a bankokból. A biztonsági kamera által készített felvételen jól látható, hogy a Düsseldorfban történt utolsó rablásnál a harcias nagymama pisztolyt fogott a kezében. 


Házibálnák Japánban

Egy japán cetkutató intézet létre akarja hozni a világ első bálnafarmját, ahol a tudományos kutatások elvégzése mellett szeretnék háziasítani az óriási vízi emlősöket. A környezetvédők ellenzik az ötletet, mivel attól félnek, hogy az Institute of Cetacean Research valójában bálnahúst és bálnazsírt akar majd előállítani a farmokon. 


Hűtéstechnika Afrikából

Észak-Nigéria vidéki területein nincs az embereknek hűtőszekrényük. Nagy részük még az elektromos áramot sem tudja használni. Úgyhogy, ha a romlékony ételt nem fogyasztják el időben, az egész kárba vész. Mohammad Bah Abba, egy helyi tanár új találmányával segített a problémán. Kifejlesztette „az edény az edényben” nevű hűtőrendszert. 


Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

108 éves ünnepelt Lepsényben
Tovább a cikkhez >>>

Ketrecbe zárt tolvajok
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Azok az emberek, akik lenéznek másokat, nem úgy végzik be, hogy felnéznek rájuk. (Robert Half)


Tollhegy

Tisztelt Főszerkesztő Úr

Élvezettel olvasom a Heteket. Lapjuk informatív és értékes, jól dokumentált cikkeik közül sokat felhasználtam saját írásaimhoz forrásként. Gratulálok a jól végzett munkához. 


Tisztelt Szerkesztőség
Tovább a cikkhez >>>